Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Ето кои са победителите от Годишните награди в туризма за 2021 г.

Сряда, 8 Декември 2021 18:36
Източник: Moreto.net   
Сн.: Министерство на туризма
В тези предизвикателни и изпълнени с премеждия времена е важно да бъдат показани и отличени добрите примери в сектора и да бъде оценен бизнесът, който въпреки всички трудности, продължава да работи.

С тези думи министърът на туризма Стела Балтова откри тържествената церемония по връчването на шестите Годишни награди в туризма - 2021, които тази година се провеждат под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Тя посочи значението и символиката им, като каза, че наградите са „символ на упоритостта и несломимия дух на всички работещи в сектора, на всички, които вярват във възможностите за туризъм в България.“


Със статуетката „Златна роза“ Министерството на туризма засвидетелства уважение за положените труд, инициативност и въображение към всички участници, подчерта министърът.

Сред официалните лица бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на икономиката, на културата, на земеделието, храните и горите и на енергетиката. Събитието бе уважено от кметове, ръководители на браншови организации, туристически компании и медии.


Победителите във всичките категории - 4 професионални, 4 художествени и 1 за общини, както и в категорията за голямата награда „Изборът на българите“, получиха традиционната статуетка, запазена марка на конкурса и символ на страната ни – българската роза, изработена от Димитър Германов, а заелите втори и трети места - грамоти на Министерството на туризма. На специалния сайт за наградите бяха подадени онлайн над 50 хил. уникални вота за над 60-те участници във всички раздели.

Честта да открие връчването на статуетките имаше вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова в главната категория - „Изборът на българите“. Тя заяви, че за нея е чест да участва в тази бляскава церемония. "Наградите в туризма станаха сами по себе си институция за хората, които работят в този сектор", бе категорична тя.


И добави, че министър Балтова е начело на Министерството на туризма в една много трудна година, но въпреки всичко, са положени много усилия страната да не бъде затворена, а бизнесът да продължава да работи. Тя подчерта, че в Националния план за възстановяване и устойчивост туризмът е залегнал като приоритетна политика. Вицепрезидентът поднесе отличието на победителя „Исторически парк“, село Неофит Рилски, град Варна. Наградата получи управителят му Боян Петков.

Първо място в категория „Туристическа дестинация“ завоюва град Шумен. Отличието връчи министър Балтова, заедно с председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев, а призът бе получен от Миглена Маринова – директор на общинско предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ към общината.

Една от най-оспорваните категории бе „Туристическа атракция/обект“. Статуетката за победителя в нея - Безистенът в град Ямбол, бе връчена на Енчо Керязов, заместник-кмет на община Ямбол от министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков и от Светлана Атанасова – председател на УС на БАТА.


В категория „Иновация“ отново първото място бе заето от „Исторически парк“, село Неофит Рилски, област Варна, а наградата поднесоха министърът на икономиката Даниела Везиева и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на сдружение „Национален борд по туризъм“.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и председателят на Сдружение „Туризъм“ Венцислав Кръстев връчиха розата за „Специализиран туризъм“ на кмета на община Петрич Димитър Бръчков за първата позиция в категорията - къща музей „Ванга“.

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на „Националното сдружение на общините“ в Република България и Димитрина Горанова, председател на Управителния съвет на „Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти“, връчиха статуетката на фаворита в друга много атрактивна категория – „Туристическа община 2021-ва“, която отново отиде при община Шумен.


Втората част на церемонията бе посветена на постиженията на медиите, отразяващи туризма. Министърът на енергетиката Андрей Живков и Живко Иванов, заместник-председател на „Българския съюз по балнеология и спа туризъм”, дадоха първото отличие за „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2021 г. в телевизия“ на Георги Георгиев от "Нова телевизия".

За най-добра журналистическа изява в онлайн медия гласуващите са посочили Руслан Йорданов от bgtourism.bg. Наградата бе поднесена от Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Победител в категорията за печатна медия стана Елица Лукова с материала си в списание „Кенгуру“. Тя получи наградата си от журналиста и телевизионен водещ Георги Тошев и Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България.


Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България", предадоха розата в оспорваната категория за интернет блог на Георги Гюзелев от world2explore.eu.

По случай церемонията официален поздравителен адрес бе изпратен от Симеон Сакскобургготски, бивш министър-председател на Република България в периода 2001-2005 г.

В него той посочва, че след нанесените от пандемията щети, малцина са си давали сметка колко незаменим е станал за живота на всеки един от нас туризмът. Но днес, в навечерието на 2022 година, гледаме с надежда към бъдещето и сме се поучили от изминалите две години. Идва времето да градим и надграждаме, заедно държава и частен сектор, посочва в обръщението си Симеон Сакскобургготски.


Истинската изненада за вечерта бе поднасянето на специални плакети от министър Балтова на професионалисти и доайени, допринесли с труда си за развитието на туризма в България.


Тя награди със специалното отличие за личен принос Бисерка Огнянова - Награда за цялостен принос в популяризирането на туризма, Людмила Ненкова с Награда за принос в повишаване на качеството в туристическото обслужване, Любозар Фратев с Награда за принос в развитието и популяризирането на регионалния туризъм, Иван Иванов с Награда за принос в развитието и популяризирането на морския туризъм и Румен Драганов, който получи Награда за цялостен принос в развитието, популяризирането и създаването на историческа памет за туризма в страната.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Започна Световната и европейска седмица на имунизациите
Днес, 23 Април 2024 14:25
Световната и европейска седмица на имунизациите започна на 22 април и ще продължи до 28 април. За това информират от Националния център по заразни и паразитни болести, научи Moreto.net. Всяка година...
Замразените руски активи в Швейцария продължават да спадат
Днес, 23 Април 2024 14:12
Замразените в Швейцария руски активи възлизат на 5,8 милиарда швейцарски франка (6,36 милиарда долара) и продължават да спадат, предаде Ройтерс. Обявената сума се отнася за края на 2023 г. и е доста под...
Пускат фонтаните във Варна до средата на май?
Днес, 23 Април 2024 14:00
Фонтаните във Варна би трябвало да заработят до средата на месец май. Съоръженията следва да бъдат разконсервирани, както и да им бъде извършена нужната профилактика и ремонтни дейности. Това става ясно...
Археолози смятат, че са открили вилата на Октавиан Август
Днес, 23 Април 2024 13:48
Археолози от университета в Токио откриха това, което смятат, че е вила, принадлежаща на римския император Гай Юлий Цезар Август (роден като Гай Октавий) на северната страна на Везувий, според публикация...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 23 Април 2024 13:36
През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните...
Снимат филми за живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко
Днес, 23 Април 2024 13:23
Започват снимки на пет късометражни филма за живота около влажните зони „Езеро Дуранкулак“, „Шабла-Езерец“, „Казашко“ и „Ятата“, както и за устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони....
Проучване: Над 60% от родителите у нас подкрепят задължителните ваксини
Днес, 23 Април 2024 13:09
УНИЦЕФ и МЗ проучват нагласите на родителите и личните лекари към Националния имунизационен календар. Необходимо е да се увеличат усилията за изграждане на капацитет за междуличностно общуване и изграждане...
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор
Днес, 23 Април 2024 12:56
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за причинена смърт по непредпазливост при управление на моторно превозно средство. Според обвинителния акт на 08.05.2023...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook