Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Как 435 млн. лв. държавни пари за удълбочаването на Варненското езеро потънаха в неизвестна посока (видео)

Понеделник, 23 Май 2022 10:25
Източник: Moreto.net   
Как 435 милиона държавни пари за удълбочаването на каналите във Варненското езеро потънаха в неизвестна посока. Това е темата на първия епизод от новата поредица на Антикорупционния фонд (АКФ), наречена „Блатни истории от Варненското езеро“.

Видеото представя факти, изнесени в разследването на журналиста Спас Спасов от „Дневник“, както и правния анализ на експертите на АКФ за схемата, в която чрез серия груби нарушения на закона 435 милиона лева публични средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.

435 милиона лева е стойността на най-голяма държавна инвестиция в пристанищна инфраструктура за последните 50 години – удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-запад.

Според калкулацията на АКФ от 2020 г. досега всеки българин, който плаща данъци, е дал по 200 лв. за удълбочаването на водния път до пристанище Варна-запад, или 130 лв. повече от необходимото.



Чрез инхаус процедура в нарушение на закона тези пари преминават от ДП „Пристанищна инфраструктура“ към държавното дружество ТСВ ЕАД, което за 130 години съществуване е построило стотици километри релсов път, но нито един канал.

Тъй като няма машини и човешки ресурс за това, ТСВ ЕАД, без обществена поръчка и в нарушение на закона, превъзлага удълбочаването на частния консорциум „ЕС Билд“, който на свой ред го превъзлага на регистрираната в Калининград руска компания „Гидрострой“.

Договорите между изпълнителите в тази порочна схема на превъзлагания се оказват една от най-строго пазените тайни в държавата.

"Нямам информация как се е стигнало до сключване на договор с "Гидрострой“, която е ангажирана с разширяването и удълбочаването на канал 1 и канал 2 в пристанище Варна", заяви в края на август 2021 г. тогавашният служебен министър на транспорта Георги Тодоров по време на изслушване в парламента.

"Договорът е сключен между две държавни структури с един и същи принципал“, обясни при изслушването си в Народното събрание през септември Тодоров, който е бил председател на Управителния съвет на „Пристанищна инфраструктура“ по време на процедурата.

След това ТСВ сключва договор с „ЕС Билд“ ДЗЗД на „базата на вътрешни правила, които са разработили и които са одитирани и сертифицирани“. По думите му ТСВ поддържал списък с 59 потенциални доставчици и изпълнители и вероятно от тях избрал „ЕС Билд“.

"Вероятно "Гидстрой“ са представител на едно от съставните части на това ДЗЗД и вероятно заради това е избрана руската компания да извършва съответната дейност“, така Тодоров опита да обясни защо руската компания удълбочава каналите.

Превъзлагането по инхаус процедура е незаконно. Друго грубо нарушение е изборът на изпълнител да бъде правен по вътрешни правила и от списък вместо по реда на Закона за обществените поръчки, категорични са експертите от АКФ. Още по-фрапантно е нарушението, че крайният изпълнител се оказва друга компания - "Гидстрой".

Изготвените строителни актове и протоколи са подписани от лице, което не е участник в строителния процес, а ДНСК смята тези действия за измама по смисъла на Наказателния кодекс.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов на 6 януари транспортният министър Николай Събев заявява:

"Установихме два много сериозни проблема, които са свързани с очевидни нарушения на закона. Първият проблем е за това, че тази компания ТСВ е нямала право да превъзлага на трета компания и това очевидно е написано в договора. И вторият проблем е, че вследствие на доклада на ДНСК се оказва, че документите, строителните книжа във връзка с този обект, които трябва да бъдат разписани от изпълнителя, всъщност не са разписани от конкретния изпълнител и това очевидно закононарушение е свързано с изхарчването на огромни обществени пари. Тече проверка и относно целесъобразността на проекта. 435 милиона лева са били изхарчени без резултат."

Каква е реалната пазарна стойност на удълбочаването? Подобна поръчка е изпълнена на цена от 10-20 лв./куб. м. При средноевропейска цена от 12 еверо, или 23 лв., изкопаването на 7 млн. куб. м би струвало 161 млн. лв. Но в случая за тази дейност са предвидени 362 млн. лв. според договора между ТСВ и "ЕС Билд".

По пътя от държавния бюджет до руската "Гидстрой" са платени най-малко 201 млн. лв. над пазарната цена, или 2,5 пъти над референтната цена по сходни поръчки.

Остават отворени въпросите как така проектът за удълбочаването се е изготвял в хода на изпълнението му? И възможно ли е технически удълбочаването да се случи? Или 435-те милиона лева просто са потънали в пясъците на Варненското езеро?

През март 2022 г. Антикорупционният фонд сезира МВР и Народното събрание по казуса с искане за пълен финансов одит и проверка за извършени престъпления.

Moreto.net припомня, че на 12 април тази година транспортният министър Николай Събев освободи изпълнителния директор на „Транспортно строителство и възстановяване“ Божидар Джелебов. Решението му бе във връзка с дейността на дружеството по отношение на договора по удълбочаването на пристанище Варна, който е обект на проверки от МВР и прокуратурата.

Седмица по-рано "Икономическа полиция“ приключи проверката за удълбочаването на двата канала на пристанище Варна, започнала в началото на 2022 г. по сигнал на Министерството на транспорта и съобщенията. Изводът на разследващите бе, че има данни за престъпление, а проверката бе изпратена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Четвъртък, 18 Април 2024 17:32
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 19 април, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: В периода 15.04.2024 - 19.04.2024...
Община Варна с предписания за премахване на паната по панорамния път за Златни пясъци
Четвъртък, 18 Април 2024 17:21
Община Варна е издала предписания за премахване на паната край панорамния път за Златни пясъци. Те са поставени от различни собственици. Това каза кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. Един...
Летището в Дубай все още сериозно затруднено
Четвъртък, 18 Април 2024 17:06
Операциите на летището в Дубай остават сериозно затруднени, тъй като проливните дъждове продължават да връхлитат Обединените арабски емирства и съседните страни. Бурята връхлетя ОАЕ във вторник, наводнявайки...
Кметът: Голяма част от ремонтите във Варна приключват до края на май или юни
Четвъртък, 18 Април 2024 16:50
До края на май или юни се очаква да приключат голяма част от ремонтите по общинската инфраструктура във Варна. Това заяви пред медии кметът Благомир Коцев, предаде репортер на Moreto.net. Дейностите...
Приключи строителството на новия мост между Царево и Ахтопол
Четвъртък, 18 Април 2024 16:38
Завърши строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. От 14.00 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение за всички моторни...
Общината решена да изпълни готовия проект за нова библиотека във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 16:21
Община Варна е твърдо решена да изпълни готовия проект за нова сграда на библиотеката. Според плановете зданието трябва да бъда в съседство на административната сграда на местната управа. Това стана ясно...
До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година
Четвъртък, 18 Април 2024 16:04
До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно, и по всяко време на денонощието, плащането към...
Готвят мащабно почистване на Варна на 27 април
Четвъртък, 18 Април 2024 15:51
Мащабна инициатива по почистване на града готви Община Варна на 27 април. Това каза кметът Благомир Коцев пред медии, предаде репортер на Moreto.net. Това ще е първата от поредица подобни инициативи,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook