Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Лидл България стартира празничния сезон с игра с награди. В периода от 27.11 до 23.12.2023 регистрирането на покупки в приложението Lidl Plus може да донесе подарък на 400 късметлии, а именно 1 от 400 лаптопа Huawei MateBook D15. Ето и правилата: За периода на играта всяка сканирана покупка с Lidl Plus на стойност минимум 40 лв. носи 1 точка в приложението. Съответно ако клиентите сканират в м
Новини

Подобряване на реализацията на завършилите висши училища на пазара на труда, повишаване на дела на чуждестранните студенти и увеличаване на броя и влиянието на научните публикации на българските висши училища. Тези основни тенденции в тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите ...
Новини

Една от най-обичаните традиции по коледните празници е свързана с писането на писмо до Дядо Коледа. Деца от всички възрасти нетърпеливо описват мечтаните подаръци, а възрастните с носталгия се връщат към топлите и радостни спомени, когато с вълнение и старание са изброявали желанията си за това как...
Новини от Варна, региона и света

Румен Драганов: Туризмът ни се развива хаотично

Неделя, 15 Юни 2014 13:30
Източник: Monitor.bg   
Сн.: Moreto.net
Румен Драганов работи в сферата на туризма повече от 30 години. Завършил е Техническия университет в София и УНСС. През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др. Взема участие в работата на много неправителствени организации – Българска асоциация на туристическите агенции, Българска асоциация за екотуризъм. До 2006 е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд

- Г-н Драганов, какво очаквате от новия туристически сезон, има ли отлив на туристи?

- Туристическият сезон се очертава като доста труден. Това се обуславя от политическата криза в региона, и най-вече от руско-украинския конфликт. Политическата криза в страната, както и световната финансова криза, правят анализите в туризма до голяма степен непредсказуеми. И българските хотелиери и туроператори са в известна степен поставени в ситуация на изчакване на събитията. Като цяло ние се движим в параметрите на договореното по отношение на руския пазар, там бяха и големите притеснения. Почти изцяло се изпълняват и заявките, свързани с Украйна, забавен е и процесът на записване за детски лагери. Оказа се, че имаме проблем и с Европа. Той е свързан със скандинавските страни и Холандия и Дания, откъдето има един значителен спад в записванията. Този факт се обяснява с отрицателните публикации за нашия Черноморски регион в тези страни и евентуални страхове, които туристите имат по отношение на събитията в региона.

- Как можем да убедим чуждите туристи, че България не е само Слънчев бряг, и че има много други места, на които също биха могли да прекарат отпуската си?

- Преди да убедим чуждестранните гости, трябва да убедим себе си, че има други места в страната, на които също си струва да отидат.

Слънчев бряг няма славата на дестинация с алкохолен туризъм, в смисъл, че нито един туроператор не представя туристическия продукт Слънчев бряг като място за евтин алкохол. Те представят курорта като място за екстремни преживявания, младежки екскурзии, които са доста търсени. Когато ви казвам, че имаме изоставане в Скандинавия, трябва да подчертая, че има силно редуциране на младежките групи, които идват тъкмо от тези страни. И в същото време трябва да отбележим, че няма алкохолни групи от Русия например, руснаците изглеждат направо като въздържатели спрямо англичаните. Няма алкохолни групи нито от Румъния, нито от Гърция, няма алкохолни групи от други страни.

- Какъв туризъм бихме могли да развиваме , освен този в черноморските ни курорти? Има и поклоннически, и културен туризъм, нали така?

- България не си е поставила за цел да развива туризма. Ние нямаме министерство на туризма, не проумяваме, че с туризъм можем да създадем много работни места, не знаем, че чрез него можем да предлагаме продукти местно производство. България е едно бяло поле в европейския туризъм. Туризмът у нас се развива стихийно, по същия начин стихийно се развиха и черноморските ни курорти, и поради тази причина той е нискобюджетен и не е ефективен.

- Имат ли сериозно бъдеще частните малки хотелчета, има много нови обекти по Южното ни Черноморие, там теренът се презастрои?

- Тези хотели са сезонни, а при нас сезонът е много кратък. В подобен кратък сезон няма как да се развиват професионални кадри и и умения, както и да се трупа професионален опит. Съдбата на всичките тези инвестиции е свързана с нискотарифния ни туризъм като цяло.

- Как можем да се рекламираме, за да станем по-атрактивни за туристите?

- За да започнем да рекламираме, трябва да осъзнаем какво притежаваме. Няма как да не знаем, че сме собственик на храм ”Св. Георги” в Арбанаси и да питаме защо никой не идва в България.

- Имаше и доста спорове около новото лого на страната, какво се случва с него?

- То е пример за това как могат да се трошат европейски средства в милиони без никакъв ефект. Повече от една година, след като логото е факт, то не се използва никъде в международните изложения на страната. Никой обаче не е предявил претенции към тези, които са злоупотребили със средствата за проектирането му. Логото, разбира се, е позорно за България. В него има символи, които противоречат на нашия туризъм. Има едно голямо неразбиране по отношение на значението българския чадър, който е поставен в него, едно голямо неразбиране по отношение на слънцето, което по-скоро означава: “Не ме гледай!”, от една страна, и от друга, идеята изобщо не е оригинална. Не е български феномен. Имаме сериозна концептуална грешка в направата на това лого. Вместо да го посветим на българската роза, която повече от сто години е символ на България, още от изложението в Чикаго през 1897 г., за да стане разпознаваемо в цял свят, включително от японския император и английската кралица, от американския президент, ние загърбихме тази символика. Така реализирахме някаква измислена символика, която характеризира десетки страни по света, използвайки слънцето като един от елементите.

- Има ли недостиг на кадри за ресторантьорството тази година?

- Ако в момента си търсите работа на морето, няма да намерите. Ако става дума за свободни работни места, няма и не трябва да се заблуждаваме, че туризмът ще реши проблемите с безработицата. А по отношение на качеството на кадрите имаме системна грешка, защото няма как да поддържаме висок професионализъм у хора, които работят само три месеца в годината, няма как да стане.

- Много руски туристи купуват апартаменти по Черноморието ни, има ли опасност да го превземат?

- Няма такава опасност. България е член на ЕС и това означава, че националните ни интереси са защитени. Това, че чужденците купуват имоти, увеличава проходите от местните данъци и такси. Като цяло това е положителен факт.

- Защо все още продължава строителството по Черноморието ни?

- Строителството трябва да се изпълнява при определени условия. Не бива да има нито шум, нито миризми, които да дразнят хората. Все пак собствеността е само в границите на имота и никой няма право извън тези граници да вдига шум и да замърсява околното пространство. Не стои въпросът дали ще се строи, а стои въпросът по какъв начин да се строи, така че никой да не разбере, че това се прави. И ако някой разбере, вие да бъдете жестоко глобен за това, че извън вашата собственост сте навлезли в чужда територия.

- Защо имаме сравнително къс летен сезон, той свършва в края на август, а септември е прекрасен месец за море?

- Причината е, че през септември започва училището. В Западна Европа училищата започват на 1 септември, у нас на 15 септември, има и изключително много селскостопанска работа на полето през септември и октомври. Не можем да разчитаме на много туристи през есента.

Коментари
19:18ч. 15 Юни 2014 #1
Haus
Естествено,след като 90% от хотелиерите са бивши мутри дето изпраха мръсните пари от контрабанда ,наркотици и проституция.Какво разбират от туризъм тия???
Новини от Варна, региона и света
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС искат оставката на новото ръководство на НЗОК
Петък, 1 Декември 2023 12:30
Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се договорили за регламент, по който да се избират регулаторите. Целта е да не се допускат конфликти, подобни на този във връзка с избора на подуправител на здравната каса...
20 млн. лв. ще струва ремонтът и разширяването на няколко ясли във Варна
Петък, 1 Декември 2023 12:14
7 от общо 12 ясли в морската столица имат нужда от ремонт. Около 20 млн. лева ще струва реновирането, ремонтирането и изграждането на пристройки към тях. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев чрез...
България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана
Петък, 1 Декември 2023 12:01
България участва в петнадесетото издание на учението на НАТО по киберзащита Cyber Coalition 2023, което е сред най-големите киберучения в света. Тази година в него се включиха повече от 1000 участници...
Аварии оставят два района без вода във Варна
обновена
Петък, 1 Декември 2023 11:48
Три района са без вода във Варна, а причините са аварии, съобщиха за Moreto.net от ВиК-дружеството. До около 15 часа без вода ще са в кв. "Галата". До около 17 часа без вода ще са в местност "Малко Ю". До...
Почивни дни по Коледа и Нова година и идеи за отпуск
Петък, 1 Декември 2023 11:36
Декември е и е време за най-любимите и очаквани празници през годината. Време за домашен уют, срещи с близките и обичани хора, пътувания и жадувана, зимна почивка. През този месец има възможност за...
Омбудсманът с инструкция как да потърсим правата си при липса на ток дълго време
Петък, 1 Декември 2023 11:24
Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток часове и дни наред, омбудсманът Диана Ковачева изготви кратка инструкция за това, как да се потърси компенсация...
Локомотив на влак с 40 души се запали край Тулово
Петък, 1 Декември 2023 11:12
Бързият влак № 464 от Димитровград за Горна Оряховица престоява от 07:34 ч. в участъка между гарите Змейово и Тулово поради възникнала повреда в помощния двигател компресор на локомотива, съобщават от...
Денков: Имаме изключително положителен доклад за Шенген
Петък, 1 Декември 2023 11:00
България има изключително положителен доклад, че отговаря на всички критерии за членство в Шенген, заяви премиерът Николай Денков от парламентарната трибуна. Денков изрази оптимизъм, че можем да получим...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

VIP
Части за раздатъчни кутии (раздатки)
СОФТЕЛЕКТРОНИК 1 ЕООД предлага части за всички модели раздатъчни кутии. Частите пристигат директно от склада в Нидерландия. Срок на доставка 2-3 работни дни!!! Части за раздатъчни кутии на BMW, Audi,...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Занималня 1-4 клас
Препоръчваме
Детски празненства Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории за споделяне
 Избори
 Крими
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.5 + 0.5
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook