Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Другата история на Опенхаймер, която няма да спечели Оскар

Събота, 9 Март 2024 11:03
Източник: Moreto.net   
Успехът на филма „Опенхаймер“ хвърли светлината на прожекторите върху работата, извършена от учените в Ню Мексико при разработването на първата ядрена бомба. Но 80 години по-късно някои местни хора казват, че историята им остава неразказана.

„И двамата ми прадядовци имаха рак, двете ми баби имаха рак, баща ми имаше три различни вида рак, сестра ми има рак“, казва скръбно Тина Кордова, докато прелиства стар семеен фотоалбум в хола си.

„Изгубих броя на лелите, чичовците и братовчедите, които са имали рак. И моето семейство не е уникално.“

Г-жа Кордова живее в Албакърки, на около два часа път с кола от мястото, където е разработена атомната бомба, разказва BBC. Тя е една от „Downwinders“, термин, използван за описание на общностите, които твърдят, че са били засегнати от радиация от теста Тринити, който беше първата в света детонация на ядрено оръжие в пустинята на Нова Мексико.


Тестът е в центъра на касовия хит на Кристофър Нолан, Опенхаймер, който проследява едноименния физик и неговия екип от учени и инженери, които се втурнаха да разработят тази бомба.

Филмът, който се очаква да спечели още награди на Оскарите тази неделя, разглежда моралните борби на мъжете и жените, които са променили света с работата, която са вършили в пустинята под маската на тайна.

Но г-жа Кордова казва, че филмът не разкрива нищо от наследството на атомната бомба, с което семейството й живее от поколения.

Детонацията е запомнящ се момент във филма, тъй като учените получават тъмни очила и се събират в ветровитата нощ, за да гледат как техните теории и изчисления се превръщат в реалност.

Но понесените от вятъра, според г-жа Кордова, имали непредвидени последици.

„Ние твърдо вярваме, че сме били прекомерно изложени на радиация по време на бомбата Тринити, а след това и по време на бомбите, които бяха взривени в Невада“, казва г-жа Кордова, която беше диагностицирана с рак на щитовидната жлеза на 39-годишна възраст. Нейният 23-годишен старата племенница е със същата диагноза.

Ракът е втората водеща причина за смърт в Съединените щати. Въпреки че връзката между излагането на радиация и рака не е доказана категорично, г-жа Кордова е документирала стотици семейства с висок процент на заболяване в няколко поколения.

Един от тях е Пол Пино, който казва, че стотинката е паднала, когато е присъствал на презентацията на г-жа Кордова за радиацията преди няколко години. „Това беше брутално осъзнаване, което се стовари върху нас като лавина“, спомня си той.

Семейството му е живяло на 35 мили от мястото на Trinity Test и подобно на г-жа Кордова, няколко роднини са били унищожени от рак. Брат му почина от рак на стомаха, а майка му от рак на костите. Сестра му има рак на щитовидната жлеза, дъщеря му имаше рак на кожата, а две от лелите му имаха мозъчни тумори.

Правителството на САЩ е създало компенсационни фондове за хора в райони, където са извършени тестове през по-късните години, но Ню Мексико все още не е включено. Това вече може да се промени.

Разширението на Закона за компенсация на излагането на радиация Разширяване, което ще включва Downwinders of New Mexico, изтича през юни. Тази седмица Сенатът прие законопроекта с двупартийно гласуване. Сега той отива в Камарата на представителите, а администрацията на Байдън преди това е посочила подкрепа за приемането на законопроекта.

Когато атомната бомба беше използвана срещу Япония, тя на практика сложи край на Втората световна война. Броят на смъртните случаи тежи тежко на съвестта на Опенхаймер във филма, но потенциалните рискове за хората по-близо до дома са сюжет, който не е проучен.

„Те [творците на филма] никога не признаха жертвата или страданието на хората от Ню Мексико“, казва г-жа Кордова със съжаление.

На други места в щата филмът се гледа по-малко негативно, особено в Лос Аламос, тайния град, където екипът от учени на Опенхаймер извършва своята работа.

​​За жителите там не се говори за историята, която филмът разкрива, а за въздействието му върху икономиката.

„Нашият малък град беше обърнат с главата надолу“, казва Тод Никълс, чиито родители са учени. „Наводнени сме с много повече посетители:“

Местоположението на Лос Аламос е драматично, красиво и отдалечено. Червените скални плата се срещат с големи сини небеса докъдето стига погледът. Това е място за най-добрите мозъци в страната да освободят въображението си и да направят научни пробиви, далеч от любопитни очи и разсейвания.



„Баща ми беше ядрен физик, а майка ми беше генетик“, казва г-н Никълс. „И това беше просто страхотно прекрасно място за израстване. Гордеем се с науката, гордеем се с технологията.“

Името на Опенхаймер е неизбежно в града. Има Oppenheimer Drive, статуята на Oppenheimer и няколко стенописа на Oppenheimer. Много от местните жители на Лос Аламос също бяха статисти във филма.

„Със сигурност не възхваляваме смъртта на бомбите по никакъв начин, защото това беше ужасна, ужасна ситуация“, казва г-н Никълс. „Но Втората световна война също беше ужасна.

Днес учените от Лос Аламос все още играят ключова роля в производството на компонентите за ядрени бойни глави. Докато правителството на САЩ актуализира оръжията си, лабораторията увеличава производството.

Ако спрете случаен човек на улицата и се обърнете към него с „д-р“, вероятно няма да сгрешите. Жителите на Лос Аламос имат най-много доктори на глава от населението в страната.

„Дядо ми работеше в лабораторията, майка ми работеше в лабораторията, всъщност аз съм първият човек в семейството ми от три поколения, който не работи в лабораторията“, казва Джералд Бърнс, който пие пинта в бар, който сервира бира, наречена Hoppenheimer.

Филмът очевидно е добър за бизнеса - в бара се продават тениски с изображения на Опенхаймер върху тях с надпис "без наука, без бира". Но какво ще кажете за моралния аспект зад това, което символизира всичко това?

„Имаме много нюансиран и балансиран поглед върху това“, казва той. „Трябва да имаме уважение и зачитане, когато нещата се объркат или когато нещата се използват като оръжие.“

Други са на различно мнение. Обратно в Албакърки, малка група антивоенни активисти се събраха, за да проведат протест през уикенда срещу продължаващата работа в Лос Аламос. "Кажете не на ядрените оръжия!" казват плакатите. „Забранете бомбата“. Техните листовки осъждат САЩ, които използват лабораторията там, за да подновят надпреварата в ядрените оръжия.

С наближаването на церемонията по раздаването на Оскарите г-жа Кордова се надява шумът около филма да хвърли светлина върху рисковете за здравето, които според нея са ясни и реални.

Без хората от Ню Мексико нямаше да има изследователски проект и филм за Опенхаймер, казва тя.

"Казвам срам за тях. Те имаха възможност наистина да направят нещо наистина невероятно."

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Радев поздрави големия български артист Христо Мутафчиев за 55-ата му годишнина
Четвъртък, 4 Април 2024 13:45
Държавният глава Румен Радев поздрави големия български артист и председател на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев по повод 55-ата му годишнина. „Постигнатите от Вас успехи са плод на упорита...
Авторът на „Мамник“ отмени гостуването си във Варна по здравословни причини
Четвъртък, 4 Април 2024 12:52
Писателят Васил Попов, автор на книгите „Вълчи разкази“, „Мамник“ и „Пермафрост“, няма да гостува във Варна на 4 и 5 април, съобщават от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Васил отмени планираните...
Съзерцание: Изложба живопис на Ангел Веселинов откриват днес във Варна
Четвъртък, 4 Април 2024 12:39
Съзерцание е името на изложбата, която ще бъде открита от 18:30 часа днес във Варна. Автор на творбите живопис е Ангел Веселинов, а домакин е галерия "Арт Маркони". Тази изложба ни пренася някъде другаде....
Осем личности и шест колектива са допуснати за награди „Варна“
Четвъртък, 4 Април 2024 08:00
Осем личности и шест колектива са допуснати за награди „Варна“ за ярки постижения в областта на културата за 2024 г. С тайно гласуване журито за присъждане на отличието допусна номинациите, които не са...
Анна Борисова открива първата си самостоятелна изложба във Варна
Сряда, 3 Април 2024 15:36
Художничката Анна Борисова ще представи първата си самостоятелна изложба в зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев”...
Един от най-популярните исторически романи за последното десетилетие разказва историята на „Клитемнестра“
Сряда, 3 Април 2024 14:43
Дебютният роман на Костанца Касати преобръща историята на една от най-криворазбраните героини в гръцката митология. Почитателите на нашумелите през последните години преразкази на гръцката митология...
Българан и ePortal.BG пуснаха билетите за Театрално лято - Варна 2024
Понеделник, 1 Април 2024 08:19
Билетен център "Българан" /Ул. Братя Шкорпил 33/ и ePortal.BG пуснаха билетите на каса и онлайн за предстоящите събития от май до септември в Летен театър Варна и Фестивален и конгресен център. - Билетен...
Вицепрезидентът откри 13-ото издание на „Походът на книгите“
Вторник, 2 Април 2024 18:56
Вицепрезидентът Илияна Йотова постави началото на 13-ото издание на „Походът на книгите“. Кампанията в подкрепа на детското четене се организира от Асоциация „Българска книга“ и се провежда за поредна...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook