Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

CNN: Китай е прикривал пандемията

Вторник, 1 Декември 2020 09:43
Източник: News.bg   
В доклад с надпис "вътрешен документ, секретно", местните здравни власти в китайската провинция Хубей, където вирусът беше открит за първи път, изброяват общо 5918 новооткрити случаи на 10 февруари. Това е повече от два пъти повече от официалния публичен брой на потвърдените случай, се казва в репортаж на Си Ен Ен.

От медията уточняват, че по това време тази по-голяма цифра никога не е била напълно разкрита, тъй като счетоводната система на Китай, в суматохата в ранните седмици на пандемията, омаловажава тежестта на огнището.

Си Ен Ен се обърнала към китайското министерство на външните работи и националната здравна комисия, както и здравната комисия на Хубей за коментар по разкритията, но Си Ен Ен не получила отговор.

Взети заедно, документите от 117 страници представляват най-значителното изтичане от вътрешността на Китай от началото на пандемията и осигуряват първия ясен поглед към това, което китайските власти са знаели тогава, но не са го обявили.

Китайското правителство категорично отхвърля обвиненията на САЩ и други западни правителства, че умишлено укрива информация, свързана с вируса.

Документите, които обхващат непълен период между октомври 2019 г. и април тази година, разкриват това, което изглежда е негъвкава система на здравеопазване, ограничена от бюрокрация отгоре надолу и твърди процедури, които не са добре подготвени за справяне с възникващата криза.

В няколко критични момента в ранната фаза на пандемията документите показват доказателства за явни грешки и сочат модел на институционални провали.

Един от най-поразителните данни се отнася до бавността, с която са диагностицирани местните пациенти с Covid-19.

Дори когато властите в Хубей представиха на обществеността начина, по който се справят с първоначалното огнище, като ефективно и прозрачно, документите показват, че местните здравни служители разчитат на недостатъчни механизми за тестване и докладване.

Здравните експерти заявиха пред Си Ен Ен, че документите разкриват защо е важно това, което Китай е знаел в първите месеци.

На 1 декември, се навършва една година, откакто първият известен пациент със симптоми на заболяването е регистриран в столицата на провинция Хубей - Ухан.

По същото време, за което се смята, че вирусът се е появил за първи път, документите показват, че се разгръща друга здравна криза.

Хубей е обхванат от значително огнище на грип. Документите показват, че случаите са се увеличили до 20 пъти над нивото от предходната година, поставяйки здравната система под допълнителен стрес.

"Епидемията от грип", както отбелязват служителите в документа, не само е присъствала в Ухан през декември, но е била най-голяма и в съседни градове.

Остава неясно какво въздействие или връзка е оказал грипният пик върху огнището на Covid-19.

И макар в документите да няма предположение, че двете паралелни кризи са свързани, информацията относно мащаба на грипния скок на Хубей все още не е публикувана.

Първоначално властите обвиниха местния животински пазар в Ухан за източник на огнището на пандемията, отбелязват от Си Ен Ен.

Системата за тестване на местното население също показва слабости и неточности, става ясно от документите.

Липсата на подготвеност в местните медицински кадри също е отразена. Докладът описва Хубей като недофинансиран, с липсата на подходящо оборудване за тестване и с немотивиран персонал, който често се чувства игнориран в огромната китайска бюрокрация.


Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини от Варна, региона и света
Отварят отново за корабоплаване Коринтския канал
Сряда, 27 Март 2024 14:21
Историческият Коринтски канал в Гърция ще бъде отново отворен за корабоплаване от 1 май, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, като цитира съобщение на компанията, която управлява канала. През последните...
Автобус се заби в училищна ограда във Варна
Сряда, 27 Март 2024 14:08
Автобус на „Градски транспорт" се е забил в училищната ограда на Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии във Варна. При инцидента няма пострадали хора, съобщиха за Moreto.net...
Откриват филиал на Русенския университет в молдовски град Тараклия
Сряда, 27 Март 2024 13:55
Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия. Това предвижда Споразумение между правителствата на България и Молдова. Така за първи път ще бъде създадено поделение на...
Дъжд, гръмотевици и силен вятър утре в област Варна
Сряда, 27 Март 2024 13:41
Утре по Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен...
Над 32 000 палестинци са били убити в Газа от 7 октомври насам
Сряда, 27 Март 2024 13:28
Най-малко 32 490 палестинци са били убити, а 74 889 ранени при военната офанзива на Израел срещу Газа от 7 октомври насам, Това днес съобщи Министерството на здравеопазването в Газа, цитирано от Ройтерс. През...
Общинският съвет съвет във Варна ще заседава утре
Сряда, 27 Март 2024 13:04
Редовното заседание на Общинския съвет във Варна ще се проведе в четвъртък – 28 март, от 10:00 часа в зала „Пленарна" на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях...
Галъп: Българите смятат демокрацията за най-възможно управление
Сряда, 27 Март 2024 12:44
Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено...
За първи път на българска сцена: Варненската опера представя мюзикълa „Дух“
Сряда, 27 Март 2024 12:28
С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавната опера във Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“, който се поставя за пръв път на българска сцена. Премиерата предстои в XV издание на Опера в...
Търси в новини:
345678910111213

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
2.5 + 1.9
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook