Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Какъв е захарният скандал, който засегна Nestlé и какво се случва сега?

Петък, 19 Април 2024 15:31
Източник: Moreto.net   
Ново разследване установи, че една порция зърнени храни Nestlé за шестмесечни бебета съдържа около кубче и половина захар на порция.

Бебешките хранителни продукти на Nestlé, продавани в страни с ниски и средни доходи, съдържат нездравословни нива на захар, установи разследване на швейцарската неправителствена организация Public Eye и Международната мрежа за бебешка храна (IBFAN), съобщава Euronews.

Нещо повече, въпреки че хранителният гигант спазва маркетинговите ограничения в Европа, той също така „се възползва от слабостта на съществуващите регулации“ в страните с по-нисък и среден доход, установи проучването.

Изследователите са изследвали около 150 продукта и са установили в много случаи, че една и съща бебешка формула без добавена захар в Швейцария, Германия, Франция и Обединеното кралство съдържа нездравословни нива от нея в страни като Филипините, Южна Африка и Тайланд.

„Тук има двоен стандарт, който не може да бъде оправдан“, каза Найджъл Ролинс, учен от Световната здравна организация (СЗО), когато авторите му предoставят констатациите.

Рискът от добавени захари за бебета



Nestlé контролира 20 процента от пазара на бебешки формули в света, като ръководителят на диетологията на компанията Тиери Филардо заяви през 2020 г., че 15 милиона бебета разчитат на нейните продукти. Това е почти населението на Холандия.

Пшеничните зърнени храни на компанията Cerelac и млякото на прах Nido са марки номер едно в света, с продажби над 2 милиарда евро през 2022 г., според компанията за бизнес разузнаване Euromonitor.

Авторите установяват, че една порция Cerelac за шестмесечни бебета, продавана в Тайланд, съдържа 6 g захар (еквивалент на кубче и половина захар на порция). В Германия и Обединеното кралство същите инстантни зърнени храни изобщо не съдържат добавена захар.

Докато храните с естествена захар, като плодовете, са безопасни за кърмачета и деца според Световната здравна организация (СЗО), добавените захари са проблематични, тъй като могат да проправят пътя към затлъстяването и неинфекциозните заболявания като сърдечно-съдови заболявания - водещите причина за смъртта в света. Агенцията на ООН призовава индустрията да намали „свободните захари“ от 2019 г. в храните на деца на възраст от 6 до 36 месеца.

Докладът на Public Eye също подчертава, че СЗО „предупреждава, че излагането на захар в ранна възраст може да създаде предпочитание за цял живот към сладките продукти“, особено през първите две години от живота на детето.

„Не всички бебета са равни“



Затлъстяването в световен мащаб се е увеличило повече от два пъти от 1990 г. насам. В рамките на същия период от време процентът на затлъстелите деца и юноши се е умножил четири пъти, достигайки 8 процента от 5-19-годишните. Някога свързвано със страните с високи доходи, затлъстяването сега се превърна в проблем в страните с ниски и средни доходи.

„Въпреки че тези страни продължават да се справят с проблемите на инфекциозните заболявания и недохранването, те също така изпитват бързо нарастване на рисковите фактори за незаразни заболявания като затлъстяване и наднормено тегло“, според СЗО.

Страните, включително в Европа, следват диетичните насоки, препоръчани от Codex Alimentarius, междуправителствена организация, чрез която министрите на търговията определят набор от стандарти. Въпреки че са силно критикувани от СЗО и подложени на силно лобиране, според авторите зад разследването продуктите на Nestlé са в съответствие със стандартите на Codex.

„Причината, поради която европейските продукти нямат добавена захар, не е, че има по-строги законодателства“, каза Лоран Габерел, експерт по земеделие и храни в Public Eye, пред Euronews Health.

„Това е така, защото Nestlé реши да не добавя захар в своите бебешки храни на европейските пазари. Компанията знае какво очакват потребителите тук”.

Неетични маркетингови техники



Нещо повече, докладът поражда допълнителни етични опасения относно търговските практики на Nestlé. Разследването установи, че в няколко държави мултинационалните влиятелни лица в социалните медии „спечелват доверието на родителите в своите продукти“.

Компанията също така използва мрежи от експерти и здравни специалисти, за да развие лоялност „от люлката до гроба“ сред своите потребители, според Филип Бейкър, старши научен сътрудник в университета в Сидни.

Междувременно компанията е наясно, че захарта е вредна за кърмачетата.

„Не се препоръчва да добавяте захар, когато приготвяте храна за вашето бебе, нито да предлагате подсладени напитки“, гласи топ 9 на препоръките на компанията за бебета във френската версия на нейния уебсайт за родители Baby & Me .

„Кърмата е идеалната и естествена храна за всяко бебе и СЗО препоръчва изключително кърмене до 6-месечна възраст. Nestlé следва принципите на Кодекса на СЗО и следователно не съобщава за продукти, предназначени за деца под 6-месечна възраст“, ​​се казва на началната страница на френския уебсайт, като се позовава на забраната на агенцията на ООН за маркетинг на храни за деца под 6-месечна възраст.

Но в други части на света авторите са открили, че Nestlé използва законови вратички или слабо прилагане на кодекса, за да продължи да предлага на пазара бебешка формула, насочена към бебета на възраст под шест месеца.

Какво следва за бебешкото мляко?



Преди петдесет години хранителният гигант беше замесен в друг скандал с бебешки формули, известен като Убиеца на бебета , който доведе до създаването на Международния кодекс на СЗО през 1981 г.

„Индустрията на бебешките храни е обвинена, че рекламира своите продукти в общности, които не могат да ги използват правилно; за използване на реклами, продавачки, облечени в униформи на медицински сестри, раздаване на мостри и безплатни трикове за подаръци, които убеждават майките да се откажат от кърменето“, се посочва в доклада от 1974 г., повтаряйки настоящите открития на Public Eye.

В отговор на новото разследване, Nestlé каза пред Euronews Health, че "леките вариации в рецептите в различните страни зависят от няколко фактора, включително разпоредби, потребителски тенденции и наличие на местни съставки."

Мултинационалната добави, че зърнени храни със и без добавена захар се предлагат в Европа, Азия, Латинска Америка и Северна Америка.

Nestlé също подчерта, че са положени значителни усилия в „цялото му портфолио“ и че добавените захари са намалени с 11% в зърнените храни за кърмачета в световен мащаб.

За Габерел това не е адекватно извинение.

„Те са способни да произвеждат бебешка храна без добавена захар в Швейцария и Европа и се справят доста добре финансово, така че защо да не го направят и в други части на света?“ той каза.

Лоран Габерел, експерт по земеделие и храни в Public Eye също така вярва, че стандартите на Codex трябва да бъдат приведени в съответствие с препоръките на СЗО за хомогенизиране на нивата на добавена захар в бебешката храна в световен мащаб.

Публикуването на разследването привлече вниманието на засегнатите страни, като индийските власти започнаха разследване на бебешките храни на Nestlé. Авторите също така стартираха петиция , изискваща Nestlé да сложи край на двойните си стандарти.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
ЕК отпуска близо 720 милиона евро на 7 проекта за водород от възобновяеми източници в Европа
Сряда, 1 Май 2024 08:22
Днес Комисията отпуска близо 720 милиона евро на седем проекта за водород от възобновяеми източници в Европа, избрани чрез първата конкурентна тръжна процедура в рамките на Европейската водородна банка....
Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда
Сряда, 1 Май 2024 08:02
Днес е Велика сряда, трети ден от Страстната седмица, последна от живота на Иисус Христос. На този ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил да предаде Христос за тридесет сребърника. На Велика...
1 май - Ден на труда и на международната работническа солидарност
Сряда, 1 Май 2024 07:45
Денят на труда и на международната работническа солидарност (известен като Ден на труда, Първи май) се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически...
Най-важното от Варна във вчерашния 30 април
Сряда, 1 Май 2024 07:22
Кампания ще насърчава осиновяването на кучета от приюта в Каменар Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието...
1 май в историята
Сряда, 1 Май 2024 06:49
1707 г. – Кралство Англия и Кралство Шотландия се обединяват под името Кралство Великобритания. 1776 г. – Създадено е тайното общество на илюминатите от философа Адам Вайсхаупт. 1786 г. – Състои се премиерата...
Прогноза за времето - 1 май
Сряда, 1 Май 2024 06:28
Над Черноморието ще е предимно облачно, но само на отделни места ще има слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 15° и 18°. Температурата на морската...
Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония
Вторник, 30 Април 2024 18:53
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...
ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата
Вторник, 30 Април 2024 18:41
Европейската комисия публикува своята оценка на проекта на актуализирания национален план в областта на енергетиката и климата на България и отправи препоръки страната да повиши амбициите си в съответствие...
Търси в новини:
23456789101112

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook