Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Строят многоетажен паркинг с музей над археологически разкопки във Варна (снимки)

Петък, 26 Февруари 2021 09:47
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Многоетажен паркинг, който на първия си етаж ще помещава музей, ще се появи върху част от крепостната стена на Античния Одесос, съобщи за Moreto.net доц. Валери Йотов.

Мястото се намира зад Териториалната организация на Научно-техническите съюзи (ТО на НТС), а до неотдавна там имаше паркинг.

Google Street View

Пространството е изцяло проучено още през 1982 г., когато е строена сградата, а ръководител на археологическите разкопки е бил проф. Михаил Лазаров.

От разкопките по това време има запазена документация, дневник, снимки, планове и др. Съгласно тогавашните разпоредби откритото е било покрито с пясък.

Именно той се отстранява от археологическия обект в продължение вече на 2 - 3 седмици, за да могат да бъдат разкрити отново старините. Идеята е те да бъдат съхранени и да привличат посетители.


Открити са нови зидове и допълнения към стените. Доц. Йотов предполага, че след премахването на част от насипите може да се разкрие олтарът на църквата, която е била там.

На мястото на паркинга върви и линията на крепостната стена, която минава и през градинката на ул. "Цар Симеон I", тя продължава и под самата сграда на НТС.


Теренът е собственост на частно лице. Още през септември 2020 г. доц. Йотов съобщи, че паркингът, който се намира на изток от градинката, също ще бъде обследван, а собственикът бил готов да направи музей на първия етаж, без да уточнява, че се предвижда строителството на паркинг.

Доц. Валери Йотов

Фирмата инвеститор разполага с редовна документация и подадено заявление към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). От там е получено и разрешение в това пространство да бъдат направени разкопки, след което да бъде изготвен и представен реставрационен проект, който да бъде одобрен, а чак след това да бъде реализиран проектът.

След запитване от страна на архитект какво и как да бъде направено на мястото археологът е посочил като единствен вариант създаването на музей.

Той изрично настоял инвеститорът да изгради обекта си по височина, а в неговото приземие да запази старините – крепостната стена и църквата, след тяхната реставрация.

Работата на археолозите по обекта се очаква да приключи до април - май, уточнява доц. Йотов.


Припомняме, че през март 2019 г. при разкопки в района на ул. "Цар Симеон І" екип от Археологическия музей на Варна с ръководител доц. Йотов откри Югозападната порта на Античния Одесос.

През август 2020 г. Община Варна финансира археологическите проучвания в парковата площ между улиците "Козлодуй", "Цар Симеон I", "Цариброд" и "Д-р Л. Заменхоф“.

Доц. Йотов обясни, че разкопките в градинката на "Цар Симеон" ще бъдат довършени в началото на тази година и след това, съгласувано с Oбщина Варна, пространството ще бъде реконструирано така, че да се експонира археологията на открито.

"Предвижда се проектиране, финансирано от Община Варна, а цялата градинка ще бъде обособена по подобие на Малките римски терми, но със свободен режим. Вече всичко е изяснено. Остава само да бъде изготвен проектът", обясни доц. Йотов.


Съвсем близо до крепостната стена през 2019 г. археолози откриха и останки от късноантична баня при изкопни дейности за строеж на нова сграда на ул. "Софроний Врачански“, а проучванията показаха, че находката датира от V-VI век. До нея бяха открити и още две сгради.


Целият новооткрит комплекс също се намира на частен терен. В него са разкрити следи от канализация, като се предполага, че част от нея е служела за отвеждане на подпочвените води.

Там идеята също е старините същ да бъдат запазени чрез изграждането на музей, но процедурата се бави заради съгласувания с НИНКН.



Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Пускат фонтаните във Варна до средата на май?
Днес, 23 Април 2024 14:00
Фонтаните във Варна би трябвало да заработят до средата на месец май. Съоръженията следва да бъдат разконсервирани, както и да им бъде извършена нужната профилактика и ремонтни дейности. Това става ясно...
Археолози смятат, че са открили вилата на Октавиан Август
Днес, 23 Април 2024 13:48
Археолози от университета в Токио откриха това, което смятат, че е вила, принадлежаща на римския император Гай Юлий Цезар Август (роден като Гай Октавий) на северната страна на Везувий, според публикация...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 23 Април 2024 13:36
През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните...
Снимат филми за живота около влажните зони от Дуранкулак до Казашко
Днес, 23 Април 2024 13:23
Започват снимки на пет късометражни филма за живота около влажните зони „Езеро Дуранкулак“, „Шабла-Езерец“, „Казашко“ и „Ятата“, както и за устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони....
Проучване: Над 60% от родителите у нас подкрепят задължителните ваксини
Днес, 23 Април 2024 13:09
УНИЦЕФ и МЗ проучват нагласите на родителите и личните лекари към Националния имунизационен календар. Необходимо е да се увеличат усилията за изграждане на капацитет за междуличностно общуване и изграждане...
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор
Днес, 23 Април 2024 12:56
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за причинена смърт по непредпазливост при управление на моторно превозно средство. Според обвинителния акт на 08.05.2023...
Премиерът Главчев и министър Гвоздейков обсъдиха подготовката на изборите
Днес, 23 Април 2024 12:36
Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обсъдиха дейностите във връзка с подготовката на изборите за Народно събрание и за членове на Европейския...
120 безплатни туристически обиколки във Варна за тази година
Днес, 23 Април 2024 12:20
120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Целта на туровете...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.0 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook