Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

ТУ-Варна открива нови специалности „Smart Cities” и „Интелигентни транспортни системи“

Петък, 15 Октомври 2021 16:29
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Технически университет Варна ще открие две нови специалности „Smart Cities” и „Интелигентни транспортни системи“, стана ясно на провелата се днес пресконференция за старта на проект № BG05M2OP001-2.016-0028-С01, ОП НОИР 2014 - 2020 по програма за модернизация на висшите училища, предаде репортер на Moreto.net.

Проектът е на обща стойност почти 2 млн. лв., а бенефициент е ТУ-Варна. Проектът обаче се осъществява в съвместно партньорството с останалите три технически университета в страната, поясни ректорът на ТУ-Варна проф. Венцислав Вълчев.

Освен ТУ-Варна, ТУ-София, ТУ-Габрово и Универсиет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас в проекта има включени и четири университета от чужбина, които участват като асоциирани партньори с ноу хау абсолютно безвъзмездно. Това са Karslruehe Institute of Technology (Германия), Politechnica University of Bucharest (Румъния) и Vilnus Gediminas Technical (Литва).

Именно в тях студентите, които ще се обучават в новите специалности, ще имат възможността да изкарат краткосрочни специализации в чужбина, съобщи проф. Тодор Ганчев от ТУ-Варна, който е и координатор на проекта.

Общо четири ще са новите специалности по проекта стана ясно още, но останалите две - „Интелигентни системи за дома, офиса и медицината“ и „Интелигентно производство на електрическа енергия“ ще се изучават в останалите технически университети от страната, участващи в проекта.

Първите два випуска е предвидено да започнат обучението си през 2022 и 2023 година, а за двете нови специалности в Технически университет Варна „Smart Cities” и „Интелигентни транспортни системи“ е планиран прием от общо 61 студенти, от които 40 редовно обучение и 16 задочно.

Общо в четирите нови специалности е предвиден прием от поне 121 студента. Обучението по новите специалности освен на български език ще се води и на английски, уточни проф. Ганев.

По време на проекта обучението на студените ще е безплатно, стана ясно още на пресконференцията, на която присъстваха и представители на останалите университети участващи в проекта, както и представители на бизнеса.


Проектът включва интегрирани усилия на бенефициента и партньорите да модернизират предлагания от тях образователния продукт чрез създаване на нови учебни програми (специалности), внедряване на дигитални и облачни технологии в учебния процес и повишаване на квалификацията на преподаватели, студенти, млади учени, докторанти, изследователи и др. в различни направления.

Целите на проекта са повишаване на качеството на висшето образование и неговата насоченост към нуждите на бизнес средата чрез създаване и въвеждане на интердисциплинарни учебни дисциплини, фокусирани изцяло върху подготовката на специалисти, за които има сериозно търсене и осезаем недостиг на подготвените кадри на настоящия пазар на труда.

Изграждане на устойчива взаимовръзка между партньорите в рамките на тясно сътрудничество по изпълнение на проекта и интегрирано обучение на бъдещите студенти от екип от международно признати експерти.

Насърчаване на мобилността на преподаватели и студенти чрез предвидените мобилности.

Модернизация на учебните програми и въвеждане на дигитално образователно съдържание, електронни ресурси и облачни технологии в образователния процес, които ще допринесат за подобряване на достъпа до висше образование в посочените специалности, особено на потенциални учащи, за които физическото присъствие на лекции е трудно или невъзможно.

Професионално развитие на преподавателите и подобряване на уменията им за използване на ИКТ-базирани иновационни образователни технологии - новите учебни дисциплини ще бъдат тясно свързани с използването на ИКТ както от студентите, така и от преподавателите с цел да се отговори на потребността от придобиване на важни знания и умения за работа с иновационни технологии и сложна механизация, които са ключови за обезпечаване на интермодалния модел на учебната дисциплина.

Интернационализация на висшите училища и участие в мрежи с асоциирани партньори ще допринесе за обмяна на опит и знания в международна среда. Планираният обмен ще надгради над вече съществуващите традиции на интернационално взаимодействие, създадени в рамките на "Еразъм+", като ще допринесе за мултиплициране на добрите практики и интернационализация на учебния процес.

Интегрираният характер на дейностите ще доведе до оптимално и рационално използване на ресурсите на партньорите в лицето на ангажираните по програмата преподаватели, финансови ресурси за обезпечаване на преподаването, както и материалната база за осъществяване на практически обучения.

Подобряването на нивото на дигитализация и цифровизация в преподаването ще допринесе за въвеждане на гъвкави методи за дистанционно и/или смесено обучение и ще подобрят възможностите за учене през целия живот.

Наименование на проекта: „Модернизация на висшите училища: Технически университет – Варна, Технически университет – София, Технически университет – Габрово и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас“

Финансираща програма: Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"

Обща стойност на проекта: 1 962 759,48 лв.

Европейско финансиране: 85%, 1 668 345,56 лв.

Национално финансиране: 15%, 294 413,92 лв.

–––––––– www.eufunds.bg ––––––––

Проект BG05M2OP001-2.016-0028-С01 „Модернизация на висшите училища: Технически университет - Варна, Технически университет - София, Технически университет - Габрово и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Последни места в лятната STEM занималня на Advance Academy във Варна!
Понеделник, 20 Май 2024 17:00
Не пропускайте най-доброто и вълнуващо преживяване за вашето дете това лято във Варна! Перфектна за деца на възраст от 6 до 12 години, STEM занималнята съчетава забавни дейности на открито с полезни технологични...
Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур
Днес, 21 Май 2024 14:09
На 22 май във Варна ще бъде отбелязана тържествено 100-годишнината от рождението на Шарл Азнавур - човека, превърнал живота си в културно и музикално наследство за поколения. В тази връзка Общоарменският...
БНБ разпореди на банките да затегнат правилата за ипотечните кредити
Днес, 21 Май 2024 13:55
На свое заседание УС на БНБ разгледа „Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система“. Аналитичният материал посочва, че в резултат на надзорната...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 21 Май 2024 13:40
Утре по Черноморието ще е предимно слънчево. Сутринта на места ще има ниска облачност и видимостта за кратко ще е намалена. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 18° и 21°....
7 неща, за които да внимавате при посещение на автосервиз
Понеделник, 20 Май 2024 13:24
За поддържане на автомобила ви в добро състояние, е важно е да знаете какво да очаквате от едно посещение в автосервиз, за да изберете правилния. В тази статия ще ви представим 7 неща, които да вземете...
17-годишен почина от инфаркт в Бургас, подозират употреба на друсан чай
Днес, 21 Май 2024 13:14
17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Пред полицията близките заявили, че младежът често е пушил от т. нар. „друсан чай“. Наркотикът е билка, смесена със синтетични вещества и оказва се...
Във Варна започва записването за начално обучение по плуване за деца от 8 до 12 години
Днес, 21 Май 2024 12:52
От 27 май, понеделник, започва записването за начално обучение по плуване за деца на възраст от 8 до 12 години. Тренировките се провеждат в плувен басейн „Делфини“. Програмата се финансира от Община...
Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента (снимки)
Днес, 21 Май 2024 12:34
Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова. Отличието се дава за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура и приноса...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
4.7 + 3.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook