Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Иван Лечев: Симфоничният оркестър е може би най-съвършеният инструмент, измислен от човечеството

Вторник, 24 Май 2022 16:41
Източник: Moreto.net   

фотограф: Димитър Алексов
Турнето “ФОНДАЦИЯТА" празнува “ЩУРЦИТЕ" на 55 г.” е във Варна на 10 юни – в Летния театър

- Г-н Лечев, на 10 юни „Фондацията“ се завръща на варненска сцена за дългоочакван от феновете рок концерт. Вълнувате ли се от предстоящата среща с публиката?

- Това ще бъде много юнашки концерт. Нас големите сцени не ни плашат, както и малките (смее се). Скоро четох едно интервю със Стинг, в което казва, че навремето, като са създавали Police, за тях не е имало никакво значение дали са в „Роял Албърт Хол“ или в клуб за 5 души. Ние сме точно така, като тях. Спокойни сме, понеже както казва Иван Лечев (смее се), ние не изпълняваме непознати песни. Това е нещо, което почти задължително има успех, стига ние да си изсвирим и изпеем добре парчетата.

- Какво ще ни представите?

- Ще има засилено присъствие на песни на „Щурците“, които стават на 55 г. Затова и турнето ни е със заглавие “ФОНДАЦИЯТА" празнува “ЩУРЦИТЕ" на 55 г.” Следващото подобно юбилейно събитие ще бъде може би, когато стана аз на 70 (смее се).

- Ако ви върна назад във времето, създавайки „Фондацията“, вярвахте ли, че супергрупата ще има такъв успех?

- Аз бях абсолютно сигурен, че този проект ще има такъв успех, затова и се съгласих да участвам в него. Всички тези песни, прекрасно написани, да не позволим през годините да бъдат забравени и изтикани в ъгъла и хората да имат възможност да ги слушат и да си ги спомнят непрекъснато. А хората толкова много си ги спомняха, че чак обиколихме целия свят с тях. Дори не съм знаел, че толкова много българи има по света. Все още сме длъжници на българите, които са в Бразилия и Аржентина. Все не успяваме да се организираме да отидем, пътят е много дълъг. Сложно е. Въпреки че бяхме в Австралия. Там българите са много организирани. Особено по южното крайбрежие в градове като Аделаида, където има българи, които живеят от 20-те години на миналия век. Те говорят архаичен български, но имат своя църква, училища, много са сплотени и държат един на друг. Това е ужасно приятно. За съжаление не навсякъде по света е така.

фотограф: Димитър Алексов

- Какви са плановете на „Фондацията“ през лятото и до края на годината?

С проекта “”Фондацията празнува Щурците на 55 г.” гостуваме в “Летен театър” Варна на 10 юни, после сме в Бургас в “Летен театър” - на 21 юли, Тутракан - на 28 юли, Пловдив, “Античен Театър” - на 5 август и в Созопол на “Аполония” - на 4 септември. Имаме и още няколко покани. В процес сме на уточняване кои песни ще добавим. Мисля, че ще бъде интересно.

- Имате ли любима песен от репертоара на „Фондацията“?

- Много обичам „Ближи си сладоледа“ на Дони по начина, по който ние сме я направили. Още като я правехме, трябваше да се свири соло цигулка и мен не знам как ме прихвана да свиря фолклорно соло, но с румънски мотиви, леко влашки. Получи се много смешно и до ден днешен така я свирим. Много ми е приятно да я свиря. Това е майтап, разбира се. Много добре ни се получават много песни като „Клетва“, „Малкият принц“, на Б.Т.Р. парчетата стават супер. Приятното е, че ги правим по наш начин, не е задължително да е оригинал.

- Мислили ли сте да създадете музика специално за „Фондацията“?

- В ход са вече и разговори, че е крайно време да напишем музика специално за „Фондацията“, а както се казва, когато започне да гърми, най-вероятно ще завали. Това ще бъде следващият ни проект, за догодина.

- Ще успеете ли да постигнете единомислие за новата музика?

- Покрай това, че работим заедно, ние много се сприятелихме. Надявам се, че това ще помогне. Между нас няма ревност. Гледаме да има баланс в репертоара. Песните от различните групи, които изпълняваме, да са равнопоставени. Надявам се, че този процес ще бъде много лесен. Най-големият проблем е моят, може би и на Венко, който освен инструментална музика, не съм чувал да пише нещо друго. Аз пък пиша много рядко. Последно написах 2 песни за новия албум на Стефан Вълдобрев. Много се радвам, че хората ги приеха много радушно. Значи се получава.

- С Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ сте изключително успешни и хората ви обичат.

- Новият ни албум е много готин. Тепърва започваме да правим клипове. Предстоят ни и доста концерти.

- Работите ли по нещо ново с ФСБ?

- С ФСБ имаме две песни, които са в бинаурален формат. Едната я пуснахме, другата предстои да я пуснем. Ще направим и клипове. За концерт не сме говорили засега. Хвърлили сме всички усилия да завършим един стар проект, чийто резултат ще бъде невероятен. Заснехме навремето концерт със симфоничен оркестър на Античния театър с Пловдивската филхармония под диригентската палка на Григор Паликаров. Оркестрациите направи Румен Бояджиев-син – няма нужда да казвам, че са изключителни. Симфоничният оркестър е може би най-съвършеният инструмент, измислен от човечеството.

- А за вас китарата ли е най-съвършеният инструмент?

- Аз съм завършил цигулка и това ми е работата по принцип. Всичко друго е хоби. Завършил съм и сомелиерство, но и това ми е хоби (смее се).

- Имат ли българите култура за пиенето на вино?

- Нещата вървят към подобрение. Българинът пие ракия, в което няма нищо лошо. Аз лично изключително рядко попадам на нещо, което става за пиене от гледна точка на ракията. Предпочитам вино при всяко положение.

- А култура към музиката има ли?

- И това върви към подобрение. По едно време беше изчезнала съвсем. Напоследък виждам, че и симфоничните зали се пълнят. Не е без значение културната политика, която води Софийска филхармония в лицето на Найден Тодоров. Той очевидно, освен че е страшен музикант и диригент, има много добри качества като мениджър. Без това няма как в наши дни. Същото може да се каже за Дони. Той е свръхестествено умен. Не се оставя да заспива, непрекъснато си поддържа ума.

- А вие как успявате да се справяте с толкова много дини под една мишница?

Когато човек има желание, време винаги се намира. Аз сега пиша и театрална музика (смее се). Това е един френски текст. Казва се „Капан за самотен мъж“. Поставя го Йосиф Сърчаджиев в Малък градски театър „Зад канала“. Той ми е поставил много висока летва.

Рядко ми се случва да пиша театрална музика, но пък съм носител на „Аскеер“. Бях и номиниран два пъти преди това. Така и се запознахме със Стефан Вълдобрев. И двамата бяхме номинирани, седяхме един до друг в Театъра на Армията. И двамата не спечелихме, но пък си останахме приятели за цял живот. Което е по-голяма награда от всичко.

- Голямо приятелство имате и с Константин Цеков и Румен Бояджиев, които през 1975 г. създават ФСБ. Вие се включвате няколко години по-късно. Кой ви подаде ръка тогава, за да сте тук днес, и то толкова успешни?

- На нас тогава ни подаде ръка „Балкантон“. По ред причини ни гласуваха доверие. Мен лично ме извикаха тогава, защото бях от малкото китаристи, които можеха да четат ноти. В една студийна работа няма как да се справиш, ако не можеш да четеш ноти. Има една поговорка в нашите среди - Как да накараш един китарист да спре да свири или да свири тихо – слагаш ноти пред него и той сам спира (смее се). Учейки цигулка, аз нямах някакви проблеми с нотите. И така започна всичко.

- Защо днес няма такива банди като ФСБ, „Щурците“, „Тангра“?

- В клубния ъндърграунд има страхотни музиканти и групи като Caliberty и вокалиста им Jamie Rashed. Никой нямаше обаче да чуе за тях, ако не бяха в „Гласът на България“. Страшни музиканти са. И не само те. Има и Odd Crew, и други, които по някаква причина стоят настрани. Да не говорим за моята вечна болка Нуфри. Аз съм му страшен фен! Има и много хора, които не знам, че съществуват и много се надявам да ми се появят. Имам го като мисия в „Гласът на България“.

- Как виждате бъдещето на музиката?

- Музика ще има винаги в един или друг вид. Даже сега се забелязва огромно връщане към симфоничната музика. Най-големите продажби са на стара музика, което показва, че хората подсъзнателно я чувстват близка. Искат такава музика, която не е направена механично, създадена е от добри музиканти и има интересна мелодия и хармония. И в момента има такава музика. Просто човек в количеството трудно може да отдели качеството.

- За какво мечтаете?

- Да свиря, докато мога да дишам. Дано да съм здрав! Покойният Оскар Питърсън свиреше до последно. Но, както казва Джон Ленън – „Животът е това, което се случва, докато човек прави планове“.


В турнето “Фондацията" празнува “Щурците” на 55 г.” на сцената ще стъпят легендарните Валди Тотев и Георги Марков, които ще се присъединят към Кирил Маричков и останалите членове на “Фондацията” - Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански. Всички те ще изпълнят заедно най-големите хитове на знаменитата група.

За първи път от 5 години насам “Шурците” ще бъдат заедно на една сцена.

Музикантите от “Фондацията” обещават неповторимо изживяване за всички по време на концертите, а турнето ще продължи само до края на 2022 г.

Супер музикантите ще свирят първо в Русе – на 6 май, следва Варна, “Летен Театър” – на 10 юни, Бургас, “Летен Театър” - на 21 юли, Тутракан - на 28 юли, Пловдив, “Античен Театър” - на 5 август и Созопол, в рамките на “Аполония” - на 4 септември.

Билети можете да намерите в системата на Ticketportal.bg (тук), на касата на Летния театър и бензиностанции ОМВ.

Подробности следете във фейсбук страницата на Ticketportal.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Дора Делийска свири Григ във Варна
Петък, 8 Март 2024 16:47
Шуберт, Григ и Стравински в симфоничен концерт с маестро Дарио Мачелари 22 март, 19.00, Държавна опера Варна Диригент – Дарио Мачелари Солист – Дора Делийска, пиано Оркестър и на Държавна опера...
Професор Николай Овчаров представя приносното издание „Великите владетели на Второто българско царство“
Петък, 8 Март 2024 13:06
Популярният български археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав, ни повежда на ново пътешествие из българската...
С вход свободен: Пролетен салон на изкуствата 2024 разцъфтява във Варна
Петък, 8 Март 2024 12:25
На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на фестивалните събития в морската столица. Официалното откриване...
LORD OF THE DANCE на 19 май във Варна
Четвъртък, 7 Март 2024 18:57
Световноизвестната танцова трупа LORD OF THE DANCE обявява трето допълнително шоу в София – на 17 май 2024 от 20:00 ч. в зала 1 на НДК, след като разпродаде напълно цели два спектакъла с дата 18 май (от...
Елена Башкирова, световно признатата пианистка, която Варна очаква: „Камерната музика е душата на музиката“
Четвъртък, 7 Март 2024 14:49
„Камерната музика е душата на музиката“, казва пианистката Елена Башкирова и това убеждение се потвърждава от нейната активна работа като солист, корепетитор, ансамблов изпълнител и музикален продуцент....
Във Варна представят изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки"
Четвъртък, 7 Март 2024 13:00
Откриване на изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" ще се проведе от 11.00 часа на 13 март 2024 година в Регионална библиотека „П.Славейков“ във Варна....
Предлагат да се създаде Музей на българската носия във Варна
Четвъртък, 7 Март 2024 11:14
Създаването на Музей на българската носия предложи Татяна Асенова, управител на Ритуалната зала във Варна, по време на приемната на заместник-кмета по културата, образованието и спорта Павел Попов. Общинската...
Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност в социалистическа България
Сряда, 6 Март 2024 19:00
Основополагащото издание на историка д-р Стефан Иванов разбива мита, че през комунизма е нямало престъпност.  Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се...
Търси в новини:
1516171819202122232425

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook