Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Днес връчват годишните награди „Варна“

Понеделник, 23 Май 2022 08:57
Източник: Moreto.net   
Годишните награди „Варна“ ще бъдат тържествено връчени на днес, 23 май от 11.00 ч. в Юнашкия салон.

Общо 28 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието ще бъдат удостоени с награди, след решение на Общинския съвет, припомня Moreto.net

През тази година носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостeн научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

В категория „Изобразителни изкуства“ победители са Цветан Кръстев и екипът на галерия „Арт Маркони“, а в раздел „Архитектура“ – арх. Владимир Попов.

Индивидуалният приз в раздел „Театър“ отива при актьора Стоян Радев, а колективната награда – при Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър. Варненската опера получава признанието в категория „Опера“.

В раздел „Журналистика“ призьори са фотожурналистът Красимир Делчев и екипът на Регионален телевизионен център - Варна.

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Кино“ тази година няма номинации. В категория „Литература“ е предложен екипът на Държавен архив във Варна, но по желание на колектива номинацията беше оттеглена.

Трима професори и четири научни колектива са тазгодишните носители на награда „Варна“ в областта на науката и висшето образование.

Индивидуалната награда в сферата на хуманитарните науки и е за проф. д-р ист.н. Иван Русев, преподавател в Икономически университет - Варна.

Колективният приз е за Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна, който тази година празнува 60 г.

В областта на природните науки престижното отличие получават проф. д-р Теменуга Стоева и творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков от ВВМУ „Никола Вапцаров“.

Още два колектива от Военноморското училище ще бъдат отличени с награда „Варна“. Това са творческите екипи с ръководители проф. д-р Юрий Дачев и проф. д.т.н. Николай Джагаров, които получават признанието съответно в сферата на обществените и на техническите науки.

Носителят на отличието в областта на обществените науки е проф. д.ю.н. Иван Русчев от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В сферата на техническите науки тази година няма индивидуален носител на наградата.

В системата на предучилищното и основното образование номинациите са 11. Трима ученици и трима учители ще получат индивидуални награди. С престижното отличие ще бъдат удостоени и колективите на пет варненски училища и детски градини.

Александър Русев от Първа езикова гимназия и Габриела Нейчева от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ са „Ученици на годината“ в областта на общообразователната подготовка. Техният връстник Пьотр Нестеров от Спортното училище „Георги Бенковски“ е носител на приза „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка.

„Учител на годината” в областта на обслужващите звена става Галина Станишева, старши учител по музика и диригент на детски хор „Добри Христов“ в ЦПЛР - Общински детски комплекс - Варна. Учителката по история и цивилизации в Първа езикова гимназия Нела Димова печели наградата в категория „Учител на годината” в областта на средното образование. Христинка Тодорова, главен учител по професионална подготовка във Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“, е победител в раздел „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка“.

Тази година в категориите „Учител на годината” в областта на предучилищното и основното образование няма номинации.

В раздел „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование“ награда „Варна“ отива при ДГ № 38 „Маргаритка“ и ДГ № 23 „Иглика“. Отличието в категория „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена е за екипите на III ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ „Петко Р. Славейков“.

Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ е носител на наградата в категория „Колектив на годината” в сферата на средното училищно образование и обслужващите звена.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Търсят решение на проблема с автобусна линия №23 във Варна след оплаквания на граждани
Вторник, 26 Март 2024 18:04
Решение на проблема с липсата на обществен транспорт по ул. „Прилеп“ ще потърси заместник-кметът Христо Рафаилов до края на тази седмица. Още утре той ще се срещне с представители на ОП „Транспорт...
Прокурори се оплакват от натиск по случая "Нотариуса"
Вторник, 26 Март 2024 17:52
Аз и още един колега сме подложени на невероятен натиск заради делото на Мартин Божанов. Това каза Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура пред временната парламентарна комисия за проверка на...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Вторник, 26 Март 2024 17:37
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 27 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 16:30 ч. - гр....
Зеленски смени секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна
Вторник, 26 Март 2024 17:30
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов беше освободен от длъжност и заменен от шефа на външното разузнаване Олександър Литвиненко съгласно укази на Володимир...
Румен Радев обяви кога връчва втория мандат
Вторник, 26 Март 2024 17:09
На 27 март, сряда, от 15.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна...
Отец Иван е приет в реанимация
Вторник, 26 Март 2024 16:56
Сливенският свещеник отец Иван Янков е приет в реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ след осемдневната гладна стачка срещу решението на Светия синод да касира епархийските избори за митрополит на Сливенска...
В рамките на 15-и София Филм Фест във Варна до 30 март предстои да видите
Вторник, 26 Март 2024 16:43
София Филм Фест във Варна подарява на киноманите най-доброто от световното кино до 30 март. Отправете се на приключение с последния филм на Маргарете фон Трота с номинация за „Златна мечка” – „Ингеборг...
АЗП иска депутатите да защитят потребителите с промени за бързите кредити и колекторите
Вторник, 26 Март 2024 16:30
Народното събрание трябва спешно да приеме допълненията към Директивата за договорите за потребителски кредити, които бяха приети през миналата година от Европарламента. Страните от ЕС, включително и България,...
Търси в новини:
1011121314151617181920

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook