Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите, които се получават, че учениците са уморени и имат нужда от почивка, заедно с учителите. Това обясни в студиото на „Здравей, България” министърът на образованието акад. Николай Денков....
Новини

На 112-годишна възраст, 24 дни преди да навърши 113 години, почина най-възрастният мъж на планетата. Испанецът Сатурнино де ла Фуенте е издъхнал вчера на 112 години и 341 дни, съобщават на официалния сайт на Книгата на рекордите на Гинес...
Новини

Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на...
Новини от Варна, региона и света

Доротея Павлова е новият директор на Градската художествена галерия - Варна

Петък, 14 Януари 2022 17:38
Източник: Moreto.net   
(30)   (2)
Доротея Павлова, новият директор на ГХГ-Варна, представя акцентите сред предстоящите събития в програмата на културния институт, научи Moreto.net.

Един от най-авторитетните музеи за изкуство у нас - Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, влиза в новата година с готовност да реализира нови проекти и да привлече нови публики. Акцентите в програмата, разработена от екипа на Галерията за 2022 година, обобщава културологът и изкуствовед Доротея Павлова, която спечели конкурса за директор на културния институт и от началото на януари встъпи в длъжност.

Доротея Павлова, директор на ГХГ - Варна:

Целият екип на ГХГ - Варна, започваме годината с ентусиазъм, защото сме решени да реализираме проекти, които да осъвременят дейността на Галерията. Разбира се, ще стъпим на традицията, утвърдила Варненската галерия като водещ културен институт, но ще развиваме нашите активности в посока привличане на нови публики, развитие на партньорства, дигитализация и осъвременяване.

Ще направим Галерията търсено място от деца и ученици. По моя инициатива ще разработим целогодишни програми за работа с деца. Досега имахме само спорадични събития, сега ще превърнем това в политика на Галерията. В тях ще включим и училищното образователно съдържание, и придобиване на допълнителни знания и умения в школи, занятия, уъркшопи. Децата ще могат да изучават определени теми, но едновременно с това и да се забавляват, опознавайки класическото и съвременното българско изкуство и неговата история.

Ще обогатим партньорствата с културни оператори от Варна, страната и чужбина. Образователните ни програми ще са в партньорство с отдел “Изкуство” на Регионалната библиотека “Пенчо Славейков”. Библиотеката ще ни партнира и като оператор за Варна на платформата “Еуропеана”, свързана с дигитализиране на съдържанието, което също е основен момент в предстоящата ни работа. Тя ще бъде част и от осъвременяване на представянето на Галерията.

Започваме експозиционния календар идната седмица с изложба от произведения от фонда на Галерията под заглавие “Жанрове в живописта”. В нея ще покажем великолепни образци на пейзажа, натюрморта, портрета и фигуралната композиция, които се съхраняват в нашите фондове.

През годината ще подготвим няколко юбилейни изложби, сред които на доайена на варненските художници Маргарита Денева за нейната 90-годишнина през юни, на Цанко Цанков за неговата 60-годишнина. Ще отбележим с изложба и 50-годишнината на школата за живопис Радко Мурзов.

През май при нас ще гостува една от най-успешните изложби от последните месеци в София - “Салонът на природата” на Милко Божков и поета Борис Христов. През юни ще представим Сашо Анастасов.

В партньорство с Държавна опера - Варна, с посвещение на 75 години от създаването й, ще имаме изложба живопис и сценографски проекти на Лора Маринова и Димитър Борисов.

Събитие ще бъде и експонирането на колекцията на Иван Ненков през август, с която продължаваме сътрудничеството си с уважавания колекционер.

През ноември ще подредим мащабна изложба на артистичната фамилия на Калина Тасева, Юлий Минчев, Десислава Минчева и Сандро Арабян.

Ще бъдем отново домакин на годишните изложби на специалностите в областта на визуалните изкуства на НУИ “Добри Христов”, защото за нас е много важно да работим с младите артисти и да формираме у тях отношение към музея и представянето пред публика.

Очакваме гостуването на голяма изложба на преподаватели от Букурещката художествена академия.

По традиция през октомври ще поканим варненци на Годишната изложба на Сдружението на варненските художници за Деня на техния покровител Св. Лука.

Една от новите ни инициативи е Зимният салон на изкуствата, на който ще връчим и награда на ГХГ - Варна, за да мотивираме утвърдени и млади автори.

Ще имаме и нови издания. В партньорство с Военноморския музей ще подготвим издание “Маринистите на списание “Морски сговор”. В процес на подготовка е и научен каталог на целия фонд живопис на Галерията, който наброява 1100 инвентарни единици и ще продължи издадения досега каталог на графиката.

Предвиждаме промени и в постоянната експозиция, с които да откроим една от гордостите на Варна като културен център - приносът на варненските графици в българското изкуство от 80-те години насам. Ще представим с произведения на големите варненски имена проф. Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Милко Божков, Петьо Маринов, Ванко Урумов, Мария Чакърова, Сашо Анастасов, Веселин Начев, Димитър Трайчев, като проследим поколенията от “Вулкан” до съвременните артисти.

В следващите години Галерията си поставя за цел да представи два проекта, свързани с историята на изкуството в нашия град - емблематичната група “Вар(т)на” - една от първите след промените у нас с принос за въвеждане на новите форми в изкуството, както и групата на Гаражистите.

Голям проект разработваме в партньорство с Нов български университет. В него събираме даренията на семейство Даневи за Галерията на НБУ в София и портретите на делегати, подписали Вестфалдския договор, собственост на ГХГ - Варна, благодарение на фамилия Станчови. В тази съвместна изложба ще представим Нидерландската живопис в българските музеи.

Големи надежди възлагаме на нашия нов проект - Форума на съвременно изкуство, който ще проведем през октомври под мотото “Изкуството като противодействие”. В него ще има изложби на Станислав Памукчиев и Любен Генов и сборна колекция на съвременно изкуство и перформативни форми. Ще има и срещи с авторите, теоретични обсъждания на проблемите на визуалните изкуства. Този форум и иницииран изцяло от екипа на галерията, който се включва с много ентусиазъм в подготовката му.

Ще се стремим към осъвременено представяне на изкуството с включването на нови технологии. Така ще се опитаме да направим прожекция в градска среда за юбилея на Владимир Димитров Майстора.

По договор за временно заемане с други културни институти ще имаме възможност да за период от шест месеца да покажем на варненската публика автори, които отсъстват от нашия фонд.

Ще финализираме проекта за реконструкция на сградите във филиала на Галерията - художествения музей “Георги Велчев”. В тях ще се изгради ново реставрационно ателие, фондохранилище с климатизация и още една камерна експозиционна зала, за която колегата Цветан Кръстев ще разработи програма за показ на съвременни автори в областта на видео арта.

Миналата година представихме многотомното изследване на проф. Аксиния Джурова за българското изкуство, тази година ще организираме представяне на томовете на проф. Ружа Маринска “Памет за българското изкуствознание”.

Това са някои от основните акценти в дейността на галерията през годината, като целта ни е всички те ще бъдат подчинени на идеята за откритост на нашия музей към артистите и публиката, за да достигнат посланията на изкуството до повече хора.

Екипът на Галерията се надява, че през годината ще успее да поддържа високи професионални стандарти, етичност в общуването с артисти и посетители, и ще работи със съзнанието за значимостта на този изключителен за Варна и страната културен център.

(30)  (2)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини от Варна, региона и света
Цените на природния газ в Европа спаднаха под 75 евро за мегаватчас
Днес, 19 Януари 2022 18:45
Цените на природния газ в Европа паднаха под 75 евро за мегаватчас, доближавайки се до нива, невиждани от средата на ноември 2021 г. на фона на нарастващите потоци на втечнен природен газ, по-високото...
Осъдиха шофьор, държал се агресивно по пътищата във Варна
Днес, 19 Януари 2022 18:33
49-годишен мъж бе признат за виновен по обвинение в хулиганство при управление на автомобил – престъпление по чл. 325, ал.3 от Наказателния кодекс, научи Moreto.net. Непристойните действия, грубо нарушаващи...
Броиха водолюбивите птици във Варненско и Добричко
Днес, 19 Януари 2022 18:22
Служители от РИОСВ-Варна са взели участие в 46-ото среднозимно преброяване на водолюбивите птици в региона, събщиха от местната екоинспекция за Moreto.net. Ежегодното проследяване на числеността на зимуващите...
Англия: От утре отпада задължителното носене на маски и Covid паспортите в клубовете
Днес, 19 Януари 2022 18:11
Британският премиер Борис Джонсън обяви в парламента край на наложените по-рано с т.нар. „План Б“ Covid ограничения, добавяйки, че учените смятат, че вълната от коронавирусния вариант Омикрон е достигнала...
Рашков: Трябват да се пристъпи към структурни и функционални промени в МВР
Днес, 19 Януари 2022 17:59
"По най-бързия начин да се пристъпи към структурни и функционални промени. И те трябва да започнат със звена в МВР, които нямат полицейски функции. Такова е Главна дирекция за пожарна безопасност и защита...
Нинова: Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос
Днес, 19 Януари 2022 17:46
Вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова отговоря на актуални въпроси в нейния ресор по време на блиц контрол в Комисията по икономическа политика и иновации. По...
Инфлацията във Великобритания достигна почти 30-годишен връх
Днес, 19 Януари 2022 17:34
През декември инфлацията във Великобритания е нараснала по-бързо от очакваното и се е изкачила до почти 30-годишен връх. Това засилва натиска върху Английската централна банка отново да повиши лихвените...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува ниви !!! в Община ВЪЛЧИ ДОЛ !!! НАЙ-ДОБРИ ЦЕНИ !!!
”ГРАНДЕ ХАУС” ЕООД купува ОБРАБОТВАЕМА земеделска земя до 2500 лв/дка.НАЙ - ДОБРИ ЦЕНИ за всички села на Община Вълчи дол: * с. Бояна * с. Брестак * с. Войводино * с. Генерал Киселово * с. Генерал...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Пожарогасители
Промоции Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Нишови Парфюми Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Ще се ваксинирате ли?
Да, категорично.
Вече се ваксинирах.
Изкарах вируса, имам имунитет.
По-скоро да.
По-скоро не.
Не, категорично.
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook