Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Петорен ръст само за месец отбелязва един от най-важните показатели, следящ ковид заболеваемостта във Варненска област. 14-дневната Covid заболеваемост в област Варна надхвърли 100 на 100 хил. души население, като днес стойността вече е 110. Това вкарва областта в т.нар. жълта зона, в която...
Новини

14-тият тенис турнир за аматьори с международно участие "Св. св. Константин и Елена къп" 2022 излъчи тазгодишните победители в състезанията двойки-жени, двойки-мъже и сингъл-мъже. Участниците бяха от цяла България, от Венецуела, Йордания, Ливан и Русия. За турнира дойдоха едни от най-силните...
Новини

Млад мъж е убит в центъра на Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. Тялото е открито на пейка в градинката до Регионалния исторически музей, а сигналът е подаден около 04.00 ч. Жертвата е издъхнала вследствие на кръвозагуба. Самоличността на мъжа, който е открит без докумен
Новини от Варна, региона и света

Артериална хипертония – можем ли заедно да спрем този тих убиец?

Петък, 20 Май 2022 08:06
Източник: Moreto.net   
(37)   (8)
Сн.: Аджибадем Сити Kлиник
През май говорим повече за артериалната хипертония, известна като високо кръвно налягане. Защо е толкова важно да й се обръща внимание, какво се усеща при високо кръвно? Какви щети нанася на органите и системите нелекуваната хипертония и как правилно се измерва кръвното?

На всички тези въпроси отговаря д-р Валентин Щерев – кардиолог в Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна. Специалистът има дългогодишна практика и множество специализации в чужбина. Той споделя и своите тревоги във връзка с тендециите, които напоследък се налагат при лечението на високо кръвно и дава 9 начина, които да помогнат на пациентите в контрола на хипертонията.


Водещи рискови фактори за смъртност в световен мащаб са: употребата на тютюн, хипертонията, алкохолът, холестеролът, наднорменото тегло. Кръвното налягане представлява силата, която циркулиращата кръв упражнява върху стените на артериалните съдове в цялото тяло. Повишеното кръвно налягане се нарича още артериална хипертония или хипертонична болест. Измерва се в милиметри живачен стълб(mmHg). За хипертония се счита кръвно налягане над 130/85mmHg, а според най-новите критерии над 120/80mmHg. Хипертонията е предизвикателство пред съвременната медицина поради голямото си разпространение, лошия контрол и тежките последици за пациентите. Лекувайки повишеното кръвно налягане лекарят и пациента не се стремят само да нормализират стойностите му, а да се постигне максимално предпазване на засягането на различните органи и системи и да не се стигне до животозастрашаващите следствие на хипертонията.

Разпространение и причини за хипертонията

Много хора в различните страни имат повишено кръвно налягане. Например в САЩ около 25% от населението има хипертония. В България хипертониците са около 2 милиона души. Броят на болните се увеличава с напредването на възрастта. След 50-годишна възраст значително нарастват болните с изолирана систолна хипертония (повишаване само на горната граница на артериалното налягане). Тя достига 87% при хора на възраст над 60 години. В 90-95% причините за хипертония са наследствени фактори - единият или двамата родители са хипертоници или близки родственици по първа линия. 40% от тази наследственост се проявява в болест, а за останалите значение има нашият начин на живот. Именно затова е много важно човек да познава болестите в семейството си или това, което се нарича фамилна анамнеза. В останалите 5-10% причините за повишаване на кръвното налягане са болести на други органи и системи - отделителна система, нервна система, жлези с вътрешна секреция. Практиката ми показва, че хипертонията в България се среща във все по-млада възраст, не се разпознава навреме, подценява се и от лекари, и от пациенти, лечението се отлага много във времето и усложненията настъпват в най-работоспособната възраст на човека.

Кои стойности на артериалното налягане са повишени? Какво усещаме?

Стойности на кръвното налягане над 130/85mmHg, които се измерват постоянно се смятат за повишени. Повишена може да бъде само една от двете граници или и двете. Установено е, че хора с по-ниско от споменатото кръвно налягане страдат значително по-малко от съдови инциденти - мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, бъбречна и сърдечна недостатъчност. Тъй като артериалното налягане е една величина, която се променя под влияние на много фактори и не е постоянна, са въведени много условия, за да бъде измерването коректно: трябва да се измерва при стайна температура, в седнало положение, след поне 15-минутен покой, пациентът трябва да е в спокойно психоемоционално състояние (стресът, напрежението, страхът, болката водят до повишаване на налягането!), 30 минути преди измерването да не е пушил и пил кафе или кофеинови напитки, да не са употребявани в близкия 1 час капки за нос и т.н. При първия преглед налягането се измерва през 2 минути, проверява се за разлика на двете ръце.

Последните предложения на Американската асоциация по хипертония е да не разглеждат само стойностите на кръвното налягане, а лекарят да се съобразява с останалите конкретни рискови фактори при всеки пациент и тогава да се обсъжда лечението. Например, според тези критерии, за нормално се счита кръвно налягане под 120/80mmHg и се оказва, че човек на 25 години, с кръвно налягане 125/85mmHg и два рикови фактора трябва да започне да се лекува.

Хипертоничната болест обикновенно е “тиха”, огромната маса пациенти нямат оплаквания и съзнание за болест. Много е трудно да бъде убеден човек, който се чувства добре, че здравето и животът му са застрашени - човек реагира бързо на болка, кръвозагуба и задух - но при хипертонията той се чувства перфектно! Понякога в началото на болестта има оплаквания от общ характер – главоболие, световъртеж, притъмняване пред очите и шум в ушите, намалена умствена и физическа работоспособност. С времето организмът се адаптира към налягането и оплакванията отзвучават. Затова хипертонията е наречена “тихия убиец”. В началото нивата на артериалното налягане(АН) са инцидентно и непостоянно повишени над 130/85mmHg, по-късно тези стойности и по-високи се измерват и в покой и при физиологични и психогенни стресови ситуации, след това остават постоянно високи дори и при вземане на лекарства.

С прогресиране на заболяването има промени в прицелните органи - задебеляване на сърдечния мускул, минимална загуба на белтък с урината - засягане на бъбреците, промени в очните дъна. Тъй като се засягат всички съдове, усложненията са основно хеморагични и исхемични инсулти, остри сърдечни инциденти - исхемична болест на сърцето, инфаркти, склероза на бъбречните съдове и бъбречна недостатъчност.

За съжаление продължава да е валидно старото правило, че само 50% от болните знаят, че са хипертоници, само 50% от тези, които знаят се лекуват и само 50% от тези, които се лекуват, достигат желаните стойности под 130/85mmHg. Тези прицелни стойности са цел за всички възрасти над 18 г. Не е вярно схващането, че горната граница трябва да е възрастта +100!!! За да се стигне до тях от лекарите се изискват много знания, а от пациентите пълно съдействие и изпълняване на лекарските съвети и предписания.

Хипертония при специални групи пациенти

1.Жени. По принцип жените имат по-малка заболяемост и смъртност следствие хипертония в сравнение с мъжете. Преди менопаузата хипертонията е по-рядко срещана при жени. Лечението при двата пола няма съществени разлики, макар че през последните години все по-често се говори за “сърдечно-съдово здраве при жени” предвид някои разлики между двата пола. Употребата на орални контрацептивни естрогенни препарати е най-честата причина за вторична хипертония при млади жени.

2.Деца. При децата са необходими специални скринингови програми за установяване на постоянно повишено кръвно налягане. Най-честите причини за хипертония при новородени до 6-10-годишна възраст са стеснение и тромбоза на бъбречните артерии, вродени бъбречни структурни аномалии, вроден сърдечен порок (коарктация на аортата), бронхопулмонална дисплазия, следват възпалителните бъбречни заболявания и по-рядко тумор на Wilms. При деца с умерена и тежка хипертония трябва да се направят всички възможни тестове за изключване на вторична хипертония.

При двама родители хипертоници, за да се избегне ранното развитие повишено кръвно налягане и у детето, то трябва да бъде стимулирано към максимална физическа активност - всеки спорт е полезен, да не се допуска наднормено тегло и стремеж към избягване на солени храни.

3.Хипертония и захарен диабет. Това съчетание за жалост е много често, особено след 40-годишна възраст. Комбинацията е опасна, защото хипертонията засяга и уврежда големите съдове, а диабетът унищожава най-малките съдове - при лош контрол на двете заболявания резултатите са сериозно повишена смъртност от съдови инциденти, ранна бъбречна недостатъчност и хемодиализа, тежка инвалидизация. Кръвното налягане при диабетици трябва да се поддържа в стойности под 120/80mmHg. Всеки диабетик, независимо дали има повишено кръвно или – не, трябва да получава медикамент от групата на Gopten, Prestarium, Lisinopril, Accupro, Tritace и др. Лечението трябва да се води от ендокринолог и кардиолог.

4.Хронични бъбречни заболявания и хипертония. При всички хронични бъбречни заболявания се отбелязва повишена честота на хипертония, а самата тя пък води до по-бърза прогресия на бъбречното увреждане, добрият контрол на кръвното налягане спира или забавя прогресията на бъбречното заболяване! Лечението трябва да се води от нефролог и кардиолог.

5.Хипертония и бременност. При около 12% от първата бременност при жени, които са били преди това с нормално АН се появява хипертония след 20-та гестационна седмица, а при половината от тях заболяването прогресира до прееклампсия - тежко усложнение, което може да застраши живота и на майката и на плода. Това се случва по-често при предразполагащи кръвни, чернодробни и бъбречни заболявания на майката. От друга страна има жени, които имат повишено АН преди бременността. Могат да се появят оплаквания от главоболие и световъртеж, АН при бременни трябва да се следи много редовно. При по-бързо наддаване на тегло и отоци трябва да се потърси незабавно съвета на опитен гинеколог. Лечението се води съместно с кардиолог.

Лечение на артериалната хипертония.

Веднъж установено, повишеното кръвно налягане изисква непрекъснато, ежедневно лечение. Трябва да се запомни, че еждневният прием на лекарствата ни предпазва от бъдещите усложнения! Пропускането на някой от приемите на медикаменти води до лош контрол, увреждания на прицелните органи, а от друга страна лекарят, който ви наблюдава може да направи погрешни заключения, да промени лекарставата, да повиши дозите или да добави нови лекарства и да се стигне до странични действия. Целта на лечението е проста - пациентът да се чувства добре и да води пълноценен начин на живот и АН да бъде под 130/85mmHg. За целта се предпочитат лекарства, които се приемат лесно, веднъж на ден, имат 24-часов ефект, не нарушават обмяната на веществата и защитават оптимално различните органи. Доброто лечение намалява сърдечните атаки с 15%, сърдечната недостатъчност - с 50%, инсултите - с 38%, смъртността - с 10%.

През последните 15-20 г. забелязвам една неблагоприятна тенденция, която бих нарекъл „прекомерен контрол“. В желанието си да контролират кръвното налягане пациентите имат по един, два или три апарата, измерват прекалено често кръвното си налягане. Понякога по 6,8,10 пъти на ден, включително и нощем. Това води до фалшиво високи резултати и изписване на ненужни медикаменти. Често се е случвало пациентът да ми обяснява за непрекъснато високи стойности на налягането, но след един спокоен разговор в кабинета му измервам ниско кръвно от порядъка на 100/60 или дори 80/50мм. През последните години лекарите не отчитат нивото на стрес, тревожност дори страх в ежедневието, липсата на спокойствие и душевн баланс. Причините са бедност, насадения страх от Covid, сега - войната и инфлацията и много други тревоги - лични и служебни - за конкретния пациент. Лекарят не трябва да реагира първично – измерва високо кръвно налягане и това е равно на хипертония и лечение. Много често това е хипертоничен тип реакция, следствие на някаква причина.

Това определено води до хипердиагностика и ненужно лечение.

Какво може да направи пациентът или 9 начина да подпомогнем контрола на хипертонията:

1. Яжте здравословно, разнообразна храна с по-малко готварска сол, тестени изделия и животински мазнини.

2. Занимавейте се с лек и умерен спорт поне 4-5 пъти седмично, по 20-30 минути дневно. Това намалява кръвното налягане и подобрява обмяната, намалява стреса.

3. Контролирайте своето тегло.

4. Ограничете ежедневната употреба на алкохол до 1 чаша вино, 40 г концентрат или 1 бира.

5. Ограничете максимално употребата на готварска сол и полуфабрикати.

6. Не пушете.

7. Отделяйте време за релаксация и почивка, правете си по един подарък на ден, дори това да е само една хубава песен или билков чай.

8. Приемайте лекарствата така, както са предписани.

9. Измервайте своето кръвно налягане в къщи, но се уверете, че сте в спокойно състояние, след 15 минути покой. При добър контрол на болестта си измервайте кръвното веднъж на две седмици, а при промяна на обстоятелства и нови заболявания се посъветвайте с лекар!

Информационна кампанния

(37)  (8)
Новини от Варна, региона и света
Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов във Варна с невероятния спектакъл "Световното кино в музиката" (видео)
Днес, 4 Юли 2022 10:06
Невероятният спектакъл "Световното кино в музиката" гостува този петък, 8 юли във Варна на сцената на Летния театър от 21 часа, припомня Moreto.net Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и Плевенската...
Известни са победителите в 14-тия тенис турнир за купата на курорта Св. св. Константин и Елена
Днес, 4 Юли 2022 09:20
14-тият тенис турнир за аматьори с международно участие "Св. св. Константин и Елена къп" 2022 излъчи тазгодишните победители в състезанията двойки-жени, двойки-мъже и сингъл-мъже. Участниците бяха от цяла...
116 хил. лева глоба отнесе фирмата, която се грижи за боклука на Варна
Днес, 4 Юли 2022 15:47
Глоби в размер на малко над 116 хил. лева са наложени от началото на годината на дружеството „ЗМБГ“ АД, което се грижи за сметопочистването във Варна. Това съобщи шефът на общинската дирекция по екология...
Общественият транспорт в Солун стачкува през юли
Днес, 4 Юли 2022 18:59
Работниците в Солунската организация за градски транспорт (OASTH) обявиха серия от 6-часови и 24-часови стачки, които започват във вторник и ще продължат поне до 22 юли, ако исканията им не бъдат изпълнени,...
Белодробната болница "Св. София" се влива в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Днес, 4 Юли 2022 18:48
Министърът на здравеопазването взе решение за преобразуване чрез вливане на „Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“ ЕАД, гр. София /МБАЛББ „Св. София“/ в „Университетска...
Радев призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности
Днес, 4 Юли 2022 18:37
България има амбицията процесът на модернизация на Въоръжените сили да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската...
Хуманоидни роботи гостуват във варненска детска градина
Днес, 4 Юли 2022 18:27
Децата от трета и четвърта група в ДГ "Чайка“ ще имат възможност да се запознаят с мултифункционалните хуманоидни роботи Роби, Роберта и Голямата стъпка, научи Moreto.net. Инициативата е част от европейски...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Стилни рокли Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook