Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Крими
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
Морската градина
Детски градини
Новини

Допълнителни средства по бюджета на социалното министерство ще отпусне днес служебното правителство, за да се изплатят през месец декември еднократните помощи за отопление от 400 лева. Те се полагат на 50 хиляди домакинства, които не получиха одобрение за целевото подпомагане. Очаква се и на о
Новини

Варненският некропол и откритото в него най-старо обработено злато са известни по целия свят. Откъде обаче идват знатните жреци и вождове, открити погребани в некропола с внушителни златни накити и предмети, е далеч по-малко разпространено. Смята се, че техен дом са били наколните селища от каменномедната епоха, които днес се намират под водата във Варненското езеро. Броят на разкритите над
Новини

Положително становище за отпускането на 90 хил. лева, с които да се извърши аварийно укрепване на високата кула в Римски терми, даде комисията по култура към местни парламент във Варна, предаде репортер на Moreto.net...
Новини от Варна, региона и света

Отговаряме на 6 от най-често задаваните въпроси. Ден на Отворените врати на 21 март. Запазете вашето място сега

Родителите, отворили очите си за френската образователна система, отварят възможностите на детето си за целия свят

Сряда, 11 Март 2020 08:58
(19)   (14)
1.Какво представлява френското училище всъщност, как функционира?

- Училища като нашето във Варна има в 136 държави в света. Общо те наброяват близо 500 в цял свят и всички прилагат изцяло френската образователна система. Преподавателите в LFIV не работят по образователната система на МОН в България, този тип училища са подчинени на френското образователно министерство.

В зависимост от държавата, в която се намират, във френските училища се добавят учебни предмети по местния език, литература, география, обичаите на държавата, в която се намира училището - респективно в нашето училище децата учат Български език и литература, история на България, за българските нрави и обичаи.

Френското училище предлага система на обучение на децата от най-ранна възраст до средно образование включително. Във френската образователна система това са пет на брой 3-годишни цикъла на обучение, като първи цикъл започва на 3-годишна възраст. Обучението във френското училище е целодневно за всички ученици, от най-малките до най-големите.

Тъй като по-голяма част от учениците са български граждани, в петия, последен цикъл предлагаме на учениците ако имат желание да се явят и защитят и българска матура.

2. По-голяма част от учениците във френското училище Българи ли са?

- Да, 85% от учениците са Българчета и повечето от тях са от семейства, в които никой не говори френски език. Въпреки това, при една и съща програма на обучение, с гордост можем да споделим, че резултатите на учениците на LFIV са над средното ниво на френските, които учат във Франция.

Това, което основно привлича родителите, е, че децата, които са в нашето училище, развиват от ранна възраст умения, знания и самостоятелност, а завършвайки нашето училище, те получават т.нар baccalauréat - диплома от френската образователна система, която е една от най-престижните и признати дипломи в цял свят. С нея не се държат приравнителни изпити за други учебни заведения, няма каквито и да е други изисквания. Така родителите, отворили очите си за френската образователна система, отварят възможностите на детето си за целия свят.

Завършвайки училище, децата владеят перфектно 3 езика и половина - български, френски и английски, като „половинката” е за много напредналото ниво по испански, което получават, тъй като той влиза в учебната програма от 6-ти клас. Освен всички знания, децата тук получават и международни възможности за обучение.

10% от учениците са французи или идват от друго училище, което работи по френската образователна система. Това дава възможност на пътуващите родители, при местене в различни държави, континенти дори, без стрес децата им да продължат образованието си в друго френско училище. Това е възможно, тъй като във всяко такова училище системата е една и съща, изучава се един и същи материал, методиките са еднакви. Възможно е едно дете да учи на 2 или 3 различни места по света в рамките на една учебна година без това да наруши образователния процес по никакъв начин, всичко е много плавно и благоприятно за детето.

136 държави, 496 училища - еднакви стандарти, начин на преподаване, програма, компетенции, които се преследват, които носят отговорността да дадат едно и също образователно ниво. Проверката на качеството на образованието и начина на преподаване се осъществява от специални одитори, базирани в различни държави. Одиторът на френското училище във Варна, например, е базиран в Рим. Той всяка година проверява как се преподава във всеки клас, спазени ли са изискванията на френското образователно министерство, като при наличие на забележки от негова страна, следва да бъдат отстранени. В противен случай не се заверяват съответните нива, за които училището може да издава дипломи.

3. Колко деца на възраст 3 годинки се приемат всяка година в ЕFIV?

- Всяка година приемаме нов клас, в който се приемат до 24 деца, като е възможно да има 1-2 деца допълнително – деца на учители или на френски граждани идващи от друго френско училище по средата на учебната година. Във френската образователна система няма детска градина както ние Българите я познаваме. Тук, първият образователен цикъл се нарича „Майчино училище” и обхваща децата на възраст от 3-4 и 5 години. Не случайно се нарича училище, защото децата учат, а не са на забавачка. И много преди втори цикъл децата успяват да четат и да пишат.

Още от 3-годишна възраст ученците започват да усвояват френски език, като в края на първи цикъл т.е на 5-годишна възраст, всички предмети се преподават единствено и само на френски език.

4. Защо във Френското училище децата трябва децата да бъдат записани не по-късно от 3 годишни, не е ли рано?

- Първо, защото е много важно децата да станат двуезични възможно най-рано, преди първи клас. Защото от 5-годишна възраст нататък те имат 25 часа на седмица и 23-24 часа от тях се провеждат на френски език. Когато детето следва да усвои два езика, без семейството да е двуезично, най-подходяща възраст за това е тази – 3-4 години.

Второ, френското образование е на цикли и първият обхваща точно тези 3 години. Образованието в три годишните цикли е така организирано, че в тези, образно казано, три стъпала, които детето изкачва, е от изключителна важност да има приемственост на образователния процес и по този начин много лесно детето усвоява знания и преминава нагоре.

Трето, приемаме деца на 3 години, защото тогава започва първия цикъл от френската образователна система, по която LFIV работи. Не бихме могли да приемем деца над 5 годишна възраст (освен ако не са франкофони), тъй като ако не знаят френски език, просто няма как да се обучават. Ние не сме частна фирма и няма как да увеличаваме броя на приеманите деца във всички възрасти с цел допълнителни приходи. Родителите трябва да са уверени, че искат да се възползват от френското образование в училището от първия до последния цикъл на образование.

За нас е важно да информираме родителите на 2-3-годишни деца за предстоящия прием тази година, защото много съжаляваме и не се чувстваме добре, когато посрещнем родители с прекрасен семеен проект за образованието на децата си, но не можем да ги приемем, тъй като децата им вече са пораснали и не могат да бъдат приети без нужните знания по френски език.

5. Това, че децата във френската образователна система започват училище в толкова ранна възраст, означава ли, че тук те са лишени от детска игра?

- Не, не разбира се. Просто използваме детската игра като метод, чрез който децата придобиват умения и знания. Освен това двете сгради на училището се намират в чудесен парк в Св.Св. Константин и Елена, където децата играят и провеждат различни занятия на открито всеки ден.

Когато децата за първи път прекрачат прага на училище, те имат различни способности, умения, активност. Френската образователна система използва индивидуалните качества на всяко дете, включвайки играта постоянно. Чрез нея насочва и научава детето към нови активности и занимания. По този начин, лека-полека, децата започват да израстват като личности, да разбират, че са в среда, в която има други деца и правила и когато станат 5-годишни у тях са формирани не само не само знания, но и автономност и критична мисъл – умения, необходими в по-горните класове. Френската образователна система не допуска детето да влиза в първи клас, в съвсем различна среда, сграда, компания, без да е предварително подготвено за това. Френската система предпазва детето от огромен стрес, от всички рязко наложени правила поради липсата на подготовка, липсата на предварителна работа с неговата индивидуалност, липсата на приемственост при преминаването от детска градина в училище.

6. Разбрахмe, че при вас училищният звънец бие в 8.45 часа? Защо не в 7.30 , както в българските училища?

- Защото е доказано, че децата не могат да работят, да бъдат продуктивни и съсредоточени, повече от три часа и половина за полуден. Затова във френската система има няколко часа обучение предиобед, следва време за обяд, игра на двора и различни дейности, последвани от обучение следобед. Т.е ние следобед нямаме занималня, учениците са ангажирани целодневно, учебните часове са 3 часа преди обяд, 3 или 4 часа следобед. След 15.30 има извънкласни мероприятия. Наличен е и учител, ако имат нужда от допълнителна помощ, имат възможност да посещават различни ателиета за танци, музика, театър, спорт и други. Всички дейности се извършват на територията на училището, като по този начин не се губи време. Детето е през целия ден в училище, заедно със своите приятели.

Времето е разпределено така, че децата да не се изморяват, затова те посещават училище с желание. Няма стрес за детето – това води до много по-малко отсъствия, нивото на трудов морал на децата е много високо и те се развиват като много по-продуктивни и доволни от своите постижения личности.

Искаме да поканим родителите, чиито деца в момента са във възраст 2-3 години и които търсят дългосрочна решение за образованието им на нашия Ден на отворените врати. Да се запознаят отблизо с LFIV - да разгледат стаите, да се запознаят с учителите, с други родители. Нека не се колебаят да ни потърсят за събеседване, за да се запознаем с тях и детето им, да зададат всички въпроси и да получат в много подробни детайли информация за предимствата на френското училище.

Повече информация може да получите на www.lfiv.bg


Информационна кампания

(19)  (14)
Новини от Варна, региона и света
Yettel посвещава промо дни на Apple с отстъпки до 300 лв.
Днес, 30 Ноември 2022 10:47 /124/
Промоцията важи при покупка в брой през сайта на оператора с код APPLE Навръх популярния сред любителите на технологиите Cyber Monday Yettel изненадва приятно всички почитатели на Apple с промо дни на...
Откриват STEM и LEGO кабинети в Логопедичния център във Варна
Днес, 30 Ноември 2022 12:16 /14/
Два STEM и LEGO®ЕDUCATION центъра ще бъдат открити в логопедичните кабинети на ул. “Братя Георгиевич“№15-а и в бл. 50 на жк “Трошево“. Те са създадени по проект на Логопедичния център във Варна, с...
Нов сектор в МВР ще разследва престъпления против околната среда, дивата природа и животните
Днес, 30 Ноември 2022 12:03 /30/
Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР - „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална...
Как да изберем безопасни електрически гирлянди за елхата?
Днес, 30 Ноември 2022 11:45 /35/
Вече традиционно, началото на декември е времето, в което започваме да украсяваме дома си за посрещането на Коледа и Нова година. Централен елемент от декорацията е празничната елха, която става вълшебна...
Засаждат над 1000 дървета тази събота край Варна
Днес, 30 Ноември 2022 11:33 /126/
Над 1000 дървета ще бъдат засадени тази събота (3 декември) в центъра за обучение на кучета Dreams Dogs Bulgaria, намиращ се в Каменар, научи Moreto.net. Инициативата се осъществява с подкрепата на...
Концерт за 30-годишния юбилей на Дневен център за деца и младежи с увреждания във Варна
Днес, 30 Ноември 2022 11:20 /76/
Дневен център за деца и младежи с увреждания кани варненци на концерт по случай 30 години от основаването си. Концертът ще се проведе на 5 декември от 18 часа в аулата на Икономически университет, а входът...
Проф. Ива Христова посочи най-голямата грешка при лечението на вирусни заболявания
Днес, 30 Ноември 2022 11:09 /326/
Употребата на антибиотици у нас расте, а в същото време вече страната ни е първа по смъртност от някои бактерии, срещу които тези лекарства действат все по-малко. В момента над 1 200 000 смъртни случая...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Новини Варна Климатици Варна
Време за Култура Обяви Варна
Гаражни врати Промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Как ще се отоплявате тази зима?
На ток - климатик
На ток - друго
Природен газ
Пропан бутан
Дърва
Пелети
Въглища
ТЕЦ
Друго
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.7
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook