Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Земетресение Турция
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Ученически конкурс по случай 125-годишнината от рождението на швейцарския астроном и физик Фриц Цвики обяви Народната астрономическа обсерватория с планетариум във Варна. На 14-ти февруари 2023 г. се навършиха 125 г. от рождението на швейцарския астроном и физик Фриц Цвики – един от най-известните у
Новини

Варненският десетокласник Ивайло Христов от МГ "Д-р Петър Берон" завоюва първото място на националната олимпиада по философия, която се проведе от 24 до 26 март в Смолян. Той успя да се пребори в силна конкуренция с още 36 ученици от цяла България и стана първенец в първа възрастова група 8. - 1
Новини

Коя е истината в предизборните обещания на Промяната за Варна?! Да стане пристанищен и транспортен център в Черноморския регион или голяма атракционна зона да глътне порт Варна –Изток. Община Варна да поеме управлението на свободната зона на пристанището и освен кръчми и паркинги да има зелени ....
Новини от Варна, региона и света

Кампания за превенция на ракови заболявания стартира във Варна

Инициативата е с продължителност от един месец и предвижда 50% отстъпка от цените за Дигитална мамография и Скенер на бял дроб

Понеделник, 6 Февруари 2023 12:06
Източник: Moreto.net   
(62)   (7)
Кампания под надслов „Изследвай се днес“ се провежда в Център по образна диагностика МЛАДОСТ. Повод за инициативата е Световния ден за борба с рака – 4-ти февруари. Фокус на профилактичните дейности е ранното диагностициране на Рак на гърдата и Рак на белия дроб.

Центърът работи без почивен ден на територията на Медицински комплекс МЛАДОСТ, на адрес Варна, бул. Република 15. Работното време е от 08:00 до 18:00 (в делнични дни) и от 09:00 до 14:00 (през уикенда). Записванията са вече в ход като часове се резервират на телефона на Регистратурата:


Всички пациенти, които се запишат за изследвания до 4 март включително, ще ползват преференциални цени, които след прилагане на отстъпката са, както следва:

• Дигитална мамография – 35 лв.
• Нискодозова Компютърна Томография (НДКТ) – 75 лв.

Валидна остава и опцията за изследване с направление по Здравна каса.

От екипа на здравното звено посочват, че профилактиката е таргетирана на база световната здравна статистика, която недвусмислено посочва, че:

• Ракът на гърдата е водещо по дял онкологично заболяване
• Ракът на белия дроб е водещ причинител на смърт сред онкологичните заболявания

Онкологичният скрининг се провежда с най-съвременното оборудване, производство на Siemens – Дигитален мамограф SIEMENS Mammomat Fusion и Компютърен томограф SIEMENS Somatom go.Now. Апаратите са снабдени със съвременен хардуер и специални нискодозови протоколи, които намаляват в пъти степента на облъчване, без това да ощетява качеството на изображенията.

Център по образна диагностика МЛАДОСТ е едно от най-големите профилирани звена за образна диагностика в доболничната помощ на България и в него регулярно се провеждат кампании за скрининг на социално-значими и животозастрашаващи заболявания. В екипа от лекари и консултанти личат имената на доц. д-р Георги Вълчев, д.м.; д-р Венцислав Божков; д-р Съмър Ел Шемери, д.м.; д-р Росица Недева; д-р Велислав Иванов, д-р Дарина Иванова и д-р Теньо Чавдаров.

Относно текущата кампания разговаряме с д-р Васил Василев, управител на Центъра:Д-р Василев, защо насочихте кампанията за ранен скрининг на онкологични заболявания, тъкмо на Рака на гърдата и Рака на белите дробове?

Във всяка профилактична инициатива се цели максимална обществена полза. По тази причина, винаги правим справка с официалната здравна статистика. За щастие вече има достатъчно надеждни източници, които боравят с конкретни данни.

Средно 12 % е делът на Рака на гърдата на база всички регистрирани онкологични заболявания. Това го поставя на първо място като честота на проява, а като добавим към това факта, че от него страдат основно жени, излиза че при дамите той се среща 2 пъти по-често от кое да е друго злокачествено изменение. От друга страна, Ракът на белия дроб е водещ причинител на смърт със значителен превес над всички останали онкологични заболявания.

Накратко, навременната превенция на тези 2 заболявания би допринесла за спасяване на най-много човешки животи.

Обръщате специално внимание на апаратурата, която ползвате и по-конкретно на качеството на изображенията и степента на облъчване. До колко важни са тези фактори?

В медицината има един принцип, че с действията си лекарят не бива да нанася щети в стремежа си да помогне. В този ред на мисли, намаляването на степента на облъчване е от огромно значение за съвременната диагностика. Успоредно с това се следи да не се ощетява качеството на изображението, а напротив. Това е възможно единствено с много авангардни технологии.

В каква степен се различава облъчването между различните уреди?

В пъти. По-лошото е, че пациентът не би могъл да се ориентира в тези параметри. Например, нашия дигитален мамограф е от второ поколение и той ползва специален Csl детектор, който намалява облъчването 2 пъти, спрямо първото поколение апарати. Нека да отворя една скоба, обаче. В България масово се ползват аналогови мамографи, които са дигитализирани с допълнителна приставка. Това не ги прави нито по-прецизни, нито по-щадящи. Просто им позволява да прехвърлят образа на електронен носител. Т.е. разликата в степента на облъчване между масовите аналогови мамографи в България и второто поколение дигитални апарати, вероятно е 3-4 пъти.А каква е картината при скенерите?

Много подобна. Например, инсталираният при нас Компютърен томограф SIEMENS Somatom go.Now използва иновативна филтрация, която спира ненужния нискоенергиен спектър и пропуска единствено този, който участва в генерирането на изображения. Така се постига около 2 пъти по-ниска степен на лъчево натоварване спрямо предишното поколение уреди.

По-интересно е наличието на специален протокол за ранно диагностициране на Рак на белия дроб – т.н. Нискодозова Компютърна Томография. Това е оптимизиран режим, с който се постига 90% по-ниска степен на облъчване. Тези нива са съизмерими със стойностите на една обикновена рентгенова снимка, но същевременно се получава много по-детайлна триизмерна информация с незаменима диагностична стойност.

Звучи като научна фантастика. Защо не се правят всички изследвания с този режим?

Това е специален протокол, разработен за скринингови цели. Идеята е да се направи подробен оглед на целия обем на органа на минимална лъчева цена. В случай, обаче, че се открият суспектни структури, то тогава се предписва конвенционално изследване за постигане на оптимална прецизност и детайлност. При този сценарий вече е оправдано да се подложи пациента на по-високо лъчево натоварване.

Кампанията протича със съществена отстъпка в цените за платени изследвания. Това ли е начинът да се стимулират българите към грижа за собственото здраве?

За мнозина стойността на една компютърна томография (изследване със скенер) е ако не непосилна, то най-малкото затормозяваща. Масова цените за изследване на бял дроб са между 180 лв. и 200 лв. В рамките на кампанията ние сме осигурили преференциална стойност от 75 лв. Това е близо 3 пъти по-ниско от пазарните нива и считам, че е достъпно. На практика работим под себестойност, но смятам че усилията ни се оценяват и в крайна сметка градим доверие между нас и пациентите.А може ли пациент да се изследва с т.н. Нискодозова Компютърна Томография с направление по Здравна каса?

Да – естествено. Подлостта на онкологичните заболявания, обаче, е че те най-често протичат безсимптомно. Т.е. шансът някой специалист да изпише подобно изследване за чиста профилактика без симптоми е минимален, освен ако пациентът не попада в съответната рискова група.

Кои са рисковите фактори?

Счита се, че основни предпоставки за развитие рак на белия дроб са:

• системно пушене - средна база 1 кутия дневно за период от 20 години или 2 кутии дневно за период от 10 години;
• генетична предразположеност - наличие на близък родственик, който е развил заболяването.

А каква е препоръката за профилактика на Рака на гърдата?

За съжаление това заболяване е толкова разпространено, че съгласно съвременните стандарти, регулярните мамографски изследвания трябва да се започнат след 35 годишна възраст. Уви, Здравна каса у нас покрива профилактично изследване единствено след навършени 50 години. Т.е. дамите в активния диапазон 35 -50 години следва сами да заплащат за мамография и подобни кампании са шанс те да полагат превантивна грижа за собственото си здраве на пределно достъпна цена.

Център по образна диагностика МЛАДОСТ
Варна, бул. "Република" 15,
Медицински комплекс МЛАДОСТ, Етаж 1, Блок В
*Две нива под Централен вход
**Регистратура - срещу асансьоритеРаботно време:
Понеделник – Петък: 08:00 - 18:00
Събота и Неделя: 09:00 - 14:00


Информационна кампания

(62)  (7)
Новини от Варна, региона и света
Свеж старт на пролетта с томбола в Lidl
Днес, 29 Март 2023 11:19
Пролетта настъпи, но капризите на времето през март сякаш не ни позволяват все още да усетим цялата палитра от цветове и аромати на сезона. Един от най-бързите, лесни и достъпни начини да внесем пролетното...
ГЕРБ – Варна: Промяната иска ли атракционът да глътне пристанище Варна?!
Днес, 29 Март 2023 13:44
Коя е истината в предизборните обещания на Промяната за Варна?! Да стане пристанищен и транспортен център в Черноморския регион или голяма атракционна зона да глътне порт Варна –Изток. Община Варна да...
Нови заплашителни имейли към училища във Варна, този път за стрелба
Днес, 29 Март 2023 12:14
Към момента 18 варненски училища са получили имейли със заплахи днес. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Този път съдържанието на заплашителните съобщения и подателят са...
Александра Драгова за спектакъла “Осем” на 3 април във Варна
Днес, 29 Март 2023 18:48
Феноменът „Осем“ - авторски спектакъл на младия артист и хореограф Александра Драгова, идва в морската столица на 3 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна. Едновременно сериозен и...
Австрийски експерти посочиха 3 фактора, допринесли за наводнението в Карловско
Днес, 29 Март 2023 18:36
Три фактора са допринесли за бедствието в Карловско според австрийски експерти, които представиха в Карлово Предварителен доклад за оценка на риска в засегнатите от наводнението села Каравелово и Богдан. "Събития...
„Информационно обслужване“: Ще изпълним всички решения на ЦИК за честни и прозрачни избори
Днес, 29 Март 2023 18:24
„Информационно обслужване“ изцяло подкрепя усилията на всички участници в изборния процес за осигуряване на максимална публичност и прозрачност по време на компютърната обработка на данните в районните...
Европейската централна банка очаква бърз спад на ифлацията
Днес, 29 Март 2023 18:12
Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква високата инфлация в еврозоната бързо да спадне, според главния икономист на франкфуртската институция Филип Лейн, цитиран от ДПА. В интервю за в. "Цайт" той...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Колко често купувате храна от "топла витрина"?
Всеки ден
Почти всеки ден
1-2 пъти седмично
На 2 седмици веднъж
1 път месечно
На 2 месеца веднъж
2-3 пъти годишно
По-рядко
Не купувам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook