Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Шведският учен и генетик Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология и медицина за 2022 г. за своите открития за геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция. Това съобщи органът, присъждащ наградата. „Той беше поразен, остана без думи. Много е щастлив“, каза Томас Перлман, ..
Новини

*Вие сте танцьор и искате да усъвършенствате своето сценично представяне *Вие сте певец и искате да разчупите сценичното си присъствие *Вие сте актьор, но все още танците и пеенето са онази част, която искате да доразвиете в своята игра
——————————- В нашата програма за артисти са включени: Събота: 10:00ч - Класически балет 11:00ч - Съвременни танцови техники 19:30ч - Джаз ден
Новини

В периода 04.10 - 06.10.2022 г. от 10:30 до 19:00 часа в парк "Аспарухово /до спортната площадка/ във Варна, ще бъде открита „Пътуваща изложба за повишаване на осведомеността на населението във връзка със замърсяването с пластмасови отпадъци”. По време на изложбата варненци и гости на града ще могат...
Новини - Варна и Черноморие

Проектът „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация“ беше представен на среща с медиите

Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Вторник, 12 Октомври 2021 08:00
Източник: Moreto.net   
(6)   (6)
Проектът „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация“ беше представен на встъпителна пресконференция, която се състоя в хибриден формат (присъствено и онлайн) на 11.10.2021 г. в Икономически университет – Варна. На срещата с медиите присъстваха: проф. д-р Евгени Станимиров – ректор на ИУ – Варна; доц. д-р Божидар Чапаров – зам.-ректор по финанси и проектна дейност, ръководител на проекта; доц. д-р Силвия Благоева – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, координатор „Модернизация на учебна документация“; представители на висшите училища – партньори; Диляна Танова – старши експерт в отдел "Техническа верификация", Главна дирекция "Верификация" на Изпълнителна агенция „Програма за образование“ – офис Варна; декани и зам.-декани на всичките четири факултета, представители на Студентския съвет в ИУ – Варна и др.Доц. д-р Божидар Чапаров, доц. д-р Силвия Благоева и водещият координатор Мирослава Иванова представиха главната цел, основните групи дейности, професионалните направления и целевите аудитории, висшите училища – партньори и чуждестранните университети – асоциирани партньори, както и специфичните цели на проекта.

Бенефициент е Икономически университет – Варна. Партньори са: Технически университет – Варна, Висше военноморско училище “Никола Й. Вапцаров” и Шуменски университет “Епископ К. Преславски”. Периодът на изпълнението му е 30 месеца: 14.07.2021 г. – 31.12.2023 г. Финансиращата програма е ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Общата стойност на проекта е 2 538 121.08 лв., от които европейско финансиране 85 % – 2 157 402.92 лв., и национално финансиране 15 % – 380 718.16 лв.Проектът „Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация“ BG05M2OP001-2.016-0002 с акроним EDUTransform включва интегрирани дейности на Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ с цел да модернизират предлагания от тях образователен продукт чрез създаване на нови учебни програми (специалности), внедряване на дигитални и облачни технологии в учебния процес и повишаване на квалификацията на преподаватели, студенти, млади учени, докторанти, изследователи и др. в различни направления.

Фокусът на проекта е да развива предлаганите образователни продукти в контекста на бързо навлизащите цифрови технологии, да адаптира и интегрира натрупаните знания и умения към съвременните изисквания на пазара на труда.

Общата цел на проекта е да допринесе за синхронизиране на предоставяната образователна услуга с изискванията на пазара на труда чрез модернизация на учебните програми; постигане на интердисциплинарност в обучението; внедряване на добри практики от утвърдени европейски образователни институции и по-широко използване на иновационните образователни технологии, базирани на цифрова трансформация; високотехнологичен подход при усвояване на необходимите знания и умения.Проектът включва три основни групи дейности:

I. “Модернизация на учебната документация”

В рамките на изпълнението на тази група дейности ще бъдат разработени и въведени общо четири нови съвместни учебни програми (специалности) в ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“, всяка от които включва повече от едно професионално направление, създаване на дигитално образователно съдържание за тях и осъществяване на пилотни приеми на студенти в периода за изпълнение на проекта. Приемите в новите специалности са разпределени във всяко висше училище – партньор, като част от тях са заложени в повече от един университет.

II. “Професионално развитие на преподаватели”

За изпълнение на дейностите от тази група са предвидени интензивни и продължаващи обучения за подобряване на езиковите умения и дигиталните компетентности на преподавателите. Втората възможност е т. нар. споделяне на преподаватели от висшите училища – партньори по проекта, които успешно са преминали през краткосрочни специализации и ще преподават в партньорските университети в дисциплините от новосъздадените програми и по други съществуващи дисциплини в специалности от съответното професионално направление. Третата възможност в тази група дейности се осъществява с участието на общо тринадесетте чуждестранни висши училища – асоциирани партньори от общо осем европейски държави, които ще се включат като приемащи и изпращащи организации за провеждане на краткосрочни специализации на преподаватели от българските висши училища – партньори.

III. “Кариерно ориентиране на студенти и мобилност”

Тази група дейности предвижда провеждане на допълнителни обучения (т.нар. "студентски клубове") за развитие на предприемачески умения, презентационни умения и дигитална креативност за студентите на висшите училища – партньори, които се обучават в заложените в проекта професионални направления за всяко висше училище – партньор.

Втората възможност, която проектът предвижда в полза на студентите от висшите училища – партньори, е богат набор от обучения и семинари за развитие на знанията и компетентностите на студентите за реализиране и ориентиране на пазара на труда, избор на работно място, развитие на комплексни умения и умения за разработване на лични планове за реализация, изготвяне на документи за кандидатстване както и провеждане на интервю.

Третата възможност за студенти и докторанти на висшите училища – партньори е участието в изходящи мобилности за обучение с приемащи организации чуждестранните висши училища – асоциирани партньори, както и изходящи мобилности за обучение, преподаване и научноизследователска дейност на постдокторанти, млади учени, изследователи и учени и входяща мобилност на чуждестранни преподаватели от висшите училища – асоциирани партньори с цел преподаване.

В рамките на проекта ще бъдат разработени и въведени във висшите училища – партньори следните учебни програми (специалности):

1. ”Data Science” – OКС „бакалавър“, редовна форма, 4-годишен курс на обучение, 8 семестъра;

Професионални направления: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Икономически университет – Варна

2. ”Интегрирани системи за дистанционно наблюдение и контрол” – ОКС „магистър“, редовна форма, 1,5-годишен курс на обучение, 3 семестъра

Професионални направления: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Шуменски университет „Епископ К. Преславски“ и Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“

3. ”Уеб дизайн и сигурност“ – ОКС „магистър“, редовна форма, 1,5-годишен курс на обучение, 3 семестъра

Професионални направления: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Шуменски университет „Епископ К. Преславски“

4. „Съвременни системи в земеделието“ – ОКС „магистър“, редовна форма, 1,5-годишен курс на обучение, 3 семестъра

Професионални направления: 3.8 Икономика, 5.1 Машинно инженерство и 5.13 Общо инженерство

Прием: Технически университет – Варна, Шуменски университет „Епископ К. Преславски“

Подробна информация за дейностите до финализирането на проекта ще бъде публикувана в неговия сайт: https://edutransform.ue-varna.bg

---------- www.eufunds.bg -----------

Проект № BG05M2OP001-2.016-0002 "Модернизация на висшето образование за постигане на интердисциплинарно и иновативно обучение в условията на цифрова трансформация", финансиран от Оперативна програма

„Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


(6)  (6)
Новини - Варна и Черноморие
Откриват изложба „Следвайте пластмасата от източника до морето" във Варна
Понеделник, 3 Октомври 2022 10:34
В периода 04.10 - 06.10.2022 г. от 10:30 до 19:00 часа в парк "Аспарухово /до спортната площадка/ във Варна, ще бъде открита „Пътуваща изложба за повишаване на осведомеността на населението във връзка...
Академия за Артисти във Варна - включи се сега!
Понеделник, 3 Октомври 2022 12:16
Вие сте млади таланти и искате да развиете своите артистични качества. Каним Ви в Академия за Артисти. КАКВО Е ТОВА? ———————- *Вие сте танцьор и искате да усъвършенствате своето сценично представяне *Вие...
Най-важното от Варна във вчерашния 3 октомври
Днес, 4 Октомври 2022 07:36
Вижте за кого гласуваха варненци ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Област Варна с 30,72% при 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии, сочи справка на Moreto.net в обявените резултати...
Пътна обстановка - 4 октомври
Днес, 4 Октомври 2022 07:07
СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: Област Бургас: Движението от км 346+400 до км 349+000 посока София се извършва с повишено внимание в активната и изпреварващата лента поради частични...
Без ток днес във Варна и областта...
Днес, 4 Октомври 2022 06:49
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток днес, 4 октомври, ще са следните места във Варна и областта, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net....
Президентът: Украйна в НАТО след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта с Русия
Понеделник, 3 Октомври 2022 19:30
Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя...
Без ток във Варна и областта утре ще са...
Понеделник, 3 Октомври 2022 17:09
Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток утре, 4 октомври, ще са следните места във Варна и областта, съобщиха от ЕРП-Север за Moreto.net....
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Стилни рокли Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Най-четено от Варна и Черноморие 1 2 3
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как ще се отоплявате тази зима?
На ток - климатик
На ток - друго
Природен газ
Пропан бутан
Дърва
Пелети
Въглища
ТЕЦ
Друго
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook