Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Мотошествие във Варна и Шумен припомня историческото ни наследство

Четвъртък, 9 Май 2024 16:24
Източник: Moreto.net   
На 11 май 2024 г, деня в който почитаме светите братя Кирил и Методий, от първопрестолната Плиска до Варна ще премине голямо Мото шествие под наслов „По пътя на вярата и буквите“. Проявата е първа от съвместните проекти между Варненска и Шуменска област, които преди месец сключиха споразумение за партньорство.

Целта на партньорството между двете администрации е да бъдат популяризирани и съхранени знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство, като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона. На пресконференция днес в Регионалния исторически музей областният управител на Варна – професор Андрияна Андреева, представи предстоящото в съботния ден събитие - Мото шествие под наслов „По пътя на вярата и буквите“.

Ето и програмата за празничния ден – 11 май 2024 година:

Шествието, с участието на мотоклубове от Шумен, Нови Пазар и Варна под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще започне в 12,30 от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска.

Ще продължи в 13,00 часа през Двора на кирилицата, където ще се поднесат венци на паметника на Св.св. Кирил и Методий, а ученици от Училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Плиска ще изпълнят химна в прослава на делото на светите братя.

Мото шествието ще завърши около 16,00 часа във Варна, в местността Сълзица, или както мнозина я помнят Караач теке, където се намира Ранносредновековния манастирски комплекс „Света Богородица“, открит край Варна през далечната 1921 година от братята Херман и Карел Шкорпил.

Областна администрация - Варна, Община Варна, на чиято територия е манастирския комплекс и Регионалният исторически музей, заедно с подкрепата на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан обединяват усилия, за да се насочи вниманието на обществеността към този изключителен по своята стойност паметник с национално значение.

„Раннохристиянският комплекс „Света Богородица“ е сред най-важните обекти от Златния век на българската държава и е с национално значение, но не му е отдадено нужното внимание“, каза пред журналистите професор Андреева. Областна администрация, Община Варна и РИМ - Варна считат, че неговото популяризиране и социализиране, както и продължаването на разкопките, ще бъдат от изключително значение за развитието на културата и туризма в града. 

„Това е един от малкото добре запазени ранни български манастири от времето на цар Борис I, разказа директорът на музея Игор Лазаренко. Идеята, че е значимо, се появява заради намерения оловен печат на цар Борис I. При разкопките на църквата са установени саркофази, единият от които е изложен във Варненския музей. Това по думите на Лазаренко предполага присъствие не само на монаси, а и на членове на царската фамилия. Смята се, че след оттеглянето си от престола цар Борис I идва в манастира край Варна, който е бил един от четирите големи в Североизточна България. В него се е развивало изграждането на устоите на християнството. Имало е голям скрипториум, където са се преписвали книги, разпространявани в района, който е бил гъсто населен в периода VIII – X век, каза още Лазаренко. 

Обектът е проучван по-сериозно от 1996 г. до 2018 г., като е разкрита цялата сграда и е намерено аязмо. Голяма част от него е била унищожена през годините, защото там е имало средновековно селище и след това османско теке, заради което местността е известна като Караач теке, поясни директорът. Смята се, че една от най-старите икони на Богородица е била там, а сега тя се съхранява в старинния храм „Успение Богородично“ във Варна.

Според Лазаренко този паметник е много важен за Варна, защото е единственият монументален градеж от епохата на Първото българско царство. През последните години и на мястото на манастира се строи и средата се социализира, но според директора на музея това може и да е опасно, затова би било добре мястото да бъде заградено и достъпът ограничен, за да не се превръща в зона за пикник. 

Съдбата на манастира „Света Богородица“ е подобна на тази на друга раннохристиянска старина – Джанавара, посочи още Лазаренко и добави, че цел на новата инициатива на областните управители е да се подтикне държавата да предприеме необходимите действия да предостави на Община Варна парцелите на тези обекти, за да може да започнат процеси по тяхната консервация и реставрация. Той уточни, че от години за това има подадени писма в отговорните министерства, но засега процедурата не е придвижена.

Директорът на музея и представителят на Община Варна Десислава Георгиева – от Дирекция „Култура“ съобщиха, че ще се търси по-голяма достъпност за поклоннически туризъм и ще се работи за изграждане на маршрут между Аладжа манастир, Джанавара и комплекс „Света Богородица“. 


Игор Лазаренко демонстрира днес двата печата, намерени преди повече от сто години именно на територията на манастирския комплекс „Св.Богородица“. Те са на цар Борис I и на цар Петър I. Направени са от олово, единият с изображения на Христос и Богородица, другият - на владетелите Петър и Ирина, имат и надписи. 

Сътрудничеството на двете областни администрации във Варна и в Шумен ще продължи и с други събития, в подкрепа на общата кауза за популяризирани и съхранени знакови за двете области туристически обекти и паметници от културно-историческото ни наследство, като част от дейностите за постигане на устойчив туризъм в двата региона, съобщи проф. Андреева. 

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - България
По вариант 1 и тема 10 пишат зрелостниците на днешните матури
Днес, 20 Май 2024 10:00
По Вариант 1 пишат днес зрелостниците, които се явяват на задължителна матура по профилиращ предмет. Той бе изтеглен на публичен жребий от журналиста Алекс Донев от БНТ. По тема №10 ще бъде изпитът...
Осигуряват още 80 млн. лв. за заплати в държавните висши училища
Днес, 20 Май 2024 09:32
Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент...
Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година
Днес, 20 Май 2024 09:15
Председатели и представители на всички големи асоциации на туристическия бранш в България се отзоваха на покана за среща, отправена от кандидатите за народни представители от листата на коалиция ГЕРБ –...
БНБ пуска в обращение от днес сребърна монета „100 години лека атлетика в България“
Днес, 20 Май 2024 08:41
От днес, 20 май 2024 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „100 години лека атлетика в България“. Цената на монетата при пускане в обращение е 150 (сто...
Черно море разби Лудогорец с 4:0 и излезе на втора позиция
Днес, 20 Май 2024 08:05
Черно море записа важна победа в борбата си за сребърните медали в efbet Лига. „Моряците“ разгромиха тима на Лудогорец с 4:0 в мач игран късно снощи на "Тича" и отново си върнаха втората позиция в класирането,...
Над 46 000 ученици на матура днес
Днес, 20 Май 2024 07:47
Близо 25 000 гимназисти се очаква да положат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а около 21 000 - на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация днес, 20 май. Най-много...
Най-важното от Варна във вчерашния 19 май
Днес, 20 Май 2024 07:30
Шофьор уби на място пешеходец във Варна Пешеходец загина на място при тежка катастрофа във Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията. Инцидентът е станал около 17.30 ч. в района на бившия "Дом Младост".27-годишен...
20 май в историята
Днес, 20 Май 2024 07:10
Събития: 325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието „Веруюто“. 525 г. – При земетресение в Близкия изток загиват около 300 хиляди души. 1202 г. –...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от България 1 2 3
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook