Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Технологии: AI спасява мъжките пилета от убиване в индустрията за яйца

Четвъртък, 28 Септември 2023 18:39
Източник: Moreto.net   
В света на яйцата, освен малкото петли, отглеждани за разплод, мъжките са излишни, като кокошките произвеждат 1,5 трилиона неоплодени яйца годишно без тях. Следователно мъжките пилета се елиминират след излюпване, обикновено чрез смачкване, практика, която Германия и Франция забраниха съответно през 2022 г. и 2023 г. В световен мащаб около 7 милиарда мъжки пилета се убиват всяка година в производството на яйца.

В началото на тази година Франция обеща да забрани умъртвяването на мъжки пилета в производството на яйца. Практиката е забранена в Германия от 2022 г. Съгласно новите правила люпилните трябва да използват in-ovo определяне на пола, за да определят пола на ембрионите, преди те да се родят. Преди това мъжките пилета - безполезни за индустрията за снасяне на яйца и различни породи от тези, използвани за производство на месо - бяха смачкани малко след излюпването.

Сега изкуственият интелект (AI) помага за подобряване на хуманното отношение към животните в производството на яйца.

Как работи определянето на пола in-ovo?



Германската компания Agri Advanced Technologies (AAT) използва спектроскопия за определяне на пола на яйцеклетката. Пропускайки светлина през черупката на яйцето, машините му могат да определят пола на ембриона с 97 процента точност чрез изчисляване на светлинния спектър. Тази технология работи само при червени кокошки, които имат специфичен за пола цвят на перата, когато пухът започне да се образува по време на инкубацията. Те представляват 85 процента от френското производство.

Понастоящем полът на ембрионите може да се определи на 13 от 21 дни на инкубация, като мъжките пилета имат бели пера. В крайна сметка компанията се стреми да може да разделя яйцата на четвъртия ден. Неинвазивният процес оставя черупката непокътната, което означава, че няма риск от замърсяване.

Други методи за in-ovo sexting, като тези, използващи AI-задвижван магнитен резонанс (MRI), могат да се използват както за кафяви, така и за бели яйца. Докато те не бъдат допълнително разработени, френската забрана за умъртвяване на мъжки пилета се прилага само за кафяви яйца. Могат да се използват и инвазивни технологии като откриване на биомаркери, които използват променяща цвета течност за определяне на пола на яйцеклетката, както и ДНК анализ.


Роботите се използват за разделяне на яйца по пол



В AAT служителите носят колички, пълни с яйца, които след това се разтоварват от робот в началото на автоматизирана линия.

На 13-ия ден от инкубацията яйцата се осветяват за кратко отдолу и изкуственият интелект влиза в действие.

„Спектърът на изображението се анализира от компютър. Черупката остава непокътната, няма риск от бактериално замърсяване“, обяснява Анке Фьорстер от немската компания AAT, част от EW group.

Сините вендузи хващат яйцата и ги разделят според командите на алгоритъма. Женските ембриони ще се върнат в инкубатора, за да се излюпят седмица по-късно. Неоплодените яйца и тези, съдържащи мъжки, се превръщат в храна за животни.

Машината, разработена от AAT, наречена Cheggy, може да анализира 20 000 яйца на час. Люпилнята Lohmann (също дъщерно дружество на групата EW) във Вандея, Западна Франция разполага с две от машините и планира да инсталира трета, за да „секс“ до 60 000 яйца на час. Люпилнята е едно от петте френски заведения, специализирани в доставката на женски пилета - бъдещи кокошки носачки.

Защо мъжките пилета се убиват в производството на яйца?



В света на яйцата, освен малкото петли, отглеждани за разплод, мъжките са излишни, като кокошките произвеждат 1,5 трилиона неоплодени яйца годишно без тях. Следователно мъжките пилета се елиминират след излюпване, обикновено чрез смачкване, практика, която Германия и Франция забраниха съответно през 2022 г. и 2023 г. В световен мащаб около 7 милиарда мъжки пилета се убиват всяка година в производството на яйца.

Проблемът не възниква при производството на пилешко месо: мъжките и женските се отглеждат заедно и се колят преди полова зрялост. В AAT мъжките пилета, които не са открити преди да се излюпят, се подлагат на обгазяване с CO2 – единственият метод, който все още е законен във Франция – и ще завършат в зоологически градини за хранене на хищни птици и влечуги.

Такава е съдбата и на мъжките бели кокошки. Изключение от френския закон позволява те да продължат да бъдат елиминирани след излюпването. Това е така, защото професията и френското правителство смятат технологията за твърде незряла и твърде скъпа, за да се определи пола им преди излюпването.

Ще се прилага ли определянето на пола in-ovo към белите яйца в бъдеще?



Две френски люпилни инвестираха в технология, която работи с ЯМР, предлагана от немската компания Orbem. Той идентифицира яйчниците и тестисите на бъдещите пиленца, което им позволява да бъдат сортирани независимо от цвета на перата.

Но скоростта е много по-ниска: 3000 яйца на час на машина. Orbem предлага инсталиране на множество ЯМР за увеличаване на капацитета за определяне на пола.

Bénédicte Lanckriet, управител на люпилнята Lanckriet в Пикардия, Северна Франция, която разполага с две от машините, е щастлива, че е в челните редици на определянето на пола на яйцата.

„Мачкането на животни е отклонение. Отсега нататък излюпваме само това, от което се нуждаем“, казва тя. Но технологията е скъпа.


„Изобщо не е печелившо“, казва Бенедикт. Превръщането на практиката в задължителна в цяла Европа би увеличило търсенето на кокошки с пола на яйцата и би намалило разходите, добавя тя.

За потребителя обаче допълнителната цена е само около три цента за шест яйца.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Наука
Инструментът за снимки на Google Pixel за промяна на лицето разпалва дебат за манипулирането на AI
Понеделник, 23 Октомври 2023 17:59
Камерата никога не лъже. Освен, разбира се, че го прави - и като че ли все по-често с всеки изминал ден. В ерата на смартфоните дигиталните редакции в движение за подобряване на снимките са станали...
Технологии и въображение в едно: 3D моделиране с Пес Патрул за деца във Варна
Петък, 20 Октомври 2023 10:00
В свят, в който технологиите непрекъснато се развиват, предлагайки нови и нови инструменти, с които да превърнем въображението си в реалност. Това е реалността с 3D моделирането и принтирането - новаторска...
Powers Summit "Власт чувай 2023" обяви програмата си
Петък, 20 Октомври 2023 10:20
Акцентите през 2023 са върху здравеопазване, енергетика, устойчиво развитие, предприемачество, образование и инвестиции - “Бранд България” БЪЛГАРСКИЯТ ДАВОС ще започне с “премиерска сесия” с министър-председателя...
Nokia ще съкрати до 14 000 работни места, за да намали разходите
Четвъртък, 19 Октомври 2023 14:55
Финландският телекомуникационен гигант Nokia ще съкрати между 9 000 и 14 000 работни места до края на 2026 г., за да намали разходите. Съобщението беше направено, тъй като компанията отчете 20% спад в...
Nvidia и Foxconn ще изградят „фабрики за изкуствен интелект“
Четвъртък, 19 Октомври 2023 10:19
Най-ценната компания за чипове в света Nvidia и производителят на iPhone Foxconn обединяват сили за изграждането на така наречените „фабрики за изкуствен интелект“. Фирмите казват, че това е нов вид...
Премиерът ще открие новия български суперкомпютър „Хемус“
Четвъртък, 19 Октомври 2023 08:23
Министър-председателят акад. Николай Денков ще открие новия български суперкомпютър „Хемус“, който е част от Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания на „Център...
Социалната мрежа "Екс" става платена за нови потребители
Сряда, 18 Октомври 2023 13:22
Социалната мрежа на Илон Мъск "Екс", по-рано "Туитър", започва да взема такса в размер на 1 долар годишно от новите потребители в Нова Зеландия и Филипините, предаде Би Би Си. Идеята е част от нов пробен...
Започваме в събота! Програмиране и роботика за деца в Advance Academy във Варна
Четвъртък, 12 Октомври 2023 17:00
Случвало ли ви се е да наблюдавате как очите на детето ви светват, докато играе любимата си видеоигра? Представете си, ако може само да създава тези игри! В Advance Academy превръщаме това въображение...
Търси в новини:
1718192021222324252627

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Най-четено от Наука 1 2 3
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.0 + 1.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook