Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Варна 2017: Инфраструктурните начинания на града (годишен обзор)

Сряда, 20 Декември 2017 13:42
Източник: Moreto.net   
Разнородни събития белязаха живота във Варна през 2017-та. Поредица от обзорни материали на Moreto.net ще проследи и открои най-важното, случило се през изтеклата година.

През 2017-та инфраструктурните подобрения във Варна не стихнаха. Началото на големи и знакови за града проекти стартира именно през тази година. Безспорно най-мащабният от тях е новият бул. „Левски“. След дългогодишно очакване най-сетне започнаха реални строителни работи по трасето, което буквално ще прекосява целия град. То ще преразпредели вътрешния трафик и ще отведе транзитния, който задръства града особено през летните месеци. По думите на кмета Иван Портних това е най-големият проект от десетилетия насам и по мащаби може да се сравни със строителството на Аспарухов мост.

Активната дейност по проекта стартира, след като държавата отпусна над 80 млн. лева за прокарване на пътя. Още през лятото премиерът Бойко Борисов заяви готовността да бъдат предоставени средствата, за да се случи мащабният проект. Тогава министър-председателят коментира, че ако не се вземат мерки и трасето не се реализира, е въпрос на време градът да колабира по отношение на увеличаващия се трафик.

Само дни по-късно не закъсня и първата копка на обекта. По-активните дейности, свързани с промени в трафика и с премахване на различни обекти, започнаха през есенните месеци.

Последва разчистване на тонове боклук от Максуда, където също ще минава булевардът.

Премахнати бяха временни обекти в различни отсечки от трасето. Изсечени бяха дървета, за да освободят място за асфалтовия път. Започнаха процедури за отчуждаване на около 200 имота за милиони левове. Не закъсня и недоволството на собствениците, след като започнаха да получават дадените оценки на собствеността им.

Проектът обхваща района от кръстовището на бул. „Васил Левски“ с ул. „Подвис“ и ул. „Брегалница“, до крайбрежната ул. „Девня“. Предвижда се разширяване на булеварда, който ще стане с две платна с по три ленти, и с две локални платна с по две ленти. Ще бъдат изградени 6 рампи за вливане и отливане от булеварда към обслужващите платна. Пресичането на ул. „Прилеп“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Сливица“, бул. „Вл. Варненчик“ и ул. „Кракра“ ще се осъществява на различни нива, като бул. „Левски“ ще преминава под тях.

През годината работа започна и по пътната мрежа в „Аспарухово“. Стартира разширяването на ул. „Мара Тасева“, а обновяване предстои и за основните булеварди в района.

Ремонти обхванаха ул. „Цар Борис III” във „Виница“, а също ул. „Студентска“, както и пътя за „Златни пясъци“, ул, „Ана Феликсова“ и други.

И през 2017-та се реализираха ремонтни дейности по Аспарухов мост. Реновирана бе част от съоръжението. След подвеждаща информация на няколко пъти в крайна сметка обновяването на същинската част от моста обаче бе отложено от есента за 2018-та година.

Развитие получи и въпросът с изграждането на рибарското пристанище в „Аспарухово“. Правителството учреди право на строеж. През септември бяха разкрити подробности около самия проект като стана ясно, че реални строителни дейности има възможност да стартират още през 2018-та година.

Проектът с прокарването на охранителните канали в „Аспарухово“ и облагородяването на района около тях най-сетне бе доведен до край.

През есента бе даден старт на същинската работа по градежа на парк във „Възраждане“. Очаква се работата да приключи до края на 2018-та.

Започна и изграждането на нов спортен комплекс в „Галата“. Откриха многофункционална спортна площадка в двора на МГ и ОУ „Захари Стоянов“.

С бавни темпове продължи безвъзмездното саниране на блокове във Варна. След завършване на дейностите няколко жилищни здания бяха инспектирани на място от представители на градската управа.

През изминалата година започна работа по създаването на индустриално-технологичен парк в Южна промишлена зона чрез създаването на общинско дружество, в което акционер ще стане и държавата.

Стартира ремонт на сградата на Младежкия дом след месеци забавяне поради пропуски на проектантите. Освен това завърши реновирането на Морското казино, в което на този етап официално функционира само изложбената част, а до половин година се очаква врати да отворят заведенията и останалите помещения.

Продължи облагородяването на зоната около Морска гара. Заработиха нови заведения, за кратко в небето се издигна атрактивен въздушен ресторант, а районът напълно се утвърди като притегателна за разходки и развлечение на варненци и гости на града. За летния сезон на крайбрежната алея най-сетне заработи паркинг, който значително подпомогна разрешаването на проблема с паркирането по протежение на морето.

Мащабни проекти стартираха и по отношение на образователната инфраструктура. Десет училища се сдобиха с нови спортни площадки. Вече се организира основен ремонт и саниране на девет училищни сгради, както и три детски градини.

След дълго отлагане заработи автоматизираната билетна система на градския транспорт, но съвсем не в пълен обем, а само пилотно по една единствена линия. Така и не се изясни категорично причината за забавянето и какви реално са пропуските при реализирането на проекта. Стана ясно, че системата ще бъде пусната по всички линии след приемане на транспортната схема за града. Междувременно вече е в ход доставката на 15 нови автобуса, които ще допълнят парка на общинския превозвач. На практика стартира и работата по втората част на проекта за интегриран градски транспорт. Предстои ремонт на основни булеварди и подлезите по тях като бул. „Васил Левски“ и „Приморски“.

Междувременно съществено се предвижиха и нещата що се отнася до Синята зона в града, чието организиране се готви от години. Според последната информация тя трябва да се случи до пролетта на 2018-та година. Вече са разписани правилата за таксуване в отделните части и начина на плащане, както и санкциите, които грозят нарушителите.


Коментари
18:46ч. 26 Декември 2017 #7
Sеa_Dog1
Коментарът е премахнат
Причина: Лични нападки и обиди
13:40ч. 21 Декември 2017 #6
elibal
vas1970 обобщи най-добре ситуацията в града.

За големите инфрастр. проекти са взети и ГОЛЕМИ ЗАЕМИ, така че не е чак толкова за хвалба.

Ремонтите, добре.
А кажете нещо за ИНТЕГРИРАНИЯ ГРАДСКи танспорт. Кой некадърен екип от Общината изяде парите и вече 2 г. СЛЕД изтичане на срока - нищо. Някой беше ли наказан? Кажете за този проект
12:09ч. 21 Декември 2017 #5
Rain
Иронски и тоя от 1970, като не ви харесва идете си на село. Аман от черногледи овце
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Общинският съвет във Варна прие декларация против ветропарковете в Черно море
Днес, 21 Февруари 2024 11:02
Общинският съвет във Варна прие декларация, с която застава зад искането на рибарския и туристическия бранш за оттегляне приетия на първо четене законопроект за ветропарковете в Черно море, предаде репортер...
„Пирогов“: Доклад на АДФИ доказва, че няма престъпления и корупция в болницата
Днес, 21 Февруари 2024 10:49
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила, че в УМБАЛСМ „Пирогов“ няма престъпление и корупционни практики, съобщиха от лечебното заведение. Приключи проверката на Агенцията за...
21 февруари - Международен ден на майчиния език
Днес, 21 Февруари 2024 10:38
На 21 февруари отбелязваме Международния ден на майчиния език /International Mother Language Day/.  Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден...
Бойко Борисов за меморандума на ПП-ДБ: Не съм го получавал и чел
Днес, 21 Февруари 2024 10:26
Подобен подход е незрял. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с меморандума изготвен от ПП-ДБ. "Не съм получавал никакъв меморандум. Не съм го чел. Един такъв документ трябва да се...
Над 60% от завършващите медици искат да се реализират в България
Днес, 21 Февруари 2024 10:15
Рекорден брой млади лекари – 62,5% желаят да се реализират в България. Това сочат резултатите от анкета сред завършващите медицина в МУ-София. Като аргумент да изберат България младите лекари са посочили...
Жалбата по същество за отстраняването на кмета на "Приморски" влиза в съда
Днес, 21 Февруари 2024 10:02
За 13:40 часа днес, 21 февруари, в Административен съд Варна е насрочено производството по жалбата по съществото на спора срещу Решение № 296/11.02.2024 г. на Общинската избирателна комисия, с което се...
Майка със сурови съвети в YouTube получи присъда за насилие над деца
Днес, 21 Февруари 2024 09:48
Майка от Юта, чиито сурови родителски съвети я направиха влиятелна в YouTube, беше осъдена на най-малко четири години затвор за насилие над деца. 42-годишната Руби Франке се извини през сълзи в съда,...
Без вода днес във Варна
Днес, 21 Февруари 2024 09:36
Аварии оставят няколко варненски района без вода от сутринта, съобщиха от ВиК-Варна. - местност "Лазур" и местност "Малка Чайка" - до около 20 часа; - част от местност "Пчелина" - до около 14:30 часа; -...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Фотографски услуги
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.8 + 1.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook