Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Над половин милиард лева е проектобюджетът на Варна за 2021-ва. За какво ще бъде похарчен?

Понеделник, 18 Януари 2021 16:18
Източник: Moreto.net   
През 2021 г. проектобюджетът на Варна е с макрорамка от 556,7 млн. лв. Предвижда се реализиране на проекти със средства от Европейския съюз в размер на 68 630 000 лв.

Това стана ясно на среща в Юнашкия салон днес, част от публичното представяне на проектобюджета, който е достъпен в сайта на Общината и бе публикуван в национален всекидневник. Предстои публично обсъждане с обществеността, както и разглеждане в комисии на Общинския съвет.

Община Варна завърши годината със стабилни финансови показатели и без неразплатени задължения. БАКР потвърди кредитния рейтинг на Община Варна, с което се доказа доброто финансово състояние, въпреки неблагоприятната макроикономическа обстановка.

Община Варна предоставя на широко публично обсъждане проектите, за които ще бъде използвано дългово финансиране от 80 млн. лв.


Проектобюджетът на Варна за 2021 година отговаря на всички нормативни изисквания, включително на чл. 32 от Закона за публичните финанси.

Според него годишният размер на плащанията по общинския дълг във всяка отделна година не може да надвишава 15 на сто от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години, изчислен на базата на данни от годишните отчети за изпълнението на бюджета на общината, поясни Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет“.

Тя допълни, че проектобюджетът ще бъде променен с окончателния размер на преходния остатък и преходните обекти, след годишното приключване на финансовата 2020 г и изготвянето на годишния отчет на общината за м.г. По указания на министерството на финансите срокът за представяне на отчета е 22.02.2021 г.

Основен фокус в проектобюджета на Варна за 2021 г е поставен върху функциите, които са пряко свързани с живота на хората – увеличени са средствата на всички дейности, важни за гражданите - образование, здравеопазване, социални дейности.

Местните данъци и такси няма да бъдат увеличавани, което е важна подкрепа за хората и бизнеса. Продължава решаването на локални и дългогодишни проблеми в кварталите - благоустрояване на междублоковите пространства, промяната на градската среда пред домовете на хората. Община Варна ще продължи да инвестира ресурси в подкрепа на проекти, които подпомагат бизнес развитието на града – като Икономическата зона, която разработваме съвместно с Община Аксаково, капиталовата програма, която гарантира развита градска среда, коментира кметът.

През 2021 г. функция „Образование“ ще разполага със 184 790 000 лв., което е 38% от макрорамката на проектобюджета. Като Град на Знанието Община Варна и тази година отделя най-много средства за образование.

Това е увеличение с 30 769 000 лв. спрямо първоначалния бюджет на 2020 г. Предвижда се увеличение на заплатите на педагогическия персонал средно с 15%. Инвестиции в образователна инфраструктура са свързани с изграждане на 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли във Варна. За тях са осигурени средства в размер на 31,2 млн. лв. от правителството. Със съфинансиране на Община Варна.

Функция „Здравеопазване“ е с макрорамка от 26 335 000 лв. Увеличението спрямо първоначалния бюджет на 2020 г. с 2 617 000 лв. Гарантирани 16 общински програми за профилактика на заболявания, на стойност 329 000 лв. Осигурени средства по КТД за работещите в общинското здравеопазване. Продължава финансирането на лечебни заведения в общината чрез отпускане на капиталови трансфери. Заложени са разходи за борба с COVID-19 - закупуване на лични предпазни средства, дезинфекционни препарати и др. Продължават ремонтите на ДЯ „Чуден свят“ и ДЯ „Роза“.

За функция „Социални дейности“ са заложени 21 983 000 лв. Увеличението е с 4 796 000 лв., спрямо бюджета за 2020 г. Богатата социална програма ще разполага с 4 040 539 лв. Тя ще бъде обогатена с нова услуга - Асистентска подкрепа за асистентски услуги за хора с увреждания, включително за деца, на стойност 2 901 080 лв.

Функция „БКС / Инженерна инфраструктура“ е с макрорамка от 157 080 000 лв. Увеличението спрямо 2020 г. с 58 266 000 лв. Предвидено е благоустрояване на междублокови пространства на територията на целия град. Капиталова програма е на стойност 181 499 976 лв, от които 121 112 584 лв. От бюджета и 60 387 392 от оперативни програми и проекти.

Част от мащабните проекти са пълно обновяване на “Кайсиева градина”, Вл. Варненчик – II и III м. р.; Проектиране на реконструкция на бул. "Цар Освободител", в участъка от бул. "Васил Левски" до пътен възел Летище; Предпроектни проучвания за скоростен екологичен транспорт (леко метро); Актуализация на проект "Продължение на ул. "Атанас Москов" към Южна промишлена зона; Проектиране и изграждане на ново мостово съоръжение през Кокарджа дере, свързващо улица „Генерал Георги Попов“ и улица „Подвис“ (за улеснение на много хора в района).

За функция „Култура, спорт“ са предвидени 19 561 000 лв. Пандемията показа, колко е важно да можем да предлагаме услуги на гражданите в електронна среда. Към момента Община Варна работи с 52 броя електронни услуги, осигурен е обществен достъп до 28 регистъра с отворени данни.

Продължаваме работа са разширяване на възможностите за онлайн комуникация с гражданите, коментира кметът. В сферата на екологията са предвидени 5 088 824 лв за озеленяване, 3 200 000 лв. за осветление. Предстои реализацията на проект „Екологично чист транспорт на Варна“.


Проекти, за които Община Варна има намерение да поеме дълг, бяха представени от Христо Иванов, зам.-кмет на общината.

1. Проект „Благоустрояване, строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация на междублокови пространства, детски и спортни площадки/комплекси, и елементи на прилежащата им техническа инфраструктура на територията на Община Варна и основен ремонт/реконструкция на улична мрежа прилежаща към предвидените за благоустрояване междублокови пространства на територията на Община Варна”.

Предназначение: Повишаване качеството на живот, социалното включване и екологичната среда, посредством реализиране на обекти по благоустрояване в градската среда. Подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства, както и експлоатационните характеристики на улици/участъци от улична мрежа, създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна.

Стойност на проекта: до 38 485 478 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване: Дългово финансиране в размер до 38 485 478 лв. - заем от финансова или кредитна институция;

2. Проект „Благоустрояване на междублокови пространства в район „Вл. Варненчик”, ІI-ри микрорайон, включително ул. ”Петър Дертлиев” и ул. „Асен Разцветников”, гр. Варна“ – II етап: Благоустрояване на пространството, заключено между улица от о.т. 774, през о.т. 775, 776, 778, 779, 767, 766, 765, 764, 763 до о.т. 762, ул. „Асен Разцветников“, ул. „Петър Дертлиев“ и ул. „Проф. д-р Емил Станчев“, в това число основен ремонт на ул. „Петър Дертлиев“ и ул. „Асен Разцветников“ и благоустрояване на междублоково пространство в район „Владислав Варненчик“, „II-ри микрорайон“ – източна част, гр. Варна“.

Предназначение: Повишаване качеството на живот, социалното включване и екологичната среда, посредством реализиране на обекти по благоустрояване в градската среда. Подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства, както и експлоатационните характеристики на улици/участъци от улична мрежа, създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна.

Стойност на проекта: до 9 719 142 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване: дългово финансиране в размер до 1 514 522 лв. - заем от финансова или кредитна институция; финансиране от държавния бюджет в размер на 8 000 000 лв., съгласно ПМС № 360/10.12.2020 г. за частично финансиране на основен ремонт на ул. „Петър Дертлиев“ и ул. „Асен Разцветников“ и благоустрояване на междублоково пространство в район „Владислав Варненчик“, „II-ри микрорайон“ – източна част, гр. Варна”; Собствено финансиране осигурено от бюджета на Община Варна в размер до 204 620 лв.

3. Проект „Основен ремонт/реконструкция на улична мрежа на територията на Община Варна”.

Предназначение: Подобряване на инфраструктурата в междублоковите пространства и облика на градската среда, подобряване на експлоатационните характеристики на улици/участъци от улична мрежа, създаване на достъпна, комфортна и безопасна среда за гражданите и гостите на Община Варна.

Стойност на проекта: до 30 304 211 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване: Дългово финансиране в размер до 30 000 000 лв. - заем от финансова или кредитна институция; Собствено финансиране осигурено от бюджета на Община Варна в размер до 304 211 лв.

4. Проект „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища на територията на Община Варна”.

Предназначение: В изпълнение на програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 г. – 2022 г., одобрена с Решение №543 от 03.08.2020 г. на Министерски съвет, община Варна ще реализира 12 обекта от образователната инфраструктура.

Стойност на проекта: до 41 200 000 лв. с ДДС

Начин на финансиране и обезпечаване: Дългово финансиране в размер до 10 000 000 лв. - заем от финансова или кредитна институция; финансиране от държавния бюджет в размер до 31 200 000 лв.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражба на кабели, борят посегателствата
Днес, 28 Март 2024 15:51
250 хил. лева е бюджетът, за поетапна подмяна и ремонт на уличното осветление във Варна. 95% от неработещото осветление в града се дължи на кражба на кабели, стана ясно по време на работна среща с представителите...
Стартира футболна лига за ветерани 40+ във Варна
Днес, 28 Март 2024 15:38
Аматьорската минифутболна лига - Варна стартира нова инициатива. На 27 и 28 април започва уикенд лига за ветерани. В нея ще участват само играчи, които са навършили 40 години. Двубоите ще се играят на...
Хранителна добавка за понижаване на холестерол е разследвана за смъртни случаи и над 100 хоспитализирани
Днес, 28 Март 2024 15:25
Японски производител на лекарства, чиито хранителни добавки са в центъра на нарастващ страх за здравето в Япония, съобщи за още два смъртни случая, потенциално свързани с хапче, което понижава холестерола....
Утвърдиха състава на Експертния съвет към фонд „Култура"
Днес, 28 Март 2024 15:13
Временните и постоянни членове на Експертния съвет на фонд „Култура" избра Общински съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Постоянни членове ще са Даниела Димова и Евгений Станимиров....
Нови разписания на няколко линии на градския транспорт във Варна от 1 април
Днес, 28 Март 2024 15:02
Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна Считано 01.04.2024 г. за подобряване транспортната свързаност и обслужването...
Предимно слънчево утре по Черноморието
Днес, 28 Март 2024 14:49
Утре по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 21° и 24°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението...
Обвиняемият за убийството на Митко от Цалапица отказа да обжалва задържането си в ареста
Днес, 28 Март 2024 14:37
Основният обвиняем за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев се отказа да обжалва задържането си в ареста. Това съобщи новият му адвокат Делчо Джубелиев пред "Нова телевизия". Срещу Бизюрев е повдигнато...
33-годишна родилка, приета в тежко състояние, почина в болница в Кърджали
Днес, 28 Март 2024 14:26
Във връзка с оповестен случай на починала 33-годишна бременна жена ИА „Медицински надзор“ информира, че се е самосезирала и е започнала извънредна проверка на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД – Кърджали и...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.7 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook