Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Гъбата
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Изключително интересен и полезен форум предстои на 9.12 събота от 10:00 часа с вход свободен в Кампус 90 във Варна. “Гласът на имотите” се организира от екипа на водещата агенция за кредитно консултиране Арена Консулт и ще събере водещи брокери, собственици на агенции за недвижими имоти...
Новини

Тази неделя, 3 декември, академия “Кино за деца” ще продължи със забавленията за млади кинолюбители. След старта na Академия кино за деца миналата седмица, най-младите зрители ще се срещнат отново със зайчетата Лори и Флюк, герои от "Небесния Анри” - втория филм от поредицата....
Новини

Лидл България стартира празничния сезон с игра с награди. В периода от 27.11 до 23.12.2023 регистрирането на покупки в приложението Lidl Plus може да донесе подарък на 400 късметлии, а именно 1 от 400 лаптопа Huawei MateBook D15. Ето и правилата: За периода на играта всяка сканирана покупка с Lidl Plus на стойност минимум 40 лв. носи 1 точка в приложението. Съответно ако клиентите сканират в м
Новини от Варна, региона и света

Иво Филипов, шеф на „Местни данъци”-Варна: „Бавните” административни услуги ще отпаднат


Сн.: Черно Море

Понеделник, 29 Юли 2013 14:52
Понеделник, 29 Юли 2013 14:52
Иво Филипов е роден на 29 януари 1967 г. Учил е в Спортното училище „Г. Бенковски“ - профил плуване, а след това и в Института по международен туризъм. Висшето си образование е завършил в Икономически университет - Варна, специалност „Икономика на търговията“. Професионалната му кариера започва в частния сектор. Натрупал е 16-годишен стаж в системата на Националната агенция по приходите.

В момента оглавява общинската дирекция „Местни данъци“. Запален моторджия е и колекционира макети на самолети.


- На фона на кризата в страната каква е равносметката Ви за приходите от местните данъци през първото полугодие?

- Безспорно в условията на криза събирането на данъци и такси се затруднява, тъй като населението отделя почти всичките си доходи за задоволяване на основните жизнени потребности и отлага заплащането на своите данъчни задължения. Голямо значение има и увеличената междуфирмена задлъжнялост, която затруднява плащането на данъците от страна на предприятията. Независимо от това дирекция „Местни данъци” отчита ръст на приходите от местни данъци и такси за първото шестмесечие на 2013-а. Даваме си сметка, че най-голяма заслуга за това имат хората - тези, които съвестно покриват своите задължения и въпреки икономическите сътресения не пренебрегват гражданските си отговорности. За периода от 1 януари до края на юни тази година са събрани 35 232 390 лв., което представлява 55,77% от годишния план. За същия период на 2012-а постъпленията са 30 934 714 лв. и представляват 51,47% от планираните за миналата година. Равносметката показва, че това са 4 297 676 лв. по-малко спрямо сумата, събрана през първото полугодие на 2013 г.

- На какво се дължи разликата при положение, че община Варна остави без промяна данък „Сгради”?

- Наистина, и тази година не допуснахме увеличение на ставката за налога върху недвижимите имоти, но планът за приходите е увеличен с 1 370 000 лв. спрямо 2012 г. В отговор на това предприехме действия за събиране на просрочените вземания от данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци чрез изпращане на писма до длъжниците. Установени бяха случаи на граждани, които неправомерно са се освободили от данък „Сгради”, представяйки сертификати за имоти, построени преди 1 януари 2005 г. и съобразени с реда на Закона за енергийната ефективност и наредбата по чл. 25 от същия нормативен акт. Предприехме необходимите действия за отстраняване на несъответствията, което се отрази и на приходите в местната хазна. Изпълнението на планираните постъпления от данъка върху недвижими имоти е 63,46% при заложени 27 970 000 лв., за разлика от 2012 г., когато изпълнението спрямо годишния план бе 59,33%.

Приходите от таксата за битови отпадъци за отчетния период възлизат на 17 195 839 лв. В процентно изражение изпълнението е 67,43% за 2013-а.

През тази година няма увеличение и на ставката за данък върху превозните средства. Планът на приходите е нараснал с 1 670 000 лв. спрямо 2012 г. На практика при заложени 14 270 000 лв. изпълнението за първото шестмесечие е 61,89%. За сравнение, през 2012 г. е било 57,24%.

Ще припомня, че бе извършена промяна в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Варна, чрез която бе намалена ставката в частта на данъка за мотопеди и мотоциклети. Същевременно информационната система на дирекция „Местни данъци” е обвързана със системата на сектор „Пътна полиция”, КАТ в града. Всяка седмица се получава информация за регистрираните новопридобити превозни средства, както и за техните характеристики, които имат значение за определянето на дължимия данък съгласно законовите изисквания.

- Какъв е резултатът от тази координация?

- На базата на получената информация от сектор „Пътна полиция” се извършва проверка на данните по вече декларираните превозни средства. Предприети са действия по отстраняване на несъответствията в подадените декларации. Освен това продължава издирването на лица, които не са декларирали придобитите от тях и регистрирани в КАТ моторни превозни средства. За първото шестмесечие инспекторите са изпратили до данъчно задължените лица 5843 писма за общо 21 002 моторни превозни средства.

Нещо повече - дирекция „Местни данъци” предвижда да въведе нова информационна услуга за техническите прегледи на моторните превозни средства. Онлайн системата ще обменя данни между общината и специализираните пунктове за годишни технически прегледи. Чрез системата ще бъде проверявано дали собствениците на автомобили са платили задълженията си, за да минат технически преглед.

- Планирате ли други нововъведения?

- Подготвяме промяна в наредбата за местните данъци, която предстои да предложим за разглеждане от Общинския съвет. Целта е да отпадне разделянето на общинските услуги на експресни и обикновени в зависимост от срока за изпълнението им. Проектът "Е-община" дава възможност за въвеждането на електронни административни услуги. Благодарение на него и на оптимизирането на работния процес услугите, които извършва дирекция „Местни данъци”, вече няма да текат с различни срокове и т. нар. бавни процедури ще се забързат.

- А каква е събираемостта от патентния данък, който носи все по-малко постъпления в местната хазна?

- Изпълнението е 44,36% от планираните приходи за 2013 г. Приходите от този данък намаляват всяка следваща година, въпреки увеличения брой проверки на място и съставяните актове при несъответствие. Със задачата да повишим събираемостта през първото шестмесечие на годината са изпратени 68 покани за доброволно изпълнение на основание чл. 182, ал.1 от Данъчноосигурителния процесионален кодекс. Става въпрос за задължения на стойност 62 777 лв. Други 9 покани за патентен данък са подадени за принудително събиране на Варненския районен съд. На 16 май тази година бяха предприети действия по реда на Данъчноосигурителния процесионален кодекс за публично оповестяване в сайта на община Варна на лицата, които дължат патентен данък.

- Как очаквате туристическият данък да се отрази върху приходите?

- Процентното изпълнение спрямо годишния план за туристическия данък за първото шесмесечие е 11,80%. Постъпленията от тази налог обаче се увеличават съществено през втората половина на годината. Очаквам да изпълним плана, отчитайки промяната в Закона за местните данъци и такси в резултат от решението на Конституционния съд да отмени чл. 61с, ал. 4 и 5. Текстовете уреждаха минималния размер на туристическия данък в случаите, когато за календарната година на база броя на предоставените нощувки изплатеният данък е по-малък от сумата, определена на основата на 30% от пълния капацитет на съответния хотел. Законовата промяна засегна и регламента относно формулата за определяне на разликата за довнасяне.

- Дирекция „Местни данъци” работи съвместно с държавните публични изпълнители от Районен съд – Варна. Какви приходи очаквате вследствие на това сътрудничество?

- За принудително събиране са предадени 111 преписки за установени неплатени данъчни задължения. Очакваните приходи за 2013 г. са в размер на 1 778 562 лв., от които до 30 юни са постъпили 585 513 лв.

За периода на първото полугодие са издадени 192 акта за установяване на задължения по декларации на физически и юридически лица, от които до момента са платени 310 265 лв.

След проведен семинар с представители на Нотариалната камара на Североизточна България се стигна до споразумение между община Варна и нотариусите относно предоставянето на информация за платените данъци и такси. Така при сключването на сделки за прехвърляне на имущество се гарантира, че всички задължения за местни данъци и такси са платени.

Сключено е и споразумение между община Варна и частните съдебни изпълнители. Въз основа на това им е даден достъп до информационния масив, чрез който могат да правят справки за движимото и недвижимото имущество на физически и юридически лица.

Коментари
22:01ч. 29 Юли 2013 #2
morski
_________________
Аз не разбирам - идва нов кмет и СТАРИТЕ ШЕФОВЕ с нови идеи.

А досега де бяхте бе?

КАто вечния Стойчо мъглъта :)))) . Мазмантия на всеки кмет и обслужващ интересите на семйствата им, а не и на варненци.
Тоя същия....., 16 години нищо не правил сега вече ще обещава. Палячо!!!!
19:05ч. 29 Юли 2013 #1
umeren
Налудничаво е да се редиш 2 дена на опашка на едното гише,за да получиш срещу заплащане на "услугата" документ,който да дадеш на другото гише!
Новини от Варна, региона и света
НАП напомня: Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
Четвъртък, 30 Ноември 2023 11:55
На 1 декември изтича срокът за плащане на месечната авансова вноска за декември и авансовата вноска за трето тримесечие на 2023 година, които фирмите и физическите лица, извършващи дейност като търговци...
Област Варна с няколко номинации в Годишните награди в туризма
Четвъртък, 30 Ноември 2023 11:42
Стартира електронното гласуване за осмите Годишни награди в туризма – 2023. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 9-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува...
Омбудсманът: Хората останали без ток заради падналия сняг, да бъдат обезщетени
Четвъртък, 30 Ноември 2023 11:31
Омбудсманът настоява хората останали без електричество след падналия сняг да бъдат обезщетени. Тази позиция защити пред БНР Диана Ковачева. Според нея това е най-малкото, което може да се направи в...
През октомври във Варна: Най-много работници са търсени в сферата на търговията
Четвъртък, 30 Ноември 2023 11:19
На работа в област Варна през септември са постъпили 723 безработни лица. 94,32% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар (682), съобщават от Регионалната служба по заетосттa за Moreto.net. През...
Кирил Петков обясни защо е спорил с Пеевски в парламента
Четвъртък, 30 Ноември 2023 11:06
Има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу кандидата за подуправител на НЗОК- проф. Момчил Мавров. Има съмнение за лобизъм за частни болници. От тази гледна точка ние от ПП-ДБ се обявяваме...
Състоянието на патриарх Неофит е стабилно
Четвъртък, 30 Ноември 2023 10:55
Състоянието на патриарх Неофит е стабилно и под контрол, съобщи за БНТ директорът на протокола на Светия Синод Емил Велинов. Той е разговарял сутринта с лекари от ВМА. Припомняме, Патриарх Неофит бе...
Искри между Пеевски и "Продължаваме промяната" в парламента
Четвъртък, 30 Ноември 2023 10:42
Размяна на реплики между Делян Пеевски и лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков прерастна в пререкания от депутатските скамейки в пленарната зала. След вчерашните критики към премиерът Николай...
Позиция на ЕРМ Запад относно неустойки при липса на електрозахранване
Четвъртък, 30 Ноември 2023 10:30
Дружеството не носи вина за природни бедствия, които са извън неговия разумен контрол, съобщава в позиция до медиите Електрохолд България. В настоящия случай няма налице събитие, което да предполага отговорност...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

VIP
Купува земеделска земя!
Купуваме земеделска земя като краен купувач, без такси и комисиони: в област ВАРНА, общини:Аксаково, Ветрино, Аврен, Вълчи дол, Суворово, Долни чифлик, Бяла, Провадия и Дългопол. в област Добрич - общините...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Занималня 1-4 клас
Препоръчваме
Детски празненства Климатици Варна
Време за Култура Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории за споделяне
 Избори
 Крими
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.6 + 1.4
Бургас   Монтана   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook