Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

„Сигналът до главния европейски прокурор Лаура Кьовеши за спуканата тръба, която предизвика екологична катастрофа във Варненското езеро, е подписан и изпратен заедно с цялата събрана документация по случая“, съобщи председателят на Областния и на Градския съвет на БСП в морската столица, и вт
Новини

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Н. М. – лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна. В хода на разследван
Новини

Лунапаркът в свободната зона на пристанището във Варна не се премахва, а се разширява, съобщи за Moreto.net управителят на увеселителния парк. Мястото е затворено временно заради монтирането на нови атракциони. Очаква се лунапаркът да отвори врати за посетители в събота - 26 юни. 35-метро
Новини от Варна, региона и света

Броени дни до симфоничния концерт с маестро Емил Табаков във Варна

Понеделник, 17 Май 2021 12:22
Източник: Moreto.net   
(3)   (2)

Броени дни остават до симфоничния концерт с маестро Емил Табаков и солист Людмил Ангелов във Варна.

Домакин на събитието е Държавна опера - Варна, а концертът ще се проведе на 19 май от 19.00 часа.

В програмата ще видим: Концерт за пиано и оркестър № 1 от П. И. Чайковски. Солист - Людмил Ангелов, както и премиернат аза Варна "Гогол сюита" от Алфред Шнитке.

Участва Оркестър на Държавна опера - Варна с концертмайстор Анна Фурнаджиева.

МАЕСТРО ЕМИЛ ТАБАКОВ ЗА ПРОГРАМАТА НА КОНЦЕРТА

Предложих на г-жа Даниела Димова да представим за пръв път във Варна „Гогол сюита“ от Алфред Шнитке, едно много интересно произведение, което демонстрира развитието на руската музикална школа след Чайковски. Шнитке е немски евреин, но е роден и е учил в Русия, неговата музика предава всички нюански на руската душевност. Радвам се, че г-жа Димова прие идеята, независимо, че за изпълнението на това произведение се заплащат авторски права. Освен това, в България обикновено се свири познат репертоар, а е важно да звучат и непознати, по-малко познати и авангардни творби. Необходимо е да се разчупи тази репертоарна инерция, не само заради публиката, която иска да чуе нещо ново, но и заради музикантите, които свирейки Шнитке, получават едно съвсем различно усещане за съвременната музика.

В София, където дирижирах Чайковски и Шнитке, макар произведението на Чайковски да беше друго, се получи интересен концерт. Затова реших, че ще бъде добре да поднесем и на варненската публика концерт с двама руски автори, който включва едно много познато произведение, като Първия клавирен концерт на Чайковски, и една съвсем непозната за България творба, като „Гогол сюита“ от Шнитке. В чужбина, в Германия например, Шнитке се изпълнява често, защото публиката е свикнала да слуша много и различна музика, също авангардни произведения.

В България съм представил вече няколко творби от Шнитке и след първоначалното стъписване, музикантите, както и публиката, изведнъж много започнаха да го харесват. Шнитке има, разбира се, и далеч по-сложни произведения от „Гогол сюита“, за които се изисква по-подготвена публика. Необходимо е време да се вникне в неговата новаторска музика, в която той започва с нещо най-обикновено, за да го превърне след това в нещо съвсем различно и ново, нещо, което дава израз на музикалната му мисъл и авторското му възприятие. Шнитке съчетава най-обикновената народна или улична музика с прийомите на класическата, на съвременната музика. Прави го майсторски и успява да убеди публиката и музикантите в този вид композиране. Това е неговата „полистилистика“, която го превръща в един от най-големите композитори на XX век.

АЛФРЕД ШНИТКЕ И „ГОГОЛ СЮИТА“Алфред Шнитке (1934-1998) е автор на оперни, балетни и симфонични творби, вокални и инструментални камерни произведения, а също и на музиката за повече от 30 игрални, анимационни и документални филми, включително към знаменития филм „Белоруската гара”. В творбите си Шнитке съчетава и трансформира стилове, жанрове и направления от много епохи, свързва в единно цяло древни хорали, класика, джаз и авангард. Този новаторски подход, определен от самия него като „полистилистика”, се разпознава и в „Гогол сюита“.

Нейната предистория тръгва от 1975 г., когато легендарният режисьор в Театъра на Таганка Юрий Любимов, се обръща към Шнитке с молба да направи музикално оформление към спектакъла му „Ревизорска приказка” по мотиви от произведения на Гогол. Според замисъла, музиката трябвало да бъде самостоятелен герой, със задачата да изпълва пространството, да очертава времето и да спестява декори. И така, именно върху основата на тази музика Шнитке създава по-късно „Гогол сюита”.

„Гогол сюита” е авангардно произведение, в което полистилистичното музикално решение се превръща в ярко платно. Осмиват се пошлостта, глупостта и тъпотата. Творбата се състои от 7 части, които изцяло отразяват драматургията и концепцията в спектакъла на Любимов. Имената на отделните части са запазени в сюитата и носят програмен смисъл.

Увертюрата предизвиква усещане за хаос и безпорядък, но постепенно ритъмът придобива познати очертания и от гърмящите звуци се оформя пародия на известната тема от въведението на Петата симфония на Бетовен. Втората част, озаглавена „Детството на Чичиков“, която се изпълнява от дървени духови инструменти, обрисува безликия, среден на ръст, чин и длъжност, чиновник Павел Иванович Чичиков от „Мъртви души“. „Портрет“ разказва за Андрей Петрович Чартков, герой от повестта „Портрет”, разорен аристократ, талантлив художник, продал се за пари. Неговият талант в началото на тази част е предаден с мелодични вариации на пиано, чембало, контрабас и цигулка. Но после мелодията става груба и неразбираема, започват да надделяват ударните и ниските духови инструменти, които свирят в неестествен регистър.

„Шинел“ пресъздава любовта на Акакий Башмачкин към една дама, чийто образ приема шинелът. Заради любимата си жена той е готов на всичко. Петата част „Чиновници“ използва бароковите интонации в клавесина, но някак приглушено, като намек за „висшето” общество на чиновниците, което е загубило смисъла на съществуването си. В „Балът“ ударните инструменти подават ритъм, напомнящ валс. Но в музиката няма изящество, красота и грация, също както те отсъстват сред присъстващите на бала. В последната седма част „Завещанието“ Гогол произнася думи за Русия. Музиката е пълна с камбанен звън, но е в минорна тоналност, в нея има нещо едновременно величествено и загадъчно.

КОНЦЕРТ ЗА ПИАНО И ОРКЕСТЪР № 1 ОТ П. И. ЧАЙКОВСКИЕдва ли има по-популярен концерт за пиано и оркестър в историята на музиката от брилянтния Първи концерт на П. И. Чайковски. Той украсява репертоара на най-добрите пианисти и е едно от предпочитаните произведения на виртуозния майстор на този инструмент Людмил Ангелов.

Чайковски (1840-1893) композира Първия си клавирен концерт през 1875 г., за да го представи за пръв път в Санкт Петербург и Москва с посвещение на Николай Рубинщайн – изтъкнат пианист, основател на Московската консерватория и неписан законодател на музикалния живот в Русия. Но след като Рубинщайн открито признава, че не харесва произведението, композиторът заменя името му на титулната страница с това на ученика на Лист Ханс фон Бюлов. Бюлов, който оценява високо новаторските идеи на Чайковски като „оригинални”, „благородни” и „мощни”, става първият изпълнител на произведението в САЩ и негов популяризатор по света.

Виртуозен, ефектен и подчертано патетичен, Първият клавирен концерт на Чайковски е изключително красив. Първата част на концерта се основава на украински фолклорни мелодии, звучи като химн на живота и определя естеството на цялата творба. Във втората част се прокрадва френската народна песен, а финалът, който отново препраща към украински фолкорни интонации, е необичайно ярък и завладяващ.

Изследователите отбелязват близостта на концерта със симфонията, заради многостранната му концепция, използването на принципите на контраста и тематизма, както и редица други симфонични характеристики. Неслучайно Чайковски оказва с това свое произведение огромно влияние върху развитието на цялата пианистична литература. Включен в репертоара на много известни изпълнители, Концерт за пиано и оркестър № 1 от П. И. Чайковски присъства и в задължителната програма за финала на международните конкурси „Чайковски“.

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ ВАРНА, пл. „Независимост” 1:

понеделник-петък: 09:30-13:30 и 14:30-20:00. събота: 10:00-13:30 и 14:30-19:00. неделя: 11:00-16:00.

Тел. 052 665 022; заявки: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден 11:00-19:00, почивка 15:30-16:00;

тел. 052 685 214.

(3)  (2)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини от Варна, региона и света
Борислав Гуцанов: Сезирах Европейската прокуратура за спуканата тръба, довела до екологична катастрофа във Варненското езеро
Днес, 23 Юни 2021 10:32
„Сигналът до главния европейски прокурор Лаура Кьовеши за спуканата тръба, която предизвика екологична катастрофа във Варненското езеро, е подписан и изпратен заедно с цялата събрана документация...
Кметът Иван Портних отрече да има криза с боклука, потвърди за проверките в Общината
Днес, 23 Юни 2021 17:11
Във Варна няма криза с боклука, а Общината търси фирма, която да предлага услуга по предварителното третиране на отпадъците на морската столица, тъй като на 26 май е изтекъл договорът с досегашната. Това...
Пиронкова разгроми американката Усуе Арконада на "Уимбълдън"
Днес, 23 Юни 2021 16:58
Още три българки стартираха с победи в квалификациите на третия за годината турнир от Големия шлем "Уимбълдън".След като вчера Изабелла Шиникова преодоля първи кръг с обрат срещу Франческа ди Лоренцо от...
"Колекция класици" - изложба във варненската галерия "Ларго"
Днес, 23 Юни 2021 16:46
От 24 юни година галерия "Ларго" за първи път ще представи в своята изложбена програма експозиция с класици на българската живопис, съобщи галеристът Нели Вълчева за Moreto.net. Откриването е от 18:30...
Билетната каса на БДЖ в Приморско отвори врати за лятото
Днес, 23 Юни 2021 16:34
Билетната каса на БДЖ в Приморско отвори врати и вече е достъпна за летовниците по Южното Черноморие, които желаят да си закупят билети за пътуване с влак. По този начин клиентите на БДЖ ще разполагат...
Социалната пенсия за старост се увеличава от 1 юли
Днес, 23 Юни 2021 16:20
Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. от 1 юли, реши правителството на днешното си заседание. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите...
ИАМА изгражда инфраструктура за интегрирано морско наблюдение
Днес, 23 Юни 2021 16:07
Изпълнителна агенция „Морска администрация“ ще изгради национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение, базирана на модела за данни на CISE. Днес във Варна се проведе откриваща среща по...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Спешен зъболекар
Плодове и зеленчуци Пожарогасители
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Рекламирай ТУК
Градински мебели Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Ще се ваксинирате ли?
Да, категорично.
Вече се ваксинирах.
Изкарах вируса, имам имунитет.
По-скоро да.
По-скоро не.
Не, категорично.
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook