Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Биляна Якова отговори на изнесената срещу нея информация от общинската администрация

Петък, 26 Април 2024 11:59
Източник: Moreto.net   
Ръководителят на първа фаза на проекта „Интегриран градски транспорт“ Биляна Якова излезе с позиция до медиите по повод изнесената информация на брифинг на кметската администрация.

Тогава пред медиите бяха поставени различни важни теми за града, сред които и актуалното състояние на билетната система и градския транспорт. В тази връзка от Общината посочиха, че е подаден сигнал до прокуратурата по повод действия на ръководителя на първа фаза на проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова.

Публикуваме основните моменти от правото на отговор на Якова до медиите. Ръководителката на проекта определя изреченото от кмета Благомир Коцев и заместниците му Диан Иванов и Христо Рафаилов като "лъжи", "спекулации" и "манипулации", давайки "истини".

..............

„Входирала съм общо девет жалби до Прокуратурата, Европейската Прокуратура, ДАНС и КПКОНПИ за нарушения, злоупотреби, търговия с влияние и други нередности свързани с кмета на Община Варна, с двама от зам.-кметовете му и депутата от ПП/ДБ – Стела Николова.

1. Първа лъжа, казана от Благомир Коцев:
„За тази система са дадени милиони, много милиони, а услугата е почти нулева и като поддръжка и като изграждане на системата. Именно за това в момента ние се опитваме да решим кардинално въпроса“.

„Истината е, че са дадени европейски средства за една модерна, функционираща билетна система, която се ползва от гражданите на гр. Варна. А казаното от Благомир Коцев, че „услугата била почти нулева“ е невярно и спекулативно. Автоматизираната билетна система е проектирана, изградена, доставена и внедрена в рамките на изпълнението на Компонент 1 „Доставка и монтаж на автоматизирана билетна система” по проект „Интегриран градски транспорт на Варна“, финансиран със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. съгласно сключен Договор № Д15000421ВН от 03.04.2015 г. Автоматизираната билетна система е въведена в експлоатация в гр. Варна в края на 2015 г. Част от кондукторите от „Градски Транспорт“ ЕАД бяха назначени в ОП „ТАСРУД“, като контрольори. Внедрената през 2015 г. Тази система във Варна е първата на територията на Република България. През годините, билетната система на Община Варна е надграждана, за да отговаря на нуждите на ползвателите на градския транспорт.

А що се отнася до това, че „услугата била почти нулева“, това е опашата лъжа и невярно спекулативно твърдение. Ще Ви дам един пример: Факт е, че оборотът преминал през Автоматизираната билетна система само за 2023 г. е малко над 22 мнл. лв., от които малко под 20 мнл. лв. разплатени в брой и малко над 2 мнл. лв. разплатени с банкови карти. Средно месечните приходи се равняват на 1 833 333 лв., а месечните разходи за дейности по „Профилактика, поддръжка и консултантска помощ“ са 122 435 лв., което се равнява на 6,68% от приходите, което е незначителен разход. Благодарение на Автоматизирана билетна система, Община Варна успява да оптимизира разходи за заплати, осигуровки и кондуктори и/или продавач-консултанти в размер на около 800 хил. лв. месечно (преди въвеждането на Автоматизираната билетна система, „Градски Транспорт“ ЕАД - Варна извършваха продажбите на превозни документи чрез около 400 кондуктори, които при днешните нива на заплащане биха стрували на Община Варна около 800 хил. лв.), докато средно месечните разходи за поддръжка на Автоматизираната билетна система са в размер на 126 798 плюс разходите за извънгаранционни ремонти и вандализъм на оборудването (не повече от 220 хил. лв. общ разход ремонти и ежемесечни профилактики).

„2. Втора лъжа, казана от Христо Рафаилов„ – зам.-кмет на Община Варна:

„Има договор подписан по първа фаза на билетната система. Този договор има три компонента: Първата компонента е стандартно обслужване, подчертавам е за софтуерно и хардуерно обслужване. Вторият компонент е за надграждане на системата. И третият компонент е за системата за издаване на превозни документи. Това, което се е случвало във времето е първо пренасочване от точка в точка на финансови средства, а за тригодишния срок на договора в неговото протичане за година и половина е изчерпана цялата втора точка…“ „Истината е„, че казаното от Христо Рафаилов е една голяма скалъпена лъжа, на база на невежество и непознаване на материята!

Категорично не отговоря на истината, че имало пренасочване на средства от една точка в друга точка. Това е скалъпена лъжа, клевета и измишльотина.

Договорът за извънгаранционна поддръжка на билетната система е сключен през 2021 г. Чл.2 от същия гласи следното:

„ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ се задължава да предоставя Услугите в съответствие с Техническата спецификация, съставляваща Приложение № 1 към този Договор и представляваща неразделна част от него“.

В техническата спецификация приложение към договора много ясно, точно и детайлно е описан предмета на договора. В т.1 от техническата спецификация са описани дейностите по абонаментното обслужване на билетната система. В т.2 са описани дейностите по доставка на допълнителни функционалности и/или промяна в конфигурацията на системите, други допълнителни услуги и обучения… В т.3 са описани дейностите по специализирано сервизно техническо обслужване на ИАСУТД за целите на билетната система.

Препоръчвам г-н Рафаилов първо детайлно да се запознае с клаузите на сключения договори и приложенията към него и тогава да коментира има или няма „пренасочване на средства от т.2 към т.1“, защото в техническата спецификация много ясно и точно са описани дейностите по договора.

„3. Трета лъжа казана от Христо Рафаилов„ – зам.-кмет на Община Варна:

„…г-жа Якова еднолично е възлагала дейностите, на които ние смятаме, че тя не е имала право без да бъдат съгласувани с ОП „ТАСРУД“, като собственик на билетната система“.

„Истината е„, че казаното от Христо Рафаилов е отново скалъпена лъжа, на база на невежество и непознаване на материята!

Има купища документи доказващи, че казаното от Рафаилов не отговаря на истината. Пак казвам да беше прочел и разгледал поне един месечен отчет за отчетените дейности по билетната система. Всяка едно възлагане бе на база на писма, които са писани от ОП „ТАСРУД“ и адресирани до мен в качеството ми на възложител. Всичко е съгласувано с ТАСРУД и на база на исканията, констатациите изложени в писмата се пристъпваше към възлагане на определена дейност, а не се е възлагало еднолично от мен.

Няма да коментирам лъжите и измишльотините, които каза на пресконференцията Рафаилов относно това, как аз съм казала на пресконференцията в сградата на БТА, че ще изнеса „шокиращи твърдения“, била съм казала „на нас не ни е платено“. Пресконференцията започнах с думите, ще изнеса „шокиращи факти“, а не „шокиращи твърдения“. Всичко казано от мен е подплатено с факти и е лесно за доказване със съответните документи. Оставям на Вас да прослушате записа и да се уверите, че това бе поредната лъжа, казано от него. Да, казах и това, че на „Балистик Сел“ ЕООД, фирмата изпълнител по договора за поддръжка на билетната система не са ѝ изплатени дължимите суми за реално извършени ремонтни дейности. Умишлено новото ръководство бойкотира и саботира билетната система и не изпаща дължимите суми на фирмата, които са около 1 300 000 лв. , плюс законната лихва, която вече е около 130 000 лв. Не се възлагат и ремонтни дейности в момента, което е предпоставка за трупане на още финансови загуби за Община Варна. Тези действия и бездействия от страна на кмета Благомир Коцев водят до умишлена безстопанственост, от която се причиняват щети на Община Варна в особено големи размери. Кметът не полага достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на поверения му актив доставен с европейски средства и от това последват значителни вреди за общината.

„4. Четвърта лъжа казана от Христо Рафаилов„ – зам.-кмет на Община Варна: „….следващото твърдение е, че системата не работи. Това не е така. Тя каза, че 180 000 лв. по спомен са парите, които са по-малко в първото тримесечие на 2024 г. Да, има намаляване на приходите, но всъщност това са едва 2% от целия паричен поток, който влиза в билетната система от гражданите.“

„Истината е„, че казаното от Христо Рафаилов противоречи на това, което каза Благомир Коцев. Работи или не работи системата? Кое твърдение е вярно, на Коцев или Рафаилов.

Благомир Коцев в началото на пресконференцията каза, че „за системата са дадени милиони, много милиони, а услугата е била почти нулева и като поддръжка и като изграждане на системата. Именно за това в момента се опитвали да решат кардинално въпроса“. Рафаилов каза, че имало намаляване на приходите, но всъщност това са били едва 2% от целия паричен поток, който влизал в билетната система от гражданите.“

Нека двамата да се разберат помежду си работи или не работи системата, да излязат пред журналистите и да кажат истината. А истината, която аз изложих е, че има спад на приходите около 180 000 лв. за първото тримесечие на 2024 г. спрямо предходното първо тримесечие на 2023 г.

„5. Пета лъжа казана от Христо Рафаилов„ – зам.-кмет на Община Варна:

„Твърденията, че варненци пътуват безплатно са абсолютна лъжа“. Нека се върнем назад във времето, за да видим, как се е развивал казуса с градски транспорт във Варна. Намерих няколко статии за билетната система в „Дневник“ озаглавени „Строго секретно от Варна“…така, че твърденията, за това, че една перфектна система е работила и сега тя е, как да кажа саботирана от текущата администрация, въобще не е вярно…“.

Факт е, че към настоящия момент част от валидаторите не работят, не се възлагат ремонтни дейности на фирмата изпълнител. Варненци масово пътуват безплатно, защото не могат да си валидират електронните карти. Умишлено се саботира билетната система с цел да се каже, че тя не работи и това да бъде аргумент за обявяване на нова процедура за закупуване на нова билетна система. А закупената билетна система с европейски средства да бъде изхвърлена на боклука.

„6. Шеста лъжа казана от Христо Рафаилов„ – зам.-кмет на Община Варна:

На пресконференцията Христо Рафаилов прочете част от текста на докладна от бившия директор на ОП „ТАСРУД“ – Младен Иванов, който е написал следното: „След извършените от нас на проучвания между няколко софтуерни фирми за разработване на мобилно приложение, считаме че стойността на услугата е многократно завишена“!

„Истината е„, че най-вероятно Христо Рафаилов е подведен от Младен Иванов, който в момента е директор на синята зона и казаното от Рафаилов, не кореспондира с истината!

Има купища документи и доказателства оборващи написаното от Младен Иванов. Да, през 2021 г. Младен Иванов беше за малко директор на ОП „ТАСРУД“ и сътвори купища незаконосъобразни действия. За неговите незаконосъобразни действия към онзи момент уведомих писмено ръководството на Община Варна. Написах две докладни до кмета с Рег. № РД12002963ВН_1057ВН/09.07.2021 г. и Рег.№ 12002963ВН_1060/22.07.2021 г. Тези мои докладни бяха свързани точно с едно мобилно приложение, което бе презентирано пред Вас медиите на 02.07.2021 г. от Младен Иванов, като „безплатно“,но се оказа, че безплатен обяд няма. Същото нямаше нищо общо с билетната система и не беше свързано към ИАСУТД. Целта на Младен Иванов бе да прокара приложение, което е в разрез с билетната система на община Варна. Предоставям Ви двете докладни, всеки сам да си направи изводите, защо Младен Иванов не остана повече в ТАСРУД, а се молеше на кмета да го върне обратно, като директор на синята зона.

Изводите оставям на Вас, защо е написал цитираната от Рафаилов докладна и каква е била целта на Младен Иванов.

„7. Седма лъжа казана от Христо Рафаилов„ – зам.-кмет на Община Варна:

„Тук пак ще коментирам интервюто на г-жа Якова, която каза, че била установила нередности по компонент 9 на фаза едно по проекта и за това тя каза, че е завела дела. Искам да Ви кажа какъв е резултата от това нейно действие и тези дела. Общината е осъдена да плати 1 милион лева. Имаме изпълнителни листи, сметките на градски транспорт са със запор и плащаме многохилядни, стохилядни и нагоре лихви от нейното в кавички заявяване на проблеми. Съда окончателно се е произнесъл в полза на изпълнителя и ние сме осъдени в момента и за това ние сега трябва да плащаме лихви“.

„Истината е„, че казаното от Христо Рафаилов е спекулация, голяма скалъпена лъжа и измислена история!

Христо Рафаилов въобще не е наясно с казуса за Компонент 9 на проекта и пред Вас журналистите разказа една измислена скалъпена история, която въобще не кореспондира с истината. Първо, общината не е осъдена да плати 1 милион лева. Нека покаже решението на съда. Второ възложител по този компонент бе Градски транспорт, а не Община Варна. Лъжа е, че аз съм завела дела. Не е в моите правомощия да завеждам дела. Има правен отдел в Община Варна и това е в тяхната компетентност. В случая с компонент 9, няма заведени дела от страна на Община Варна. Лъжа е, че общината плаща лихви. След като няма заведени дела от страна на Община Варна, то няма как да плаща лихви. А относно казаното от него, че „Има изпълнителни листи и сметките на градски транспорт са със запор и общината плащала многохилядни, стохилядни и нагоре лихви от моето в кавички заявяване на проблеми“, също е лъжа. Нека Ви разясни Рафаилов, какво значи „в кавички заявяване на проблеми“.

„Ето какви са фактите свързани с Компонент 9:

1. Компонент 9 е един от компонентите на проект интегриран градски транспорт на Варна. Възложител на договора по този компонент е „Градски транспорт“ ЕАД – Варна. Този компонент е от частта съфинансиране на проекта от Община Варна. Причината за неразплащането по този компонент е, че на етап изпълнение на договора установих нередности, за които уведомих кмета на Община Варна с мое становище. В последствие на база на моето становище е образувано следствено дело (ДП) по описа на Националната следствена служба за установени незаконосъобразни действия от страна на възложителя - Градски транспорт и изпълнителя – Енерджи Ефект - Супервайзер. По това следствено дело съм свидетел. Паралелно с това фирмата изпълнител е завела дела срещу градски транспорт, за да може по съдебен път да си получи средствата, докато се извършват проверки от компетентните органи. След като ВКС се произнесе с решение, отново извърших проверка и установих, че „Градски транспорт“ ЕАД–Варна и ДЗЗД „Енерджи Ефект – Супервайзер“, през годините са затаили истината, както пред ВКС, така и пред Община Варна и има надплатени суми от Градски транспорт към фирмата изпълнител.

Кореспонденцията, която се е водила между тях през годините и част от нея е била адресирана и до Община Варна, но не е била обективна с истинските изложени факти и доказателства, а с написани неверни твърдения с цел да се заблуди „третата страна“, т.е Община Варна.

Становището ми от извършената проверка бе, че не би могло да се пристъпи към извършване на капиталов трансфер от страна на Община Варна към „Градски транспорт“ ЕАД – Варна, тъй като е видно, че има надплатени суми от „Градски транспорт“ ЕАД – Варна към ДЗЗД „Енерджи Ефект – Супервайзер“, които не кореспондират с Решението на Върховния касационен съд, защото съда е бил заблуден и от двете страни възложител и изпълнител.

На база и на второто мое становище има образувано досъдебно производство. Двете следствени дела в момента са съединени. Повече факти не мога да разгласявам по досъдебното производство, тъй като съм свидетел.

„8. Осма лъжа казана от Диан Иванов„ – зам.-кмет на Община Варна:

„Става въпрос за един неразплатен компонент 9 по проекта интегриран градски транспорт – първа фаза. Този компонент не е разплатен в следствие на което фирмите изпълнители са завели множество дела срещу Община Варна. А градски транспорт са със запорирани сметки и плащат, както каза зам.кмета Рафаилов стотици хиляди лихви вследствие на пресрочено плащане. Имаме дълбоки съмнения, че този компонент не е разплатен, защото да може лицето Биляна Якова да продължава да твърди, че е ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“ – първа фаза.По този начин заявява месечното си възнаграждение в размер на 5000 лв., което тя получава, въпреки, че България е отчела целия програмен период…. Проектът както ви казах е приключил 2016 г., а тя продължава да получава трудови възнаграждения.“.

„Истината е„, че казаното от Диан Иванов е една огромна опашата, скалъпена лъжлива история, на база на невежество и непознаване на материята и доразвиване на лъжата изречена от Христо Рафаилов!

По-горе подробно обясних и внесох яснота за компонент 9 на проекта. А „дълбоките съмнения, които имал Диан Иванов за неразплащането на този компонент“ са негови неоснователни съмнения породени най-вероятно от начина му на работа, като адвокат – да има „извънсъдебно споразумение“ и далаверка на всяка цена. Смея да твърдя, че професионално съм си свършила работата и не съм допуснала да се разхищават незаконосъобразно европейски средства. Защитила съм интереса на държавата, на Община Варна и на гражданите на град Варна.

И още нещо за „дълбоките съмнения“ на Диан Иванов. Той може да има „дълбоките съмнения“, но компетентните органи не са се усъмнили в изложеното по моите становища и на база на тях са образували досъдебни производства. Няма как да влияя на работата им, не съм новия „Нотариус“ на страната.

А що се отнася до това, че съм продължавала да твърдя, че съм ръководител на проекта и да заявявам възнаграждение в размер на 5000 лв., то това е поредната лъжа на Диан Иванов. Аз не твърдя, а е факт, че към настоящия момент все още съм в трудови правоотношения с община Варна и трудовото ми възнаграждение не е 5000 лв., а по-малко. Заплатата не си я заявявам сама, а тя е определена от работодателя ми. След като Диан Иванов казва, че не съм служител на Община Варна, нека покаже, кога и как съм освободена от длъжност и има ли издадена Заповед за освобождаването ми и от коя дата?

Следващата опашата лъжа е, че проектът е приключил през 2016 г., а аз съм продължавала да получавам възнаграждения по този проект. Към настоящия момент все още не са ми изплатени четири заплати, за което съм завела дело в районния съд.

Ето я истината за „приключилия“ проект и възнагражденията които съм получавала.

Назначена съм, като Ръководител на проекта съгласно Споразумение след проведен и спечелен конкурс.

Месечното ми възнаграждение тогава бе 2850 лв., а в последствие след увеличението стана 3170 лв. Лъжа е казаното от Диан Иванов, че заплатата ми е 5000 лв. Има доказателства в тази насока и много лесно може да се опровергаят лъжите му.

А коментираният извънреден труд, който съм положила през годините се дължи на факта, че сама с още един служител работихме по този мащабен проект на Община Варна. Екипът, който беше назначен напусна още в началото преди да започне самото му изпълнение и цялата тежест и отговорност поех аз. Имало е дни, в които съм работила и по 18 часа на ден. Дори тези часове за положен извънреден труд не са реални, много повече извънреден труд съм полагала. Пренебрегвала съм семейството и децата си в името на проекта, за да бъде реализиран и доведен докрай. Извънредният труд е положен от мен на база на издадена заповед от кмета.

За всяка извършена работата от мен съм предоставяла отчети и същите се приемаха (утвърждаваха) от секретаря на Община Варна Нора Момчева. Всички заявки и искания се съгласуваха за законосъобразност от директора на дирекция ПНО. А най-дълго време директор на ПНО (Правно-нормативно обслужване) в Община Варна, бе Светла Маринова. Диан Иванов преди да изнася лъжи да се консултира и пита подчинената си служителка, колко заявки и искания е съгласувала за законосъобразност? И ако същите не са били законосъобразни да подаде жалба в прокуратурата и срещу Светла Маринова.

И още нещо важно. По проект интегриран градски транспорт в Бургас работиха около 20 служители, а във Варна двама. Направете си извода, колко икономии съм спестила на Община Варна само за човешки ресурс.

Гордея се и от факта, че не допуснах никакви финансови корекции по този проект. Работила съм съвестно, честно и не съм премълчавала, когато установя нередности.

А относно казаното от Диан Иванов за „приключилия“ проект истината е следната:

Частта безвъзмездна финансова помощ е верифицирана от страна на управляващия орган, но частта съфинасиране, участието на Община Варна, все още не е разплатена и не е приключила. Не е извършен и окончателен независим одит на проекта. Има купища документи доказващи това.

С оглед отчитане на програмата и нейното финално приключване към ЕК в рамките на предвидените в европейското законодателство процедури е изпратен окончателен доклад от страна на Управляващия орган в рамките на МРРБ. Само че, на следваща стъпка се очаква финалното затваряне на програмата, което все още не е факт.

Защо след като проекта е приключил през всичките тези години след 2016 г. до настоящия момент, включително и тази 2024 г. има решения на общинския съвет и в индикативния разчет за проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ има заложени средства по три договора.

Предоставям Ви доказателство в тази насока, копие от индикативния разчет за 2023 г. със заложените средства по проекта. За тази 2024 година също има заложени средства.

Как тогава е приключил проекта, след като се залагат средства в индикативния разчет през годините, включително и за 2024 г.?

И още нещо много важно, моят ангажимент по проекта не е свързан само с безвъзмездната финансова помощ, а за целия проект, обхващащ и съфинансирането, частта на община Варна.


9. Девета лъжа казана от Диан Иванов – зам.-кмет на Община Варна:

„По трудовия ѝ договор изрично е написано, че трудовият ѝ договор приключва с приключване на проекта“. Проекта, както Ви казах е приключил 2016 г., а тя продължава да заявява и на пресконференцията, че има да получава трудови възнаграждения“.

По-горе с факти описах, каква е истината.

10. Десета лъжа казана от Диан Иванов – зам.-кмет на Община Варна:

„В момента на който служители на община Варна отидоха да запечатат шкафовете, тя извика полиция и съответно е подала и сигнал до прокуратурата срещу мен за самоуправни действия, за това, че общинската администрация се опитва да постъпи в собствените си помещения…“.

Ето и фактите по този случай:

На 30.01.2024 г., към 10:30 часа четирима служители от Община Варна са отишли на адреса, където се помещава работното ми място, гр. Варна, бул. „Съборни“ № 24, ет.2 (сградата на стоматологията).

Същият ден 30.01.2024 г. не бях на работа, тъй като бях в отпуск по болест (болничен). Служителите на община Варна са поискали от колежката Веселина Милушева да им предостави ключове от моята стая. Тя им отговорила, че няма ключове от моята стая. Същите са казали, че ще разбият патрона и запечатат стаята. Веселина Милушева ги е попитала на какво основание ще разбиват патрона, защо не са ме уведомили, че предприемат такива действия и дали имат писмена заповед. Отговорът е бил, че изпълняват устна заповед на зам.-кмета Диан Иванов и са започнали директно да разбиват патрона с дрелка. Колежката Веселина Милушева ми се обади за случващото се и аз звъннах на телефон 112, за да сигнализирам за незаконосъобразните действия на служителите, които са изпълнили устната заповед на зам.-кмета на Община Варна Диан Иванов. Подадох жалба в прокуратурата срещу действията, бездействията и превишаване на служебните си правомощия на зам.-кмета Диан Иванов.

Има сведение от колежката Веселина Милушева и тя е описала цялата случка с разбиването на патрона и смяната му с друг и запечатването на кабинета ми без моето знание и без мое присъствие.

В стаята ми има важни оригинални документи касаещи Компонент 9 на проекта, които са относими към следствено дело на НСлС. Има и други документи по проекта, които все още не са архивирани, електронният ми подпис също е в стаята. Ключовете за металните шкафове също са в стаята на бюрото ми. А металните шкафове са 12 на брой и там се съхраняват документите на целия проект. Фактът, че с взлом са разбили патрона и са смени ключалката и запечатали стаята е доста притеснителен, тъй като това е обсебване и самоуправство от страна на действията на служителите, които са изпълнили устна заповед на зам.-кмета Диан Иванов.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Най-важното от Варна във вчерашния 4 май
Неделя, 5 Май 2024 07:13
Проф. Николай Радулов е водач на листата на партия МЕЧ за Варна Политическа партия "Морал, Единство, Чест" (МЕЧ) регистрира днес листата си в 3 многомандатен избирателен район Варна за предстоящите парламентарни...
5 май в историята
Неделя, 5 Май 2024 06:49
1260 г. – Хубилай става хан на Монголската империя. 1835 г. – В Белгия, между Брюксел и Мехелен, е открита първата европейска железопътна линия. 1873 г. – Дания и Швеция сключват Скандинавски паричен...
Прогноза за времето - 5 май
Неделя, 5 Май 2024 06:29
На 5 май слънцето във Варна изгрява в 5:56 часа и залязва в 20:15 часа. Продължителността на деня е 14 часа и 19 минути. Фазата на луната е четири дни преди новолуние. По Черноморието ще преобладава...
Проф. Николай Радулов е водач на листата на партия МЕЧ за Варна
Събота, 4 Май 2024 17:35
Политическа партия "Морал, Единство, Чест" (МЕЧ) регистрира днес листата си в 3 многомандатен избирателен район Варна за предстоящите парламентарни избори. Водач е проф. Николай Радулов, добре известен...
Русия обяви Зеленски за издирване
Събота, 4 Май 2024 16:54
Русия включи в списъка на издирваните престъпници украинския президент Володимир Зеленски. Това показва базата данни на Министерството на вътрешните работи на Русия. В списъка на руските власти се посочва,...
Започна гласуването за победителите в Наградите "Златна ябълка 2024"
Събота, 4 Май 2024 16:29
Национална мрежа за децата (НМД) обяви старта на онлайн гласуването за победителите в годишните награди „Златна ябълка“. Отличията са за личности, организации, институции и компании, които с работата си...
Стилияна Николова спечели злато на Европейската купа по художествена гимнастика
Събота, 4 Май 2024 16:05
Стилияна Николова спечели златен медал в многобоя при жените на Европейската купа по художествена гимнастика в Баку, а Боряна Калейн завърши на четвърто място. Такъв тип състезание с необичаен регламент...
Благодатният огън слезе в Йерусалим
Събота, 4 Май 2024 15:40
Благодатният огън слезе в Йерусалим в църквата на Божи гроб. Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща големият християнски празник - Възкресение Христово (Великден). От...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.2 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook