Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Служебното правителство встъпва в длъжност

Сряда, 12 Май 2021 08:12
Източник: БНР   
От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, назначено от президента. 45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли.

Президентът ще представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Това е вторият служебен кабинет в рамките на мандата му. Първият президентът Радев назначи в първите дни, след като встъпи в длъжност като държавен глава.

"Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори", каза президентът.

Това ще бъде и основната задача и на служебния кабинет на Стефан Янев, до момента съветник на президента по сигурност и отбрана, а от днес служебен премиер.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната - Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката - Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

След представянето на служебното правителство от президента Румен Радев ще се проведе и традиционната „Церемония по приемственост в изпълнителната власт“ в Гранитната зала на Министерския съвет, но този път без присъствие на медиите.

Как третият кабинет на Бойко Борисов ще предаде изпълнителната власт на служебното правителство с премиер Стефан Янев ще стане ясно след самата церемония, когато ще бъдат разпространени снимки и видео от нея.

Церемонията по приемственост традиционно преминава с химните на България и ЕС и с кратки слова на двамата премиери – бивш и настоящ.

Последно когато Бойко Борисов встъпи в длъжност на 4 май 2017 г. той пое управлението от служебния премиер Огнян Герджиков с думите:

„Да ви уверя, че ще положим всички усилия, старание, мъдрост да стане по-добре в България. И да избегнем хаоса. Това мога да го обещая от името на всички, че максимално старание ще положим. Ако имаше по-добри, щяха да са в парламента или щяха да са ни победили“.

Сега Борисов сдава изпълнителната власт след пълен мандат, но отново на служебен премиер, назначен от президента.

От състава на правителството, с което стартира Борисов преди 4 години, накрая финишираха само вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и министрите Красимир Вълчев, Красен Кралев, Теменужка Петкова, Боил Банов.

Преди 4 години служебното правителство започна с ревизия на „Борисов 2“ и смяна на областните управители.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Управителят на БНБ очаква да влезем в еврозоната по-късно през 2025 г.
Четвъртък, 18 Април 2024 14:48
Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и на този етап по-вероятен сценарий. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон,...
Търсят главен и старши експерт за Туристическия информационен център във Варна
Четвъртък, 18 Април 2024 14:36
Община Варна набира кандидати за заемане на длъжностите главен и старши експерт „Туристическа дейност и информация” към „Туристически информационен център“. Кандидатите за главен експерт трябва да...
Варна ще приеме две големи събития по плажен хандбал през юли
Четвъртък, 18 Април 2024 14:23
През юли Варна ще приеме две последователни големи събития, в които ще вземат участие общо 56 отбора от 20 държави на Стария континент. Първото е Европейското първенство за юноши и девойки до 16 години...
Минимален ръст на доходите ни през 2023 г. спрямо разходите
Четвъртък, 18 Април 2024 14:10
През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) общият доход средно на лице от домакинство...
Какво ще бъде времето в петък
Четвъртък, 18 Април 2024 13:56
През нощта валежите в цялата страна временно ще спрат, на места и облачността ще се разкъса. Северозападният вятър ще отслабне, но само в югозападните райони ще стихне. Минималните температури ще бъдат...
ЕС ще наложи нови санкции на иранските производители на дронове и ракети
Четвъртък, 18 Април 2024 13:44
Лидерите на Европейския съюз се съгласиха в сряда да наложат нови санкции на иранските производители на дронове и ракети заради безпрецедентната атака на Техеран срещу Израел през уикенда, съобщи председателят...
ЕС предлага на Турция съживяване на взаимноизгодните отношения
Четвъртък, 18 Април 2024 13:29
Лидерите на страните от ЕС приеха в сряда вечерта декларация, която потвърждава желанието за взаимноизгодни отношения с Турция и стратегически интерес за стабилна среда в Източното Средиземноморие, предаде...
Защо хълцаме?
Четвъртък, 18 Април 2024 13:17
Хълцането е забавно, но най-вече когато някой около нас го прави – смешните звуци, които издава, начините, по които се опитва да го спре... Но ако продължи повече от няколко минути може стане досадно,...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook