Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

За първи път през 2023 година междусрочната ваканция за учениците ще бъде не един, а пет дни – от 1 до 5 февруари включително, съобщават от МОН. Всички - от I до XI клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко - от 12 до 17 април (сред тях с
Новини

Едва ли има някой от поколението израснало през 90-те, който да не знае или дори лично да се е занимавал със събирането на миришещи листчета. В тези години колекционирането им бе истински хит. Във всеки квартал и махала на Варна течеше активна размяна на цветните хартийки,...
Новини

Макар по-известен като „певеца на морската стихия“ - варненският художник Христо Каварналиев оставя като наследство и много картини, които ни разказват за облика на Стара Варна от края на 19. и началото на 20. век. Освен естетически тези платна разкриват и чисто документално промените и метармофозата..
Новини от Варна, региона и света

Ето каква сграда ще се появи на мястото на "Гъбата" във Варна (визуализации)

Събота, 26 Ноември 2022 13:43
Източник: Moreto.net   
(111)   (246)
Сн.: gabata.bg
Moreto.net публикува право на отговор на "СВП инвест" ООД - инвестиционната компания, която стои зад новата сградата, която се планира да бъде построена на мястото на "Гъбата".

В своята позиция инвеститорът твърди, че в медиите са написани "много внушения и неистини" и посочва 8 мита срещу реализацията на проекта.Компанията отбелязва, че от 13.05.2022 г. има влязло в сила разрешение за строеж на 12-етажна сграда. Тя е проектирана от архитектурно студио STARH, а изпълнител ще бъде "Комфорт" ООД, става ясно от сайта, в който са публикувани и визуализации на бъдещата сграда.

"СВП инвест" е създадена като проектно дружество през 2019 година и не носи лична вина за миналото състояние на баня Гъбата", уточняват от компанията.Публикуваме позицията на компанията без редакторска намеса:

В резултат на започната активна кампания против строителството на мястото, където се намира днешната сграда баня Гъбата, много медии и сайтове подеха подхвърлената топка и се написаха много внушения и неистини. Заявяваме, че нито един, представящ се за граждански активист, застъпник, фондация, медия или сайт, не потърсиха за пълна информация представляваното от нас Дружество. Подетата кампания търси обществената подкрепа под формата на отрицанието и забраната, без да дава алтернатива и устойчиво законово решение на какъвто и да е подобен казус.Отчитайки обществения интерес и некоректните внушения, които се правят, поради непознаване на инвестиционния процес и/или други цели, предоставяме на публиката и нашата гледна точка, за да информираме обществеността за предстоящото строителство.

СВП Инвест е инвестиционна компания и като такава е ориентирана към създаването на успешен бизнес, спазвайки действащото законодателство. Капиталът е изцяло частен и не оперираме с публични средства. Като предприемачи спазваме действащото законодателство. Ако активистите, организиращи кампанията против, се явят на избори, спечелят ги, създадат правна уредба, тя ще бъде задължителна за всички субекти.Ето и някои от основните митове, които се употребяват срещу реализацията на проекта:

Мит 1: Гъбата е баня с минерална вода - няма минерална вода на територията, където е построена Гъбата и никога не е имало. Източникът на минералната вода се намира в Морската градина до Кални бани и Минералната вода е била доставяна от там по тръбно трасе с помощта на помпена станция. Към днешна дата не съществува помпената станция, а тръбният път е компроментиран от времето и водата.

Нямаме собственост нито в тръбното трасе, нито в помпената станция, което прави невъзможно доставянето на минерална вода по някогашното трасе. Което всъщност е доказано в годините и с изчезването на чешмичката с минерална вода на Шишковата градина.

Мит 2: Гъбата е с културно-историческа и архитектурна стойност. Сградата е строена в края на 60-те години, но няма статут Паметник, издаден от НИНКН. Както изисква действащото законодателство, ПУП-РУП-ът, визата за проектиране и инвестиционният проект са съгласувани с отговорните за този процес институции. Сградата е била емблематична за Варна в миналото и със сигурност сантиментална стойност. Към днешна дата е лишена изцяло от функция и амортизирана до степен, която я прави опасна. Поради естеството на материалите и технологиите по времето на строителството, конструктивните елементи заемат огромна част от свободните пространства, което я прави несъответстваща на съвременните изисквания за комфорт и обитаване. Най-характерната част на сградата - покривът, наподобяващ купол, е подпрян от множество радиални греди и колони и не може да функционира като куполна конструкция.

Мит 3: Под сградата има археологически находки: Сградата се намира извън границите на архитектурния резерват, в т.нар. Охранителна зона. По времето на строителството й, изкопният план е достигнал до минус 4-5 метра, а под тази дълбочина има мергел и подпочвени води. Въпреки това, извършихме предварителни археологически проучвателни дейности съвместно с РИМ и МК.

Мит 4: Инвестиционният проект ще наруши екологичното равновесие и зелената система: проектът не предвижда премахване на нито едно съществуващо дърво. Новата сграда ще се разположи изцяло в периметъра на съществуващата сграда. Напротив, предвижда се и хоризонтално, и вертикално озеленяване, което не е реализирано в почти нито една сграда в град Варна. Инвестиционният проект е съгласуван по ОВОС с отговорната за това институция.

Мит 5: Височината на сградата - небостъргач: ако беше построена през 1970 година, от когато активистите показват снимки, сигурно е щяла да доминира, но през 2022 година, в съседство има построени между 5 и 8 етажни сгради, а позицията й в ниската част на терена ще я постави на височина до 5 етаж на Хотел Черно море.

Мит 6: Няма инженерна ифраструктура: за изработването на инвестиционният проект са ангажирани множество проектанти със съответни специалности и всичките му части са съгласувани с отговорните за това институции.

Мит 7: Баня Гъбата е на ТИМ: Парцелът и сградата са апортирани в новосъздадено Дружество, чиято собственост през 2019 е придобита от други две инвестиционни дружества и от 2019 г. Баня Гъбата не е собственост на бизнес групата, популярна като ТИМ. Представляваното от нас Дружество не е от семейството на варненската бизнес група, а е закупило собствеността за пазарна цена.Мит 8: Административен комфорт. Напротив, поради очакването за висок обществен интерес, инвестиционният проект е извървял дълъг път на поправки, предписания, откази от всички отговорни по веригата институции в продължение на почти 3 години.Отчитайки всички тези особености на съществуващата сграда и инфраструктура, СВП инвест ООД е изминало дълъг път на съгласуване на инвестиционния проект с всички отговорни за това институции и от 13.05.2022 г. има влязло в сила Разрешение за строеж на 12-етажна сграда. Сградата е проектирана от едно от най-реномираните архитектурни студиа в България с множество международни и национални награди и ще бъде реализирана от водеща строителни компания с над 30 годишен опит.

СВП инвест е създадена като проектно дружество през 2019 година и не носи лична вина за миналото състояние на баня Гъбата.

Визуализации на бъдещата сграда могат да бъдат видени на сайта gabata.bg

Каним всички заинтересовани лица на ползотворен диалог.


(111)  (246)

Новини от Варна, региона и света
Зала Щурче във Варна се превръща в сцена за изкуство и култура
Днес, 31 Януари 2023 19:28
Зала Щурче е известна във Варна като мястото, където се пази и продължава наследство на Куклен театър ЩУРЧЕ и на Детско театрално студио на братята Райко и Данаил Райкови. Сцената, на която всяка неделя...
„Черно море“ привлече нападателя Атанас Илиев
Днес, 31 Януари 2023 18:51
„Черно море“ финализира успешно преговорите и официално привлече един от най-желаните футболисти от зимната селекция, съобщиха от клуба. Това е нападателят Атанас Илиев, който днес подписа договор с...
МВнР: Посланик Ангел Ангелов отново е в Северна Македония
Днес, 31 Януари 2023 18:39
Министерството на външните работи информира, че посланикът на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов беше част от официалната делегация на вицепремиера по обществения ред и сигурност...
Франция стачкува срещу пенсионната реформа на Макрон
Днес, 31 Януари 2023 18:25
Франция е обхваната от втора вълна стачки срещу пенсионната реформа. Президентът Макрон иска да увеличи досегашната пенсионна възраст от 62 на 64 години. Две трети от французите са против плановете му. Осем...
Рекорден скок в търсенето на злато по света
Днес, 31 Януари 2023 18:10
Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял свят, като централните банки по света са увеличили неимоверно покупките му, съобщи „Файненшъл Таймс“, позовавайки се на данни на Световния съвет...
Без допълнителна финансова тежест за спортните клубовете във Варна
Днес, 31 Януари 2023 17:55
Няма да има допълнителна финансова тежест за спортните клубовете във Варна, заяви кметът на Варна Иван Портних, който се срещна с представители на спортната общественост в града. Тема на разговорите...
Варненски квартали и местности без вода утре заради изграждането на нов водопровод
Днес, 31 Януари 2023 17:40
Варненски местности и квартали ще са без вода и със смущения във водоподаването утре, 1 февруари, заради изграждане на нов водопровод, съобщават от ВиК - Варна. От 9.00 до около 18.00 ч. без вода ще...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook