Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Точно преди 40 години Мария Бинева полага основите на синхронно плуване във Варна

Сърцето ми е в артистичното плуване, споделя жената, отдала живота си на красивия спорт

Четвъртък, 12 Август 2021 11:09
Източник: Moreto.net   
Сн.: Личен Архив
Днес Варна отбелязват 40 години от основаването на синхронното плуване в града. Ето какво сподели Мария Бинева, основоположник на красивия спорт във Варна.

Сърцето ми е в артистичното плуване! Започнах и се оттеглям с любов. Не бих загърбила спорта – даже напротив, винаги ще помагам. А когато идват нови успехи, това ще е безкрайно удовлетворение за мен. Защото съм оставила частица от себе си в любимия спорт. И вярвам, че той ще върви напред! Има светлина и надежда!


Като красив наниз от перли се редят думите. Идват дълбоко от сърцето на Мария Бинева. Жената, която поставя във Варна началото на най-красивия и женствен спорт във водата – артистичното плуване. Отдава 40 години от живота си именно на него. Именно днес, с пищен празник, във Варна треньори и състезатели ще отпразнуват 40 г. от основаването на артистичното плуване във Варна.

Съдбата среща Мария и артистичното плуване през 1981 г., когато Бинева поставя основите на красивия спорт в морската столица. През 1990 г. вече е председател на Националния съдийски комитет, а две години по-късно - международен съдия в редиците на LEN.

Успехите се нижат един след друг – през 1994 г. е призната за международен съдия на FINА. През 2004 г. защитава норматив „Б“, а от 2008 г. й гласуват доверие за най-престижната - категория „А“, висш пилотаж в световното съдийство!

От 2005 до 2018 г. Мария Бинева е председател на Техническия комитет по синхронно плуване при Българска федерация плувни спортове. От 2011 г. до настоящия момент е член на Управителния съвет на Българска федерация плувни спортове.


Едва ли съдбата я посочва случайно за основоположник на синхронното плуване във Варна. Това е нейна голяма мечта. И е безкрайно щастлива, че я сбъдва. Мария Бинева пази великолепни спомени от онези, първите години, когато спортът се ражда в морската столица: „Началото е свързано с

Бистра Димитрова, със София. По нейно настояване спортът се развива и в морската столица, в ръководството на сдружение „Черно море“,в лицето на Минка Ванкова и капитан Дачев, постъпват различни предложения. И благодарение на корифея в БГ плуването Иван Попов, който ме познаваше много добре като треньор по плуване, се обърнаха към мен, да поставя основите. Това бе сбъдната моя мечта! Открай време бях фен на фигурното пързаляне, а когато гледах по телевизията и синхронно плуване, винаги си мечтаех за този спорт. И се случи, сигурно не е плод на случайност!“

Трудното начало

По онова време треньорите гледат с известна доза пренебрежение синхронистките и техните ръководители. „Тези крака, дето стърчат над водата, разсейвали другите…“, подсмихвали се критиците. Въпреки трудностите, Бинева поема протегнатата ръка на Кина Желева. Създава се първият клуб по синхронно плуване към тогавашното предприятие „Лазур“. Желева поема изцяло неговата издръжка. Кръщават го КПС „Лазур“.

„Първите момичета бяха от спортното училище. Кариерата им като плувци вече някакси залязваше. И тогава, светла му памет, Данко Добрев, беше човекът, който ми ги предостави да работя с тях. По-късно дойдоха треньорите Галина Василева и Снежана Пенева. След 4-5 години аз се оттеглих – имах други ангажименти, бях преподавател по плуване в Катедрата по физкултура на Медицинския университет. Реших да се отдам на съдийството, защото нашият спорт е комплекс от състезатели, треньори и съдии. Ако един от трите компонента липсва, спортът не може да върви“, връща лентата на спомените успешната варненка.

Признава, че навремето всички се учели в движение, нямали достъп до литература. Треньорката Бистра Димитрова прави семинари, а останалите просто попиват от нея . „Момичетата се запалиха, защото спортът е много красив.

Водните грации и танцът с делфините

Неслучайно учените споделят, че делфините са най-умните бозайници. Сплав от интелект, грация и много неподправен чар са вплетени в представленията на Делфинариума във Варна, в които участват и красиви състезателки по синхронно плуване.

„Нашият спорт си намери място в живота на България и благодарение на тези красиви представления с делфините.

Представете си красиви синхронистки, които влизат сред делфините! Публиката е невероятно възторжена. През онези години треньорите на делфините все още не ги бяха подготвили с много номера, така че целият спектакъл да е по-дълъг. Ние помагахме да се разработи и обогати спектакъла. Сега, от дистанцията на времето, си давам сметка, че съчетанията са били много елементарни, семпли. Делфините след време така свикнаха с момичетата, че започнаха да ги прескачат, да минават между тях, което пък беше още по-голямо шоу за зрителите. В един момент трябваше да спрем, защото не можеха да правят нищо и само се забавляваха с момичетата. Целият този спектакъл беше факт, благодарение на Лазур, защото Делфинариумът беше под тяхната шапка“, вълнува се Мария Бинева.

От АБ до международен съдия на ФИНА

Варненката извървява изключително успешен път в съдийството. Започва от АБ и стига върха, ставайки международен съдия на ФИНА, „А“ категория. Дали пътят е бил трънлив, или моментите на удовлетворение са били повече, Бинева разказва откровено. И с огромна доза вълнение: „Да достигнеш до най-високата категория е изключително трудно. Изискват се много чести съдийски участия в международни състезания, а това по ред причини – и финансови, не беше възможно. Има и друго – за да имаш право да бъдеш съдия, представителен отбор от твоята държава трябва да участва в спортния форум. И сега е така“.

Как се преодолява пристрастността в съдийството

След 2009 г., за да могат ЛЕН и ФИНА максимално да ограничат субективния фактор в съдийството, въведоха съдийски училища, разказва Мария Бинева. „Там, в рамките на 3 – 4 дни изучавахме спецификите в съдийството и полагахме изпити. Ако ги издържиш, имаш шанс за следваща категория. И, разбира се, получаваш участия. В международните турнири винаги има Оbserver, т.нар. наблюдател, който прави оценка на всички изпълнения, тя е арбитражна. И ти като съдия, ако си много близо до неговата оценка, с много малка разлика, получаваш добра оценка. Оценките бяха от слаб до добър. След време въведоха и много добър, отново с цел да се ограничи субективния фактор. Има оценка и за субективизъм или пристрастност, която е особено важна. Аз присъствах на 4 училища, докато стигна до „А“ категория. Но не я получих толкова бързо, колкото ми се искаше. Таня Богомилова в ролята й на генерален секретар на БФПС, разбираше, че съдията е необходим и намираше начин да финансира тези участия, добавя авторитетната съдийка.

Мария Бинева участва като съдия оценител на изключително богата палитра от международни форуми.

„Най-ценни са ми състезанията от т.нар. Световна лига, световните серии, а преди години се наричаше Златна серия. Основно в Златната серия съм съдийствала в Бон. Това бе изключително силен турнир, нашите състезателки покриваха изискуемия норматив за европейските и световни първенства. Никъде не сме участвали без покрит норматив, даром. Другите ми много силни състезания бяха в Барселона и Рим- Roma synchro. Елитът на европейското и световното съдийство винаги участваше там и имаш възможност да се учиш покрай тях, малко или много. Освен това виждаш как се развива самият спорт, стъпка по стъпка излиза някой с уникални съчетания!“, искрена е Бинева.

Извървява успешно и йерархичната стълбица във федерацията, за да стигне до поста председател на Техническия комитет по синхронно плуване.

„Не бих казала, че съм проявявала изключителна амбиция към това, защото дълги години бях председател на Съдийската комисия. И дойде един момент, в който започнах да работя само като главен съдия в България. Постепенно се стигна до оглавяването от моя страна на Техническия комитет, нещата се случиха много естествено. Работата ми беше повече административна, организационна и реално преди двайсетина години станах председател на Техническия комитет, освободих поста на Съдийската комисия. Два мандата съм избирана от Общото събрание на клубовете по водни спортове с 51 гласа за член на Управителния съвет на федерацията– това

означава, че има хора в плуването, които ме познават и са се доверили на възможностите ми“, добавя Бинева.

Милее за Ерата „Таня Богомилова“

Личността на човек е водеща във всяка сфера. Таня Богомилова е много стриктен човек, организирана, директна. Аз обичам да работя с прями хора – да ми посочват моите грешки, но когато аз посоча техните, също да се вслушат . Така взаимно си помагаме и изграждаме професионално. Е как няма да милея за нея?! С Таня се говори на един език. Понякога може да не е приемала моите аргументи, но знам, че е обмислила своето крайно решение по даден казус. И ако е посочила контрааргументи, те също са били верни. Може в даден случай да съм била прекалено пристрастна, което е нормално, хора сме, разсъждава Бинева. И добавя:

„Таня Богомилова никога не е тръгвала с негативизъм към нашия спорт. Тя е човекът, който за всичките тези години винаги е присъствал на републиканските ни първенства. Вижда какво се случва. Идва и казва: „Не ми харесва това изпълнение, какво ще кажеш?“. Имаше диалог, спойка помежду ни. Случвало се е да гледаме заедно контролно преди европейско, тя ме пита дали според мен ще се случат нещата. Ето така се работи. Само с такива хора спортът има напредък! Таня Богомилова е изключителен администратор. Човек, който заемайки поста генерален секретар на Българска федерация плувни спортове, трябваше да се учи много бързо, в движение. Успя да подреди федерацията безупречно – по конец! Всеки документ си имаше място, следеше се кореспонденцията от ЛЕН и ФИНА, разпределяше се по ресори кой за какво отговаря, а тя упражняваше контрол. Изключителен администратор! Аз се занимавам с този спорт още от времето преди 1989 г., познавам тогавашните управленци на федерацията и имам база за сравнение. Мъчно ми е, че нейният 17- годишен труд бе съсипан!“

В разрез с федерацията

Мария Бинева признава, че нейното мислене не е в унисон с това на настоящото ръководство на федерацията по плувни спортове.

„Много ми е болно, когато се усеща пренебрежително отношение към артистичното плуване. Нашият спорт не получава достатъчно средства от бюджета за плувните спортове!

Имам упрек и към колегите от Техническия комитет. Много трудно български ансамбъл проби на европейско първенство. Първо през 1999 г. в Истанбул, после през 2014 г. Голям пробив след 15 години, случи се благодарение на Таня Богомилова - момичетата излязоха на европейско първенство. Това бяха състезателките на „Аква спорт“. Благодарение на къртовската работа на треньорката им Галина Георгиева започна да се оформя един ансамбъл, с който България да участва в пълен състав на международни форуми. Започнаха да ни ръкопляскат. Влязохме във финал с ансамбъл на еврошампионата в Белград! След това в Тампере – идват при мен колеги съдии, висш пилотаж и казват: „Браво, Мария, правите прекрасно впечатление! Радваме се, че България е с пълен състав!“. Те го приемат като уважение към форума!

Колегите от другите клубове обаче в този момент решиха, че видиш ли, федерацията финансира участието на определен клуб. Трябва да се направи национален отбор. Да, трябва! Нямам нищо против! Кой ще бъде национален треньор?! Кой ще поеме отговорността?! Плуването има национален селекционер, той работи с клубните треньори, съставя се план за подготовка и нещата вървят. В синхронното плуване кой е национален селекционер? , вълнува се Бинева.

Споделя, че въпреки всичките й огорчения, е оптимист: „Дано гилдията от треньори в този спорт най-накрая намери пресечна точка в егоцентризма си в името на спорта! Ще бъда първият, който ще ги аплодира!“

Гордее се с успехите, трупани през годините

Мария Бинева е щастлива от успешното развитие на любимия й спорт през годините: „Успехите на България се дължат на клуб „Нова“ с треньор Ирина Димитрова - първо и единствено досега участие на олимпийски игри през 2014 в Атина. Състезателките на НСА – треньор Юлия Чубурова, на „Левски Спарта“ – треньор Валентина Богачева, които стигнаха до квалификации за олимпиада, върхови постижения. Не мога да подмина Калина Йорданова, която досега има най-доброто класиране на световно първенство. Това е история!“

Хегемонията на варненските клубовеТри варненски клуба – „Аква спорт“ с треньор Галина Георгиева, „Торпедо“ с Галина Андонова и „Албатрос“ с Мирослава Пеева и Бистра Петкова, са хегемони в артистичното плуване в България години наред. Те самите повтарят успехите на своите треньори- Галина Василева и Снежана Пенева, които 90-те години на 20 век изградиха силна варненска школа и доминираха със състезателките си в републиканските първенства и бяха гръбнакът на националните отбори. Какъв е ключът към успеха, разсъждава Мария Бинева: „Може би това се дължи първо на популярността на спорта артистично плуване във Варна. Освен това – треньорите търсят деца, не разчитат да дойдат 1 – 2 на басейна. Умеят да ги приобщят. Резултатът - клубовете във Варна са пълни с деца. Докато в София става все по-трудно. Дали условията за работа, дали други обективни фактори, дори, ако щете - родителите са причината…

Във Варна лятото провеждаме държавния шампионат на открито – красиво е, приятно, радост за окото и душата. Отсреща е морето, зрелищно, атрактивно е. Освен това момичетата участват в различни шоу програми, а това е реклама за спорта. Отделно е трудът на треньорите, той стои на първо място. Но веднага след това е важно, че именно те умеят да привлекат състезателките и да ги задържат. Говорим за поколения, които от деца стигат до жени. Това е изключително трудно, особено в тийнейджърска възраст. Истинската наслада от труда на треньора идва, когато от девойки се стигне до жени. Там е истинското артистично плуване – когато състезателят е вече завършен като личност, може да възпроизведе идеята на едно съчетание и да те докосне.

Гордее се с най-успешните състезатели…

Мария Бинева се гордее с първите участници на България в олимпиада. Горда е с: Ася Анастасова, Богдана Зарева, а Калина Йорданова и Елена Радкова участват в няколко Световни първенства.

„Дай Боже да имаме отново такъв състезател като Калина – със завиден дух и борбеност – може би навремето ги имаше и в Галина Ангелова и партньорката й Калина Горбанова. Калина Йорданова гореше, за нея нямаше пречки, скачаше във водата и даваше всичко от себе си. След това състезателките на Ирина – Гергана Тонева, Мишел Хюбнер. Състезателките на Валентина Богачева – Христина Дамянова, вече треньор ,работи в „Пирин“. Виждам как за толкова кратко време тези деца напредват и достигат до почетната стълба. И другите трябва да се съобразяват с тях“, щастлива е Мария.

Артистичното плуване – все по-красиво и по-сложно

Нежният, красив и любим спорт става все по-труден през годините.

„Спортът ни се променя в посока на техниката – фигури, елементи и хибриди от тях. Изисква се много по-сложна хореография – повече работа с ръце и с крака, повече трудност. Въведоха се три отделни оценки за всяко изпълнение. В техническата програма има оценка за изпълнение, за общо , впечатление, където се изисква друго. В третата съдийска комисия се оценяват само задължителните елементи – фигурите. Във волната програма има оценка за изпълнение, артистичност, трудност. Всички тези фактори да ги съчетаеш в едно е голям майсторлък. Малко са страните в света, които са го достигнали – Русия, Украйна, Испания, Франция, Италия, Япония, Китай“, признава Бинева.

Академии за треньори

За да са в унисон треньорите с нововъведенията, посещават специални академии.

„Регулярно се правят семинари, особено при смяна на правилника. Ето сега след Олимпиадата в Япония влиза в сила нов правилник в артистичното плуване, той ще е валиден за период от 4 години. Не става по-лесно, доста по-сложно. В изготвянето на тези материали работят истинските корифеи на артистичното плуване. Няма място да оспориш това, което е направено, защото то е перфектно!“, споделя международната съдийка от България.

Светла надежда за бъдещето

Никога няма да ме напусне надеждата за по-добро. Моето сърце е в артистичното плуване. Така съм започнала и така се оттеглям. С много любов! Това не значи, че ще загърбя спорта. Напротив! Когато има успехи, това ще е удовлетворение и за мен, защото все пак нещо съм оставила след себе си, за да върви той напред. Искам да вярвам, пожелава си Бинева.

И продължава: „Тези хора, които врат и кипят вътре и си дават живота за артистичното плуване, ще намерят пресечната точка помежду си и ще го издигнат на по-високо ниво. Казвам го с все сърце, вълнувам се, въпреки че за много хора изглеждам сурова и дистанцирана, моите чувства в момента кипят“, искрена е Бинева.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Национална премиера на театралната комедия "Кълбовидна мълния" във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 08:21
На 27 май предстои дългоочакваната премиера на драматичната комедия „Кълбовидна мълния“ от Иван Радоев на сцената на Фестивален и конгресен център във Варна „Кълбовидна мълния“ предлага уникална комбинация...
2 май ще бъде неучебен за учениците във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 13:34
2 май (четвъртък) ще бъде неучебен за учениците във Варна. Така те ще почиват шест дни – от 1 до 6 май включително. Това съобщи на брифинг кметът на морската столица Благомир Коцев, предаде репортер...
Министърът на земеделието и браншови организации обсъдиха създаването на нов Закон за кооперативите
Четвъртък, 18 Април 2024 18:48
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на браншови организации от сектор „Земеделие“ създаването на ново законодателство за кооперативите. Това стана по време на първото...
Над 133 000 деца и ученици ще бъдат подкрепени по проекти на МОН
Четвъртък, 18 Април 2024 18:36
257 млн. лева европейско финансиране ще бъдат инвестирани в подкрепа и приобщаване на деца и ученици по проектите „Силен старт“ и „Успех за теб“, които МОН изпълнява в рамките на европейската програма...
Министърът на отбраната: Многонационалната бойна група на НАТО в България заслужава висока оценка
Четвъртък, 18 Април 2024 18:25
„Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса за реално присъствие на съюзните сили, които са по колективната отбрана на източния фланг. Когато ние казваме, че българската национална...
Няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
Четвъртък, 18 Април 2024 18:12
Няма риск България и Румъния да бъдат залети от вълна от нелегални мигранти, заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон след среща в София с вътрешните министри на двете държави. Според...
Президентите на България и Италия посетиха учебен полигон „Ново село“
Четвъртък, 18 Април 2024 18:01
Държавният глава Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела посетиха днес учебен полигон „Ново село“. Конструктивното сътрудничеството между България и Италия в сферата на сигурността и отбраната,...
Главчев: Подкрепяме всячески Украйна, поддържаме европейската позиция
Четвъртък, 18 Април 2024 17:43
Борбата срещу дезинформация е на вниманието на европейските лидери в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. Важно е да се предприемат решителни действия от държавите членки и всички...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook