Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

След успешната кампания по разпродаването на наличностите си в София, интересът на варненци към красивите килими е голям и
Килим World гостуват във Варна, за да може и варненци да се възползват от големите отстъпки. Само за броени дни...
Новини

Доброволци, организирани от Васил Милев, проведоха акция по почистване на изхвърлени отпадъци между камъните по протежение на канала в район „Аспарухово“, съобщи кметът на квартала Ивайло Маринов. Акцията се е провела през вчерашния ден, а доброволците са почистили участъка от Източния охранителе
Новини

ЦПЛР – Общински детски комплекс отваря врати за учениците, които ще кандидатстват за прием в школите на ОДК за учебната 2022/2023 г. и техните родители на 27 май, съобщи за Moreto.net Емилиян Ялъмов, организатор в ОДК – Варна. Всички гости ще имат възможност да се срещнат и разговарят с преподава
Новини от Варна, региона и света

SPA комплекс с обществен достъп и жилищна част ще строят на мястото на рушащия се "Дом Младост"

Запазват стария облик

Четвъртък, 20 Януари 2022 14:50
Източник: Moreto.net   
(79)   (175)
Сн.: Moreto.net
Построеният преди 36 години Дом Младост ще се превърне в “Дом Младост Medical SPA”. Това заяви на пресконференция Красимира Костова – проектант на новия комплекс, предаде репортер на Moreto.net

Комплексът ще бъде разположен на 9392 кв.м, с разгърната застроена площ 32 000 кв.м. Ще разполага с 2 вътрешни и 3 външни басейна, СПА, балнеолечебен, рехабилитационен и медицински център, стоматологични кабинети, аптека.По думите на Костова новият компкес ще бъде построен в рамките на 2 години, след като проектът бъде завършен и одобрен и бъде издадено разрешително за строеж.

Има действащ ПУП от 2006 г., който е обявяван и е влязал в сила още тогава. Допустимите параметри около 32 000 кв. м за целия имот.

Основното, което се предвижда, е разработването на един много по-модерен балнеолечебен и медицински център с широк обществен достъп със съответните кабинети за извънболнична медицинска помощ, зъболекарски кабинети, рехабилитационни кабинети, басейни и спа.

Цените най-вероятно ще бъдат съобразени с възможностите на целия квартал и гражданите. Ще има програми за деца в неравностойно положение.

Проектът предвижда и изграждането на жилищна зона, уточни Красимира Костова и допълни, че той в момента се доработва. Височината на жилищните блокове ще бъде съобразена с височината, действаща в целия квартал и ще бъде между 8 и 12 етажа. Тя категорично заяви, че няма да има надвишаване на тази височина, както преди е имало проекти с много-високи жилищни сгради.

По думите ѝ проектът е съобразен с общественото желание да се запази Дом Младост и басейните.

Предвижда се изграждането на градски плаж, както и пет басейна.Жилищната част няма да има директна връзка с басейните. Паркингите ще са разделени на две части. Предвидени са надземен и подземен паркинг за около 50 места за обслужването на комплекса. Паркингите за жилищата са отделени в друга част на имота.

Инвеститорът е чуждестранен, а юридическото лице е "Дом Младост" ЕООД

Общата стойност на инвестицията, която не включва жилищната част, е малко над 2 млн. евро.

Откритите площи ще бъдат запазени като квадратура, уточни Красимир Костова. Идеята е да се запази настоящия облик, но той да бъде мордернизиран.По думите на Костова в момента сградата е опасна за ползване и няма как да бъде реновирана. Настоящата сграда ще бъде съборена и изградена нова.

За момента се предвижда минералната вода да бъде използвана изключително и само за басейни, балнеолечение и спа.Предвижда се един много голям басейн с размери 12,5 на 25 метра, който е за плуване. В него водата ще бъде с по-ниска температура.

Ще има басейн за терапевтични нужди с по-висока температура на водата. Ще има детски басейн, също с по-висока температура. Температурата от 47,5 градуса на водата ще бъде запазена за терапевтичните басейни.

Новият собственик е придобил имота през 2020 година и няма как да носи отговорност за това, което се е случвало назад във времето, отговори Костова на въпрос защо "Дом Младост" е докаран до това състояние.На представянето на проекта се появи и главният архитект на Варна Виктор Бузев, който по думите му сега се запознава с проекта.

Ако всичко това, което се представи като намерения, бъде предоставено и в Община Варна за съгласуване и одобряване като проект, смятам, че функциите, които Дом Младост е изпълнявал, ще могат да бъдат изпълнявани и в новия проект, заяви арх. Бузев.

Това, което съм поел като ангажимент към различни организации и сдружения е, че вода в "Дом Младост" ще има и тя ще бъде достъпна за всички граждани, за децата и хората, които са в нужда за провеждане на рехабилитационни процедури.Надявам се, че условията, които ще бъдат предоставени в този комплекс ще отговарят на съвременните изисквания за едно нормално и приятно ползване.

Това, което виждам от проекта за щастие е, че откритата част долу горе се запазва - открит външен бар, който го има и в момента, запазва се и съществуващата едроразмерна растителност в края на имота. Ситуационно нещата са такива, каквито са в момента в откритата част. Запазва се и външният басейн. На единия от откритите басейни по проект изглежда ще е закритият детски басейн, посочи на схемата Бузев.Арх. Бузев коментира и евентуалната жилищната част, която ще бъде изградена.

По думите му няма проблем тя да бъде висока 12 етажа, тъй като в района дори 16, дори и 18 етажни блокове. Такъв е ПУП-а на района и е приет още през 2006 година и до момента не е изменян, уточни Бузев.

По думите на Бузев съгласно действащия в момента ПУП сградата няма как да е обществена. В устройствената зона теренът е отбелязан за жилищно строителство. По думите му при жилищно строителство може да има обществени обекти, но те няма как да надхвърлят 40% от общата площ на постигнатите квадратури.

Защитниците на "Дом Младост"

На представянето присъстваха и граждани, защитници на "Дом Младост" и обявили се против събарянето му. Те имаха възможност да разговарят и зададат въпроси както към проектанта, така и към главния архитект на Варна.На въпрос колко етажна сграда е подходяща за района, Бузев отговори, че това нещо е определено от градоустроителите още през 2006 година, когато е направен плана.

На въпрос за презастрояването и доколко е целесъобразно това строителство, арх. Бузев отговори, че в момента това е застроен имот. Новата сграда, която ще бъде изградена на място на старата, трябва да спази определени нормативи - засенчване на съседни сгради, отстояния и др. Ако проектът не е съобразен с тези нормативи той ще бъде върнат от Община Варна.След срещата в част от гражданите имаше известно успокоение, но притесненията им дали новият "Дом Младост" ще бъде достъпен ценово за гражданите остават. Остават и притесненията дали обектът ще се ползва за балнеолечение и в него ще могат да се лекуват нуждаещите се, включително и децата с проблеми в опорно-двигателната система.

Част от присъстващите граждани изразиха мнение, че не вярват на инвеститора и имат подозрения, че всичко ще се превърне в затворен жилищен комплекс, недостъпен за гражданите. Дори поискаха инвеститорът да сключи споразумение с тях.

Архитект Бузев обаче бе категоричен, че няма да подпише план, в който Дом Младост не изпълнява функциите, които е изпълнявал и до момента.Нароченият за тази събота от 12 часа протест остава, бяха категорични защитниците на "Дом Младост". Ще се проведе и планираният флашмоб "Подай вода", съобщи Николай Танчев от фондация Гея, която също брани обществения интерес в казуса с "Дом Младост".

Инвеститорите за проекта

Новият проект съхранява изцяло и развива концепцията на "Дом Младост". Комплексът има амбицията да се превърне бързо в новото модерно място във Варна - с минерални басейни - 2 вътрешни и 3 външни, СПА, балнеолечебен и медицински център. Ще разполага и с паркинг за 50 автомобила.

“Дом Младост Medical SPA” ще се превърне в градският плаж, разположен в сърцето на втория по големина  административен район на града, в удобна близост до домовете на гражданите. За разкош на клиентите плажната зона с прилежащия бар ще бъдат вписани в парковата територия, оформена от съществуващите и в момента борове, които ще бъдат изцяло съхранени.

В непосредствена близост до плажната зона ще бъдат и панорамните зали за фитнес - с изглед към откритите водни площи и зелената зона край тях. Залите за спорт ще бъдат предназначени основно за тонизиращи и кардио тренировки, осигурени с най-добрите съвременни фитнес уреди.

Към откритите басейни и фитнеса ще има отделен пешеходен вход откъм бул. “Сливница”.

Откритите и закритите басейни за деца и възрастни ще позволят на гостите целогодишно да ползват минералната вода и нейните лечебни качества. Температурата на водата във всички тях ще бъде съобразена с предназначението им за ползване. В детските басейни - както външния, така и вътрешния, ще има възможност да се провеждат тренировки по плуване за начинаещи. За деца от семейства с финансови затруднения ще бъдат разработени специални програми за достъп до плувни занимания.

Откритият басейн за възрастни ще бъде подходящ както за тренировки, така и за терапевтични нужди. В него ще има възможност за организиране на часове за водна гимнастика. Басейнът, както и целият комплекс, ще бъдат достъпни за хора със затруднения в придвижването.

В новия комплекс ще работи модерен СПА център за релаксиращи процедури с джакузи, парна баня, финландска, билкова сауна и ледена кабина.

Центърът за балнеолечение пък ще предлага възможности за оздравителни процедури като калолечение, физиотерапия, кинезитерапия, лазер терапия, магнитотерапия.

В комплекса ще има и медицински център със специализирани кабинети в областта на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, храносмилателната система. На територията му ще работят и стоматологични кабинети, аптека, магазин за козметика, плажни и СПА продукти и аксесоари.

В реализацията на “Дом Младост Medical SPA” е предвидено и възстановяване и обновяване на чешмата с минерална вода за свободно ползване от гражданите и гостите на Варна.


(79)  (175)

Новини от Варна, региона и света
9-годишният Михаил от Варна стана най-младият катерач, изкачил Централната стена (снимки)
Днес, 23 Май 2022 16:17
На 17 май 9-годишният Михаил Рафаилов от Варна стана най-младият катерач, изкачил Централна стена край Враца, научи Moreto.net. Михаил премина тур "Винкелите" (380 м) в тройна свръзка с баща си – Росен...
Внимание Варна!!! Само до 13.06! Килим World пренася голямата ликвидация на килими във Варна
Понеделник, 16 Май 2022 08:07
След успешната кампания по разпродаването на наличностите си в София, интересът на варненци към красивите килими е голям и Килим World гостуват във Варна, за да може и варненци да се възползват от големите...
Извадиха 300 метра незаконни мрежи за калкан от морето между Дуранкулак и Крапец
Днес, 23 Май 2022 19:12
300 метра незаконни мрежи за улов на калкан са извадени от водите на Черно море в района между Дуранкулак и Крапец, съобщават от ИАРА. Незаконните уреди са установени при проверка в крайбрежните води...
Евродепутат откри офис в "Аспарухово"
Днес, 23 Май 2022 19:02
Откриха офис на евродепутата от коалицията ГЕРБ-СДС и представител на Европейската народна партия доц.д-р Александър Йорданов в район "Аспарухово", съобщават от пресцентъра на СДС - Варна. В присъствието...
Във Варна обсъдиха ремонта на буните и рехабилитацията на крайбрежната дамба
Днес, 23 Май 2022 18:53
Днес във Варна се проведе среща с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и областния управител Благомир Коцев, научи Moreto.net. Основна тема на срещата...
Избрани са тримата представители на държавата в ръководството на „Автомагистрали“
Днес, 23 Май 2022 18:40
Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги Попов са избраните представители на държавата в Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД, съобщиха от МРРБ. Тримата участваха в публичния конкурс за ново...
Поставиха пейка с надпис "Варна" в навечерието на 24 май
Днес, 23 Май 2022 18:30
В навечерието на 24 май - Денq на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност бе поставен надпис "Варна" в началото на пешеходната зона до Окръжния...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
ЛЕГО Онлайн Магазин - Igra4kiBG.com
Купи LEGO конструктори пълна колекция модели LEGO с до -35% НАМАЛЕНИЕ от всички серии: CITY, Duplo, Friends, Creator, STAR WARS, Technic, Ninjago, Harry Potter, Minecraft, Super Mario, Disney Princess,...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Пожарогасители
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Стилни рокли Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook