Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

„От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса 43 резултата вече са ясни. 8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите - от частни лаборатории". ...
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини

Варненската танцова формация "Елбетица" е решила да възроди забравените български хора, споделят самите те за Moreto.net За тази цел водени от любовта към българския фолклор, таньорите от Варна са решили да създадат в youtube поредицата "Спомен от мегдана" Рубриката е създадена, за да се възродят...
Новини от Варна, региона и света

ООН: Правителствата не предприемат мерки за адаптиране към климатичния срив

Четвъртък, 14 Януари 2021 15:20
Източник: News.bg   
(3)   (9)

архив
Сн.: Moreto.net

Милиони хора по света са изправени пред бедствие от наводнения, суши, горещи вълни и други екстремни метеорологични условия, тъй като правителствата не предприемат необходимите мерки за адаптиране към въздействията на климатичния срив, предупреди ООН.

Почти три четвърти от страните по света са признали необходимостта от планиране на ефектите от глобалното затопляне, но малко от тези планове са адекватни на нарастващата заплаха, а и е предоставено малко финансиране за тяхното въвеждане в сила, според Доклад за адаптация на програмата на ООН за околната среда за 2020 г., информира "Гардиън".

Миналата година беше най-топлата в историята, с гореща вълна в Сибир, горски пожари в Австралия и САЩ, разрушителен сезон на ураганите в Атлантическия океан и бури и наводнения в много части на Азия.

Ала разходите за мерки за адаптиране към екстремните метеорологични условия не успяват да са в темп с нарастващата нужда.

Само около 30 млрд. долара се предоставят всяка година като помощ за развитие, за да помогнат на бедните страни да се справят с последиците от климатичната криза, което е по-малко от половината от 70-те милиарда долара, които понастоящем са необходими. Тези разходи ще се увеличат допълнително, между 140 млрд. и 300 млрд. долара до края на десетилетието.

Около половината от глобалното финансиране за климата трябва да бъде посветено на адаптацията, подчерта генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, а останалата част ще бъде насочена към усилия за намаляване на емисиите на парникови газове. Обаче въпреки че частни компании често са готови да осигурят финансиране за някои проекти за намаляване на емисиите, като печеливши схеми за производство на възобновяема енергия в бързо развиващите се икономики, проекти, които помагат на хората да се адаптират към въздействието на климатичните промени, като системи за ранно предупреждение, бариери срещу наводнения или канализация, която да поема водата от проливни дъждове, често са по-трудни за финансиране.

Много страни също ще изпитат затруднения да намерят ресурси за климатична адаптация заради пандемията от коронавируса, предупреди ООН. Икономическите въздействия от COVID-19 тласнаха адаптацията надолу в политическата програма по целия свят, въпреки че в дългосрочен план последиците от пандемията вероятно ще окажат допълнителен натиск върху публичните финанси и "може да променят националните и донорските приоритети в подкрепа на климатични действия ".

Правителството на Обединеното кралство наскоро намали бюджета си за чуждестранна помощ, въпреки че частта от разходите за климата е запазена.

И все пак, ако страните да дадат приоритет на "зеленото възстановяване" в своите пакети за икономически стимули Covid-19, те биха могли да помогнат за решаването на много от тези проблеми, отбеляза UNEP. Икономическите проучвания показват, че мерките за повишаване на устойчивостта към въздействието на климатичната криза - включително засаждане на дървета, изграждане на бариери срещу наводнения, възстановяване на природни ландшафти и защита и актуализиране на инфраструктура като транспортни и комуникационни мрежи - могат да осигурят "готови за лопата" работни места на вида, необходим за изваждане на икономиките от рецесия.

Тази възможност ще бъде пропусната, ако страните се придържат към обявените до момента пакети за икономическо спасяване, които до момента не са успели да се съсредоточат върху екологично възстановяване, според доклада.

Докладът също така установява, че природните решения трябва да бъдат приоритетни. Те включват засаждане на дървета, които да действат като поглътители на въглерод и като естествени бариери срещу наводнения; възстановяване на мангровите блата като буфери срещу крайбрежни бури и повишаване на морското равнище; спиране на унищожаването на коралови рифове; преовлажняване на блата и влажни зони; и позволява на райони с деградирала земя да се регенерират естествено. Те обикновено са сред най-рентабилните начини за адаптиране към екстремните метеорологични условия, а много от тях също помагат за намаляване на емисиите на парникови газове, тъй като здравите почви, растителността, моретата и пейзажите съхраняват повече въглерод, отколкото деградиралите земи и морета. Намаляването на емисиите на парникови газове, макар и да е важен приоритет, няма да бъде достатъчно, за да изчезне необходимостта от адаптиране към нарастващото екстремно време.

Докладът установява, че светът ще се сблъска с нарастващи такси от въздействието на климата, дори ако целите на Парижкото споразумение - ограничаване на температурата се повиши до доста под 2 ° С, с стремеж за задържане на отоплението до 1,5 ° С над прединдустриалните нива - са изпълнени. Температурите вече са се повишили с 1С над историческата норма.

Ингер Андерсен, изпълнителен директор на UNEP, каза: "Не казваме, че можем да адаптираме нашия начин за излизане от изменението на климата, но последиците от невъзможността да се инвестира в адаптация към изменението на климата ще бъдат много тежки и най-бедният от богатите страни и най-бедните в света, които ще платят най-високата цена и които са най-изложени на тези въздействия."

Тя каза, че екстремните метеорологични събития вече вземат своето влияние, така че правителствата трябва да възприемат адаптацията като спешен проблем. "Колкото повече можем да ускорим инвестициите в адаптация, толкова по-ниски ще бъдат човешките и икономическите разходи", каза тя. "Това има добър смисъл за обществото."

Докато правителствата се борят с въздействието на пандемията от коронавирус, те трябва да планират да използват стимулиращи пари, за да направят страните си по-устойчиви на въздействието на климатичната криза. "Има огромно инжектиране на парите от следващото поколение в възстановяването на Covid - ще оставим ли следващия ген дажба с огромен дълг, както и счупена планета? " Тя каза, че първата вълна от стимулиращи разходи не е дала приоритет на зелените инвестиции, но че следващите вълни на разходите трябва да го направят. "Тук има възможности", добави тя.

(3)  (9)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини от Варна, региона и света
346 лица във Варненско с грип за последната седмица
Днес, 23 Януари 2021 15:36
Броят на регистрираните с остри респираторни заболявания (ОРЗ)във Варна и областта за последната седмица се запазва - през настоящата седмица са регистрирани 346 бр. ОРЗ, срещу 347 от предходната седмица. За...
Адвокат осъди НАП за 1 лев
Днес, 23 Януари 2021 14:53
Адвокат от Пловдив осъди Националната агенция за приходите заради безпрецедентното изтичане на лични данни на милиони българи през 2019 година. Искът е за символичната сума от 1 лев. Решението на Административния...
Времето в неделя
Днес, 23 Януари 2021 14:28
През нощта облачността ще е значителна и на много места ще вали дъжд. Още след полунощ от запад на изток валежите ще започнат да спират, най-късно в източните райони. Утре облачността временно ще се...
Белгия въвежда временна забрана за туристически пътувания
Днес, 23 Януари 2021 14:03
От 27 януари до 1 март Белгия въвежда временна забрана за всички пътувания от и до страната с цел туризъм и развлечения, независимо дали се осъществяват с въздушен, автомобилен, морски или железопътен...
Осъдиха трафикантите на загиналите 39 виетнамски мигранти в Англия
Днес, 23 Януари 2021 13:15
Осъдиха трафикантите на загиналите през 2019 г. в камион в Англия 39 виетнамски мигранти. Двамата ръководители на нелегалната мрежа получиха присъди от 20 и 27 години затвор, а двамата шофьори на камиона...
Министър Ангелов от Варна: Няма да се налага промяна в мерките заради новия щам
Днес, 23 Януари 2021 12:37
„От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса 43 резултата вече са ясни. 8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни...
Борисов: От 4-ти февруари ще отворим залите за извънкласните дейности
Днес, 23 Януари 2021 12:22
„От 4 февруари като пуснем големите ученици да се върнат поетапно в училище, ще отворим и залите за извънкласни дейности. Защото, ако нещо може да се сложи на везната със здравето, това е образованието,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Рекламирай ТУК
Спешен зъболекар Портална автоматика
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.1 + 0.2
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook