Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Мащабна спецоперация в рамките на превантивните мерки за противодействие на битовата престъпност и обезпечаване на пътната безопасност се проведе на територията на ОДМВР – Варна, съобщават от пресцентъра на полицията за Moreto.net. Акцията се проведе вчера – 7 февруари. В нея участваха служители
Новини

На 9 февруари 2023 г. Държавна опера Варна ще представи „Норма“ от Винченцо Белини под диригентската палка на Вилиана Вълчева, която бе на диригентския пулт и на премиерата на това заглавие в Опера в Летния театър през 2016 г. Забележителното тук е, че не друг, а именно оперният театър във Варна пос
Новини

Регионалната дирекция по „Пожарна безопасност и защита на населението“ награди кмета на Девня Свилен Шитов и кмета на Бяла Пеньо Ненов за особения им принос в развитието на доброволните формирования в областта. Отличията им връчи главен инспектор Стоян Стоянов, който е началник сектор „Пожа
Новини от Варна, региона и света

Становище на Експертния борд по Белодробни болести по повод публикации за финансирането на домашното кислородолечение

Сряда, 25 Януари 2023 18:24
Източник: Moreto.net   
(7)   (0)
От Експертния борд по Белодробни болести излязоха със Становище по повод публикации в общественото пространство във връзка с финансирането на домашното кислородолечение.

Ето какво се казва в него:

В общественото пространство се тиражира по напълно неверен и злонамерен начин Становище на Националния експертен борд по Белодробни болести, изготвено в отговор на отправени писмасконкретни въпроси от проф. Петко Салчев, по това време управител на НЗОК (прилагаме писматана проф. Салчев)

Становището коментира експертно мнение относно мястото, което заема кислородолечението, индикациите, алгоритмите, контрола и мониторирането на лечението на показани болни с хронична дихателна недостатъчност. То обсъжда и въпроса дали е възможно кислородолечениетода бъде приравнено към помощните средства, които се предписват на лица с различни увреждания.

Лечението с кислород в стационарни или домашни условия е немедикаментозно средство за лечение. То не би могло да бъде сравнено или обединено с помощни средства, предоставяни на лица с физически или други увреждания, поради това, че индикациите, контролът и мониторирането му, преценката за вида устройство - стационарен или мобилен апарат, система за подаване при поискване (он-деманд) или друга налична, проследяването на пациента и придружаването му в хода на лечение, трябва да се осъществяват от компетентен лекар специалист при строго съблюдаване на медицински алгоритми. Становището на УС на БДББ и българските пулмолози за необходимостта НЗОК да заплаща домашното кислородолечение е декларирано от десетилетия.

Поколения лекари и национални консултанти по Белодробни болести се борят за това право на пациентите. Някои достигнаха пенсионна възраст, а поставеният проблем стои нерешен. Провели сме срещи с министри и зам.-министри на здравеопазването, управители на НЗОК, председатели на Парламентарната комисия по здравеопазване на поредица Народни събрания.

За пореден път през август 2020 г. в НЗОК бяха внесени актуализираните критерии за домашно кислородолечение, в които ясноиконкретно, базирано на научни факти и международни препоръки, сме описали индикациите, контраиндикациите, алгоритмите за приложение, мониторирането и контрола на приложение на кислород в домашни условия. БДББ и неговите експерти са били и винаги са налични за открита дискусия по тази наболяла тема. Популизмът и политизирането на проблема обаче не правят чест на никого.

Предизборното време за тази дискусия също не е случайно подбрано.

Наша задача е да дадем методологията, което сме направили, а НЗОК да почерпи опит от други страни, какъвто опит е налице, да определи финансовата рамка и да въведе модела за домашно кислородолечение в доболничната помощ. Такъв модел в България до момента липсва.

Какво е важно да знае обществото:

1. Кислородът е немедикаментозно средство за лечение на различни групи пациенти с хронична дихателна недостатъчност (такива с ХОББ, белодробни фибрози, бронхиектазна болест, туберкулоза, саркоидоза, идиопатична пулмонална хипертония и сърдечна недостатъчност, рак на белия дроб и различни онкологични заболявания с белодробно ангажиране в напреднал стадий).

2. Приложението на кислород може да помогне на пациентите, които имат нужда, но може и да доведе до усложнения при такива, при които има противопоказания за приложението му или то не се контролира адекватно.

3. Приложението на кислород трябва да е дозирано, контролирано и непрекъснато. За контрол на кислородолечението се изисква периодично изследване на кръвните газове. За контрол на лечението не е достатъчно самостоятелното измерване на насищането на кръвта с кислород(сатурацията на кислород) с пулсов оксиметър.

По-важен показател е нивото на въглеродния диоксид в кръвта, повишаването на което в хода на лечението може да доведе пациента донарушение в съзнанието, мозъчен оток, интубация, респираторна кома и смърт. От казаното е очевидно, че като метод за лечение домашното кислородолечение, което се осъществява с различни системи за приложение, не може да бъде отъждествено и не отговаря на правилата за предписване на помощни средства, каквито са: бастуни, инвалидни колички, тоалетни столове, антидекубитални дюшеци, проходилки и др.

4. В България НЗОК не заплаща изследването на кръвните газове в амбулаторни условия.

5. В България изследването на кръвните газове е възможно единствено в лаборатории в големиуниверситетски и областни болници.

6. В България липсва структура в доболничната помощ, която да извършва контрол на лечението и да подпомага пациентите на домашно кислородолечение в дома, каквато е практиката в Европаисвета.

7. В България липсва течен кислород, както и необходимото оборудване и консумативи за него, атой прави пациентите мобилни.

8. В България белодробните лекари са компетентни и подготвени да посрещнат медицинскитепроблеми на пациентите с хронична дихателна недостатъчност, но НЗОК не финансира диагностичните и изискваните по стандарт изследвания и дейности, които да обезпечат сигуренконтрол и клинична ефективност на провежданото лечение в домашни условия.

9. В България десетки пациенти достигат до интензивни отделения, биват интубирани, а някои и загиват поради неконтролирано кислородолечение.

Уважаеми Дами и Господа, Няма някой, който повече от нас, българските пулмолози да желае пациентите с хронична

дихателна недостатъчност да получат право на безплатен достъп до домашно кислородолечение. Та нали ние се борим заедно с тях за глътката въздух, която да получат. Призоваваме институциите за спешни действия за намиране на решение на този стар и болезненза пациентите проблем.

Това сме вписали по компетентност в нашето становище за придържанекъм медицинските стандарти за индикации, контраиндикации , мониториране и контрол на лечението, методика, която е в компетенциите на НЗОК.

Ние не сме против това нуждаещите се пациенти с хронична дихателна недостатъчност да получат финансиране от НЗОК за домашно кислородолечение, както злонамерено бе интерпретирано нашето становище.

Ние настояваме у нас да се прилага възприетата в Европа и света практика на лечение, а не да създаваме отново „български модел“ с неясни резултати и липса на контрол, който би могъл да доведе до загуба на човешки животи.

Призоваваме към равнопоставен достъп и равни права за всички показани за лечение с кислородвдома пациенти, защото двойният стандарт е нарушаване на човешкото право за достъп до лечение. И накрая призоваваме да спре „яхането“ на този проблем от политиканстващи „експерти“ с нездрави цели и интереси, които преместват акцента на проблема и вкарват обществото в заблуда.

Моля, дайте ни възможност да извървим професионално пътя си в полза на нашите пациенти.

Проф. д-р Даниела Петрова, Председател на Националния експертен борд по Белодробни болести

Доц. д-р Диана Петкова, Председател на УС на БДББ, Член на Националния експертен борд по Белодробни болести

Доц. д-р Денчо Османлиев, Член на Националния експертен борд по Белодробни болести

Доц. д-р Явор Иванов, Член на УС на БДББ , Член на Националния експертен борд по Белодробни болести

Доц. д-р Владимир Ходжев, Член на УС на БДББ Член на Националния експертен борд по Белодробни болести


(7)  (0)
Новини от Варна, региона и света
Във Варна заработва пункт за помощи за Турция и Сирия - ето какво можем да носим
Днес, 8 Февруари 2023 13:52
Пункт за дарения за бедстващите хора от Турция и Сирия отваря врати днес в Двореца на културата и спорта във Варна. Това каза кметът на града Иван Портних. Достъпът е край вход шест, а работното време...
Facebook и SEO маркетинг: Разгърнете вашия маркетинг потенциал през 2023
Вторник, 7 Февруари 2023 16:30
Технологичните иновации, които се случват през 21 век и тяхното адаптиране от бизнеса променят начина, по който комуникираме и получаваме информация. В комбинация с достъпността на смартфоните, повечето...
Кампания за превенция на ракови заболявания стартира във Варна
Понеделник, 6 Февруари 2023 12:06
Кампания под надслов „Изследвай се днес“ се провежда в Център по образна диагностика МЛАДОСТ. Повод за инициативата е Световния ден за борба с рака – 4-ти февруари. Фокус на профилактичните дейности е...
Иван Демерджиев обеща охрана на Християн Пендиков
Днес, 8 Февруари 2023 18:43
Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се срещна с нападнатия в Охрид секретар на Българския клуб в града Християн Пендиков. Той...
Варненският клуб "Хоризонт" излезе с позиция във връзка казуса със Зоопарка
Днес, 8 Февруари 2023 18:31
Варненският клуб "Хоризонт" излезе с позиция до медиите във връзка с искане на Интергрупата на Европейския парламент за хуманно отношение и опазване на животните, свързано със Зоопарк - Варна. Писмото...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Днес, 8 Февруари 2023 18:17
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток утре, 9 февруари, ще са следните места във Варна и областта, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net. -...
Рецидивист открадна часовник и пари от автосервиз във Варна
Днес, 8 Февруари 2023 18:06
Най-тежката мярка за неотклонение взе Варненският районен съд спрямо 37-годишен, привлечен като обвиняем за кражба на вещи и пари във Варна, съобщиха от пресслужбата на институцията за Moreto.net. През...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Колко често купувате храна от "топла витрина"?
Всеки ден
Почти всеки ден
1-2 пъти седмично
На 2 седмици веднъж
1 път месечно
На 2 месеца веднъж
2-3 пъти годишно
По-рядко
Не купувам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook