Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Земетресение Турция
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя. На Петдесетница празнуваме рождения ден на Христовата църква. На този ден Иисус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух. На този ден Госпо
Новини

На 8 юни (четвъртък) от 21:15 часа красиви джазови мелодии с оригинални български текстове ще зазвучат на сцената на Археологическия музей във Варна. Пианистът Антони Дончев и поетесата Мария Донева ще пренесат публиката в магията на събитието „Джазът пее на български“. Проектът
Новини

И днес, 4 юни, част от центъра ще е затворен за автомобили във връзка със събитието Reconnect the City - рисунките на асфалт в района на "Севастопол", припомня Moreto.net. От 8.00 ч. до 22.00 часа се преустановява движението на автомобили както следва: - Бул. „Сливница“ - в частта от кръстовищ
Новини от Варна, региона и света

Досиета от Варненския затвор: Осъден за разказване на виц, ето какъв

Сряда, 22 Март 2023 15:21
Източник: Moreto.net   
(19)   (78)
Сн.: Държавен архив - Варна
В Държавен архив – Варна се съхраняват досиета на затворници от Варненския затвор. Някой от тях са осъдени за разпространяването на неверни твърдения, вицове и обиди към народната власт по времето на социализма.

Ето какво гласи досието на един от затворниците през 1958 година:

Във ф. 803, оп. 2, а.е. 299 се съхранява Досие № 1831/ 1958 г. на затворника Недю Петков Недев – разгласявал неверни твърдения и съобщения срещу народната власт. (2.02.1958 – 07.07.1959 г.) В Обвинително съобщение с гриф „Строго секретно“ по следствено дело № 442/58 по описа на Окръжно управление МВР – ДС – Коларовград (дн. гр. Шумен) с обвиняем Недю Петков Недев от гр. Търговище по чл. чл. 210 и 211 от НК., на л. 9 от досието четем следното:

„Обвиняемият Недю Петров Недев воден от своята силна омраза към народнодемократичната власт у нас, за през последните няколко години е разпространявал най-различни неверни твърдения, които са от естество да подкопават авторитета на властта пред народа, чрез осмиване на мероприятията по стопанска линия и нанасяне на обиди на държавни и партийни ръководители. Така например за да оклевети ръководните партийни и държавни другари в началото на 1958 г., публично е разказвал оскърбителния за народа виц, а именно: „Че който, много работел у нас, малко пари получавал и не е ходел в командировки, а този който малко работи – голяма заплата получавал и много командировка вземал.“

За да бъде по убедителен показвал на присъстващите и една диаграма.В началото на 1958 г. публично пред всички е казал оскърбителния за нашия народ, а също така оскърбителния и обиден за др. министър Кимон Георгиев [виц] със следното съдържание: „През купонно време един гражданин се оплакал на един адвокат, че нямало как да изкара зимата.

Тогава адвоката го посъветвал да обиди някого и да го осъдят на 3 месеца и така ще прекара леко зимата. След като се гледало делото гражданинът срещнал пак същия адвокат и го попитал: защо са го осъдили на 3 години, а не на 3 месеца. Адвокатът го попитал кому и каква обида е нанесъл. Гражданинът казал, че минавайки покрай сградата на Министерския съвет бил извикал три пъти: „Кимон Георгиев има дървена глава“. Тогава адвокатът му отговорил, че тебе не са те осъдили за обида, а за издаване на държавна тайна.“

През месец септември 1958 г. е разпространил вица за четене на инициалите на цигарите „Бузлуджа“ отзад напред, а именно:

„Арабите живеят, другарите управляват, лудите земеделци бачкат“.С разпространението на горните два вица той целял да увреди единството на българския народ, като подкопава доверието на народа в министъра Кимон Георгиев, а с втория да оскърби земеделците, че не вземат участие в управлението, а само в работата и т.н.

Наред с вицовете говорени от обвиняемия в горния дух, той е разпространявал вицове, които са от естество да внесат смущение в стопанския живот и недоверие към стопанските мероприятия на властта.

Така например той е казал вица, „... че един селянин бил запитан къде работи, а той отговорил, че е работил в ТКЗС „Лев и петдесет“ и втори: „Един частник бил извикан в Селсъвета по време на масовизацията, че доброволно са дава нивите. Той подписал и на излизане им казал: “Сега Ви давам нивите, защото Ви обичам, а щом дойдат американците, ще си ги взема, защото ги мразя“.

Така също обвиняемият с различни вицове е осмивал съветските изкуствени спътници, хвалил е американската техника и стопански напредък, като е казвал, че Съветският съюз едва ли ще може да я настигне и пр.

Събраните по делото доказателства напълно и по един безспорен начин доказват, че обвиняемият хули мероприятията на народната власт, осмива по най-подъл начин икономическия напредък на страната ни. Самопризнанията на обвиняемия не будят никакво съмнение относно фактическата страна на деянията, обаче придава невинност по отношение умисъла и, че това той върши без да създава голямата вреда, която е бил могъл да нанесе на народната власт.

Показанията на свидетелите напълно потвърждават престъпната дейност на обвиняемия, с която упорито и системно е преследвал своята пъклена и вредна за народната власт дейност, да подкопае доверието в държавните и партийни ръководители.

В полза на обвиняемия доказателства не са събраха.Обвиняемият Недю Петков Недев, роден на 4.Х.1913 г. с. Родина, Г. Оряховско, жител на гр. Търговище, българин, български гражданин, грамотен, женен, не осъждан, произхожда от средно селско семейство. Преди 9.IX.1944 г. е бил привърженик на фашистката власт и ревностен фашистки служител. Като началник на концлагер преди 9.IX.1944 г, е имал крайно лошо и вулгарно държание спрямо лагеристите. След 9.IX.1944 г. - безпартиен, обаче вражески настроен към народната власт и всички нейни мероприятия.

Подбудите, които са го накарали да извърши гореописаните в обстоятелствената част престъпления, са единствено плод на неговите минали фашистки и сегашни реставраторски мисли и желания, защото народната власт му дала всички хубави условия на самия него и семейството му да живее и да се труди.

Така описаната престъпна дейност в обстоятелствената част е забранена и наказуема по чл. 210 и чл. 211 от ПК и ето защо

ЗАКЛЮЧВАМ:

Обвиняемият Недю Петков Недев от гр. Търговище, ул. „Стара планина“ № 9, по следствено дело № 442/1958 г. по описа на Окръжно управление на МВР – ДС - Коларовград (дн. Шумен) да изпрати на Търговищкия околийски прокурор, за да внесе в народния съд, за да иска строго и справедливо наказание.

Да са призоват в съда:

1/ Обвиняемия: Недю Петков Недев от гр. Търговище, ул. „ Стара планина“ № 9

2/ Свидетели: Изброени са 13 свидетели ...

3/ Писмени доказателства:

1. Свидетелство за съдимост

2. Заповед № 56 на Русенския обл. съд

3. Диаграма

Дата: 30.IX.1958 г. Следовател: Няма подпис“В доста големи подробности представяме обвинителното заключение изготвено от следовател на Окръжно управление на МВР – ДС - Коларовград (дн. гр. Шумен).

От съдържанието на документите разбираме, че за измислянето и за разпространението на вицове срещу народната власт можеш да станеш питомец на Варненския затвор.

Първата присъда на Недю Петков Недев /л. 31 от досието/ от 12 февр. 1958 г. от Търговищкия народен съд е в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода. След обжалване пред Коларовградския окръжен съд присъдата с Решение от 10.04.1959 г. е намалена на 8 месеца лишаване от свобода /л. 30 от досието/.

По-интересното е, че на /л. 13 от досието/ началникът на Варненския затвор пита Отдел „Затвори“, Административно отделение - София, следното:

„Моля да ни се съобщи как да водим затворника – криминален или контрареволюционер?“

Дата 7.01.1959 г.

Министерството на правосъдието, Отдел „Затвори“ - София с писмо от 15.01.1959 г. с гриф „Секретно“ му отворя следното:

„До Началника на затвора в гр. Варна

На № 20 и 22

Уведомяваме, ви че затворниците Желю Милков Недялков и Недю Петков Недев следва да водите като криминални, тъй като приведените в закона текстове, са същите да отговарят и третират извършени криминални деяния.

Независимо от горното ако следствието им е водено от органи на ДС, оперативно следва да се вземат на отчет и като контрареволюционери.

Зам. началник на отдел ... /печат/“

Измислянето и разпространението на вицове срещу властта е криминално деяние, а Държавна сигурност използва ресурсите на своята агентура, да преследва авторите на подобни деяния.“


(19)  (78)
Новини от Варна, региона и света
Варна губи Международния джаз фестивал, търси се начин да бъде спасен!
Събота, 3 Юни 2023 11:52
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ се провежда от вече над 30 години, липсата на достатъчно средства за провеждането му тази година може да лиши варненската публика от тазгодишното издание на...
5 юни в историята
Днес, 5 Юни 2023 07:01
70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е избран за папа под името Климент V. 1817 г....
Без ток във Варна и областта днес ще са...
Днес, 5 Юни 2023 06:48
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток днес, 5 юни, във Варна и областта ще са следните места, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. -...
Прогноза за времето - 5 юни
Днес, 5 Юни 2023 06:30
В понеделник над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 25°. Температурата на морската вода е 20°-22°. Вълнението...
Заместник-министър Джиков: Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят
Неделя, 4 Юни 2023 19:01
Розовото масло е българската визитна картичка в цял свят от десетилетия и това се дължи на вековните традиции в отглеждането и преработването на рози. Това коментира заместник-министърът на земеделието...
За 60% от работилите в сивия сектор недекларираният труд не е сериозно нарушение, сочи проучване на БАН
Неделя, 4 Юни 2023 18:49
60% от хората, които са работили в сивия сектор смятат, че недекларираният труд не е сериозно нарушение, а повече от половината от тях твърдят, че са съгласни да работят без осигуровки. Това показва проучване...
Обилни валежи в Монтанско, отводнявани са десетки къщи
Неделя, 4 Юни 2023 18:36
За времето от 8:30 часа на 3 юни до 8:30 часа на 4 юни в Монтанско са паднали обилни валежи, съобщи дежурният в Метеорологичната станция в Монтана. Най-много дъжд в област Монтана през тази нощ е паднал...
6 медала за България при девойките от турнира по художествена гимнастика в Бърно
Неделя, 4 Юни 2023 18:24
С финалите на отделните уреди завърши Международния турнир "Тарт Къп" 2023, който се проведе този уикенд в Бърно (Чехия). България бе представена от националните състезателки Елвира Краснобаева и Никол...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Обяви Варна Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook