Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

147 години от рождението на арх. Дабко Дабков се навършват на днешна дата. Арх. Дабко Дабков е проектирал едни от най-красивите сгради на Варна, образци на барока и сецесиона. Негово дело са над 350 здания, украсени със скулптури на Кирил Шиваров. Проектирал е емблематични сгради...
Новини

Докато през 2021 г. починали във Варненска област са 2303 души, през 2021 те достигат 2595 души, което е 12.7% прираст на смъртността. През четвъртото тримесечие на 2021 г. (40-тата - 52-рата седмица) броят на умрелите лица е 45 812, а коефициентът на обща смъртност - 26.7‰. Смъртността ..
Новини

Националният осигурителен институт започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина. Сумата се изплаща независимо от вида и размера на пенсията, както и без знач
Новини - Варна и Черноморие

Проектът „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация“ беше представен на среща с медиите

Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Вторник, 12 Октомври 2021 08:00
Източник: Moreto.net   
(6)   (6)
Проектът „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация“ беше представен на встъпителна пресконференция, която се състоя в хибриден формат (присъствено и онлайн) на 11.10.2021 г. в Икономически университет – Варна. На срещата с медиите присъстваха: проф. д-р Евгени Станимиров – ректор на ИУ – Варна; доц. д-р Божидар Чапаров – зам.-ректор по финанси и проектна дейност, ръководител на проекта; доц. д-р Силвия Благоева – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, координатор „Модернизация на учебна документация“; представители на висшите училища – партньори; Диляна Танова – старши експерт в отдел "Техническа верификация", Главна дирекция "Верификация" на Изпълнителна агенция „Програма за образование“ – офис Варна; декани и зам.-декани на всичките четири факултета, представители на Студентския съвет в ИУ – Варна и др.Доц. д-р Божидар Чапаров, доц. д-р Силвия Благоева и водещият координатор Мирослава Иванова представиха главната цел, основните групи дейности, професионалните направления и целевите аудитории, висшите училища – партньори и чуждестранните университети – асоциирани партньори, както и специфичните цели на проекта.

Бенефициент е Икономически университет – Варна. Партньори са: Технически университет – Варна, Висше военноморско училище “Никола Й. Вапцаров” и Шуменски университет “Епископ К. Преславски”. Периодът на изпълнението му е 30 месеца: 14.07.2021 г. – 31.12.2023 г. Финансиращата програма е ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност на проекта е 2 538 121.08 лв., от които европейско финансиране 85 % – 2 157 402.92 лв., и национално финансиране 15 % – 380 718.16 лв.Проектът „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация“ BG05M2OP001-2.016-0002 с акроним EDUTransform включва интегрирани дейности на Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ с цел да модернизират предлагания от тях образователен продукт чрез създаване на нови учебни програми (специалности), внедряване на дигитални и облачни технологии в учебния процес и повишаване на квалификацията на преподаватели, студенти, млади учени, докторанти, изследователи и др. в различни направления.

Фокусът на проекта е да развива предлаганите образователни продукти в контекста на бързо навлизащите цифрови технологии, да адаптира и интегрира натрупаните знания и умения към съвременните изисквания на пазара на труда.

Общата цел на проекта е да допринесе за синхронизиране на предоставяната образователна услуга с изискванията на пазара на труда чрез модернизация на учебните програми; постигане на интердисциплинарност в обучението; внедряване на добри практики от утвърдени европейски образователни институции и по-широко използване на иновационните образователни технологии, базирани на цифрова трансформация; високотехнологичен подход при усвояване на необходимите знания и умения.Проектът включва три основни групи дейности:

I. “Модернизация на учебната документация”

В рамките на изпълнението на тази група дейности ще бъдат разработени и въведени общо четири нови съвместни учебни програми (специалности) в ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“, всяка от които включва повече от едно професионално направление, създаване на дигитално образователно съдържание за тях и осъществяване на пилотни приеми на студенти в периода за изпълнение на проекта. Приемите в новите специалности са разпределени във всяко висше училище – партньор, като част от тях са заложени в повече от един университет.

II. “Професионално развитие на преподаватели”

За изпълнение на дейностите от тази група са предвидени интензивни и продължаващи обучения за подобряване на езиковите умения и дигиталните компетентности на преподавателите. Втората възможност е т. нар. споделяне на преподаватели от висшите училища – партньори по проекта, които успешно са преминали през краткосрочни специализации и ще преподават в партньорските университети в дисциплините от новосъздадените програми и по други съществуващи дисциплини в специалности от съответното професионално направление. Третата възможност в тази група дейности се осъществява с участието на общо тринадесетте чуждестранни висши училища – асоциирани партньори от общо осем европейски държави, които ще се включат като приемащи и изпращащи организации за провеждане на краткосрочни специализации на преподаватели от българските висши училища – партньори.

III. “Кариерно ориентиране на студенти и мобилност”

Тази група дейности предвижда провеждане на допълнителни обучения (т.нар. "студентски клубове") за развитие на предприемачески умения, презентационни умения и дигитална креативност за студентите на висшите училища – партньори, които се обучават в заложените в проекта професионални направления за всяко висше училище – партньор.

Втората възможност, която проектът предвижда в полза на студентите от висшите училища – партньори, е богат набор от обучения и семинари за развитие на знанията и компетентностите на студентите за реализиране и ориентиране на пазара на труда, избор на работно място, развитие на комплексни умения и умения за разработване на лични планове за реализация, изготвяне на документи за кандидатстване както и провеждане на интервю.

Третата възможност за студенти и докторанти на висшите училища – партньори е участието в изходящи мобилности за обучение с приемащи организации чуждестранните висши училища – асоциирани партньори, както и изходящи мобилности за обучение, преподаване и научноизследователска дейност на постдокторанти, млади учени, изследователи и учени и входяща мобилност на чуждестранни преподаватели от висшите училища – асоциирани партньори с цел преподаване.

В рамките на проекта ще бъдат разработени и въведени във висшите училища – партньори следните учебни програми (специалности):

1. ”Data Science” – OКС „бакалавър“, редовна форма, 4-годишен курс на обучение, 8 семестъра;

Професионални направления: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Икономически университет – Варна

2. ”Интегрирани системи за дистанционно наблюдение и контрол” – ОКС „магистър“, редовна форма, 1,5-годишен курс на обучение, 3 семестъра

Професионални направления: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Шуменски университет „Епископ К. Преславски“ и Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“

3. ”Уеб дизайн и сигурност“ – ОКС „магистър“, редовна форма, 1,5-годишен курс на обучение, 3 семестъра

Професионални направления: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Шуменски университет „Епископ К. Преславски“

4. „Съвременни системи в земеделието“ – ОКС „магистър“, редовна форма, 1,5-годишен курс на обучение, 3 семестъра

Професионални направления: 3.8 Икономика, 5.1 Машинно инженерство и 5.13 Общо инженерство

Прием: Технически университет – Варна, Шуменски университет „Епископ К. Преславски“

Подробна информация за дейностите до финализирането на проекта ще бъде публикувана в неговия сайт: https://edutransform.ue-varna.bg

---------- www.eufunds.bg -----------

Проект № BG05M2OP001-2.016-0002 "Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация", финансиран от Оперативна програма

„Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


(6)  (6)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини - Варна и Черноморие
SPA комплекс с обществен достъп и жилищна част ще строят на мястото на рушащия се "Дом Младост"
Четвъртък, 20 Януари 2022 14:50
Построеният преди 36 години Дом Младост ще се превърне в “Дом Младост Medical SPA”. Това заяви на пресконференция Красимира Костова – проектант на новия комплекс, предаде репортер на Moreto.net Комплексът...
Съкрушителна кражба: Откраднаха климатиците на читaлище във Варна
Четвъртък, 20 Януари 2022 12:17
Външните тела на климатиците на варненското читaлище “Петко Рачев Славейков" са откраднати преди две седмици, съобщиха тъжната новина от там за Moreto.net Съкрушителната кражба на две външните тела...
Скъпи горива и ток, ще поскъпне ли автобусния билет във Варна?
Днес, 21 Януари 2022 11:00
Над 1,2 милиона лева повече е платило общинското дружество "Градски транспорт" във Варна за ток, газ и дизел през 2021 в сравнение с 2020 година. По сметките на ръководството на дружеството през изминалата...
Стефан Янев: Преговаряме за покупка на две подводници
Днес, 21 Януари 2022 10:15
"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, но всичко в момента е на ниво преговори. Има начин средства за подводница...
Задържаха трима варненеци за кражба от лек автомобил
Днес, 21 Януари 2022 09:52
Само за час, вчера служители на Трето районно управление във Варна са установили и задържали трима жители на морската столица за извършена от тях кражба, съобщиха от полицията за Moreto.net Според събраните...
Един район във Варна без вода от рано сутринта
Днес, 21 Януари 2022 09:29
Един район във Варна е без вода от рано сутринта, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Потърпевши са в района на новия хлебозавод. Очаква се водоподаването да бъде възстановено...
Онлайн курс ни учи как се създават видеоигри
Четвъртък, 20 Януари 2022 09:01
В далечната 1982 година едно малко момче от Балчик получава като подарък своята първа гейм конзола. Трийсет и няколко години по-късно това момче издава своята първа видеоигра. Днес тя е в компютрите и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува Земеделска Земя! Без Такси и Комисионни! Топ Цени!
”Терра Агро Инвест” ЕООД купува земеделска земя в цялата страна на НАЙ - ВИСОКИ ЦЕНИ! ЦЕНИ на ДЕКАР за СЛЕДНИТЕ ОБЛАСТИ: * Област Варна - цени от 500 - 2800 лв. /дка * Област Добрич - цени от 1500 -...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Пожарогасители
Промоции Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Нишови Парфюми Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Ще се ваксинирате ли?
Да, категорично.
Вече се ваксинирах.
Изкарах вируса, имам имунитет.
По-скоро да.
По-скоро не.
Не, категорично.
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook