Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Новини

От 10 дни мръсните води на Аспарухово и Галата отново се вливат във Варненското езеро, а от институциите във Варна, съобщават за това едва днес и то след запитване от страна на Moreto.net. Информация за евентуален проблем с новата тръба и теч на фекалии в езерото получихме в редакцията ни още в ...
Новини

Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна и Басейнова дирекция Черноморски регион са организирали съвместна проверка по сигнал за авария по тръбопровода във Варненско езеро, съобщиха за Moreto.net от РИОСВ-Варна. На 25 януари в РИОСВ-Варна и Басейнова дирекция-Черноморски район ...
Новини

10 дни от нас се крие, че е спукана отново тръбата във Варненското езеро, а това е екологична катастрофа. Това каза по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров Екоминистърът обвини за това директора на ВиК - Варна - Валентин Вълканов. Припомняме, че едва вчера (25 януари)...
Новини от Варна, региона и света

Язовир "Цонево" във Варненско източен заради частен ВЕЦ?

Петък, 10 Януари 2020 12:59
Източник: Moreto.net   
(11)   (172)
Сн.: Басейнова дирекция

Най-големият язовир в област Варна и шестият по обем в страната, чието ниво на водата в момента е най-ниското от 2002 година насам, най-вероятно е източен в интерес на частен ВЕЦ.

Това сочи анализ на Moreto.net по данните за нивата на язовира и графиците за използване на водите му през последните няколко години.

Припомняме, че последните официални данни за нивото на язовира (към края на декември 2019 г.) показват, че „Цонево“ е пълен едва на 44% от общия си обем (и на 39% от общия си полезен обем)

Количеството вода в него е 144 млн. куб.м. вода, при общ обем от 330 млн. куб.м.Водите на язовир „Цонево“ се използват за промишлени нужди за заводите в град Девня, както и за напояване на земеделските земи в Камчийска долина през лятото и есента. Част от водата от язовира се изпуска и като отток в реката след язовира, за да се запази нормалното функциониране на екосистемите в речното легло. За тези нужди средномесечно е необходима между 6 и 8 млн. куб.м. вода – около 5 млн. куб. м. за промишлеността на девненските заводи и между 1 и 1,8 млн.куб.м. вода като отток в реката.

Преди да отиде по предназначението си обаче водата минава през ВЕЦ-Цонево за производство на електроенергия. И в това няма нищо нередно.

Така е било обаче до февруари 2016 година.

След тази дата, според ежемесечните графици за използване на водите в язовира, към ВЕЦ-Цонево е започнало да се подава и допълнителни водни количества, извън необходимите за промишлеността и отток в реката.

И това е ставало с одобрението и подписа на министъра на околната среда и водите, видимо от документите. Тогава екоминистър е била Ивелина Василева, която първа е одобрила този месечен график за използване на водите от язовир Цонево. По-късно одобрението си дава и настоящият министър на околната среда Нено Димов.

По тази схема от язовир „Цонево“ са източени общо 267 млн. куб.м. вода, съотвено 63 млн. куб.м. вода през 2016 година, 94 млн. куб.м. вода през 2017 г., 78 млн. куб.м. вода през 2018 г. и 32 млн. куб.м. вода през 2019 година.

Казано по друг начин, ако през последните две години към ВЕЦ-Цонево се подаваше само водата, необходима за промишлени нужди и минимално допустим отток към реката, в момента в язовира щеше да има 254, а не 144 млн. куб.м. вода, а язовирът щеше да бъде на обичайното си ниво от около 75% от пълния си обем.Кой стои зад ВЕЦ-Цонево?

Разследване на Moreto.net показва, че това е фирма „Вестел 2002“ ООД със собственици Хайри Муса Кулов и Айнур Мустафа Гошкелов.

Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат.

Чрез друга фирма Хайри Кулов и Айнур Гошкелов са собственици на друг ВЕЦ, който през 2016-2017 година източи почти до крайност язовир „Пчелина“ край пернишкото село Лобош.

Същият ВЕЦ бе замесен и в редица сигнали за замърсяване на водата след язовира, която се влива в река Струма.

На 1 септември 2017 година ВЕЦ „Цонево“ е бил проверен от Басейнова дирекция „Черноморски район“ за евентуално незаконно водовземане, както и за други дейности, нарушаващи закона. При проверката не са открити нарушения.

По време на проверката ВЕЦ „Цонево“ е бил с инсталирани два хидроагрегата с мощност 713 kW и 450 kW.

През март същата година от фирмата правят инвестиционно предложение за реконструкция и разширение на централата. Целта е увеличаване мощността на централата, чрез монтиране на три допълнителни хидроагрегата с обща мощност 1944 kW.

Точно през 2017 година централата е „обработила“ и най-големи количества вода – по около 15 млн. куб.м. вода средномесечно, или по 9 милиона кубика вода от язовира над нуждите за промишлеността и реката.

През 2019 година, въпреки сушата и прогресивно намаляващото ниво на язовир „Цонево“, централата ВЕЦ „Цонево“ отново е получавала макар и занижени квоти за използване на вода над тази, необходима за промишлеността.

Едва в графика за използване на водата от язовир „Цонево“ за януари 2020 година има изрично разпореждане от министерството на Околната среда и водите ВЕЦ-ът да използва само вода, която е предназначена за промишлеността.

След дъжд качулка!

Язовир "Цонево" (Официално все още с наименование "Георги Трайков") е шестият по големина (обем) язовир в страната. Разположен е на територията на Варненска област. Построен е през 1974 година по поречието на река Луда Камия, а стената му е от типа земно-насипна и е най-голямата от този тип в България. Язовир "Цонево" се явява изравнител на язовир "Камчия", който е построен по-нагоре по теченито на същата река. При построяването на язовир Цонево е заложено водите му да се използват за промишлени нужи за заводите в град Девня, както и за напояване на земеделските земи в Камчийска долина. Въпреки, че водите му са предназначени за промишлени нужди, в последствие той е предвиден за аварийно-резервен вариант за водоснабдяване на Варна. През 2002-2004 година е изградена водопроводна връзка от язовира до деривацията Китка-Варна. Изградена е и помпена станция, както и инсталация за хлориране на водата.

Язовир Цонево се пълни основно от река Луда Камчия (или по-точно от това, което се изпуска от язовир Камчия, който е построен в по-горните течения на същата река), както и от водосборната област около самия язовир и тази след язовир Камчия по поречието на реката.(11)  (172)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Коментари
16:05ч. 3 Февруари 2020 #22
robyst
Нещо главният прокурор нява ли да направи срещу тия с турските имена и техните подлоги като николинка?
18:18ч. 11 Януари 2020 #21
Име(nick)
Ти защо не изчезнеш? Явно работа си нямаш. Нито живот. Е предвид това, защо не изчезнеш?
18:14ч. 11 Януари 2020 #20
robyst
Къде изчезна бе николинке?Пак ли ти спряха тока или ходи да копаш домати?
Новини от Варна, региона и света
Софтуерна компания стартира стажантска програма за курсистите на Advance Academy
Днес, 27 Януари 2021 10:00
Flex Bricks Software в партньорство с Advance Academy стартира стажантска програма за най-добрите курсисти, успешно завършили цялата присъствена програма по WEB Development. След нейният край, ментори...
Сигнали за паднали дървета и прекършени клони в цяла Варна (снимки)
Днес, 27 Януари 2021 09:54
Силен вятър с пориви до 27 м/с. във Варна и областта, е прекършил дървета и клони на много места в града и околностите, показва проверка на Moreto.net По-рано сутринта на бул."Осми приморски полк" в...
При спецакция във Варненско: Заловиха обявен за общодържавно издирване, провериха 400 души
Днес, 27 Януари 2021 11:52
Близо 400 души и 253 моторни превозни средства са проверени в рамките на специализирана полицейска операция на 26 януари, съобщават от ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Проверките са извършени в селата...
От 29 януари пристигащите в страната трябва да предоставят документ за негативен резултат от PCR-тест
Днес, 27 Януари 2021 11:39
Считано от 29 януари (петък) до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест, това е записано...
Нормална е зимната обстановка в община Девня (снимки)
Днес, 27 Януари 2021 11:30
Всички пътища на територията на община Девня са проходими, обстановката е нормална, съобщи кметът Свилен Шитов. Към момента всички пътища на територията на община Девня са проходими при зимни условия....
Варненският район "Младост" с ново осветление до края на годината
Днес, 27 Януари 2021 11:19
Ново улично осветление ще има в район „Младост“ до края на годината. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“, на което съветниците дадоха съгласие за съфинансиране на проект...
Ограничено е движението на МПС над 12 т по АМ "Хемус" в посока Варна
Днес, 27 Януари 2021 11:16
Временно движението за МПС над 12 т по АМ "Хемус" в посока Варна е ограничено поради снегопочистване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Нощувки-ТОП Център-ВИНС-х-л Черно Море-ОБщината-СПОРТНА
СТАИ на 2минути до ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВИНС -3 минути до хотел ЧЕРНО МОРЕ- ОБЩИНАТА-5мин пеша до -МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВОЕННО-МОРСКО У-ЩЕ- - СПОРТНА ЗАЛА почивка всички удобства и условия!!!- от...
Полезно
Женско списание Рекламирай ТУК
Спешен зъболекар Портална автоматика
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.4 + 1.0
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook