Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

За пореден случай на замърсяване на въздуха в района на Девня алармира читател на Moreto.net. Замърсяването е от химически завод в кв. "Повеляново", а снимката е документирала замърсяването в 12:55 часа днес, 1 декември. РИОСВ-Варна вече са информирани за обгазяването. Припомняме, това не е
Новини

Тази неделя, 3 декември, академия “Кино за деца” ще продължи със забавленията за млади кинолюбители. След старта na Академия кино за деца миналата седмица, най-младите зрители ще се срещнат отново със зайчетата Лори и Флюк, герои от "Небесния Анри” - втория филм от поредицата....
Новини

Лидл България стартира празничния сезон с игра с награди. В периода от 27.11 до 23.12.2023 регистрирането на покупки в приложението Lidl Plus може да донесе подарък на 400 късметлии, а именно 1 от 400 лаптопа Huawei MateBook D15. Ето и правилата: За периода на играта всяка сканирана покупка с Lidl Plus на стойност минимум 40 лв. носи 1 точка в приложението. Съответно ако клиентите сканират в м
Новини от Варна, региона и света

Кои са основните моменти в програмите на кандидатите за кмет на Варна?

Вторник, 20 Октомври 2015 12:11
Източник: Moreto.net   
Дни преди местния вот на 25 октомври Moreto.net се свърза с десетимата претенденти за кметския стол във Варна. Как отделните кандидати виждат бъдещето на града в следващите 4 години и кои според тях са основните проблеми в морската столица? Това са част от десетте въпроса, които им зададохме. В поредица от материали ще публикуваме отговорите на Димитър Карбов, Радостин Морфов, Данаил Папазов, Миглена Темелкова, Чавдар Трифонов, Кирил Йорданов, Костадин Костадинов, Младен Младенов, Анелия Клисарова и Иван Портних по всяка една от темите.

Първият въпрос, който отправихме към кандидатите за кмет на Варна, е:

Кои са трите основни момента в програмата Ви за управление за следващите четири години?

№9 Димитър Карбов

Цялата ни предизборна програма, която е предвидена за 8 години, представлява приоритет.

Прозрачно управление чрез публични отчети, които ще давам на 6 месеца. Създаване на публичен електронен регистър, в който на достъпен език да се обявява информация за отдадените от Община Варна концесии. Видео предаване на заседанията на Общинския съвет и прозрачност в гласуванията на ОбС.

Важно е гражданите да могат да се информират за това кой общински съветник, от коя партия или коалиция, какви позиции защитава, как е гласувал, защитил ли е или не е защитил публичния интерес

В приоритетите ни е да изградим:

- младежки дом, кучкарник, социален здравен център;

- ние ще изготвим проект за данъчни преференции за семейства и лица, които имат деца, регистрирани с постоянен адрес във Варна и предимство при кандиатстване във варненските детски градини;

- отдаваме грижа към хората със специални потребности. Ще настояваме да се монтират специални апарати в автобусите, чрез които да се информират гражданите с нарушено зрение за номера на автобуса и името на спирката. Ще им осигурим условия за безплатни карти за градския транспорт;

- в приоритетите ни са създаването на общински предприятия, които да ремонтират 40% от градската пътна инфраструктура, за да може бързо, ефективно и устойчиво да разрешим проблема с дупките по улиците;

- ще работим съвместно с неправителствените организации. Гарантирам, че ще търсим постоянен диалог с тях. Убедени сме, че те обединяват много креативни хора и тяхното мнение е важно за нас. След привличане на допълнителни приходи в бюджета на Варна, ще увеличим средства за неправителствения сектор.

Тази и още много конкретика, свързана с това какво и как ще направим ние, национално отговорните български патриоти, ще може да се намери в нашата предизборна програма.

__

№10 Радостин Морфов

Първи мой основен приоритет е създаването на общински предприятия, които ще поемат всички бюджетни дейности, които по своето естество не са търговски и не следва да се изпълняват от частни търговски дружества, след т. нар. „обществени” поръчки, източник на корупция и злоупотреби. Чрез създаването на общински предприятия ще се икономисат 20% от общинския бюджет за ДДС и 30 – 100% (и повече) за печалба и комисионни за посредниците от общината и от Общинския съвет. Ще се избегнат безкрайните процедури по обжалване на резултатите от търга в съда, които продължават година и повече и никой не извършва дейностите. Дейностите на тези предприятия ще бъдат насочени в следните направления: „Строителство и ремонти”, „Предприятие имоти”, „Пътища и съоръжения”, „Паркоустройство”, „Чистота”, „Общинска служба охранителна дейност”.

Втори мой приоритет е Община Варна да хвърли всички възможни сили и средства за възстановяване на варненската промишленост и да увеличи унизително ниския социален статус на варненци чрез разкриването на много и целогодишни работни места.

Трети мой приоритет е възстановяването на варненската инфраструктура. Община Варна като сериозна туристическа дестинация е необходимо да залага на естетичността и красотата при извършването на ремонтно-строителни дейности на нейната територия. Нужно е опазване и възстановяване на сгради и обекти с висока историческа и архитектурна стойност, в числото на които влиза и „Морската градина” на Варна.

__

№18 Данаил Папазов

Оптимизиране на работа на администрацията чрез въвеждането на повече електронни услуги като средство за справяне с бюрокрацията и корупцията. Агресивно привличане на инвеститори с цел разкриване на нови работни места и повишаване на доходите. Смяна на модела – изграждане и рехабилитация на инфраструктурата от периферията към центъра на града.

__

№19 Миглена Темелкова

Ефективното управление в публичния сектор налага на първо място потребността от силна и прозрачна местна власт. Това звучи особено актуално във Варна, защото непрозрачността в управлението на общината е факт. Никъде в официалната електронна страница на администрацията, например, гражданите не могат да намерят етапен или цялостен отчет за разходените средства по изпълнението на програмите и проектите, свързани с извършените до момента и извършващите се понастоящем ремонтни, строителни и рехабилитационни дейности в града. На обществеността на Варна не е известно колко струват ремонтите по централните булеварди или на колко в крайна сметка ще възлезе ремонта на Спортната зала. Гражданите трябва да знаят къде отиват парите им и защо само определени фирми са изпълнители по общинските инфраструктурни проекти.

Облекчаването на трафика и задръстванията в града, както и произтичащата от това по-ниска запрашеност на въздуха е приоритет, който налага сериозен анализ на пътната, транспортната, социалната и туристическата инфраструктура на града с оглед решаването на проблема в дългосрочен аспект. Това налага инвестиции в проекти, водещи до намаляване на трафика и задръстванията в градските зони, както и инфраструктурна осигуреност на паркоместа в централните части на града.

Социалната среда и жизненият стандарт на жителите на Варна са свързани с привличането на инвестиции в града, със създаването на благоприятен бизнес климат и с развитието на високо-технологична регионална икономика, която позволява откриването на нови работни места и увеличаване на доходите.

__

№24 Чавдар Трифонов

Ще си позволя да се върна към слогана на Джеймс Карвил от кампанията на Клинтън през 1992 г.: „Икономиката, глупако!”. Варна ще стане прекрасно място за живеене, ако се съсредоточим върху три основни приоритета през следващите 4 години – икономически растеж, професионална администрация и подобряване на инфраструктурата.

Икономическият растеж означава нови работни места и по-високи доходи. Но бързото постигане на висок стандарт на живот е възможно единствено чрез т.нар. умен икономически растеж и качествено управление на всички процеси в общината.

За да привлечем инвестиции към Варна, ни е необходима работеща и ефективна администрация, както и пълното й дигитализиране.

Липсата на добра инфраструктура е основен проблем за варненци, който влошава качеството им на живот. Затова усилията през следващия мандат трябва да се съсредоточат върху нейното подобряване.

__

№28 Кирил Йорданов

Със сигурност ще има повече от три, при това - насоки, защото моментът е кратък, а насоките, по които трябва да се работи, са разположени напред във времето и изискват системни и методични усилия. Припомням, че средствата, спечелени за града по Европейските програми, които сега така предизборно се рекламират, бяха предшествани от 5-годишен системен труд!

Но! Първо и най-неотложно: трябва да се положат незабавни усилия за приключване на проектите по предходния програмен период – особено на Интегрирания градски транспорт (ИГТ) и на пречиствателната станция в КК “Златни пясъци”. Защото, при сегашното им състояние, те са безнадеждно закъснели. Т. е, трябва да се опитаме да спасим, каквото може от тези средства, и в същото време – да намалим размера на тежките санкции, които неизбежно ще последват. Заплащането им със средства на данъкоплатците (от общинския бюджет), заедно с изтегления от общината кредит от 60 000 000 лв. – само за тази година, ще постави града в изключително тежка ситуация. За нещо по-лошо – не смея и да мисля! Форсираното асфалтиране в момента не решава нищо, свързано с безвъзвратното закъснение на изпълнението по ИГТ, където има да се изграждат още осем компонента!

Възстановяването на икономиката на града и привличането на инвестиции е друго основно направление, което, от своя страна, ще даде възможност за разкриването на нови работни места и за увеличаването на общинския бюджет, а оттук – и по-качествено здравеопазване, образование, социална политика. Имам предвид трите стълба, които осигуряват на хората най-важното – възможността да се развиват, а не просто да оцеляват. Централни приоритети в строителната ми програма, които не мога да пропусна в този отговор, са построяването на втория Аспарухов мост-близнак и доизграждането на околовръстните пътища – процес, започнал в предишните ми мандати и прекъснат през последните три години. На тези два приоритета отреждам главна роля при възстановяването на градската икономика и привличането на нови инвестиции.

__

№29 Костадин Костадинов

Привличане на инвестиции за съживяване на индустрията в града и отваряне на нови работни места, съкращение на общинската администрация и въвеждане на пълния набор от електронни услуги за гражданите, ликвидиране на корупцията в общината.

__

№33 Младен Младенов

Основните моменти са:

- здравеопазване, образование и туризма;

- свеждане до минимум корупцията, премахване олигарсите от властта;

- работа и хляб за хората, чужди инвестиции и задържане на живия капитал в България.

__

№39 Анелия Клисарова

Най-важното е градът ни отново да има работеща икономика. Това може да стане чрез печеливши общински фирми, както и чрез привличане на стратегически инвестиции, които да свържат бизнес-наука-иновации – на Варна и отива да създава високи технологии, развитие на туризма и морския бизнес. За да се развива икономиката е необходим климат на доверие между бизнеса и общината, трябва в ускорени срокове да изградим електронна община, администрацията трябва да е в услуга на гражданите и да бъде контролирана от тях.

Няма как да разкажа цялата програма, но варненци, могат да видят цялата платформа на сайта ми.

__

№40 Иван Портних

Инвестиции в кварталите, за да може всеки варненец да усети промяната пред своя дом. Само по ОП” Региони в растеж ” вече сме осигурили финансиране от 84 млн.лв. – за нови детски градини, училища, осветление, междублокови пространства. Готови са и проектите „Нашето зелено Трошево“ и „Кайсиева градина“, които предвиждат цялостно обновяване на районите. Вместо сиви панелни комплекси, кварталите на Варна ще бъдат озеленени и зацветени. Работим по проект за рибарско пристанище в Карантината, предстои ремонт на Аспаруховия мост, до края на годината започваме работа по рехабилитация на двата охранителни канала в квартала, ще изградим и нов басейн.

Възраждане и съхраняване духа на Варна – опазваме архитектурното богатство на града – актуализирахме списъка със защитените сгради, три общински обекта вече са с обновени фасади, предстоят още ремонти; възстановяваме историческите паметниците, създаваме нови градски културни пространства – със скулптури и пластики; работим по проекти за нова сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, нова сграда на Младежкия дом, общинска галерия за варненските художници.

Варна – зелен град – Варна ще има нови паркове! Готови сме с паркоустройствените планове за „Младост” и „Възраждане”, както и за парка в „Аспарухово”. Продължаваме с обновяването на втората част на Морската градина – с ремонт на алеи, осветление, зацветяваме града.

..................................................

Отговорите са подредени според поредните номера на съответните партии, коалиции и инициативни комитети, които стоят зад кандидатите в бюлетината за провеждане на местни избори.

..................................................

Вижте как кандидат-кметовете на Варна отговориха на останалите девет въпроса, касаещи управлението на морската столица.


Коментари
11:01ч. 21 Октомври 2015 #10
312
С толкова много политически тролове, не е забавно вече...
22:12ч. 20 Октомври 2015 #9
Sea
Всички гласувайте по съвест. Стига с платения вот, разбрахме на кого кой му плаща, достатъчно е. Ако щете вземете им парите, но пуснете по съвест!
20:54ч. 20 Октомври 2015 #8
Niko
Няма никакво значение кой ще е Кмет. Така или иначе ще бъде кукла на конци.

Важното е всички да си завлечем Д-тата до избирателните секции и да вкараме електронния вот в действие.
Новини от Варна, региона и света
Клошари запалиха къща във Варна и вдигнаха огнеборците на крак
Петък, 1 Декември 2023 15:59
Димна завеса покри част от центъра на Варна. Причината е пожар в изоставена къща на ул. "Ал. Дякович", станал преди минути. От полицията съобщиха за Moreto.net, че клошари са предизвикали пожара, а огнеборците...
Николай Денков: Няма да се продават земи от поземления фонд
Петък, 1 Декември 2023 15:47
Няма да се продават земи от поземления фонд на държавата, заяви премиерът Денков в НС, предаде БНР. "Няма да се продават земи и тази тема е приключена! Каквито и писма да са разменяни между Министерството...
Зукърбърг пуска приложението Threads в Европа
Петък, 1 Декември 2023 15:35
"Мета” (Meta), компанията майка на "Фейсбук", планира да пусне своето приложение "Тредс" (Threads) в ЕС този месец, предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Уолстрийт джърнъл". Очаква се да има възможност...
“Зимна приказка” ще зарадва малки и големи тази неделя във Варна
Петък, 1 Декември 2023 15:23
Красотата на зимата дава вдъхновение за декемврийския концерт от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът...
Орбан: Унгария няма да блокира преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС
Петък, 1 Декември 2023 15:10
Унгария няма да блокира преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, но е сигурно, че положително решение по този въпрос така или иначе няма да бъде взето, тъй като няма съгласие по този въпрос в рамките...
Стара Варна: Преди 72 години истински потоп буквално залял града
Петък, 1 Декември 2023 14:57
Над 9 часа и половина валял пороен дъжд. Голямата водна маса повлякла дървета, камъни, пясък, трупове на удавени животни и всякакви други материали, изпречили се на пътя й. През последните години във...
Определиха вноските по застраховката „Гражданска отговорност”
Петък, 1 Декември 2023 14:45
На свое заседание в четвъртък Комисията за финансов надзор (КФН), по предложение на Съвета на Гаранционния фонд, взе решение за определяне на размера на вноската на застрахователите, предлагащи в Република...
"Лисичата опашка": Граждани сигнализират за изпускане на изключително токсичен газ край Девня
Петък, 1 Декември 2023 14:34
За пореден случай на замърсяване на въздуха в района на Девня алармира читател на Moreto.net. Замърсяването е от химически завод в кв. "Повеляново", а снимката е документирала замърсяването в 12:55...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Занималня 1-4 клас
Препоръчваме
Детски празненства Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории за споделяне
 Избори
 Крими
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.8
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook