Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Европа пред "безпрецедентен риск" от недостиг на газ

Понеделник, 3 Октомври 2022 13:05
Източник: News.bg   
Европа е изправена пред "безпрецедентни рискове" за доставките си на природен газ тази зима, след като Русия спря повечето тръбопроводни доставки и може да се окаже, че Старият континент се конкурира с Азия за вече оскъдния и скъп втечнен газ, който идва с кораби, заяви Международната агенция по енергетика, цитирана от Associated Press.

Базираната в Париж агенция заяви в тримесечния си доклад за пазара на природния газ, публикуван в понеделник, че страните от Европейския съюз ще трябва да намалят употребата му с 13% през зимата в случай на пълно спиране на доставките от Русия на фона на войната в Украйна. Голяма част от това намаление би трябвало да дойде от поведението на потребителите, като намаляване на термостатите с 1 градус и регулиране на температурите на бойлера, както и индустриално и комунално консервиране, се казва в доклада.

В петък ЕС се съгласи да наложи намаляване на потреблението на електроенергия с поне 5% по време на пиковите часове на цените.

Малко количество руски газ все още пристига по тръбопроводи през Украйна до Словакия и през Черно море, Турция и България. Два други маршрута, под Балтийско море до Германия и през Беларус и Полша, са затворени.

Друга опасност би било застудяване в края на зимата, което би било особено предизвикателно, тъй като подземните запаси от газ текат по-бавно в края на сезона поради по-малкото газ и по-ниското налягане в хранилищата. ЕС вече е попълнил запасите си до 88%, на фона на целта си от 80% преди зимата. МАЕ предположи, че те трябва да се запълнят до 90%, ако се развие най-лошия сценарии.

Предприятията в Европа вече са намалили използването на природен газ, понякога просто като изоставят енергоемки дейности като производство на стомана и торове, докато по-малките предприятия като пекарните усещат сериозно повишение на разходите си.

Високите цени на газа, който се използва за отопление на домове, производство на електричество и множество промишлени процеси, доведоха до рекордна потребителска инфлация от 10% в 19-те страни от Еврозоната.

Европейските правителства и енергийни компании компенсираха голяма част от руския недостиг чрез закупуване на скъпи доставки на втечнен природен газ (ВПГ), който идва с кораби от страни като САЩ и Катар и чрез получаване на увеличени доставки по тръбопроводи от Норвегия и Азербайджан.

Целта е да се предотврати спадането на нивата на съхранение до такава степен, че правителствата да трябва да ограничават газа за бизнеса. Хранилищата за газ трябва да останат пълни с над 33% от обема си, за да се предотврати риск от недостиг, ако има късно застудяване.

По-ниските нива също биха затруднили Европа да презареди хранилищата следващото лято, докато по-високите резерви в хранилищата биха помогнали за намаляване на изключително високите цени.

Европейските лидери казват, че намаляването на руския газ е енергиен шантаж, насочен към оказване на натиск върху правителствата заради подкрепата им за Украйна и санкциите срещу Москва.

След като Русия спря доставките на газ през тръбопровода "Северен поток 1", минаващ под Балтийско море към Германия, той и паралелният "Северен поток 2" - построен, но така и не пуснат в експлоатация, след като Германия отказа да го сертифицира - бяха повредени при подводни експлозии, които според европейските правителства са умишлени.

Търсенето на втечнен газ повиши цените и намали предлагането до степен, в която по-бедните страни в Азия не могат да си го позволят. Бангладеш преживява широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, докато Пакистан е изправен пред постоянни прекъсвания на тока и въведе намалено работно време за магазини и фабрики, за да пести електроенергия.

"Междурегионалната конкуренция в доставките на втечнен природен газ може да създаде допълнително напрежение, тъй като допълнителните европейски нужди биха оказали по-голям натиск върху други купувачи, особено в Азия, и обратно, студените периоди в Североизточна Азия биха могли да ограничат достъпа на Европа до втечнен природен газ", каза агенцията.

Газовата криза в Европа също лиши азиатските страни от ограничения брой плаващи терминали за регазификация, които се очакваше да играят основна роля при вноса на ВПГ в Югоизточна Азия. Европа е осигурила 12 такива плаващи терминала и планира да придобие още девет.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Атанас Атанасов: Ще върнем празна папка на президента за втория мандат
Сряда, 27 Март 2024 10:12
Ген. Атанас Атанасов - съпредседател на ПП-ДБ обясни в студиото на "Денят започва", че "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще върнат на президента Румен Радев празна папка за втория мандат. "Ще...
Варна посреща 380 млади фолклорни певци, инструменталисти и оркестри за ДНФК „Диньо Маринов“
Сряда, 27 Март 2024 09:50
Общо 380 млади фолклорни певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна, са подали заявки за участие в XXIX издание на Националния...
Посланиние от Юн Фосе за Световния ден на театъра
Сряда, 27 Март 2024 09:38
По повод Световния ден на театъра послание от Юн Фосе - носител на Нобелова награда за литература, драматург, автор на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси....
Страхове от прекъсване на глобалните вериги за доставки след катастрофата на моста в Балтимор
Сряда, 27 Март 2024 09:17
Повишиха се опасенията за значително прекъсване на глобалните вериги за доставки, след като контейнеровен кораб се разби в мост в американския град Балтимор. Корабът, наречен Dali, се удари в опорна...
Месеци наред няма кой да оправи разбитата ограда около къщата на Новак в Морската градина
Сряда, 27 Март 2024 09:00
Вече месеци оградните пана около къщата на Антон Новак в Морската градина стоят смачкани и съборени от част на паднало дърво, видя репортер на Мoreto.net. Положението е такова поне от януари месец....
Григор Димитров се класира на четвъртфинал в Маями, чака Алкарас
Сряда, 27 Март 2024 08:41
Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Мастърс 1000 турнира в Маями след обра срещу световния №9 Хубер Хуркач. След епична битка продължила 2 часа и 41 минути и завършила с тайбрек, Българинът...
Президентът Радев връчва на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство
Сряда, 27 Март 2024 08:23
Президентът Румен Радев днес връчва на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство. От коалицията излязоха с ново предложение към ГЕРБ-СДС - да съставят заедно кабинет, оглавен от взаимноприемлив...
Мобилен пункт за опасни отпадъци ще е днес на "Чаталджа" и в кв. "Виница"
Сряда, 27 Март 2024 08:07
Кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата започва от днес във Варна. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи от 27 до 30 март 2024 г. По график днес мобилният...
Търси в новини:
1011121314151617181920

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
3.1 + 3.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook