Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Kораб „Вера Су“
Морската градина
Детски градини
Новини

Иван Станчов е починал вчера сутринта в 9,30 часа в дома си в Шотландия на 92 г., съобщава съпругата му Александра Вчера ни напусна един голям българин, човек с голямо сърце и силна вяра в доброто! Напусна ни Иван Станчов (Джони)- филантроп, пътешественик, мечтател и вечен оптимист, за ....
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

За втора поредна година стартира кампанията под надслов "Коледа за Баба", сподели организаторът й Кристина Дерелиева за Moreto.net И тази година се събират картички, нарисувани от деца от цяла България, които ще бъдат подарени на възрастните хора, настанени в хосписи във Варна...
Новини от Варна, региона и света

Най-важните въпроси за COVID сертификатите и техните отговори

Сряда, 20 Октомври 2021 11:50
Източник: Дневник   
(27)   (82)

От четвъртък (21 октомври), по подобие на редица държави в Европа, България въвежда представяне на сертификат за COVID-19 по европейски образец като условие за достъп до повечето обществени места.

Документът ще позволява на ваксинираните, преболедувалите и далите отрицателен тест българи над 18-годишна възраст достъп до заведения, спортни събития и развлечения. Бизнесът ще е задължен да проверява сертификатите, ако иска да работи, но когато го прави, няма да се съобразява с досегашните изисквания за по-малко хора и дистанция.

При новите мерки в най-добра позицията се очертават ваксинираните срещу коронавируса, защото техните удостоверения засега нямат срок на валидност. Ограниченията при преболедувалите са, че заразяването трябва да е било установено само с PCR тест и преди не повече от шест месеца от момента на представянето на сертификата.

В сряда (20 октомври) здравният министър д-р Стойчо Кацаров съобщи, че сертификат при преболедуване ще се издава и на пациенти с положителен антигенен тест, направен в болница. Хората пък, които разчитат на сертификат за изследване, трябва да се тестват на всеки 72 или 48 часа.

Най-важните въпроси за сертификатите за COVID-19 и отговорите към тях.

Какво е сертификат за COVID-19

Европейският сертификат за COVID-19 с единен образец за всички държави от Общността беше въведен от 1 юли с цел да улесни пътуванията и да уеднакви критериите за преминаване на границите в държавите-членки. Няколко месеца по-късно представянето на валиден сертификат е задължително за достъп до обществени места както на закрито, така и на открито в редица страни. Документът е наричан още "здравен пропуск", както и "здравен паспорт", и "зелен сертификат".

Сертификатът за COVID-19 удостоверява здравния статус спрямо коронавирусната инфекция.

В България погрешно бе създадено впечатлението, че сертификатът за COVID-19 се свежда до удостоверение за ваксинация. Всъщност, единният европейски документ има три разновидности, които важат при различни условия и с различни срокове за влизане в сила и валидност:

- за ваксиниране

- за преболедуване

- за изследване

Какво е сертификат за ваксинация

Това е официалният документ, с който държавата потвърждава, че приносителят е завършил пълният курс на ваксинация. Издава се за четирите одобрени за употреба в Европа ваксини срещу COVID-19, като при имунизиране с препаратите на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "Астра Зенека"/Оксфорд" това става след втората инжекция, а при еднодозовата ваксина на "Янсен" - веднага след убождането.

От края на май ваксината на "Пфайзер"/"БионТех" срещу COVID-19 е одобрена за употреба при деца над 12-годишна възраст, а от края на юли такова разрешение има и ваксината на "Модерна".

Какво е сертификат за преболедуване

Сертификатът за COVID-19 за преболедуване се издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест или антигенен тест, направен в болница. Уточнението за антигенните тестове здравният министър Стойчо Кацаров направи на 20 октомври пред Би Ти Ви.

В ефира на Би Ти Ви здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че на хората, лекувани в болница, независимо дали са им правени антигенни тестове или изследвания по PCR метода, ще получават сертификати от лечебното заведение, където са постъпили. (Още по темата четете тук)

Какво е сертификат за изследване

Удостоверение, което може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и при антигенен тест, но само ако са направени в лицензирана лаборатория. Валидността на сертификат с отрицателен резултат от PCR тест е 72 часа, а при антигенен тест е 48 часа.

Разликата в трайността на сертификата се дължи на различните качества на двете изследвания - смята се, че PCR тестът за коронавирус може да засече заразата дори и преди появата на симптоми или при много леки, докато при антигенния тест е нужно по-голямо натрупване на вируса в организма, за да бъде отчетено.

Здравните власти дават заявка, че във всички сертифицирани лаборатории в страната ще бъдат разпределени антигенни тестове, платени от държавата, с които могат хората да се изследват. За обработката на пробите и администрирането на данните лабораториите обаче могат да въвеждат такси. Властите не представиха информация колко са платените от държавата тестове, на какъв принцип ще бъдат разпределени, при какви условия хората могат да разчитат на частично безплатните изследвания, както и за какъв период от време ще са осигурени.

Върши ли работа разпечатан резултат от изследването

Представянето на разпечатан резултат от изследване (независимо дали по PCR метода или антигенен тест) не е достатъчно за достъп до обществено място на закрито, потвърди във вторник министърът на здравеопазването. Следователно, изследването трябва да бъде въведено в Националната здравно-информационна система от лабораторията. Така човек ще получи сертификат по европейския образец.

Тест у дома дава ли право на сертификат

Домашните тестове не служат за издаване на сертификат за изследване.

За получаване на удостоверение пробата трябва да е взета от лицензирана лаборатория, а резултатите от нея следва да бъдат въведени в Националната здравно-информационна система. Стойчо Кацаров изрично отбеляза и, че "разнасянето на плочки от тестове" не би следвало да се признава.

Издава ли се сертификат при наличие на антитела

Изследване на антителата не може да послужи да издаване на сертификат за преболедуване.

Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца. (Още по темата четете тук)

"Това са тестове, които не са достатъчно достоверни, не се признават никъде в Европейския съюз като документ, който да удостоверява, че си се срещал с дадено заболяване. Затова не могат да бъдат признати и у нас", заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг.

Според правилата в България преболедувалите могат да се ваксинират не по-рано от три месеца след заразяването. Хората, които са се заразили с коронавирус между първата и втората доза, могат да се имунизират шест месеца след установяването на инфекцията.

Кога влиза в сила издаденият сертификат

За ваксинираните сертификатът става валиден 14 дни след поставянето на последната доза - толкова време се смята, че е необходимо на организма да изгради стабилен имунитет.

За преболедувалите срокът е същият - 14 дни след датата на положителния PCR тест, като това е периодът на задължителната изолация на болния.

При тестовете срокът започва да тече от момента на получаване на резултата.

Колко време е валиден сертификатът

Удостоверението за ваксинация засега е безсрочно. В началото на октомври говорител на Европейската комисия заяви, че законодателството на съюза не предвижда срок на годност на сертификатите за ваксиниране. В началото на октомври Европейската агенция по лекарствата официално одобри поставянето на допълнителна доза, наричана още бустерна (от англ. език booster, допълнителна инжекция - бел. авт.). Здравният министър Стойчо Кацаров вече заяви, че допълнителен сертификат ще се издава и за подсилващата доза, но той няма да дава допълнителни възможности.

За преболедувалите документът е валиден до шест месеца след положителния резултат от PCR тест.

При тестване срокът на действие зависи от вида на теста - 72 часа за изследване по метода PCR и 48 за антигенните.

Как се получава сертификат за COVID-19

И трите вида сертификати за COVID-19 могат да бъдат свалени и разпечатани от сайта на Националната здравно-информационна система. Важно условие при ваксинираните е, че се изисква електронен подпис, с който да се влезе в личното медицинско досие на пациента. Изключение се прави за хората, които са получили дозите си до началото на юни - те могат да преиздадат документа като само въведат ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ), номера на документа си за самоличност и националния референтен номер (НРН) на стария си сертификат в системата.

Сертификат за ваксинация може да бъде поискан също от:

- мястото, където са поставени дозите

- личния лекар (той обаче може да иска заплащане, ако не е поставил той дозите)

За издаването на сертификат за преболедуване не е необходим електронен подпис. Системата изисква само ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ) и мобилен номер, който е даден в лабораторията, когато е правено изследването.

За сертификат за изследване също не е необходим електронен подпис. Системата изисква ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ), и (НРН) на изследването от лабораторията.

Колко струва издаването на сертификат за COVID-19

Издаването на сертификат за ваксинация трябва да е безплатно. Причината е, че за всяка поставена доза медиците получават по 10 лв. от Здравната каса по споразумение между държавата и Българския лекарски съюз (БЛС).

Документ за изследване може да се получи от лабораторията, направила изследването, или човек да си го издаде сам в Националната здравно-информационна система.

Само на хартия ли се издава сертификатът

Не. Сертификатите за COVID-19 могат да бъдат съхранявани и предоставяни чрез мобилния телефон.

Единият вариант е да се свалят като PDF файл, другият - да се визуализират чрез приложения. За потребителите на "Епъл" (Apple) Националната здравно-информационна система дава възможност сертификатът директно да бъде добавен в Wallet (портфейл). Сертификатите могат да се показват и устройствата с операционна система "Андроид" (Android), като за целта документът трябва да се свали във формат pkpass, след което да се инсталира приложение тип "портфейл" за съхраняване на документа на мобилно устройство.

Представител на "Информационно обслужване" заяви пред "Дневник", че сертификатите могат да бъдат проверявани безпроблемно и от скрийншот на сертификата, като условието е QR кодът да е достатъчно голям. Би следвало QR кодът да може да бъде проверен и ако е направена снимка на сертификата, но трябва тя да е достатъчно ясна и QR кодът да е достатъчно голям.

Децата могат ли да получат сертификат

Няма възрастови ограничения за издаването на удостоверенията. Според издадената заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров на децата до 18-годишна възраст няма да се изисква никакъв сертификат за COVID-19 за достъп до обществени места, както на открито, така и на закрито.

Ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна" са разрешени за употреба при деца над 12 годишна възраст. Възможно е на децата да се издават сертификати и за преболедуване, и за изследване.

Страните в Европейския съюз са се договорили децата под 12 годишна възраст да не подлежат на тестване при пътуване. Преди пътуване е редно обаче да се направи справка за правилата в държавата, до която се пътува. Причината е, че е възможно да са въведени по-строги изисквания, особено за страни с висока заболеваемост. При влизане от чужбина в България децата до 12 годишна възраст не е необходимо да представят какъвто и да било сертификат, независимо дали идват от държава в т. нар. зелена, оранжева или червена зона (цветово разпределение на страните, в зависимост от разпространението на коронавируса в тях).

За децата от 12 до 18 годишна възраст, които пристигат в България от страна в червената зона, здравните власти изискват да представят сертификат за отрицателен тест по PCR метода, направен през последните 72 часа.

Хората, които не са ваксинирани в Европейския съюз, как да постъпят

Сертификатите, които се признават в България, са по европейския образец. На брифинга при обявяването на мерките, обвързани със сертификати за COVID-19, не бе дадена информация за хората, които са си поставили дозите извън Европейския съюз. Засега единственото известно е, че в България се признават не само четирите ваксини, одобрени за употреба в Европейския съюз (кои са другите признати препарати четете в края на тази заповед), когато става дума за влизане в страната.

Как се проверяват сертификатите

Всеки сертификат за COVID-19 трябва да има QR код. При сканирането му от властите или собствениците на обекти се проверява автентичността и валидността на сертификата. За проверка на сертификатите трябва да се свали COVID CHECK BG - българското официално приложение за сканиране и валидиране на този документ. То е одобрено за Google Play, но не и за App Store.

QR кодът на сертификатите не може да бъде валидиран с камерите на телефоните, без да е инсталирано приложението.

За кои места е необходим сертификат

На брифинга, на който бяха представени мерките, влизащи в сила от 21 октомври бяха изброени кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, молове, търговски центрове и големи магазини (над 300 кв. м., но не и за магазините за стоки и услуги от първа необходимост като хранителни магазини, банкови и телекомуникационни услуги, аптеки), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведения, хотели, организирани от туроператори екскурзии.

Ако изброените бизнеси предпочетат да не проверяват сертификати при допускане на служители и клиенти, не би следвало да работят.

Къде не е необходим сертификат за COVID-19

Засега позицията на властите, че за събитията на открито няма да се изискват сертификати за COVID-19. Там се очаква хората ще спазват дистанция и да носят маски, когато са на по-малко от 1.5 метра разстояние един от друг. Сертификат за COVID-19 няма да се изисква и за достъп до училища (нито от ученици, нито от преподаватели и непедагогически персонал, нито от родители), офиси, при посещения в администрации и малки магазини, както и в обществения транспорт.

(27)  (82)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини от Варна, региона и света
Варна: Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите (Включи се и ти)
Днес, 27 Ноември 2021 10:03
За втора поредна година стартира кампанията под надслов "Коледа за Баба", сподели организаторът й Кристина Дерелиева за Moreto.net И тази година се събират картички, нарисувани от деца от цяла България,...
Отстъпките отвръщат на удара със зашеметяващи оферти в Теленор за избрани устройства
Петък, 26 Ноември 2021 16:34
До 29 ноември невероятните отстъпки в Теленор отвръщат на удара. Само в онлайн магазина на оператора можете да се зарадвате с ново устройство с намаления от -90 лв. до -300 лв. Любителите на достъпните...
МОН получило едва 168 хил. от обещаните 1 млн. теста за ученици
Днес, 27 Ноември 2021 14:10
Пристигнали са едва 168 800 от обещаните от здравния министър един милион тестове за учениците, съобщават от "24 часа" по информация на Министерството на образованието. Заедно с резервите от предишни...
На преговорите за правителство: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари
Днес, 27 Ноември 2021 13:52
Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решиха представителите на група „Финанси“ от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Въпреки че желанието...
Какво ще бъде времето утре във Варна?
Днес, 27 Ноември 2021 13:34
Тази нощ в Горнотракийската низина и западната половина от Дунавската равнина ще се задържи тихо, облачно и мъгливо. Над останалите райони облачността ще е значителна и на места главно в Южна и Източна...
ГДБОП разби група, предлагала секс в студио за масажи
Днес, 27 Ноември 2021 13:17
МВР разби престъпна група, занимавала се с предоставяне на сексуални услуги. Групата е държала салон за масажи в София. Задържани са трима души. Установено е, че помещението, ползвано за сексуалните...
Текат преговори за финансите, настояват за освобождаване от данъци младите хора
Днес, 27 Ноември 2021 13:00
Революционно предложение за доходите на младите хора у нас, направи БСП по време на преговорите за кабинет. В момента текат разговорите в сектор „Финанси”. За да се задържат в България младите, социалистите...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Английски език по професията индивидуално
ВСИЧКИ ВИДОВЕ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ПО ПРОФЕСИЯ ИНДИВИДУАЛНО с преподавател в директна онлайн връзка. Учебните материали, които използваме са подходящи за онлайн обучение. Продължителност:40 уч.часа 1...
Полезно
Женско списание Спешен зъболекар
Плодове и зеленчуци Пожарогасители
Коледни промоции Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Маркови дамски чанти Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Ще се ваксинирате ли?
Да, категорично.
Вече се ваксинирах.
Изкарах вируса, имам имунитет.
По-скоро да.
По-скоро не.
Не, категорично.
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook