Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Хотелиерите разтревожени от предложените нови COVID мерки, очакват фалити

Настояват да не бъдат затваряни ресторанти, спа, фитнес и уелнес центрове

Вторник, 24 Ноември 2020 13:57
Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) изразява своята тревога, във връзка с предлаганите от здравното министерство мерки, част от които включват повторно затваряне на заведения за хранене, в това число и хотелски ресторанти и барове., се казва в позиция на БАПМХ, разпространена до медиите. Копирано от standartnews.com

"Ако бъдат приети в предложения вид, тези мерки ще нанесат тежък, а в някои случаи и фатален удар върху много хотели, чийто бизнес през последните месеци едва се посъвзе от извънредното положение, наложено на 13 март 2020 г.

Скорошно допитване на БАПМХ до бранша показа, че в България няма нито един случай на заразяване с коронавирус в хотел, което е показателно за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към безопасността на гостите си.

От друга страна, хотелският бизнес е комплексен бизнес, който включва различни, работещи в синхрон „компоненти“, като един такъв компонент са хотелските ресторанти. Ако тези ресторанти бъдат принудени да затворят, в много случаи това ще доведе до затварянето на самите хотели, защото те няма да има възможност да осигурят елементарно изхранване на гостите си, които ползват нощувки.

Това вече се случи напролет, по време на извънредното положение, когато заради забраната за функциониране на ресторантите и спа центровете, много хотели затвориха, а екипите им, създавани с години, трябваше да отидат на трудовата борса.

Ако отново се стигне до забрана за функциониране на заведения към хотели, социалната цена на мерките ще бъде изключително висока – хиляди служители, оставени без препитание, които едва ли биха приели доводите, че всичко това всъщност се прави за тяхно добро.

Ако предложените мерки бъдат приети в настоящия си вид, очакваме да се стигне до:

- масови фалити на хотели.

- фалити на редица свързани с хотелите бизнеси – производители на храни и напитки, търговски и транспортни фирми, доставчици на - - - продукти и услуги за оперативното функциониране на хотелите, доставчици, изпълнители и подизпълнители за строителството и реновацията на хотели и много други.

- пълна катастрофа на и без това очертаващият се като незапомнено слаб зимен туристически сезон у нас.

Във връзка с горното, ние настояваме да не бъдат затваряни ресторанти, спа, фитнес и уелнес центрове и въобще да бъде ограничавана работата на хотелите, преди правителството да е обявило програма с разумни икономически мерки за компенсиране на бизнеса и служителите, което ще позволи на хотелиерите да избегнат фалити, а заетите в сферата на туризма и свързаните бизнеси да запазят доходите си.

Такава програма трябва да включва:

-За периода на действие на новите рестриктивни мерки, държавата да поеме издръжката на персонала на затворените със заповед бизнеси (ресторанти, спа центрове и пр.), в размер на 80% от доходите преди затварянето, а работодателят да бъде освободен от задължението за изплащане на оставащите 20% – с цел да се запази заетостта на хората.

-Програмата „60/40“ да бъде удължена поне до април 2021 г. с опция за последващо удължаване – до 1 юли 2021 г., като тя да важи и за новооткрити през 2020 г. хотели.

-До края на 2020 и за следващата 2021 г. да отпаднат таксите за категоризация, прекатегоризация или промяна на обстоятелства за туристическите обекти.

-Освобождаване от такса смет и данък сгради на хотели, на които се налага да преустановят своята дейност в резултат на приетите противоепидемични мерки. Гратисният период да важи за времето, в което съответният хотел не е функционирал.

-Мораториум върху вноските за главница и лихви по кредитите на юридически и физически лица в сферата на туризма за периода, в който са в сила мерките, плюс един месец допълнително, което е необходимо време за рестартиране на дейността на хотелите.

В заключение бихме искали да напомним, че туризмът създава препитание на хиляди хора, включително на такива от малцинствата и в райони с традиционно висока безработица, което го прави един от социално най-значимите сектори в икономиката.

В същото време, днес, туризмът и в частност хотелите са поставени „на командно дишане“, заради липсата на международни пътувания, а и заради заповед РД-01-651/ 11.11.2020 г. на здравния министър, с която бяха наложени драстични ограничения за провеждането на обществени мероприятия – конференции, семинари и изложения, което пък доведе до масови анулации на всякакви събития в хотелите.

Без да пренебрегваме сериозността на епидемиологичната обстановка и необходимостта от решителни действия за гарантиране на здравето на хората, апелираме правителството да създаде механизъм, чрез който не просто да подкрепи, но буквално да спаси бизнеса и заетостта в хотелите.

Оставаме на разположение за бъдещ диалог и евентуални пояснения към предложенията в това писмо.", завърват от асоциацията

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Бизнес
Милиардер от въглища строи най-голямата централа за чиста енергия в света
Четвъртък, 21 Март 2024 15:52
Пет пъти по-голям от Париж. Вижда се от космоса. Най-голямата енергийна централа в света. Достатъчно електричество за захранване на Швейцария. Мащабът на проекта, превръщащ участъци от безплодна солена...
Броят на работещите във Варна намалява
Четвъртък, 21 Март 2024 15:40
Намалява броят на работещите във Варна и областта. Това сочат данните на Националния статистически институт, предоставени на Moreto.net. Броят на заетите лица е намалял за година с 0,4%. През 2023 г....
ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус
Вторник, 19 Март 2024 11:09
ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и някои държави членки, съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници. Брюксел отдавна се...
Apple преговаря с Google за използване на изкуствения интелект Gemini в iPhone
Понеделник, 18 Март 2024 11:31
Apple води преговори за използването на изкуствения интелект (AI) на Google Gemini в iPhone, съобщи Bloomberg, цитирайки хора, запознати със ситуацията. Apple също наскоро проведе дискусии с подкрепения...
Германия раздаде хиляди евро премии на работещи заради инфлацията
Неделя, 17 Март 2024 18:39
Заради инфлацията повечето работещи в Германия получиха еднократни необлагаеми премии - но съвсем не в еднакъв размер. Мнозина вече са ги получили, други ги очакват до края на годината. Става дума за...
9 навика, с които несъзнателно саботирате успеха си
Неделя, 17 Март 2024 18:20
Уcпexът мoжe дa бъдe нeщo тpyднo пocтижимo - тoвa e, ĸъм ĸoeтo вcичĸи ce cтpeмим, нo пoняĸoгa caбoтиpaмe caми ceбe cи бeз дopи дa гo ocъзнaвaмe. Toзи caмocaбoтaж чecтo e peзyлтaт oт...
Атрактивна оферта за 6 месеца на морето с Lidl
Петък, 15 Март 2024 10:00
Искаш ли тази година да бъдеш на морето 6 месеца? Отговорът за много хора е „да“, но остава въпросът „Как да си го позволя?“. Lidl има отговор на него: като станеш сезонен служител в магазините на веригата...
Василев с препоръка към бизнеса да започне подготовка за преминаване към еврото
Петък, 15 Март 2024 17:12
От инфлацията в България зависи кога точно през 2025 година ще се присъединим към еврозоната, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев. Засега потребителските цени остават над референтните...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Най-четено от Бизнес 1 2 3
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.6 + 2.4
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook