Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

И тази година варненци се радват на красива гледка в морето - грациозните бели лебеди, които са се превърнали в един от символите на зимна Варна. Увеличаващите се с всяка година птици идват тук да зимуват от Дания, Германия и Холандия. Наричат ги неми лебеди заради специфичния хриптящ звук,...
Новини

На 15 януари се е родил Божидар – първото бебе от съвместната кампания „Посади Надежда“ на Министерството на земеделието, храните и горите и Фондация „Искам бебе“, организирана през месец декември 2019 г. Божидар е от Варна, а родителите му са го чакали 10 години, научи Moreto.net...
Новини

Аспаруховият мост ще бъде неосветен в следващите няколко дни. Това съобщи Ивайло Маринов, кмет на район Аспарухово. Причината е повреден захранващ кабел към електроразпределителната мрежа. Предстои лабораторен анализ от страна на електроразпределителното дружество за установяване на точното...
Новини от Варна, региона и света

Язовир "Цонево" във Варненско източен заради частен ВЕЦ?

Петък, 10 Януари 2020 12:59
Източник: Moreto.net   
(11)   (172)
Сн.: Басейнова дирекция

Най-големият язовир в област Варна и шестият по обем в страната, чието ниво на водата в момента е най-ниското от 2002 година насам, най-вероятно е източен в интерес на частен ВЕЦ.

Това сочи анализ на Moreto.net по данните за нивата на язовира и графиците за използване на водите му през последните няколко години.

Припомняме, че последните официални данни за нивото на язовира (към края на декември 2019 г.) показват, че „Цонево“ е пълен едва на 44% от общия си обем (и на 39% от общия си полезен обем)

Количеството вода в него е 144 млн. куб.м. вода, при общ обем от 330 млн. куб.м.Водите на язовир „Цонево“ се използват за промишлени нужди за заводите в град Девня, както и за напояване на земеделските земи в Камчийска долина през лятото и есента. Част от водата от язовира се изпуска и като отток в реката след язовира, за да се запази нормалното функциониране на екосистемите в речното легло. За тези нужди средномесечно е необходима между 6 и 8 млн. куб.м. вода – около 5 млн. куб. м. за промишлеността на девненските заводи и между 1 и 1,8 млн.куб.м. вода като отток в реката.

Преди да отиде по предназначението си обаче водата минава през ВЕЦ-Цонево за производство на електроенергия. И в това няма нищо нередно.

Така е било обаче до февруари 2016 година.

След тази дата, според ежемесечните графици за използване на водите в язовира, към ВЕЦ-Цонево е започнало да се подава и допълнителни водни количества, извън необходимите за промишлеността и отток в реката.

И това е ставало с одобрението и подписа на министъра на околната среда и водите, видимо от документите. Тогава екоминистър е била Ивелина Василева, която първа е одобрила този месечен график за използване на водите от язовир Цонево. По-късно одобрението си дава и настоящият министър на околната среда Нено Димов.

По тази схема от язовир „Цонево“ са източени общо 267 млн. куб.м. вода, съотвено 63 млн. куб.м. вода през 2016 година, 94 млн. куб.м. вода през 2017 г., 78 млн. куб.м. вода през 2018 г. и 32 млн. куб.м. вода през 2019 година.

Казано по друг начин, ако през последните две години към ВЕЦ-Цонево се подаваше само водата, необходима за промишлени нужди и минимално допустим отток към реката, в момента в язовира щеше да има 254, а не 144 млн. куб.м. вода, а язовирът щеше да бъде на обичайното си ниво от около 75% от пълния си обем.Кой стои зад ВЕЦ-Цонево?

Разследване на Moreto.net показва, че това е фирма „Вестел 2002“ ООД със собственици Хайри Муса Кулов и Айнур Мустафа Гошкелов.

Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат.

Чрез друга фирма Хайри Кулов и Айнур Гошкелов са собственици на друг ВЕЦ, който през 2016-2017 година източи почти до крайност язовир „Пчелина“ край пернишкото село Лобош.

Същият ВЕЦ бе замесен и в редица сигнали за замърсяване на водата след язовира, която се влива в река Струма.

На 1 септември 2017 година ВЕЦ „Цонево“ е бил проверен от Басейнова дирекция „Черноморски район“ за евентуално незаконно водовземане, както и за други дейности, нарушаващи закона. При проверката не са открити нарушения.

По време на проверката ВЕЦ „Цонево“ е бил с инсталирани два хидроагрегата с мощност 713 kW и 450 kW.

През март същата година от фирмата правят инвестиционно предложение за реконструкция и разширение на централата. Целта е увеличаване мощността на централата, чрез монтиране на три допълнителни хидроагрегата с обща мощност 1944 kW.

Точно през 2017 година централата е „обработила“ и най-големи количества вода – по около 15 млн. куб.м. вода средномесечно, или по 9 милиона кубика вода от язовира над нуждите за промишлеността и реката.

През 2019 година, въпреки сушата и прогресивно намаляващото ниво на язовир „Цонево“, централата ВЕЦ „Цонево“ отново е получавала макар и занижени квоти за използване на вода над тази, необходима за промишлеността.

Едва в графика за използване на водата от язовир „Цонево“ за януари 2020 година има изрично разпореждане от министерството на Околната среда и водите ВЕЦ-ът да използва само вода, която е предназначена за промишлеността.

След дъжд качулка!

Язовир "Цонево" (Официално все още с наименование "Георги Трайков") е шестият по големина (обем) язовир в страната. Разположен е на територията на Варненска област. Построен е през 1974 година по поречието на река Луда Камия, а стената му е от типа земно-насипна и е най-голямата от този тип в България. Язовир "Цонево" се явява изравнител на язовир "Камчия", който е построен по-нагоре по теченито на същата река. При построяването на язовир Цонево е заложено водите му да се използват за промишлени нужи за заводите в град Девня, както и за напояване на земеделските земи в Камчийска долина. Въпреки, че водите му са предназначени за промишлени нужди, в последствие той е предвиден за аварийно-резервен вариант за водоснабдяване на Варна. През 2002-2004 година е изградена водопроводна връзка от язовира до деривацията Китка-Варна. Изградена е и помпена станция, както и инсталация за хлориране на водата.

Язовир Цонево се пълни основно от река Луда Камчия (или по-точно от това, което се изпуска от язовир Камчия, който е построен в по-горните течения на същата река), както и от водосборната област около самия язовир и тази след язовир Камчия по поречието на реката.(11)  (172)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
16:05ч. 3 Февруари 2020 #22
robyst
Нещо главният прокурор нява ли да направи срещу тия с турските имена и техните подлоги като николинка?
18:18ч. 11 Януари 2020 #21
Име(nick)
Ти защо не изчезнеш? Явно работа си нямаш. Нито живот. Е предвид това, защо не изчезнеш?
18:14ч. 11 Януари 2020 #20
robyst
Къде изчезна бе николинке?Пак ли ти спряха тока или ходи да копаш домати?
Новини от Варна, региона и света
Лесни упражнения свалят кръвното налягане, установиха учени
Неделя, 17 Януари 2021 18:59
Канадски учени са установили, че упражнения за разтягане– т. нар. стречинг, намаляват кръвното налягане по-ефективно от ходенето. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physical Activity...
Бизнесът в Гърция загуби близо 35 млрд. евро
Неделя, 17 Януари 2021 18:39
Всички гръцки компании, не само тези, които са били принудени да затворят по време на блокирането, са претърпели загуби в приходите, достигащи почти 35 милиарда евро в периода от януари до септември миналата...
Екоминистърът: Пестицидите край Своге щяха да отидат в питейната вода, а рибата в Дунав - да измре
Неделя, 17 Януари 2021 18:25
Ако не бяхме изчистили пестицидите край Своге, всичко щеше да отиде в питейната вода. Сега не само щяхме да имаме трансгранично замърсяване, а и всичката риба до Дунава щеше да е измряла". Това коментира...
9 от най-смелите и ужасяващи експерименти в историята
Неделя, 17 Януари 2021 18:11
Aĸo чoвeчecтвoтo нe пpoвeждaшe eĸcпepимeнти, вepoятнo ниĸoгa нямaшe дa излeзe oт ĸaмeннaтa epa. Ho ĸъдe e гpaницaтa мeждy нeoбxoдимocттa oт пoлyчaвaнe нa нoви дaнни и cмиcълa и...
Прогнозират до 75% спад на туристи през зимата
Неделя, 17 Януари 2021 17:53
Курортът Пампорово традиционно е предпочитана дестинация за пътувания на българите. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона. Очакваме това да се запази,...
Не яжте грейпфрут, ако сте с коронавирус
Неделя, 17 Януари 2021 17:34
По време на лечение от коронавирус не трябва да се консумира грейпфрут. Също така е противопоказан за хора с онкологични и кардиологични заболявания. Това каза диетологът Анна Белоусова. „Грейпфрутът...
568 души под карантина са проверени във Варна и областта през през уикенда
Неделя, 17 Януари 2021 17:19
През почивните дни във Варна и областта са проверени 568 души за спазване на наложената им задължителна домашна карантина, съобщават от полицията за Moreto.net. Проверките са извършени по адреси на...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Нощувки-ТОП Център-ВИНС-х-л Черно Море-ОБщината-СПОРТНА
СТАИ на 2минути до ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВИНС -3 минути до хотел ЧЕРНО МОРЕ- ОБЩИНАТА-5мин пеша до -МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВОЕННО-МОРСКО У-ЩЕ- - СПОРТНА ЗАЛА почивка всички удобства и условия!!!- от...
Полезно
Женско списание Кухни по поръчка
Спешен зъболекар Портална автоматика
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как се пазите от коронавируса?
Стоя си у дома.
Излизам, но използвам маска и ръкавици.
Излизам, но използвам маска.
Без маска, но се дистанцирам.
Не взимам специални мерки.
Няма вирус, конспирация е.
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook