Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Варненска ученичка създаде колекция сака, вдъхновени от иконичното сако номер 9 на модния гигант Диор, научи Moreto.net. Единадесетокласничката от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна Весимира Костадинова е претворила оригиналната кройка на модела, която е дело на Пиер Кар
Новини

Промоцията важи при покупка в брой през сайта на оператора с код APPLE Навръх популярния сред любителите на технологиите Cyber Monday Yettel изненадва приятно всички почитатели на Apple с промо дни на iPhone 14 Plus и редица Apple Watch в своя онлайн магазин. До края на месеца...
Новини

Допълнителни средства по бюджета на социалното министерство ще отпусне днес служебното правителство, за да се изплатят през месец декември еднократните помощи за отопление от 400 лева. Те се полагат на 50 хиляди домакинства, които не получиха одобрение за целевото подпомагане. Очаква се и на о
Новини от Варна, региона и света

Софийският геноцид срещу регионите


Понеделник, 22 Юли 2013 20:36
(173)   (31)  
София не е България. Но и България въобще не е София, тя в сравнение със столицата е малтретирана и репресирана. По новата оперативна програма „Региони в растеж" София ще получи 600 млн. лв., а следващите след нея по големина осем български градове (Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Плевен и Благоевград) общо ще получат три четвърти от тази сума - 450 млн. лв.

Тези данни бяха публикувани през април в сайта на Оперативна програма „Регионално развитие", сега там ги няма. Известно е, че София чака пари и от Програмата за развитие на селския туризъм и поради тази причина Йорданка Фандъкова поиска София да се приравни на село. Столицата била разработила проекти за усвояване на европейски и български държавни пари в общ размер на 2,5 млрд. лв, при положение, че 26-те най-големи след София града общо ще получат едва половината от тази сума - 1,3 млрд. лева, а 32 малки български града ще получат по-малко от една четвърт от тази сума - 600 млн. лв.

Средствата от ЕС, договорени и усвоени от Южна България, към която е и София, са 6,7 млрд. лв., а за цяла Северна България парите са три пъти по-малко - 2,5 млрд. лв. Цели 89% от държавния бюджет на България са за Южна България, а за Северна България остават едва 11%.

Според данните на Националната статистика общият доход средно на лице от домакинство, както и темпът на неговото нарастване са драстично по-високи в София, в сравнения с останалите региони на България, особено в Северна България. Ако имаме предвид средногодишния процент на увеличение на доходите и ако настоящата тенденция се запази, то след 20 години русенци ще получават една трета, а силистренци една пета от доходите на столичани. От петте града с най-голям растеж на доходите (Стара Загора, София, Пловдив, Перник и Велико Търново) четири са в Южна България, а от последните пет града с най-нисък растеж (Габрово, Враца, Силистра, Видин, Пазарджик) само един не е от Северна България.

Регионалното малтретиране, хиперцентрализмът и регионализмът са свързани с безумната корупция, с нечовешкия алчен монополизъм, с растящата икономическа престъпност, с паразитирането на най-богатите (олигарсите) и на най-бедните (циганите), както и с продължаващото дълги години очевидно мафиотизиране на държавата, срещу което са нестихващите, но игнорирани от сегашната власт, улични протести.

Всичко това от своя страна е причина за масовото емигриране на младите българи зад граница (-2,4промила годишно, общо около 2 милиона за Прехода), за демографската катастрофа на България, която според проучване на Световната банка през 2050 г. ще бъде с 4 млн. жители (от близо 9 млн. през 1985 г.) при неизвестно каква етническа структура, вероятно 3:1 в полза на циганския етнос.

(Като аргумент за това съотношение ще посочим факта, че от родените 1907 деца през 2012 г. в Русе 1004, доста повече от половината, не са от български етнически произход.) Според НСИ, намалението на населението за 2012 г. във Видинския регион е с цели 16,0 промила, в Монтана - 12,8 промила, докато в София е само 1,9 промила, много пъти по-малко.

Населението на Северна България намалява седем пъти по-бързо в сравнение с Южна България, където е и София. Всички в България знаят и говорят за едни 3,5 млрд. лв., които всяка година се крадат от обществото ни чрез различни форми на контрабанда, знаем за източването на ДДС, пак в милиарди лева, и т.н., но никой не предприема абсолютно нищо по този повод.

Всички знаят за умопомрачителните размери на наркотрафика, знаем кой взема парите, знаем кои са наркобароните, само властта и съдебната система не знаят нищо. Помним как се затрудни финансово държавата, след като в чужбина хванаха наш кораб с тонове кокаин. Абсурдно е, но у нас единствената задържана и осъдена „наркотрафикантка" е бедната 80-годишна баба Божия от с. Самуилово заради три стръка коноп в двора й.

Откраднатите пари определено не отиват в провинцията, нито в Монтана, нито във Видин и Силистра. Всички знаят и за едни други 3,2 млрд. лв., с които годишно обществото издържа братята цигани. В доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва, че 47 % от циганските деца и 23 % от възрастните цигани страдат от диабет или астма. Този необичаен факт намери своето обяснение в последната афера на ТЕЛК; срещу подкуп от 100 до 300 лв. докторите издавали Експертно решение за инвалидност, срещу което фиктивният болен - дете или възрастен - получава от бюджета веднъж накуп 5 000 лв., а после всеки месец по няколко стотачки. За мащаба на акцията по източване на бюджета и за отражението и върху бедните българи по-добре да не мислим.

След 20 години огромната и безнадеждна пропаст между бедните и богатите българи ще е в пъти по-голяма. Тъй като и сега според данни на Евростат за 2012 г. повече от половината българи (60%) живеят в пълна бедност, 52% от децата са в пълна мизерия, очевидно е, че положението на най-широките кръгове от обществото в провинцията, и особено в Северозападния регион силно ще се влоши за сметка на привилегированите социални страни от столицата, богаташките гета около нея и в затворените елитни селища по черноморския бряг.

С това геноцидът спрямо социалното множество от определени региони на провинцията ще бъде още по-жесток. В момента според НСИ смъртността на жителите на столицата София е 11,92 промила. В Северозападна България, например във Видин, смъртността е много по-голяма - 23,21 промила, около два пъти. Това означава, че на всеки един починал софиянец се падат по двама покойници от провинцията на север от София.

Пак според НСИ, заболелите и починали от болести на органи на кръвообращението български граждани, живеещи в Северен централен район, са с 32% повече от живеещите в Югозападния район, включващ и София, т.е. на всеки трима починали по тази причина от този регион се падат четирима починали от региона, в който са Велико Търново и Русе. Така стоят нещата и по отношение на раковите заболявания и т.н. Всичко това е ярка проява на пристрастеност само съм интересите на даден регион - столицата - за сметка на интересите, благоденствието, здравето и живота на хората в другите български региони.

Тази убийствена практика е известна като регионализъм. В някои случаи той е по-лош от комунизма и фашизма, защото напълно безнаказано и неусетно обрича на мизерно съществуване, на болести и ранна смърт (поради липса или лошо здравеопазване, липса на аптеки, недостиг на средства за лекарства, мизерия, глад, депресия и др.) огромно множество български граждани.

Всички виждаме как националното богатство на България се употребява само и единствено в полза на богатите софиянци. За тях се строят с народни пари магистрали, за да могат лесно и удобно да стигат до черноморските плажове, за тяхно удобство се строи метро, строят се зали, като в същото време инфраструктурата в много провинциални селища е плачевна и опасна. Всички пари по европейските проекти преминават през софийски министерски филтри. Наскоро станаха известни парите, които служебни лица в Регионалното министерство са усвоявали под формата на фиктивно участие в това, което е трябвало само да подпомагат и да контролират.

Продължаващата с десетилетия дискриминация по признак местоживеене с течение на времето се превръща в геноцид по същия признак. Налице са брутални нарушения на Закона на дискриминацията (чл. 4, ал. 1 и ал.3), видни от реалните обстоятелства за живот, които за една част от българите непрекъснато се влошават, а за друга част стават все по-неприемливо луксозни без основание.

Ако имаме предвид ратифицираната от България Конвенция предотвратяване и наказване на престъплението геноцид на ООН, всичко това наистина наподобява геноцид срещу тях, тъй като е налице съставът на нейния чл. 2, т. „в", който посочва, че действията по „умишлено налагане на групата на условия на живот, целящи физическото и унищожаване изцяло или отчасти" представляват осъществяване на престъплението „геноцид" по признак местоживеене.

Осъществен е съставът на престъпление по чл. 416, ал. 1, т."б" на Наказателния кодекс, което ясно се вижда от официалните статистически данни за смъртността на населението и за самоубийствата на българските граждани (по самоубийства сме на първо място в света). Има тежки нарушения на правата на човека, изложени в международната Харта на основните права, ратифицирана от Република България.

Тези нарушения и престъпления трябва да бъдат час по-скоро спрени и наказани с цялата строгост на българските и европейските закони. Това е единствената алтернатива за съществуването на и без това най-бързо намаляващата в света, най-болна и умираща българска нация.

(173)  (31)
Коментари
14:01ч. 24 Юли 2013 #16
Scorp
Андрейчо, стой си в опиканата София, моето момче, гледай си болното здраве и научи азбуката, преди да пишеш пак глупости. Столицата ти може и да е по-голяма с всички "столичани", които се прибират по родните села за уикенда... само не ми идвай на морето, че и без теб достатъчно столичен боклук се изсипа по новата магистрала! Кафа от нагли шопландци и столична сволоч!
15:09ч. 23 Юли 2013 #15
andrei
''София ще получи 600 млн. лв., а следващите след нея по големина осем български градове (Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Плевен и Благоевград) общо ще получат три четвърти от тази сума - 450 млн. лв.'' Еми София е с население по-голямо от вси4ки тези град4ета взети заедно,така 4е си затваряйте селските усти!{}
10:43ч. 23 Юли 2013 #14
djori
Варна не си я оставям
Всичко,което не е на море е провинция
е казал Хемингуей
Новини от Варна, региона и света
Yettel посвещава промо дни на Apple с отстъпки до 300 лв.
Днес, 30 Ноември 2022 10:47
Промоцията важи при покупка в брой през сайта на оператора с код APPLE Навръх популярния сред любителите на технологиите Cyber Monday Yettel изненадва приятно всички почитатели на Apple с промо дни на...
Как да изберем безопасни електрически гирлянди за елхата?
Днес, 30 Ноември 2022 11:45
Вече традиционно, началото на декември е времето, в което започваме да украсяваме дома си за посрещането на Коледа и Нова година. Централен елемент от декорацията е празничната елха, която става вълшебна...
Засаждат над 1000 дървета тази събота край Варна
Днес, 30 Ноември 2022 11:33
Над 1000 дървета ще бъдат засадени тази събота (3 декември) в центъра за обучение на кучета Dreams Dogs Bulgaria, намиращ се в Каменар, научи Moreto.net. Инициативата се осъществява с подкрепата на...
Концерт за 30-годишния юбилей на Дневен център за деца и младежи с увреждания във Варна
Днес, 30 Ноември 2022 11:20
Дневен център за деца и младежи с увреждания кани варненци на концерт по случай 30 години от основаването си. Концертът ще се проведе на 5 декември от 18 часа в аулата на Икономически университет, а входът...
Проф. Ива Христова посочи най-голямата грешка при лечението на вирусни заболявания
Днес, 30 Ноември 2022 11:09
Употребата на антибиотици у нас расте, а в същото време вече страната ни е първа по смъртност от някои бактерии, срещу които тези лекарства действат все по-малко. В момента над 1 200 000 смъртни случая...
Жена за пръв път в историята ще реферира мач от световното по футбол за мъже
Днес, 30 Ноември 2022 10:57
38-годишната Стефани Фрапар от Франция ще стане първата жена в историята, която ще ръководи мач на световно първенство по футбол за мъже. Сензационната новина съобщи ФИФА, обявявайки нарядите за предстоящите...
Футболен турнир за ветерани в памет на Георги Димитров – Червения тази събота във Варна
Днес, 30 Ноември 2022 10:34
Във Варна предстои традиционният футболен турнир за ветерани в памет на изтъкнатия футболист на „Черно море“ Георги Димитров – Червения. Състезанието стартира в 12.00 часа на 3 декември (събота) в зала...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Купува земеделска земя
"Камчийски лагове" купува земеделска земя в области - Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен и Търговище, цели имоти а също и идеални части. Съдейства за изготвянето на документи необходими за сделката...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как ще се отоплявате тази зима?
На ток - климатик
На ток - друго
Природен газ
Пропан бутан
Дърва
Пелети
Въглища
ТЕЦ
Друго
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.9 + 0.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook