Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

КЗК разреши придобиването на куриерската компания "Спиди"

Вторник, 17 Ноември 2020 11:40
Източник: investor.bg   
Една от последните прегради преди очакваната от борсовите участници у нас сделка за придобиването на куриерската компания „Спиди“ от страна на френската GeoPost вече отпадна.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за сделката след продължила няколко месеца проверка. Но операцията трябва да бъде одобрена и от пред националния орган по конкуренция на Румъния.

При всички положения обаче, при сегашната пазарна капитализация на българския куриер от 317 млн. лв., 45% от капитала са 142,65 млн. лв. и на Българската фондова борса се задава сделка, която може да е колкото оборота на борсата за цели 5 месеца, показват изчисления на Investor.bg.

В хода на производството КЗК е изискала становища и информация за ефекта на сделката върху конкуренцията на съответните пазари от секторния регулатор Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) и основните конкуренти на участниците в сделката.

Според КРС наличието на конкуренция на пазара и значителният брой участници, предоставящи куриерски услуги, не дава основание да бъде направен извод, че нотифицираната концентрация би довела до изкривяване на конкуренцията на пазарния сегмент като цяло и в частност по отношение на куриерските услуги за чужбина. В тази връзка не можело да се очаква, че след осъществяване на сделката Geopost SA ще има съществени конкурентни предимства пред другите участници на пазара.

Спиди“ АД разполага със значителен дял от българския пазар на неуниверсалните пощенски услуги от 29,3% от общите приходи от сегмента в България за 2019 г., съгласно годишния доклад на КРС. Пощенската мрежа на „Спиди“ АД се състои от над 450 офиса и автоматични пощенски станции според информация, публикувана на електронната страница на дружеството. От друга страна, така наречените „интегратори“, като DHL, UPS, FEDEX, не разполагат чрез местните си партньори или дъщерни дружества със съпоставими пазарни дялове и обхват на пощенската мрежа в страната.

Купувачът GeoPost S.A. е акционерно дружество, учредено и съществуващо съгласно законите на Франция. Става дума и за холдингово дружество по отношение на дружествата, опериращи основно под марката DPD group, с капитал от над 701 млн. евро.

„Спиди“ АД е акционерно дружество с едностепенна система на управление със Съвет на директорите и капитал от 5,377 млн. лева, разпределен в 5 377 619 броя поименни и безналични акции с номинална стойност от 1 лев. Капиталът на дружеството е разпределен между „Спиди груп“ АД (65,09%), „ГеоПост“ С.А. (24,81%) и множество физически и юридически лица (10,1%)

Капиталът на „Спиди груп“ АД е в размер на 1,482 млн. лева, разпределен в 1 482 200 броя обикновени, поименни и налични акции с номинална стойност от 1 лев. Мажоритарен акционер е Валети Мектупчиян с 67,13% от капитала на дружеството, който упражнява едноличен контрол върху същото.

Сделката по придобиването ще се осъществи по силата на упражняване на „Кол опция“, предвидена в рамковия инвестиционен договор, сключен между GeoPost, „Спиди Груп“ АД и Мектупчиян на 22.09.2014 г. След упражняването на „Кол опцията“ френската компания ще придобие допълнително 45% от акциите на „Спиди“ АД, като неговото акционерно участие ще достигне 70% от капитала.

Предвид обстоятелството, че „Спиди“ АД е публично дружество, в срок от 14 дни от приключването на горепосочената покупка на акции от страна на френската компания, уведомителят, като акционер със 70% от капитала на „Спиди“, може да регистрира търгово предложение (Задължително търгово предложение) към всички миноритарни акционери, собственици на акции с право на глас в „Спиди“ АД, за да закупи техните акции.

Ако в резултат на задължителното търгово предложение (ако е приложимо) GeoPost придобие поне 95% от акциите в капитала на „Спиди“ АД, дружеството ще има право да отправи предложение за закупуване на оставащите 5% от акциите от капитала на „Спиди“ АД от другите акционери. Това право може да се упражни в срок от три месеца от последния ден на Задължителното търгово предложение. В същия период, „ГеоПост“ ще бъде задължено да приеме всяко предложение, отправено от миноритарен акционер, който иска да продаде акциите си на него.

Сделката е пример на следвания от GeoPost бизнес модел, който се основава на сътрудничество с местен партньор в държавите, в които то не е представено. След плодотворно сътрудничество със „Спиди“ АД, концентрацията ще позволи на Geopost да интегрира напълно „Спиди“ АД в рамките на DPD мрежата, да приложи своите собствени процеси и най-добри практики с цел да направи оперирането на мрежата към, във и от България по-безпроблемно и по-ефективно, особено по отношение на услугите по международна доставка.



В резултат на настоящата сделка GeoPost ще има възможност да се конкурира по-ефективно с основните си конкуренти - UPS, DHL, FedEx/TNT, които извличат значителни конкурентни предимства от тяхната пълна вертикална интеграция и техните по-цялостни мрежи както в териториите на приемане, така и на доставяне.

Според френската компания България е един растящ и динамичен пазар, който позволява на Geopost да диверсифицира услугите си географски и да намери допълнителни двигатели за растеж на настоящите му дейности в Европа. А с големия ръст на електронната търговия сделката ще позволи на Geopost да подпомогне „Спиди“ АД в осъществяването на прехода към един ориентиран повече към крайния клиент (BtoC) и международно фокусиран модел.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Асен Василев: Напълно сме изпълнили 3 от 4 критерия за еврозоната
Понеделник, 26 Февруари 2024 18:19
"Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия и в момента следим инфлацията, която при нас спада по-бързо, отколкото в еврозоната и моделите и на Европейската комисия, и Европейската централна банка, и...
Какви са цените на кувертите за 8-ми март във Варна?
Понеделник, 26 Февруари 2024 17:04
Международният ден на жената наближава, с това се множат и офертите към нежния пол за празничната вечер. Ресторанти и барове се надпреварват с предложения и куверти. Цените варират от около 40 лева до...
Avast пред глоба от 16,5 милиона долара за продажба на информация за клиенти
Понеделник, 26 Февруари 2024 15:46
Avast, софтуерната компания за киберсигурност, е изправена пред глоба от 16,5 милиона долара, след като беше хваната да съхранява и продава информация за клиенти без тяхното съгласие. Федералната търговска...
Кои ще са 10-те най-големите икономики в света през 2100 г.
Събота, 24 Февруари 2024 17:59
Глoбaлнaтa иĸoнoмиĸa пoĸaзвa бaвeн pacтeж в ĸpaтĸocpoчeн плaн нa фoнa нa пpoдължaвaщитe гeoпoлитичecĸи ĸpизи и тpaйнитe пocлeдици oт пaндeмиятa. Дpyг ocнoвeн фaĸтop,...
Асен Василев: Вървим по план за еврото, ще изпълним последния критерий през тази година
Събота, 24 Февруари 2024 15:51
„Вървим по план за еврото. Вчера имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис....
САЩ включиха в санкционния си списък 14 руски петролни танкера
Събота, 24 Февруари 2024 14:37
САЩ включиха в санкционния си списък 14 руски петролни танкера, за да ограничат приходите на Москва от търговия с нефт. Мярката цели да съдейства за прилагането на ценовия таван, наложен от Запада на руския...
България е изпълнила три от четирите критерия за еврозоната
Събота, 24 Февруари 2024 13:01
България получи силна подкрепа за влизане в еврозоната на срещата на министъра на финансите Асен Василев с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, председателя на Европейската централна банка (EЦБ)...
Ще преговаряме с "Хюндай" за нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"
Петък, 23 Февруари 2024 13:04
След продължил повече от два часа дебат, депутатите приеха с един глас повече решението да се водят преговори с единственият класиран участник за строителство на 7-и и 8-и блок - корейската компания "Хюндай". Народните...
Търси в новини:
4567891011121314

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook