Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Земетресение Турция
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Обявиха резултатите от първо класиране за детските градини във Варна, както и за яслените групи, научи Moreto.net Резултатите вече са публикувани в електронната система и ще бъдат поставени на видно място във всяка детска градина. За прием в първа възрастова група кандидатстваха родители, чиит
Новини

Строежът на новата автогара във Варна, който стартира през април, върви с пълна сила, видя репортер на Moreto.net. Визуализации върху оградните пана показват как ще изглежда модерното здание. Сградата се строи в близост до настоящата сграда на бул. „Владислав Варненчик“ 158. Новото здание се вдиг
Новини

„Просто искам някой да чуе гласа ми. Изпитвам болка и не съм единственият“, ни казва студентка от афганистански университет, премигвайки да сдържа сълзите си. "Повечето от момичетата в моя клас са имали мисли за самоубийство. Всички страдаме от депресия и тревожност. Нямаме надежда."..
Новини от Варна, региона и света

„Златни пясъци“ АД отвърна на кметската атака за бараките

Има груб натиск върху бизнеса в курортния комплекс, смята дружеството

Четвъртък, 16 Март 2023 17:28
Източник: Moreto.net   
(49)   (70)
Акционерното дружество „Златни пясъци“ излезе с позиция по повод изказването на кмета Иван Портних, че в комплекса има над 300 незаконно поставени преместваеми обекта. Той обвини институциите в бездействие и заяви, че единствените облаги от павилионите са за тези, които прибират тлъсти наеми от разполагането на обектите.

От дружеството посочват, че схемите за поставяне на преместваеми обекти се одобряват от министъра на туризма, а след това Община Варна следва да издаде съответното разрешително. От „Златни пясъци“ АД обясняват, че до 2020 нещата са се случвали по въпросния ред. След това обаче Общината отказва да изпълни задължението си. Следват дела в съда, които дружеството печели, но местната управа все още не е дала нужните разрешения. Дружеството обвинява Общината в бездействие по отношение на инфраструктурата в комплекса, за която носи отговорност и за чистотата в курорта.

В изразеното си становище по въпроса с преместваемите обекти от „Златни пясъци“ АД пишат, че разполагането на подобни обекти на на територията на национален курорт се извършва според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а не по наредбата на Община Варна.

Министърът на туризма одобрява схема за поставяне на преместваемите обекти на територията на националния курорт, представена му от собственика на имотите, след което Общината по съответния ред издава разрешение за поставяне. Тази процедура е спазена при разполагането на обектите в периода 2014 – 2019 година.

Идентични схеми за поставяне на преместваеми обекти са внесени за одобрени от министерството и през 2020 година. Следва одобрение и внасяне за такова в Община Варна. На свой ред Експертен съвет дава положително становище на свое заседание през 2020 година. Две години по-късно обаче разрешения от Общината така и не са издадени.

Дружеството изпраща напомнителни писма. Изпраща дори ново зявление за одобрение, при което Експертен съвет отхвърля същите тези схеми, които през 2020 приема. Следват две дела пред Административен съд, които завеждат „Златни пясъци“ АД и други заинтерисовани страни и които печелят.

„Неизпълнението на вмененото й със закона задължение на Община Варна да се произнесе по нашите заявления ни принуди да обжалваме мълчаливия отказ на администрацията пред съда.Образувани бяха две дела в Административен съд Варна, съответно адм. д. No 1120 по описа за 2022 г. по жалба на „Златни пясъци“ АД и „Паркстрой-Златни пясъци“ ООД, и адм. д. No 1121 по описа за 2022 г. по жалба на същите две дружества и „Голдън Турс“ ЕООД. Съдът уважи жалбите ни, като отмени мълчаливия отказ на Общината и я задължи да издаде разрешения за поставяне на преместваемите обекти, като се съобрази с одобрените от министъра на туризма схеми.

Съдът посочи изрично в мотивите си, че установените с наредбата на Община Варна ред и изисквания за издаване на разрешения не са приложими за националните курорти. Общината е следвало да се съобрази единствено с одобрените от министъра на туризма схеми. Общината обжалва двете съдебни решения пред Върховния административен съд. Във ВАС бяха образувани две дела,

съответно адм.д. No 9753 по описа за 2022 г., второ отделение, и адм.д. No 10329 по описа за 2022 г., също на второ отделение. Съдебните състави по делата, макар и от едно отделение, бяха различни. И по двете дела жалбите на Общината бяха отхвърлени“, посочват от дружеството.

„Златни пясъци“ АД коментират и думите на кмета относно естеството на преместваемите обекти за търговия.

„На първо място, те не са огромни, както ги определи той. По-голяма част от тях представляват павилиони с малки размери и щандове за търговия, разположени на обособени в съответните схеми позиции. В обектите се предлагат най-разнообразни стоки, услуги и забавления, а не само упоменатите от кмета артикули. Обектите, които са поставени от нашите дружества, не са опасни, както се опитва да внуши кметът“, казват още от дружеството.

Определят като голословни твърденията на кмета за колосалните наеми, получавани от частните субекти, приватизирали курортния комплекс. Наемите са такива, каквито позволява и изисква свободният пазар.

„Ние определяме бездействието на общинската администрация да издаде на исканите от нас разрешения за поставяне на преместваеми обекти, продължаващо три години, като груб натиск върху бизнеса в курортния комплекс. От една страна то съставлява икономическа репресия върху дружествата от икономическата група на „Златни пясъци“ АД, тъй като препятства извършването на една значителна като организация и приходи част от икономическата им дейност. От друга страна е и репресия срещу стотици хора – предприемачи и наети лица, които упражняват търговска дейност и предоставят услуги на територията на курортния комплекс през летния сезон“, казват още от дружеството. Допълват, че разрешения за поставяне на преместваеми обекти в курорта се издават избирателно на трети лица.

„Нападките срещу „Златни пясъци“ АД идват от кмет, който не е направил нищо в подкрепа на бизнеса в едноименния курортен комплекс, въпреки милионните приходи на общината от данъци и такси, постъпващи от фирмите с дейност тук. През последните лета сметопочистването и сметоизвозването, които са задължение на общината, са трагични. Комплексът потъва в мръсотия. За съжаление, информация за това обстоятелство се споделя в специализираните интернет-платформи от туристите и туристическите оператори. Не се спазва дори заповедта на кмета за честота на опразване на съдовете за смет. Срещу исканията и сигналите ни получаваме от Общината празни обещания или обвинения. Общината бездейства и като контролен орган за отпадъците. Тук ще посочим и факта, че в резултат на липсата на разрешения за поставяне на преместваеми обекти Община Варна губи през трите години приходи от дължимата такса върху битовите отпадъци, отвръщат още на нападките от дружеството.

Общината не полага грижи за общинската инфраструктура на територията на курорта. Общинският път в района на курортен комплекс „Златни пясъци“ от ВК „Ривиера“ до светофарната уредба на кръстовището до автобаза „Златни пясъци – Травел“ е в изключително лошо състояние, а около него в последните години се построиха нови туристически обекти и атракциони. Пътната настилка е повредена на много места. Тротоарите са разбити, движението на пешеходци по тях е невъзможно, поради което се ползва пътното платно. Улично осветление няма, повечето монтирани осветителни тела не работят. Въпреки сигналите ни, Общината не предприема действия за ремонта му“, посочват още от управата на „Златни пясъци“ АД.

(49)  (70)

Новини от Варна, региона и света
Варна губи Международния джаз фестивал, търси се начин да бъде спасен!
Събота, 3 Юни 2023 11:52
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ се провежда от вече над 30 години, липсата на достатъчно средства за провеждането му тази година може да лиши варненската публика от тазгодишното издание на...
Ето как ще изглежда новата автогара във Варна (снимки)
Днес, 5 Юни 2023 10:03
Строежът на новата автогара във Варна, който стартира през април, върви с пълна сила, видя репортер на Moreto.net. Визуализации върху оградните пана показват как ще изглежда модерното здание. Сградата...
Варна: "Задържане под стража" на непълнолетен, насилвал сексуално деца между 5 и 9 години
Днес, 5 Юни 2023 15:55
Предвиденото в закона наказание за подобно тежко умишлено престъпление е лишаване от свобода. Мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Районен съд - Варна на непълнолетен, привлечен като...
Световноизвестният български цигулар Васко Василев утре във Варна
Днес, 5 Юни 2023 15:44
След незабравимото зимно акустично турне на Васко Василев в страната, концертите продължават в още 14 града - Враца, Видин, Монтана, Севлиево, Габрово, Разград, Варна, Добрич, Силистра, Казанлък, Свиленград,...
Инфлацията намаляла наполовина по време на служебния кабинет
Днес, 5 Юни 2023 15:31
Наполовина намаля инфлацията в периода на управление на служебния кабинет. Това се посочва в отчета за дейността на Министерството на икономиката и индустрията под ръководството на Никола Стоянов. При...
Ще има ли работещи шадравани това лято във Варна?
Днес, 5 Юни 2023 15:18
Двата големи шадраван в центъра на Варна все още не работят, видя репортер на Moreto.net. Традиционно по това време съоръженията вече функционират и радват жителите и гостите на града, но тази година,...
Браншът категорично против Зарица Динкова да е министър на туризма
Днес, 5 Юни 2023 15:07
Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алиансът на туристическата индустрия в България, които обединяват целия туристически бранш категорично не приемат обявената кандидатура за министър на...
Цветни картини красят асфалта на „Севастопол“ (снимки+видео)
Днес, 5 Юни 2023 14:54
Рисунките върху асфалт в района на Севастопол, по които варненци работиха активно през почивните дни, вече са завършени и радват минувачите, видя репортер на Moreto.net. Въздушни кадри на дрона „Морско...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува Земеделска Земя! Без Такси и Комисионни! Топ Цени!
”Терра Агро Инвест” ООД купува земеделска земя в цялата страна на НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ! ЦЕНИ на ДЕКАР за СЛЕДНИТЕ ОБЛАСТИ: * Област Варна - цени от 500 - 3800 лв. /дка * Област Добрич - цени от 1500 -...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Обяви Варна Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.4 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook