Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Земетресение Турция
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Задълбочаващата се икономическа и хуманитарна криза в Шри Ланка доведе до отмяна на националния експеримент за органично земеделие. Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса обеща в предизборната си кампания през 2019 г. да премине фермерите в страната към органично земеделие за период от 10 години. Миналия април правителството на Раджапакса изпълни това обещание, налагайки национална забрана
Новини

Предизборно ПП-тата от варненската листа начело с водача си Даниел Лорер демонстрират загриженост едва сега за развитието на Варна. Нагъл и зле измислен пиар седмица преди парламентарния вот на 2 април. Промяната с нейни министри в служебните правителства на Радев и редовния кабинет на Кирил Петков...
Новини

Живеем в дигитален свят, в който технологиите са част от ежедневието ни – милиарди взаимосвързани устройства, приложения и платформи. Ние използваме тези технологии за комуникация, забавление, образование и много други. Това е епоха на несравними иновации и възможности, а нашите деца стоят в челните...
Новини от Варна, региона и света

Граждани и организации настояват за премахване на павилионите от Морската градина във Варна

Понеделник, 27 Февруари 2023 11:11
Източник: Moreto.net   
(274)   (17)
Сн.: Moreto.net
Граждани и организации излязоха с отворено писмо до институциите относно наскоро поставените павилиони в Морската градина във Варна.

Писмото, адресирано до Община Варна, Областна управа – Варна и Министерство на културата, е подписано от редица граждански активисти, сред които и хора от средите на изкуството, аехитекти, учители и политици.

В писмото си те посочват, че от поставените павилиони няма нужда, освен това са нецелесъобразни и имат неестетичен вид. Според тях Община Варна продължава да допълва градската среда хаотично и без визия.

Преместваемите обекти в града са навсякъде, имат най-разнообразен стил, и често са в конфликт с околната архитектура и с пешеходния трафик, се посочва още в писмото.

Ние искаме тази практика да спре. Морската градина, и обектите в Морската градина на свой ред, трябва да имат единен дизайн и визия, в съответствие със съвременни градоустройствени и естетически концепции.

Според писмото в Морската градина има множество чешми и ако тези чешми се поддържат, отпада необходимостта от достъп до търговски обекти.

Подписалите писмото се надяват, че убедят Община Варна де разпореди демонтиране на вече поставените и да не разрешава поставяне на нови павилиони, докато не проведе широка обществена дискусия с експерти и граждани относно необходимостта от такива обекти в парка.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

До:
Община Варна,
Областна Управа – Варна,
Министерство на Културата,
Медии – 26.02.2023

Община Варна обяви планове за разположението на 10 нови павилиона в и около Морската градина на Варна. Долуподписаните граждани и организации се обявяваме срещу тези планове със следните аргументи:

1.) Липса на необходимост:

В Морската градина на Варна има достатъчно търговски обекти, които могат да задоволят търсенето на храни и напитки от посетителите на парка. Без претенции за изчерпателност, посочваме заведенията и павилионите по цялата крайбрежна алея, по улиците и булевардите, от които се осъществява пешеходния достъп до Морската Градина, както и зоните на Детския кът, Летен театър, Зоопарка и повечето площи на север от Зоопарка.

2.) Нецелесъобразност:

Това, което няма достатъчно в Морската Градина, именно поради изобилието от търговски обекти, е спокойствие за разхождащите се. Поставянето на допълнителни павилиони ще постигне цели в разрез с основната функция на градината, а именно - релакс от стреса на градската среда.


3.) Алтернативи:

Напомняме на Общината, че дължи на Варненци поддръжка на множеството чешми в Морската Градина, които осигуряват нужната вода през горещия летен сезон. Ако тези чешми се поддържат, отпада необходимостта от достъп до търговски обекти. В допълнение, ползването на обществените чешми намалява потреблението на пластмасови бутилки, което на свой ред е добре за околната среда.

4.) Порочен процес на вземане на решението:

Община Варна посочва, че плановете за тези обекти не са от вчера и са съгласувани по съответния административен ред. Държим да отбележим, че представители на активното гражданско общество във Варна не са присъствали на такива обсъждания, за да изкажат мнение. Този затворен модел на управление, при който гражданското участие е чисто фиктивно, беше категорично отхвърлен от варненци, с протестите от 2013 година и много други пъти след това. Той доказано води до грешни решения, в ущърб на градската среда.

5.) Неестетичен вид:

Павилионите в бял цвят нямат никаква естетическа стойност и не се вписват в парка. Със същия успех могат да се ползват на рибна борса или за продажба на шир-потреби. Отделно предразполагат към вандалски прояви – пръскане със спрей. Допълнителният кич в случая са хладилници, витрини, сергии и реклами които се добавят към павилионите без това изобщо да е ограничено в условията на Общината.

6.) Цялостното отношение на Община Варна към градската среда:

Община Варна продължава да допълва градската среда хаотично и без визия. Преместваемите обекти в града са навсякъде, имат най-разнообразен стил, и често са в конфликт с околната архитектура и с пешеходния трафик. Това, както и тротоарното право за заведенията, е стар и значим проблем. Ние искаме тази практика да спре. Морската градина, и обектите в Морската градина на свой ред, трябва да имат единен дизайн и визия, в съответствие със съвременни градоустройствени и естетически концепции.

7.) Общината решава несъществуващи проблеми за сметка на съществуващи:

Никой не се е оплакал от липса на търговски обекти в Морската градина. Ако Общината иска да направи нещо конкретно за посетителите през идния сезон, може да се погрижи за кошчетата за боклук, които са малко и винаги препълнени, както и да премахне големите контейнери за боклук от алеите - източник на миризми, течове и нелицеприятни гледки. Спираме дотук, въпреки че можем да продължим.

В заключение:

Надяваме се, че широката подкрепа на всички подписани организации, политически партии, общественици, граждани, ще убеди Община Варна да разпореди демонтиране на вече поставените и да не разрешава поставяне на нови павилиони, докато не проведе широка обществена дискусия с експерти и граждани относно необходимостта от такива обекти в парка.

Подписали:

Гълъбина Захариева, граждански активист

Йордан Филчев, граждански активист

Радомир Григоров, граждански активист

Александър Лиманов, граждански активист

Беркай Чокджан, студент

Евгени Станимиров, граждански активист

Николай Маринов, граждански активист

Вяра Кайкова, граждански активист

Павел Попов, бивш заместник-областен управител на Варна

Славена Панайотова, граждански активист

Милена Пехливанова, граждански активист

Антония Петрова, граждански активист

Даниел Димитров, икономист

Валентин Тусузов-Атин, художник

Николай Андреев Димитров, граждански активист

Огнян Рачев, граждански активист

Асен Цветков, граждански активист

Кръстина Манолова, учител

Биляна Тенева, граждански активист

Николай Капитанов, политически активист

Митко Иванов, гражданска инициатива „Стоп-Вандал“

Михаил Луков, активист на „Да България“

Юлиян Начев, Камара на Архитектите в България

Петър Стоянов, граждански активист

Антон Тончев, граждански активист

Борис Касиков, журналист

Ана Йорданова, фотограф

Милен Славов, гражданско сдружение „Варна Диша“

Максим Недков, архитект

(274)  (17)

Новини от Варна, региона и света
ГЕРБ-Варна за фалшивата загриженост на Промяната за развитието на града
Днес, 25 Март 2023 11:29
Предизборно ПП-тата от варненската листа начело с водача си Даниел Лорер демонстрират загриженост едва сега за развитието на Варна. Нагъл и зле измислен пиар седмица преди парламентарния вот на 2 април....
Подготовка за бъдещето: Ползите от компютърната грамотност при децата
Петък, 24 Март 2023 10:30
Живеем в дигитален свят, в който технологиите са част от ежедневието ни – милиарди взаимосвързани устройства, приложения и платформи. Ние използваме тези технологии за комуникация, забавление, образование...
Русия: Прехвърлянето на МиГ-29 от Словакия на Украйна е нарушение на договора за придобиването им
Днес, 25 Март 2023 18:27
Русия обвини Словакия, че с предаването на Украйна на съветските изтребители МиГ-29 е нарушила условията по договора за придобиването им, предаде ДПА. Съгласно договор, сключен през 1997 г., Братислава...
Галъп: 80% от семействата ограничават основните храни поради високите цени
Днес, 25 Март 2023 18:11
Според проучване 80% от домакинствата вече ограничават купуването на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци, апричината са високите цени. Изследването е на "Галъп Интернешанъл Болкан" и е проведено...
“Продължаваме Промяната - Демократична България”: Портних отказа да дискутира проблемите и бюджета на Варна
Петък, 24 Март 2023 18:04
Спрях едва 3% от бюджета на Варна, това не може да спъне развитието на града, казва Благомир Коцев по повод твърденията на кмета, че бюджетът на града е блокиран и това възпрепятства редица инфраструктурни...
Над 1000 ученици са посетили кандидатстудентската борса във Варна
Днес, 25 Март 2023 17:58
Над 1000 ученици са посетили кандидатстудентската борса, която се проведе вчера в Младежкия дом във Варна. Събитието се организира от Центърa за кариерно ориентиране (ЦКО), дирекция "Образование и младежки...
Жителите на Берлин решават с референдум дали градът да стане климатично неутрален
Днес, 25 Март 2023 17:39
Утре гражданите на Берлин ще гласуват в първи по рода си референдум, с който ще решат дали германската столица да стане климатично неутрална до 2030 г. Ако решението бъде в полза на природозащитниците,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Колко често купувате храна от "топла витрина"?
Всеки ден
Почти всеки ден
1-2 пъти седмично
На 2 седмици веднъж
1 път месечно
На 2 месеца веднъж
2-3 пъти годишно
По-рядко
Не купувам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook