Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

Над 138 000 лв. ще предостави Община Варна за въвеждане на иновативния образователен модел 1:1 („Едно към едно”). Съветниците от ПК „Наука и образование“ дадоха съгласието за отпускане на средства от общинския бюджет за внедряване на модела, който е нов за България, но наложил се като успешен в ...
Новини

Във Варна продължава кампанията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм "Св. Архангел Михаил" по набиране на хранителни продукти и средства, с които ще бъде бъдат подпомогнати хора в нужда, припомня Moreto.net. Всички знаем, че поради извънредното положение и опасността от зараза вече осем месеца...
Новини

Варненската пожарна служба има няколко съвета за безопасно празнуване на предстоящите зимни празници, научи Moreto.net Във връзка с наближаването на 8-ми декември, Коледните и новогодишни празници се увеличава и вероятността от възникване на пожари на обществени места или в дома ни, споделят те.
Новини от Варна, региона и света

Варненската адвокатска колегия навършва 130 години

Събота, 21 Ноември 2020 14:19
Източник: Moreto.net   
(4)   (3)

Калина Милославова, настоящ председател на Адвокатска колегия-Варна

Варненската адвокатска колегия навършва 130 години през 2020-та, а варненски юристи са първите от съсловието, избрани в Учредителното Народно събрание и Първото Велико Народно събрание от 1879 година. Това съобщават от колегията в навечерието на 22 ноември – Ден на българската адвокатура.

„Първите адвокати, които са завършили юридическо образование и са вписани във Варненски окръжен съд и във Варненския адвокатски съвет са Александър Дякович и Константин Иванов Ксантов.

В периода 1890–1891 година броят на адвокатите във Варненския окръжен съд е бил 16, с което е оформена адвокатска колегия, надхвърляща изискуемия минимум от седем зачислени адвоката от Окръжен съд, съгласно чл. 38 и 40 от Закона за адвокатите. Дългогодишен Председател на Варненския адвокатски съвет е Михаил Паничерски“, посочва Калина Милославова, настоящ председател на Адвокатска колегия-Варна.

На 12 ноември 1925 година е проведено Извънредно общо събрание на Варненската адвокатска колегия, на което е избран и първия Адвокатски съвет с председател Венедикт Попов. На 14–15 май 2004 година в град Варна се провежда Национална работна конференция на Висш адвокатски съвет с участието на председателите на адвокатските колегии и секретарите от страната. На тази конференция е взето решение да се обяви 22 ноември за Ден на българската адвокатура /това е денят на приемане на първия закон за адвокатурата/.

„От името на всички членове на Адвокатски съвет-Варна и лично от свое име желая на колегите да са здрави, независими, отстояващи правата и законните интереси на клиентите си! Нека са принципни, добросъвестни и достойни, като с поведението си издигат авторитета на адвокатската професия, защото преди всичко тя е обществена дейност и призвание!“, посочва Милославова.ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА

След Съединението на Княжество България с Източна Румелия един от първите закони, който се приемат е този за адвокатите, гласуван от Петото обикновено народно събрание, обнародван в „Държавен вестник“ бр. 140 от 24 декември 1888 година. Това е първият закон, регламентиращ адвокатската професия в България. Година по - късно

е публикуван и първия официален списък на поверениците-адвокати, вписани към Варненски окръжен съд и помощник-адвокатите, вписани към мировите съдилища.

Първите адвокати, които са завършили юридическо образование и са вписани във Варненски окръжен съд и във Варненския адвокатски съвет са Александър Дякович и Константин Иванов Ксантов.

В периода 1890 – 1891 година броят на адвокатите във Варненския окръжен съд е бил 16, с което е оформена адвокатска колегия, надхвърляща изискуемия минимум от седем зачислени адвоката от Окръжен съд, съгласно чл. 38 и 40 от Закона за адвокатите.

Дългогодишен Председател на Варненския адвокатски съвет е Михаил Паничерски.

През 1899 година, десет години след влизане в сила на Закона за адвокатите, Варненската адвокатура има в състава си двадесет и шест души адвокати, от които двама работят в град Добрич, двама в Провадия и останалите двадесет и двама в град Варна.

Под ръководството на председателя Никола Кънев на 4 март 1899 година Адвокатският съвет се занимава с актуалния по това време /но и към днешна дата/ въпрос: „МИСИТЛИКА“ – посредничество, което осъществяват определени лица за привличане на клиенти.

Варненският адвокатски съвет се занимава с този въпрос цели десет години по-рано от Софийския адвокатски съвет.

Варненски юристи са първите от съсловието, избрани в Учредителното Народно събрание и Първото Велико Народно събрание от 1879 година.

На 1 юли 1925 година Народното събрание приема новия Закон за адвокатите.

Законът предвижда и създаването на Висш адвокатски съвет, който да решава въпросите на адвокатските колегии в страната и да контролира адвокатските съвети по съществуващите съдебни окръзи.

В изпълнение на Закона за адвокатите на 12 ноември 1925 година е проведено Извънредно общо събрание на Варненската адвокатска колегия, на което е избран и първия Адвокатски съвет с председател Венедикт Попов.

В следващите години са приети Законът за адвокатите от 16 октомври 1947 година; Указ за адвокатурата от 3 юни 1952 година;

На 10 и 17 юни 1990 година се провеждат избори за Велико народно събрание. Сред избраните депутати са варненските адвокати Владислав Даскалов, Петър Обретенов и Атанас Михайлов.

Началото на промените в законотворчеството е поставено с приемането на новата Конституция на Република България. Варненските депутати-юристи вземат дейно участие в нейното изработване. Работната група е ръководена от проф. Любен Корнезов, а в нея участва адв. Петър Обретенов.

С чл. 134 ал. 1 от Конституцията Адвокатурата е провъзгласена като „свободна, независима, самоуправляваща се институция, подпомагаща гражданите и юридическите лица при защита на техните права и законни интереси“

Приет е и Закон за адвокатурата от Великото народно събрание на 12 септември 1991 година, обнародван в бр. 80 на „Държавен вестник“ от 27 септември 1991 година.

През 2002 година Висш адвокатски съвет активно работи по проект за нов Закон за адвокатурата. На 15 април 2002 година законопроектът е завършен и на 20 декември 2002 година, подписан от адвокатите–депутати Борислав Ралчев, Йордан Соколов, Младен Червеняков и Четин Казак, е внесен в парламента.

На 10 юни 2004 година е приет новия Закон за адвокатурата, действащ и към настоящия момент.

В навечерието на 22 ноември – Ден на адвокатурата, следва да се изрази уважение и благодарност към всички председатели на Адвокатска колегия - Варна, членове на Адвокатски съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд.

Председатели на Варненски адвокатски съвет:

1891 г. – 1892 г. – Михаил Паничерски

1893 г. – 1898 г. – Кръстю Мирски

1899 г. – Никола Кънев

Април 1904 г. – Венедикт Попов

1921 г. –1926 г. Венедикт Попов

28 декември 1926 г. – Димитър Ралчов

29 януари 1927 г. – Д-р Тодор Стоянов

29 септември 1927 г. – Георги Даскалов

16 декември 1928 г. – Васил Чобанов

28 декември 1928 г. – Георги Даскалов

28 декември 1929 г. – Васил Чобанов

16 януари 1937 г. – Захари Д. Христов

2 януари 1939 г. – Александър Иванов

2 януари 1943 г. – Христо Мирски

6 януари 1944 г. – Никола Мирски

28 декември 1944 г. – Гено Гутев

28 декември 1945 г. – Христо Мирски

1948 г. – Никола Котаров, Иван Петров, Сава Савов

1949 г. – Йосиф Суружон

22 ноември 1952 г. – Панайот Куцаров

12 януари 1958 г. – Стефан Бургуджиев

8 декември 1961 г. – Рангел Димитров

22 януари 1983 г. – Димитър Славов

Март 1991 г. – Иван Йорданов

Февруари 1996 година – Божидар Христов

18 февруари 1998 година – Борислав Ралчев

Март 2002 година – Йордан Митков

Февруари 2007 – Димитър Петров

Февруари 2013 г. – Юлиян Георгиев

(4)  (3)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини от Варна, региона и света
Не отлагайте преглед при лекар-специалист заради страх от COVID-19
Четвъртък, 3 Декември 2020 08:44
Отлагането на консулт със специалист по повод хронично заболяване, болка или здравословен проблем води до влошаване и трудности при лекуването, предупреждават медици. Не бива да се неглижира грижата за...
Без резултат от заседанието на смесената комисия със Северна Македония
Петък, 4 Декември 2020 19:12
Без никакъв резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония. Съпредседателите на комисията...
Варненски храмове събират храна и средства за „Трапеза за хора в нужда”
Петък, 4 Декември 2020 18:48
Във Варна продължава кампанията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм "Св. Архангел Михаил" по набиране на хранителни продукти и средства, с които ще бъде бъдат подпомогнати хора в нужда, припомня Moreto.net. Всички...
Java – неизбежна част от ежедневието ни
Четвъртък, 3 Декември 2020 10:43
Всеки път, когато пуснете вашия смарт телевизор, стартирате климатика през телефона или стартирате ново приложение на мобилното Ви устройство, Вие работите с програма, написана на езика JAVA, от програмист...
Проф. Иво Христов: Байдън има негативен интерес към Русия, ще става горещо
Петък, 4 Декември 2020 18:34
В студиото на „Лице в лице" по БТВ, Иво Христов каза, че ковид пандемията се използва като повод, средство за това преразпределение на света. „Говори се за преразпределение на капитали, но към днешно...
ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици
Петък, 4 Декември 2020 18:17
Комисията на ООН за наркотични субстанции одобри премахването на канабиса от част IV на Единната конвенция по упойващите вещества от 1961 г., предадоха международните агенции. Това стана след препоръка...
893 поставени под карантина са проверени днес във Варна
Петък, 4 Декември 2020 18:05
През днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 893 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кухни по поръчка
Спешен зъболекар Театър
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.1
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook