Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Криза с визите на чужденци вещае катастрофален летен сезон

20 000 служители в туризма й липсват на Варна

Понеделник, 20 Май 2024 12:34
Източник: Moreto.net   
Летният сезон по Българското Черноморие официално е открит, но повечето хотели са застрашени да останат без персонал и да не отворят заради проблема с издаването на работни визи за служители от трети страни извън Европейския съюз. Липсата на работни места към настоящия момент е в размер на над 70 000 броя (в сравнение с миналата година, когато беше около 50 000) от които приблизително 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, показват данните на БАТ.

Това заяви за TravelNews Ивелин Кичуков, председател на Българската асоциация за туризъм (БАТ). Според него ситуацията вече е отчайваща.

„Администрацията е абдикирала, а летният сезон вече започна. Представителите на туристическия бизнес, за да оцелеят, са подали документи за хиляди работници от трети страни, от които се нуждаят, но за съжаление те не могат да пристигат в България поради липсата на организация от администрацията за обработка на документите“, коментира Кичуков.

Въпреки обещанията от страна на държавата активно да се ангажира в решаването на проблема с издаването на работните визи чрез разширяване на ресурсите в Министерството на външните работи и дипломатическите представителства, все още не са предприети никакви мерки.

БАТ е изпратила спешно писмо до премиера, президента, външно министерство и други институции с молба въпросът да бъде решен в най-кратки срокове. „Нашата държава не дава възможност на хората да дойдат и да работят тук заради българската администрация, която не е в състояние да организира процеса по издаването на визи. Ние, представителите на туристическия сектор в страната, се обръщаме специално към институциите за специално внимание на сериозноста на този проблем, с който се сблъскваме, свързан с невъзможността служители от трети страни да получат работни визи“, пише в писмото.

БАТ настоява спешно да бъдат опростени процедурите за издаване на работни визи за потенциални работници от трети страни, да се осигурят допълнителни работни места в българските посолства, както и да се предприемат други ефективни и положителни мерки, като командироване на служители от Министерство на външните работи, които биха подкрепили туристическия сектор в нашата страна, обяви Ивелин Кичуков.

Teztour

Визовият център в Узбекистан почти от един месец не дава възможността за записване на дати за подаване на заявление за виза. Неговата електронна система на 10 дни дава опция само за период от няколко часа за записване на час за подаване на заявление за виза. Ако някой има късмет да уцели този времеви диапазон, то той би имал шанс получи дата след около 20 дни, в която тепърва да подаде документи за заявление за виза „Ц“. След подаването на заявлението, периодът за обработка на визи е още 30 дни. Това на практика означава, че служителите, които биха имали имат късмета да стигнат до етап „подаване на заявление за виза“, биха могли да пристигнат едва през втората половина на летния сезон, което е катастрофално, обясни Кичуков.

Процедурата за получаване на виза „Д“, която е за сезонна заетост до 9 месеца и единно разрешение за работа и пребиваване до 3 години, е три месеца. Тази процедура е не само за сезонните работници в туристическия бранш, но е и за тези, които работят в предприятията от другите сектори в икономиката. „Много от нашите колеги започнаха процедурата за получаване на разрешение за работа на чужденци от трети страни още през месец декември, като за период от повече от 6 месеца не им пристигат служителите на работа заради административните процедури и неразрешени проблеми на администрацията“, каза Ивелин Кичуков.

За пример, ако лице вече е преминало през тежката административна процедура в Дирекция „Миграция“ към МВР (която средно отнема около три месеца) и е получило разрешение, посолството на България в Ташкент ще му запише час за подаване на заявление за Виза „Д“ след приблизително 45 дни по-късно. Така средният период за получаване на виза „Д“ се получава да е поне 60 дни.

Положението е още по-тежко за работниците, желаещи да работят в България от Киргизстан, Непал, Индия и Бангладеш. Гражданите от Киргизстан пътуват стотици километри, за да подадат заявление за виза чак в посолството в Казахстан. Визовият център в Алмати, който е по-близо до границата на Киргизстан, е обявил, че няма свободни дати за подаване на заявления за виза „Ц“. Рядко се отпускат свободни часове само в Астана, която се намира на 12 часа път от Киргизстан. Там свободните дати са от 20 до 30 дни напред. Обработката на визи е повече от 30 дни. Трудността на ситуацията, ако в момента фирма е направила регистрация за сезонна заетост до 90 дни в Агенцията по заетостта за работници, евентуално тези работници биха пристигнали тепърва в края на месец юли. Това надхвърля и периодите за срока на работа в България, посочени в документите, подадени в Агенцията по заетостта, подчерта Кичуков.

В посолството в Индия записването на час за подаване на заявления за виза „Ц“ и виза „Д“ е изцяло закрита до месец декември с претекст, че са получили голям брой заявления за визи, които не могат да бъдат обработени поради липса на персонал. Само консулът и един единствен сътрудник обслужват страни с няколко милиардно население, което довежда до голямо забавяне и срокове от 3 до 6 месеца за издаване на виза.

В сектор „Туризъм“ се наблюдава дефицит на работна сила, който все повече оказва отрицателно въздействие върху подготовката и старта на туристическия сезон, а и не само за него. Бизнесът в България, особено в туристическия сектор, разчита основно на работници от трети страни. Липсата на квалифицирани кадри в туризма все повече застрашава устойчивостта на фирмите в този сектор и води не само до намаляване на обема на услугите, които могат да се предложат на туристите, но и до директни финансови загуби и фалити на предприятията, както и до негативен имидж на страната като туристическа дестинация.

В туристическия сектор липсата на работни места към настоящия момент е в размер на над 70 000 броя само в туристическия сектор (в сравнение с миналата година, когато беше около 50 000), от които приблизително 25 000 броя са в област Бургас и 20 000 броя в област Варна, показват данните на БАТ. Ако дадем пример със съседна Гърция – там свободните работни места са над 150 000 броя в туристическия сектор, но за разлика от нашите тежки процедури по издаване на работнически визи, техните са значително бързи и улеснени, което ги прави и предпочитана дестинация за работниците, коментира Ивелин Кичуков.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Най-важното от Варна във вчерашния 31 май
Събота, 1 Юни 2024 07:15
Община Варна избра ново туристическо лого и слоган, ето кой победи Община Варна избра нова графична визия на туристическо лого и слоган, които да се използват в различни комуникационни канали за реклама...
1 юни в историята
Събота, 1 Юни 2024 06:49
193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. – Кентъки става 15-ият щат на САЩ. 1796 г. – Тенеси става...
Прогноза за времето - 1 юни
Събота, 1 Юни 2024 06:28
През нощта облачността ще е разкъсана, предимно висока. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Утре ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на...
Община Варна избра ново туристическо лого и слоган, ето кой победи
Петък, 31 Май 2024 13:35
Община Варна избра нова графична визия на туристическо лого и слоган, които да се използват в различни комуникационни канали за реклама на морската столица. Автор на проекта е Христо Христов. Графичният...
Мъж на мотопед пострада при катастрофа във Варна
Петък, 31 Май 2024 18:58
68-годишен варненец, водач на мотопед, е пострадал при катастрофа, станала вчера в кв. „Владислав Варненчик“ във Варна. Лек автомобил извършва маневра престрояване, като не пропуска и блъска движещи се...
Изложиха рисунки и мисли на деца върху прозорците на сградата на Община Варна
Петък, 31 Май 2024 18:48
В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, кметът Благомир Коцев и заместник кметът по образованието Павел Попов откриха изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. От днес...
Оперна гала с Александрина Пендачанска открива XV издание на Опера в Летния театър във Варна
Петък, 31 Май 2024 18:36
В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе...
Защо учените казват, че трябва да изпратим часовници на Луната - и то скоро
Петък, 31 Май 2024 18:20
Може би най-голямата, умопомрачителна странност на нашата вселена е присъщият проблем с отчитането на времето: секундите тиктакат много по-бързо на върха на планината, отколкото в долините на Земята. За...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook