Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

„Те се наблюдават при неголям процент от пациентите“, казва д-р Георги Геронтиев, специалист по Уши-нос-гърло и хомеопатия в Аджибадем Сити Клиник Варна. Оплакванията може да са температура, болки в мускулите, леко разтрисане, отпадналост. За да бъдат облекчени, лекарят препоръчва хомеопатична комбинация, която първо е изпитал върху себе си. Изпитана е и върху малък брой пациенти поради скорошнот
Новини

Общинският съвет прие бюджета на Община Варна за 2021 г. след близо двучасови дебати. 34 от съветниците гласуваха „за“, 15 – „против“, „въздържали се“ се нямаше. За първи път Варна ще разполага с над половинмилиарден бюджет. Финансовата рамка е в размер на 556,7 млн. лева и е с 64,63 млн...
Новини от Варна, региона и света

Не знам, не чух, не видях. Или подводният препъни-камък на варненския фекален тръбопровод

Петък, 15 Януари 2021 15:12
Източник: Moreto.net   
(12)   (104)

Тръбата, отвеждаща фекалиите на Аспарухово и Галата към пречиствателната станция, не може да бъде обезопасена и вкопана в дъното на Варненското езеро на този етап. Това стана ясно на спешна пресконференция от преди два дни, в която зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов изнесе информация защо се бави процеса. Причината пък изненадващо се оказа в това, че част от траншеята, в която трябваше да бъде положена тръбата, не може да бъде прокопана.

Парадокс е, че препъни-камъкът в случая се оказа в прекия смисъл камък. По думите на Иванов, при прокопаването на траншеята „копачката“ се натъква на геоложка структура с различни характеристики, а техниката и технологията, които се използват, не могат да се справят със задачата. Въпреки поръчания и вече готов геоложки анализ, Иванов не уточни дали скална маса, глина или нещо друго са се оказали непосилни за "копачката".

Парадоксално е обаче, че старата, вече аварирала тръба, поне по документи, е била положена в траншея, прокопана в същата тази геоложка структура, която днес се оказва невъзможна задача. Как обаче това се е случило преди 10 години и посредством техника с доста по-скромни възможности не е ясно.

Това е поредният сериозен „сигнал“,

който сочи към тезата, че вече авариралата тръба вероятно никога не е била вкопавана под дъното на варненското езеро, както е било по проект, а изпълнителят си е спестил сериозна сума пари. За сметка на това обаче е заложил екологична бомба, която се размина при инцидент с кораб през 2015 година, но пък се случи през 2019-та.

Но да се върнем на "спешната" пресконференция. Ще пропуснем факта, че изнесената информация за забавянето, е била ясна от месеци, но става достояние за обществеността едва сега. Нищо ново по отношение на прозрачността. По-интересната част бяха въпросите и коментарите на останалите факти, които отново водят към тезата, че старата тръба най-вероятно не е била вкопана, а институциите са знаели за това от 2014 година.

Но да ги припомним

През 2014 година е била извършена демонстрация на модерна акустична техника за подводно обследване. При демонстрацията тя засича тръбата, която е нямало как да бъде засечена от апаратурата, ако е била вкопана метри под дъното на езерото. Според Maritime.bg тогава незабавно е била информирана ДНСК, но от институцията не са предприели никакви действия.

На пресконференцията зам-кметът Христо Иванов категорично заяви, че Община Варна не е информирана от никоя институция за тази информация.

През юли 2015 година кораб за генерални товари Maxal Raise губи управление, излиза от фарватера („пътя“ за плавателни съдове, който е безопасен) и се налага аварийно да пусне котва. Тогава котвата се вклинява под фекалния тръбопровод, което едва ли е можело да се случи, ако тръбата е била вкопана и положена 3 метра под дъното на езерото, както е по проект. Водолазен екип прави оглед и установява, че поражения няма, но в доклада от огледа е записано, че тръбопроводът около местото на на инцидента стои 30 см над дъното.

Зам-кметът Христо Иванов коментира и този случай, и обясни, че при инцидента от 2015 година водолазният оглед е включвал 100 метра от тръбата в зоната на заклинената котва, и оглед по цялата дължина на тръбопровода не е правен. Иванов не отрече, че в зоната на инцидента тръбата е била над дъното, но подчерта, че не знае какво е било преди това, намеквайки, че е възможно тръбата да е била вкопана, а котвата да я е извадила. Той самият обаче не се нае да обясни и каза, че е извън компетенциите му, дали е възможно котва да извади тръба, която е вкопана на 3 метра под дъното.

И последният факт, който говори, че тръбата едва ли е била вкопана е аварията на тръбопровода през август 2019 година, след която в езерото започват да се изливат фекалните води на Аспарухово и Галата. Причината за аварията се оказа механично разкъсване и бе доказано след водолазен оглед, поръчан от ВиК-Варна. Огледът практически потвърди, че тръбата, поне в частта, където е скъсана не е била под земна маса, а на дъното на езерото.

Не знам, не чух, не видях

Въпреки, че през 2015 година сме били на косъм от еко-катастрофа и това е било сериозно предупреждение, от институциите не са предприели никакви мерки. По-лесна и по-изгодна е била позиция "Не знам, не чух, не видях". В края на лятото на 2019 г. обаче еко-бомбата гръмва и фекалиите започват да се изливат в езерото. Последваха месеци мълчание и бездействие, докато нещата не излязоха на яве през ранната пролет на 2020 година. Тогава пък започна убеждаването на хората, същите тези, от които ежедневният теч на хилядите тонове мръсни води в езерото бе крит с месеци, че замърсяването не крие опасност и морската вода е чиста. Разбира се това бе мисия невъзможна и разбира се това се отрази и на без това тежкия ковид-туристически сезон във Варна. Стигна се до там официални лица да обясняват, че мръсните води се пречистват механично и са заустени в езерото, т.е. ситуацията е същата като преди 2011 година и "страшно няма".

За съжаление кой знае какво по-различно от "Не знам, не чух, не видях" не се случва и след възникването на аварията. Месеци мълчание. Месеци изчакване, а днес сме пред патова ситуация, да търсим решение, как да прокопаем препъни-камъка. Да се надяваме, че до тогава, котва на кораб няма да засегне и новата тръба, която си лежи на дъното на езерото, досуш като старата..

Moreto.net припомня най-важните точки от аварията на съоръжението до днес:

През август 2019 година водопроводът, отвеждащ фекалните води на Аспарухово и Галата към пречиствателната станция и минаващ по (под) дъното на Варненското езеро, е скъсан от механично въздействие и аварира в зоната на фарватера (плавателният пътя за кораби). Така мръсните води на двата квартала (между 5 и 8 хил. куб. м. ежедневно) вместо да достигнат до пречиствателната станция се изливат директно в езерото, а от там достигат и до морските води.

От ВиК-Варна разбират за инцидента веднага поради промяна в режима на работа на помпите. По думите на шефа на ВиК-Варна проблемът е констатиран през август 2019 година. Чрез водолази от ВиК-Варна установяват тогава, че компроментираната част на тръбопровода е с дължина около 50 метра, което води до извода, че той е бил скъсан от кораб.

В резултат на замърсяването до пет пъти над пределно допустимите норми достига количеството на някои от вредните и опасни вещества

Случаят обаче се потулва от обществеността и става достояние едва през март месец след публикации в медиите.

По късно започва процедура по избор на изпълнител за ремонт на напорния тръбопровод, а едва през лятото започва същинската работа.

На 27 май 2020 г. инж. Христо Николов, главен инженер във фирма Хидроремонт - подизпълнител на дейностите, които са под вода, коментира пред медиите, че са открили старата тръба частично вкопана в дъното на езерото на дълбочина 13 метра, но уточни, че при скъсването на тръбата са изпадали няколко утежнители, а тръбата е по-лека от вода и затова е възможно да е изплувала. Инж. Николов подчерта, че по план тя е трябвало да се намира на 22 метра под нивото на водата. Това означава, че на места според дълбочината на езерото тя е трябвало да бъде вкопана между 7 и 10 метра. Така разстоянието между тръбата и преминаващите кораби с най-голямо газене е трябвало да бъде поне 10 метра.

Според инж. Николов причината за разкъсването е механично въздействие, което се вижда по самата тръба. Дали е обаче е ударена от кораб, той лично не може да бъде сигурен. Водолази на фирмата не са открили и котва или верига, които също са могли да скъсат тръбата, уточни инж. Николов.

На същата дата, 27 май 2020 г. е съобщено, че започва прокопаване на траншеята.

„Докато се извършва ремонтът отпадъчните води на кварталите „Аспарухово” и „Галата” преминават през канално-помпената станция и се пречистват механично. В момента те са заустени и се изливат във Варненското езеро. Ситуацията е както преди 2011 г.”, съобщи Христо Иванов.

На 17 юни Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство по повод замърсяване на Варненското езеро с отпадни води вследствие на скъсан подводен напорен тръбопровод.

На 6 юли в заседание на комисия към Общински съвет Варна, зам.-кмета Христо Иванова казва, че ще бъде направено всичко възможно до края на юли да бъде приключена подмяната на скъсаната тръба във Варненско езеро.

24 август, Христо Иванов, зам-кмет, съобщава в ефира на БНР, че едва в края на ноември ще приключи подмяната на тръбопровода. Обяснението за забавянето е, че се изчаква приключването на проекта на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" за удълбочаването на канали 1 и две, което се извършва от същата "дълбачка", която трябва да прокопае траншеята.

На 4 септември от Община Варна съобщават, че е започнало полагането на тръбопровода, на 25-30 метра западно от мястото, където трябва а бъде издълбана траншеята.

На 16 септември от Община Варна съобщават, че тръбопроводът във Варненското езеро е положен на 25-30 метра западно от мястото, където трябва да бъде изкопана траншеята,

На 18 септември от РИОСВ - Варна съобщават, че Замърсяването на Варненско езеро с отпадъчни води от канално-помпена станция „Аспарухово“ е преустановено.

(12)  (104)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини от Варна, региона и света
Ваксина и странични ефекти – как могат да се облекчат
Четвъртък, 4 Март 2021 08:36
Както при всяка ваксинация, така и при ваксината срещу COVID-19 се наблюдават грипоподобни странични явления. „Те се наблюдават при неголям процент от пациентите“, казва д-р Георги Геронтиев, специалист...
Нова мярка в помощ на туроператорите у нас
Петък, 5 Март 2021 19:00
Нова мярка за подкрепа на бранша дава възможност на туроператори да получат до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., съобщават от Министерството на туризма. Върнатото обаче не може да е повече...
2280 варненци се записаха онлайн за поставяне на ваксина
Петък, 5 Март 2021 18:49
2280 варненци са си запазили час за поставяне на ваксина срещу COVID-19 чрез електронния регистър към 17.00 ч. днес, съобщават от Министерството на здравеопазването за Moreto.net. Броят на заявилите...
НАП: Предварително попълнените декларации за доходите ще са достъпни от 16 март
Петък, 5 Март 2021 18:40
Електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица ще бъде пусната на 16 март, съобщават от приходната агенция. В нея, освен доходите по трудов...
Путин и Ердоган в телемост за началото на трети блок на турската АЕЦ "Аккую"
Петък, 5 Март 2021 18:28
Руският президент Владимир Путин ще участва следващата седмица заедно с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по телемост в церемония по полагане на основите на трети блок на турската АЕЦ "Аккую", съобщи...
Забраняват плановия прием и плановите операции в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна
Петък, 5 Март 2021 14:23
Считано от 8 март в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна е забранено провеждането на планов прием и планова оперативна дейност, съобщават от лечебното заведение за Moreto.net. Това се налага заради увеличаването...
Вижте всички листи за парламентарния вот във Варна
Петък, 5 Март 2021 18:12
22 са партиите и 8 коалициите, които ще се борят да влязат в 45-ото Народно събрание на парламентарните избори на 4 април, а номерата им в интегралната бюлетина бяха определени чрез жребий от ЦИК. Около...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
НощувкаТоп Център-ВИНС-х-лЧерно Море-Общината-ВОЕННОМОРСКО У
НОЩУВКИ В СТАИ на 2минути до ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВИНС- 3 минути доОБЩИНАТА-5МИН.ПЕША ВОЕННО-МОРСКО У-ЩЕ -СПОРТНА ЗАЛА В близост до МОРСКАТА ГРАДИНА, за вашата комфортна почивка всички удобства и условия!!!-...
Полезно
Женско списание Рекламирай ТУК
Спешен зъболекар Портална автоматика
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Мартенички handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Ще гласувате ли на предстоящите избори?
Да, категорично.
Колебая се
Не, няма за кого.
Не, в чужбина съм.
Не, заради пандемията.
Не, друга причина.
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook