Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на града

Събота, 27 Април 2024 17:32
Източник: Moreto.net   
Стотици варненци във всички райони на града и петте села в общината последваха призива "Мисли глобално, действай локално!". Те се включиха в кампанията за почистване, инициирана от Община Варна. В нея бяха ангажирани целият технически и човешки ресурс на сметопочистващата фирма, администрациите на общината, районите и кметствата, съобщават от общинската пресслужба.


Почистването започна с измиване на пешеходната зона, водеща до пл. Независимост, самия площад и ларгото към Морската градина. Почистени с препарати и дезинфекцирани бяха пейки и кошчета. Кметът Благомир Коцев контролираше дейностите по почистване в центъра на града още от полунощ.


Кампанията продължи тази сутрин с измиване на колонадата на входа на парка и площад „Антон Новак“ и ще завърши през нощта с чистене на всички основни булеварди и улици. По думите на кмета Благомир Коцев, за да е по-видим резултатът, е необходимо по-редовно миене на площадите и пешеходните зони. Това се отнася и до летния сезон, когато замърсяването е по-сериозно.

По данни на сметопочистващата фирма към сметището в село Въглен до ранния следобед са извозени над 120 тона отпадъци. Това превишава многократно обичайното количество за ден.

В почистването са участвали над 450 служители на фирмата, 5 цистерни и 5 мотометачки. Включени са и 10 бордови камиона за извозване на събрания в чували от гражданите и от работниците на фирмата отпадък.

Администрацията на Община Варна участва активно в почистването, като във връзка с предстоящите великденски празници акцент бяха градинките около храмовете. Почистени са пространствата около Митрополитската катедрала "Успение Богородично" и църквите „Св. Николай Чудотворец“, „Св. Архангел Михаил“ и „Св. Петка“. Групи от общинските дирекции почистиха района от Рибарския плаж до Първа буна, градинките до Юнашкия салон, до Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“, до Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Почистени бяха още градинката на Понеделничния пазар, около сградата на общината, Кукления театър, около изчислителния център, зоопарка, площад „Съединение“, детски площадки и тревни площи.


Над 300 служители на районните администрации и на кметствата също последваха призива за по-чиста Варна. От район „Одесос“ почистиха Шишковата градинка, тревните площи по ул. „Михаил Колони“ и около Дома на архитекта. Администрацията на район „Младост“ беше съсредоточена в парка на квартала. Почистени бяха и междублокови пространства.

18 етажни собственици от кв. „Владислав Варненчик“ заявиха участие в кампанията. Включиха се и възрастни хора от пенсионерския клуб. Служителите на района почистиха тревни площи в квартала.

От район „Приморски“ почистиха детски и спортни площадки в района на пазар „Чаталджа“ и около административната сграда, тревните площи около паметника на „Почивка“. Много граждани бяха забелязани да чистят междублокови пространства в кварталите „Чайка“ и „Виница“.

Администрацията на район „Аспарухово“ почисти променадата покрай канала.

В село Звездица в почистването около кметството се включи не само местната администрация, но и пенсионерският клуб в селото. Там бяха организирали и засаждане на брези и храсти по главната улица.


Около параклиса и сградата на кметството почистиха в село Тополи. В село Казашко се погрижиха за площите около домовете на хората. В село Каменар администрацията чисти боровата горичка и междублокови пространства. В село Константиново още вчера бяха почистени дворовете на детската градина и на училището, а днес – площите около гробищния парк.


Днес през целия ден социалните медии изобилстваха от снимки на възрастни и деца, позиращи гордо до чували със събрани от тях отпадъци.

Това не е еднодневна акция, а процес, който ще продължи през цялата година и особено през летните месеци, коментира кметът Благомир Коцев и благодари на гражданите за високата им ангажираност в инициативата.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
9 май в историята
Четвъртък, 9 Май 2024 07:13
1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото правителство на България, начело с Казимир Ернрот. 1913...
Без ток във Варна и областта днес ще са...
Четвъртък, 9 Май 2024 06:54
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, днес, 9 май, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр....
Прогноза за времето - 9 май
Четвъртък, 9 Май 2024 06:40
Утре над Черноморието облачността ще бъде значителна. На отделни места, главно по южното крайбрежие, ще има валежи от дъжд, предимно слаби. Ще духа умерен до силен вятър от североизток. Максималните температури...
Дисни преодоля основно препятствие, за да започне колосално разширяване
Сряда, 8 Май 2024 18:52
Дисни преодоля основно препятствие, за да започне да развива колосално разширяване на своите тематични паркове в Дисниленд във вторник вечерта, когато градският съвет на Анахайм единодушно даде окончателно...
ДФЗ утвърди до 295 млн. лева финансов ресурс за изплащане на украинската помощ
Сряда, 8 Май 2024 18:40
Земеделските стопани ще получат финансова подкрепа в размер до 295 млн. лв. по схеми за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо...
Ремонтират около 40 студентски общежития у нас до 2027 г.
Сряда, 8 Май 2024 18:27
Министерството на образованието и науката и Националното представителство на студентските съвети (НПСС) ще си партнират в осъществяването на политиките за подобряване на качеството на обучението във висшите...
Започва препоръчителната имунизация на бременни срещу коклюш
Сряда, 8 Май 2024 18:15
"Актуализацията на Имунизационния календар вече е факт. Наредбата бе обнародвана в Държавен вестник вчера, а аз издадох заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, за въвеждане...
Чешмата до бившия „Дом Младост“ ще заработи до края на май
Сряда, 8 Май 2024 18:02
В края на този месец ще заработи новоизградената чешма с минерална вода до бившия „Дом Младост“. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът по общественият ред и сигурността Илия Коев. По думите му...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.3 + 1.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook