Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Председателят на Общинския съвет: Бюджетът на Варна е частично блокиран

Четвъртък, 19 Май 2022 16:58
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
"Бюджетът на Варна е частично блокиран. С изключение на държавно делегираните дейности всичко останало е под въпрос."

Това заяви председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов на брифинг във връзка с върнатите от областния управител и прегласувани решения, предаде репортер на Moreto.net. На него присъстваха и неговите заместници Христо Атанасов и Генадий Атанасов.


"В момента се изготвя протокол от заседанието, за което имаме 7-дневен срок. Той ще бъде изпратен на областния управител. След това започва да тече 14-дневен срок, в който той може да подаде жалба в Административния съд", обясни Балабанов.

По думите му капиталовата програма на Община Варна е блокирана. Част от приходите от Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2022 г., която бе сред върнатите от областния управител, са заделени за рехабилитация на пътната инфраструктура.

"Няма как при липсата на приходи да запълним и една дупка на територията на града“, заяви още председателят на местния парламент.

По думите му под въпрос са редица инфраструктурни проекти, сред които изграждането на ново осветление на Катедралата, ремонтът на стадион "Спартак“, покриването на открития басейна "Приморски“. Ремонтите на читалища, училища, здравни заведения, ВиК проекти в съседни села и вилни зони, които хората чакат от години, също са блокирани.

"Не сме взели решение за продажбата на 140 дка имоти. Тази програма е прогнозен документ, част от бюджета на общината по силата на закона, и за всеки отделен имот впоследствие ще се решава по какъв начин и на каква цена да се разпореждаме с него. Процедурите са тежки, всяко едно решение трябва да мине през Общинския съвет, да влезе в сила, след което да се проведе съответната тръжна или конкурсна процедура. Всичко това мен лично ме кара да мисля, че зад привидно законосъобразни мотиви се крият едни други цели, като резултатът от това ще го видим в края на годината и следващата година“, каза още Балабанов.

Той заяви, че върнатите решения от областния управител са били в няколко насоки.

"Първата група бяха относно Годишната програма за управление и разпореждания с имоти общинска собственост и няколко конкурсни процедури за разпродажба на конкретни имоти. Мотивите на областния управител бяха, че няма достатъчно доказателства за собственост и яснота за техния статут", каза той.

По думите му е бил направен обстоен анализ на мотивите на областния управител, а темата е била разисквана подробно на няколко комисии в Общинския съвет - "Правна" и "Собственост".

"Не бяха открити закононарушения по никакъв начин. Със солидни мнозинства решенията бяха приети повторно", допълни той.

Председателят на Общинския съвет допълни, че от продажбата на имоти се очакват около 20 млн. лв. приходи.

"Следващата група решения, които бяха оспорени и върнати, касаят тегленето на общински дълг за реализирането на редици инфраструктурни проекти на територията на града. Мотивите на областния управител са, че тегленето на този дълг нарушава чл. 32 от Закона за публичните финанси, съгласно който той не бива да надвишава 15% от годишния размер на местните приходи", каза председателят на Общинския съвет.

Направена е проверка и анализ и нарушения на Закона не са открити, уточни Балабанов и допълни, че тази години процентът е 11 по отношение на общинските дългове, а тези, които са от Фонда по фондовете плюс другите общински, са 13% от разрешени 18%.

Според Балабанов до края на годината има вероятност тези проценти дори да не бъдат достигнати.

"Всичко останало са свободни съчинения и погрешно анализиране на цифрите", твърди той.

"Чрез публично-частно партньорство на част от терените могат да бъдат изградени социални жилища, които да попълнят общинския фонд. В момента около 4 000 варненци кандидатстват за жилище, заяви Генадий Атанасов.


Балабанов коментира и информацията, изнесена днес от "Демократична България", че Варна е най-задлъжнелият град на глава от населението. Според него той не знае как точно са направени тези изчисления и че представителите на партията не са компетентни да правят финансови анализи.

"Третото решение, което областният управител върна, бе по отношение на синята зона. Там аргументите му бяха два. Единият се отнасяше за фактическа грешка относно цената на дневния престой, която отстранихме. По отношение на втората част на обжалваната Наредба за организацията на движението са отхвърлени всички мотиви за оспорването", обясни Тодор Балабанов.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - България
Искат да се построи нова сграда за здравната служба в Галата
Понеделник, 25 Март 2024 14:53
Състоянието на сградата на здравната служба в Галата е изключително лошо и има ред предписания от Регионалната здравна инспекция. Това каза на заседание на финансовата комисия шефът на ДКЦ в „Аспарухово“...
Хубавото време се завръща утре по Черноморието
Понеделник, 25 Март 2024 14:27
Тази нощ след временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България и стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1°...
Двама граничари са задържани за взет подкуп
Понеделник, 25 Март 2024 14:14
Двама гранични полицаи са задържани за взет подкуп в размер на 150 евро. Случаят е от 23 март, когато около 23 ч. е извършена проверка на двама албанци на ГКПП "Гюешево". А.Г. на 60 години и С.Л. на...
Линия 20 с допълнителен курс от ЖП гара на 25, 26 и 29 март
Понеделник, 25 Март 2024 13:37
На 25, 26 и 29 март 2024 г., последен курс от ЖП гара по линия 20, ще бъде обслужен в 23:30, а не в 23:00 часа, съобщават от Градски транспорт. Промените за понеделник, вторник и петък са във връзка...
98% от съдебните актове в Окръжен съд-Варна са поставени в едномесечен срок
Понеделник, 25 Март 2024 13:24
Общо 4992 дела са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 г. С най-голям дял сред тях са гражданските – 36%, следвани от наказателните – 34% и търговските – 30%. Приключилите дела са 5108, като 81% от...
„Мистерията на българските гласове“ съвместно с Quarto квартет на 3 април в София
Понеделник, 25 Март 2024 13:11
Мистерия от гласове и струни. Така можем да назовем чудото, което сътворява на сцената световноизвестният български женски хор „Мистерията на българските гласове“ съвместно с Quarto квартет с новите специално...
С колко се увеличиха цените на жилищата във Варна
Понеделник, 25 Март 2024 12:57
Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие, Варна бележи 1.7% увеличени. Най-голямо увеличение е регистрирано в град Стара...
Парламентът ще заседава извънредно утре, за да гласува отказа на Мария Габриел
Понеделник, 25 Март 2024 12:45
Парламентът ще заседава извънредно утре, за да гласува отказа на Мария Габриел от премиерското място По-рано днес Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране...
Търси в новини:
1213141516171819202122

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.4 + 3.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook