Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Kораб „Вера Су“
Морската градина
Детски градини
Новини

По традиция утре вечер във Варна ще запалени и светлините на градската коледна елха, припомня Moreto.net Навръх Никулден в 18:00 часа елхата ще грейне на площад "Независимост". Празничният ден ще започне с литургия с Морския храм. В Аспарухово ще бъде извършено освещаване и раздаване на никулденски курбан...
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Международният ден на доброволеца е учреден през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им...
Новини от Варна, региона и света

Точно преди 40 години Мария Бинева полага основите на синхронно плуване във Варна

Сърцето ми е в артистичното плуване, споделя жената, отдала живота си на красивия спорт

Четвъртък, 12 Август 2021 11:09
Източник: Moreto.net   
(28)   (2)
Сн.: Личен Архив

Днес Варна отбелязват 40 години от основаването на синхронното плуване в града. Ето какво сподели Мария Бинева, основоположник на красивия спорт във Варна.

Сърцето ми е в артистичното плуване! Започнах и се оттеглям с любов. Не бих загърбила спорта – даже напротив, винаги ще помагам. А когато идват нови успехи, това ще е безкрайно удовлетворение за мен. Защото съм оставила частица от себе си в любимия спорт. И вярвам, че той ще върви напред! Има светлина и надежда!Като красив наниз от перли се редят думите. Идват дълбоко от сърцето на Мария Бинева. Жената, която поставя във Варна началото на най-красивия и женствен спорт във водата – артистичното плуване. Отдава 40 години от живота си именно на него. Именно днес, с пищен празник, във Варна треньори и състезатели ще отпразнуват 40 г. от основаването на артистичното плуване във Варна.

Съдбата среща Мария и артистичното плуване през 1981 г., когато Бинева поставя основите на красивия спорт в морската столица. През 1990 г. вече е председател на Националния съдийски комитет, а две години по-късно - международен съдия в редиците на LEN.

Успехите се нижат един след друг – през 1994 г. е призната за международен съдия на FINА. През 2004 г. защитава норматив „Б“, а от 2008 г. й гласуват доверие за най-престижната - категория „А“, висш пилотаж в световното съдийство!

От 2005 до 2018 г. Мария Бинева е председател на Техническия комитет по синхронно плуване при Българска федерация плувни спортове. От 2011 г. до настоящия момент е член на Управителния съвет на Българска федерация плувни спортове.Едва ли съдбата я посочва случайно за основоположник на синхронното плуване във Варна. Това е нейна голяма мечта. И е безкрайно щастлива, че я сбъдва. Мария Бинева пази великолепни спомени от онези, първите години, когато спортът се ражда в морската столица: „Началото е свързано с

Бистра Димитрова, със София. По нейно настояване спортът се развива и в морската столица, в ръководството на сдружение „Черно море“,в лицето на Минка Ванкова и капитан Дачев, постъпват различни предложения. И благодарение на корифея в БГ плуването Иван Попов, който ме познаваше много добре като треньор по плуване, се обърнаха към мен, да поставя основите. Това бе сбъдната моя мечта! Открай време бях фен на фигурното пързаляне, а когато гледах по телевизията и синхронно плуване, винаги си мечтаех за този спорт. И се случи, сигурно не е плод на случайност!“

Трудното начало

По онова време треньорите гледат с известна доза пренебрежение синхронистките и техните ръководители. „Тези крака, дето стърчат над водата, разсейвали другите…“, подсмихвали се критиците. Въпреки трудностите, Бинева поема протегнатата ръка на Кина Желева. Създава се първият клуб по синхронно плуване към тогавашното предприятие „Лазур“. Желева поема изцяло неговата издръжка. Кръщават го КПС „Лазур“.

„Първите момичета бяха от спортното училище. Кариерата им като плувци вече някакси залязваше. И тогава, светла му памет, Данко Добрев, беше човекът, който ми ги предостави да работя с тях. По-късно дойдоха треньорите Галина Василева и Снежана Пенева. След 4-5 години аз се оттеглих – имах други ангажименти, бях преподавател по плуване в Катедрата по физкултура на Медицинския университет. Реших да се отдам на съдийството, защото нашият спорт е комплекс от състезатели, треньори и съдии. Ако един от трите компонента липсва, спортът не може да върви“, връща лентата на спомените успешната варненка.

Признава, че навремето всички се учели в движение, нямали достъп до литература. Треньорката Бистра Димитрова прави семинари, а останалите просто попиват от нея . „Момичетата се запалиха, защото спортът е много красив.

Водните грации и танцът с делфините

Неслучайно учените споделят, че делфините са най-умните бозайници. Сплав от интелект, грация и много неподправен чар са вплетени в представленията на Делфинариума във Варна, в които участват и красиви състезателки по синхронно плуване.

„Нашият спорт си намери място в живота на България и благодарение на тези красиви представления с делфините.

Представете си красиви синхронистки, които влизат сред делфините! Публиката е невероятно възторжена. През онези години треньорите на делфините все още не ги бяха подготвили с много номера, така че целият спектакъл да е по-дълъг. Ние помагахме да се разработи и обогати спектакъла. Сега, от дистанцията на времето, си давам сметка, че съчетанията са били много елементарни, семпли. Делфините след време така свикнаха с момичетата, че започнаха да ги прескачат, да минават между тях, което пък беше още по-голямо шоу за зрителите. В един момент трябваше да спрем, защото не можеха да правят нищо и само се забавляваха с момичетата. Целият този спектакъл беше факт, благодарение на Лазур, защото Делфинариумът беше под тяхната шапка“, вълнува се Мария Бинева.

От АБ до международен съдия на ФИНА

Варненката извървява изключително успешен път в съдийството. Започва от АБ и стига върха, ставайки международен съдия на ФИНА, „А“ категория. Дали пътят е бил трънлив, или моментите на удовлетворение са били повече, Бинева разказва откровено. И с огромна доза вълнение: „Да достигнеш до най-високата категория е изключително трудно. Изискват се много чести съдийски участия в международни състезания, а това по ред причини – и финансови, не беше възможно. Има и друго – за да имаш право да бъдеш съдия, представителен отбор от твоята държава трябва да участва в спортния форум. И сега е така“.

Как се преодолява пристрастността в съдийството

След 2009 г., за да могат ЛЕН и ФИНА максимално да ограничат субективния фактор в съдийството, въведоха съдийски училища, разказва Мария Бинева. „Там, в рамките на 3 – 4 дни изучавахме спецификите в съдийството и полагахме изпити. Ако ги издържиш, имаш шанс за следваща категория. И, разбира се, получаваш участия. В международните турнири винаги има Оbserver, т.нар. наблюдател, който прави оценка на всички изпълнения, тя е арбитражна. И ти като съдия, ако си много близо до неговата оценка, с много малка разлика, получаваш добра оценка. Оценките бяха от слаб до добър. След време въведоха и много добър, отново с цел да се ограничи субективния фактор. Има оценка и за субективизъм или пристрастност, която е особено важна. Аз присъствах на 4 училища, докато стигна до „А“ категория. Но не я получих толкова бързо, колкото ми се искаше. Таня Богомилова в ролята й на генерален секретар на БФПС, разбираше, че съдията е необходим и намираше начин да финансира тези участия, добавя авторитетната съдийка.

Мария Бинева участва като съдия оценител на изключително богата палитра от международни форуми.

„Най-ценни са ми състезанията от т.нар. Световна лига, световните серии, а преди години се наричаше Златна серия. Основно в Златната серия съм съдийствала в Бон. Това бе изключително силен турнир, нашите състезателки покриваха изискуемия норматив за европейските и световни първенства. Никъде не сме участвали без покрит норматив, даром. Другите ми много силни състезания бяха в Барселона и Рим- Roma synchro. Елитът на европейското и световното съдийство винаги участваше там и имаш възможност да се учиш покрай тях, малко или много. Освен това виждаш как се развива самият спорт, стъпка по стъпка излиза някой с уникални съчетания!“, искрена е Бинева.

Извървява успешно и йерархичната стълбица във федерацията, за да стигне до поста председател на Техническия комитет по синхронно плуване.

„Не бих казала, че съм проявявала изключителна амбиция към това, защото дълги години бях председател на Съдийската комисия. И дойде един момент, в който започнах да работя само като главен съдия в България. Постепенно се стигна до оглавяването от моя страна на Техническия комитет, нещата се случиха много естествено. Работата ми беше повече административна, организационна и реално преди двайсетина години станах председател на Техническия комитет, освободих поста на Съдийската комисия. Два мандата съм избирана от Общото събрание на клубовете по водни спортове с 51 гласа за член на Управителния съвет на федерацията– това

означава, че има хора в плуването, които ме познават и са се доверили на възможностите ми“, добавя Бинева.

Милее за Ерата „Таня Богомилова“

Личността на човек е водеща във всяка сфера. Таня Богомилова е много стриктен човек, организирана, директна. Аз обичам да работя с прями хора – да ми посочват моите грешки, но когато аз посоча техните, също да се вслушат . Така взаимно си помагаме и изграждаме професионално. Е как няма да милея за нея?! С Таня се говори на един език. Понякога може да не е приемала моите аргументи, но знам, че е обмислила своето крайно решение по даден казус. И ако е посочила контрааргументи, те също са били верни. Може в даден случай да съм била прекалено пристрастна, което е нормално, хора сме, разсъждава Бинева. И добавя:

„Таня Богомилова никога не е тръгвала с негативизъм към нашия спорт. Тя е човекът, който за всичките тези години винаги е присъствал на републиканските ни първенства. Вижда какво се случва. Идва и казва: „Не ми харесва това изпълнение, какво ще кажеш?“. Имаше диалог, спойка помежду ни. Случвало се е да гледаме заедно контролно преди европейско, тя ме пита дали според мен ще се случат нещата. Ето така се работи. Само с такива хора спортът има напредък! Таня Богомилова е изключителен администратор. Човек, който заемайки поста генерален секретар на Българска федерация плувни спортове, трябваше да се учи много бързо, в движение. Успя да подреди федерацията безупречно – по конец! Всеки документ си имаше място, следеше се кореспонденцията от ЛЕН и ФИНА, разпределяше се по ресори кой за какво отговаря, а тя упражняваше контрол. Изключителен администратор! Аз се занимавам с този спорт още от времето преди 1989 г., познавам тогавашните управленци на федерацията и имам база за сравнение. Мъчно ми е, че нейният 17- годишен труд бе съсипан!“

В разрез с федерацията

Мария Бинева признава, че нейното мислене не е в унисон с това на настоящото ръководство на федерацията по плувни спортове.

„Много ми е болно, когато се усеща пренебрежително отношение към артистичното плуване. Нашият спорт не получава достатъчно средства от бюджета за плувните спортове!

Имам упрек и към колегите от Техническия комитет. Много трудно български ансамбъл проби на европейско първенство. Първо през 1999 г. в Истанбул, после през 2014 г. Голям пробив след 15 години, случи се благодарение на Таня Богомилова - момичетата излязоха на европейско първенство. Това бяха състезателките на „Аква спорт“. Благодарение на къртовската работа на треньорката им Галина Георгиева започна да се оформя един ансамбъл, с който България да участва в пълен състав на международни форуми. Започнаха да ни ръкопляскат. Влязохме във финал с ансамбъл на еврошампионата в Белград! След това в Тампере – идват при мен колеги съдии, висш пилотаж и казват: „Браво, Мария, правите прекрасно впечатление! Радваме се, че България е с пълен състав!“. Те го приемат като уважение към форума!

Колегите от другите клубове обаче в този момент решиха, че видиш ли, федерацията финансира участието на определен клуб. Трябва да се направи национален отбор. Да, трябва! Нямам нищо против! Кой ще бъде национален треньор?! Кой ще поеме отговорността?! Плуването има национален селекционер, той работи с клубните треньори, съставя се план за подготовка и нещата вървят. В синхронното плуване кой е национален селекционер? , вълнува се Бинева.

Споделя, че въпреки всичките й огорчения, е оптимист: „Дано гилдията от треньори в този спорт най-накрая намери пресечна точка в егоцентризма си в името на спорта! Ще бъда първият, който ще ги аплодира!“

Гордее се с успехите, трупани през годините

Мария Бинева е щастлива от успешното развитие на любимия й спорт през годините: „Успехите на България се дължат на клуб „Нова“ с треньор Ирина Димитрова - първо и единствено досега участие на олимпийски игри през 2014 в Атина. Състезателките на НСА – треньор Юлия Чубурова, на „Левски Спарта“ – треньор Валентина Богачева, които стигнаха до квалификации за олимпиада, върхови постижения. Не мога да подмина Калина Йорданова, която досега има най-доброто класиране на световно първенство. Това е история!“

Хегемонията на варненските клубовеТри варненски клуба – „Аква спорт“ с треньор Галина Георгиева, „Торпедо“ с Галина Андонова и „Албатрос“ с Мирослава Пеева и Бистра Петкова, са хегемони в артистичното плуване в България години наред. Те самите повтарят успехите на своите треньори- Галина Василева и Снежана Пенева, които 90-те години на 20 век изградиха силна варненска школа и доминираха със състезателките си в републиканските първенства и бяха гръбнакът на националните отбори. Какъв е ключът към успеха, разсъждава Мария Бинева: „Може би това се дължи първо на популярността на спорта артистично плуване във Варна. Освен това – треньорите търсят деца, не разчитат да дойдат 1 – 2 на басейна. Умеят да ги приобщят. Резултатът - клубовете във Варна са пълни с деца. Докато в София става все по-трудно. Дали условията за работа, дали други обективни фактори, дори, ако щете - родителите са причината…

Във Варна лятото провеждаме държавния шампионат на открито – красиво е, приятно, радост за окото и душата. Отсреща е морето, зрелищно, атрактивно е. Освен това момичетата участват в различни шоу програми, а това е реклама за спорта. Отделно е трудът на треньорите, той стои на първо място. Но веднага след това е важно, че именно те умеят да привлекат състезателките и да ги задържат. Говорим за поколения, които от деца стигат до жени. Това е изключително трудно, особено в тийнейджърска възраст. Истинската наслада от труда на треньора идва, когато от девойки се стигне до жени. Там е истинското артистично плуване – когато състезателят е вече завършен като личност, може да възпроизведе идеята на едно съчетание и да те докосне.

Гордее се с най-успешните състезатели…

Мария Бинева се гордее с първите участници на България в олимпиада. Горда е с: Ася Анастасова, Богдана Зарева, а Калина Йорданова и Елена Радкова участват в няколко Световни първенства.

„Дай Боже да имаме отново такъв състезател като Калина – със завиден дух и борбеност – може би навремето ги имаше и в Галина Ангелова и партньорката й Калина Горбанова. Калина Йорданова гореше, за нея нямаше пречки, скачаше във водата и даваше всичко от себе си. След това състезателките на Ирина – Гергана Тонева, Мишел Хюбнер. Състезателките на Валентина Богачева – Христина Дамянова, вече треньор ,работи в „Пирин“. Виждам как за толкова кратко време тези деца напредват и достигат до почетната стълба. И другите трябва да се съобразяват с тях“, щастлива е Мария.

Артистичното плуване – все по-красиво и по-сложно

Нежният, красив и любим спорт става все по-труден през годините.

„Спортът ни се променя в посока на техниката – фигури, елементи и хибриди от тях. Изисква се много по-сложна хореография – повече работа с ръце и с крака, повече трудност. Въведоха се три отделни оценки за всяко изпълнение. В техническата програма има оценка за изпълнение, за общо , впечатление, където се изисква друго. В третата съдийска комисия се оценяват само задължителните елементи – фигурите. Във волната програма има оценка за изпълнение, артистичност, трудност. Всички тези фактори да ги съчетаеш в едно е голям майсторлък. Малко са страните в света, които са го достигнали – Русия, Украйна, Испания, Франция, Италия, Япония, Китай“, признава Бинева.

Академии за треньори

За да са в унисон треньорите с нововъведенията, посещават специални академии.

„Регулярно се правят семинари, особено при смяна на правилника. Ето сега след Олимпиадата в Япония влиза в сила нов правилник в артистичното плуване, той ще е валиден за период от 4 години. Не става по-лесно, доста по-сложно. В изготвянето на тези материали работят истинските корифеи на артистичното плуване. Няма място да оспориш това, което е направено, защото то е перфектно!“, споделя международната съдийка от България.

Светла надежда за бъдещето

Никога няма да ме напусне надеждата за по-добро. Моето сърце е в артистичното плуване. Така съм започнала и така се оттеглям. С много любов! Това не значи, че ще загърбя спорта. Напротив! Когато има успехи, това ще е удовлетворение и за мен, защото все пак нещо съм оставила след себе си, за да върви той напред. Искам да вярвам, пожелава си Бинева.

И продължава: „Тези хора, които врат и кипят вътре и си дават живота за артистичното плуване, ще намерят пресечната точка помежду си и ще го издигнат на по-високо ниво. Казвам го с все сърце, вълнувам се, въпреки че за много хора изглеждам сурова и дистанцирана, моите чувства в момента кипят“, искрена е Бинева.

(28)  (2)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини от Варна, региона и света
Десетки автобусни спирки с изпотрошени стъкла във Варна
Днес, 5 Декември 2021 16:10
Десетки автобусни спирки във Варна са с изпотрошени стъкла, навесите са надраскани с графити, билетните автомати повредени или унищожени, съобщава БНТ Проверка показа, че видеонаблюдението по спирките...
Борис Ячев сменя Валери Симеонов, НФСБ вече е "Силна България"
Днес, 5 Декември 2021 15:45
Борис Ячев е новият председател на Националния фронт за спасение на България, реши конгресът на партията, научи Moreto.net Конгресът уважи желанието на досегашния лидер Валери Симеонов да се оттегли,...
Силен интерес към бустерни дози в Гърция
Днес, 5 Декември 2021 15:13
В Гърция се отчита силен интерес за поставяне на бустерна доза от ваксината срещу Covid-19. Масово се имунизират и хората над 60 години след въвеждане на глоби за неваксинирани. Само за ден над 200...
Индия ревизира данни, съобщи за най-големия си брой смъртни случаи
Днес, 5 Декември 2021 14:49
В неделя Индия съобщи за най-големия брой смъртни случаи, свързани с коронавируса, от юли насам. Това предаде Ройтерс. Източният щат Бихар ревизира данните си и добави 2426 нерегистрирани преди смъртни...
Канада въвежда задължително тестване за COVID-19 при влизане в страната, независимо от ваксинационния статус
Днес, 5 Декември 2021 14:23
С цел ограничаване на разпространението на коронавируса в Канада гражданите, пристигащи със самолет в страната, подлежат на задължително тестване за COVID-19, независимо от ваксинационния им статус, научи...
Седмицата ще започне със значителна облачност
Днес, 5 Декември 2021 13:58
През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Временни разкъсвания на облачността ще има през деня над източната половина от страната. В западните и южните...
Отмениха световноизвестните празненства за Нова година в Рио де Жайнеро
Днес, 5 Декември 2021 13:38
Властите на най-големия бразилски град Рио де Жанейро отмениха световноизвестните празненства за Нова година поради опасения от новия вариант на коронавируса Омикрон. „Това е решение, което вземам...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Плодове и зеленчуци Пожарогасители
Коледни промоции Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Маркови дамски чанти Килими
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook