Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Архив на новините
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Варненско езеро
Презастрояване
бул.Левски
Морската градина
Детски градини
Образование

Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни - 22 и 23 декември, днес подписах заповед да станат неучебни. Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември. Най-вероятно ще оставим университетите сами да решават за след Нова година". Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев...
Новини

На 27, 28 и 29.11.2020, гр.Варна отново се включва в Европейската нощ на учените с изцяло онлайн програма. За пета поредна година, ИО–БАН е регионален организатор и домакин на събития посветени на Европейската нощ на учените 2020, в рамките на проект FRESHER ...
Екопарк Варна

Университетската ботаническа градина в град Варна е първият Eкопарк в страната, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Арборетумът включва повече от 300 вида екзотични дървета...
Новини от Варна, региона и света

Искат максимално наказание за осъдените във Варна за контрабанда на над 16 тона наркопрекурсори

Четвъртък, 6 Февруари 2020 11:36
Източник: Moreto.net   
(9)   (0)

Окръжната прокуратура във Варна настоява за максимални наказания лишаване от свобода и 300 000 лева глоба за осъдените за контрабанда на над 16 тона прекурсори в протест до Апелативния съд, съобщават от съдебната институция.

В протест до Апелативния съд Окръжната прокуратура във Варна поиска изменение на постановената присъда на Варненския окръжен съд от 21 януари тази година. С нея подсъдимите за контрабанда на над 16 тона прекурсори през границата на България, което е в особено големи размери, като случаят е особено тежък, бяха признати за виновни в извършването на престъпление по член 242, ал. 4, във връзка с ал. 3 от НК, извършено в съучастие и като продължавано деяние.

Със съдебния акт на първата инстанция Р. Писени и К. Миделдорп бяха осъдени на лишаване от свобода за срок от 10 години при строг режим и глоба по 100 000 лева всеки. Наказанията им са били определени след прилагане на член 55 от НК от съда – изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства.

Окръжната прокуратура във Варна смята, че при индивидуализацията на наказанията на двамата контрабандисти на прекурсори за производството на наркотици е трябвало да бъде приложена разпоредбата на член 54 от НК – при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства. Обвинението настоява в протеста си Апелативният съд да наложи наказания „Лишаване от свобода“ и глоба на двамата чужденци в предвидения от закона максимум. Когато предметът на контрабандата са прекурсори в особено големи размери и случаят е особено тежък, максималното наказание по закон е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Само това наказание може да отговори на обществената опасност на деянието и дейците, смята Окръжната прокуратура във Варна.

В протеста обвинението настоява двамата да бъдат признати за виновни за контрабандата до пълния размер на обвинението - на стойност 225, 640 млн. лева, а не както Варненският окръжен съд е приел по-ниска стойност на предмета на контрабандата.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че досъдебното производство започна на 10 февруари 2017 г. по сигнал на митницата. След проверка по метода анализ на риска е проверен контейнер на пристанище Варна-запад, пътуващ с кораб от Лаос през Виетнам до Варна. Крайната точка на контейнера е Кралство Нидерландия.

По документи съдържанието на контейнера било декларирано като 14 400 л препарат за прозорци. След лабораторен анализ се оказало, че 5000 литра от стоката е пиперонилметилкетон /РМК/, като веществото е директен прекурсор за производство на синтетичен наркотик MDMA. Прекурсорът е предназначен за действащи нелегални лаборатории на териториите на Нидерландия, Белгия и Великобритания, където се произвеждат тъй наречените таблетки „екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия. Задържаното количество, предмет на контрабандата, е 16 тона и 222 кг . Стойността му се изчислява на близо 226 млн. лева.

Оказва се, че 51-годишният гражданин на Кралство Нидерландия Р. Писени и 56-годишният белгиец К. Миделдорп са участници в схема за контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетична дрога от Азия и Латинска Америка през пристанище Варна-запад за Европейския съюз. И двамата са осъждани в държави от Европейския съюз. Миделдорп участвал в международен трафик на наркотици, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 г. Търпял е ефективна присъда от 7 години затвор за внос на 1 тон кокаин през пристанище в Антверпен. Р. Писени е част от европейския криминален контингент още от 1989 г. Осъждан многократно - на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума, на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие.

Разследването на организацията на канала за контрабанда доказва, че схемата е дело на Р. Писени, а логистиката на канала - намирането на подставени лица, фирми и транспорт за Нидерландия, е поверена на живеещия в Бургас белгиец К. Миделдорп. За установяването и доказването на престъпната дейност на двамата извършители по линията на трансграничното наблюдение с участието на Интерпол и властите в Холандия, Белгия и Великобритания през април 2017 г. контейнерът бил „пропуснат“ с цел осъществяване на контролирана доставка. Със съдействието на ВКП са били уведомени правосъдните органи на всички държави по пътя на контролираната доставка.

На 30 май 2017 г. на порт Варна-запад се очаквал 20-футов контейнер от Шанхай, който превозвал по документи 10 457 кг стеаринова киселина. Контейнерът бил предназначен за Кралство Нидерландия. Организатори на канала от Китай през България за Холандия били същите чужденци. Доставката на контейнера със стеаринова киселина било проконтролирано до разтоварването му в софийски склад. При последвалия на по-късен етап оглед се установило, че 350 кашона от общо 485 били различни по размери и цвят. Те съдържали 7 тона и 525 кг алфа-фенилацетоацетамид, което е препрекурсор за производство на амфетамин АРАА.

Действията на двамата организатори на канала били наблюдавани от българските и партньорските служби. Получена била информация, че Писени подготвя за транспорт контейнер с 1 тон и 300 кг кокаин от Колумбия през Перу до Варна-запад. Участниците в престъпната мрежа по доставката на кокаина са привикани на среща в испанското имение на Писени за уточняване на важни детайли.

Действително на Варна-запад пристигнал контейнер от Перу, деклариран като течен кози тор. С него играчите в схемата за доставка на наркотици през Азия и Латинска Америка за Европейския съюз тествали уговорения канал за кокаин с цел създаване на създаване на добра митническа история.

На 16 март 2018 г. на пристанище Варна-запад пристигнал нов контейнер от Китай, в който сред превозваната по документи стеаринова киселина били открити 4 тона и 400 кг от прекурсора АРААN /алфа-фенилацетоацетонитрил/. И този прекурсор се влага в директното производство за амфетамини.

На 7 юни 2018 г. Р. Писени пристигнал в България за среща с Миделдорп и български гражданин за обсъждане на поредната доставка на прекурсора АРААN за Испания. На срещата бил коментиран и адресът на получателя, както и бъдещи доставки на прекурсори и препрекурсори от Азия и на кокаин от Латинска Америка. Всичко това било документирано от българските власти и лицата били задържани.

След произнасяне на присъдата Варненският окръжен съд потвърди наложените мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на двамата чужди граждани и в момента те са в затвора.

(9)  (0)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .

Новини от Варна, региона и света
Варна се включва в Европейската нощ на учените с изцяло онлайн програма
Петък, 27 Ноември 2020 08:31
На 27, 28 и 29.11.2020, гр.Варна отново се включва в Европейската нощ на учените с изцяло онлайн програма. За пета поредна година, ИО–БАН е регионален организатор и домакин на събития посветени на Европейската...
Борисов: Продължаваме да подпомагаме българските производители
Днес, 28 Ноември 2020 08:59
Държавен фонд „Земеделие“ изплати 72,4 милиона лева на над 11 500 земеделски стопани за намален акциз на газьола. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов във Facebook профил си тази сутрин. "Продължаваме...
Ангелов: До края на годината ще има е-рецепта и е-направление
Днес, 28 Ноември 2020 08:41
„Един от приоритетите, които си поставих като министър на здравеопазването, е в края на годината електронната рецепта и електронното направление да са факт и имам пълното уверение от всички участници в...
Затварят част от бул. „Княз Борис I” във Варна днес
Днес, 28 Ноември 2020 08:22
Част от бул. „Княз Борис I” ще бъде затворен между 10.00 до 14.00 ч. днес, припомня Moreto.net. Ограничението се налага заради извършване на цялостно преасфалтиране участък от булеварда. Затворено...
"Черно море" победи "Славия" с 3:2 във Варна
Днес, 28 Ноември 2020 08:05
"Черно море" победи "Славия" с 3:2 в мач от 14-ия кръг на efbet Лига, игран на стадион “Тича” във Варна, съобщават от клуба. “Белите” поведоха с резултата в 10-ата минута чрез Радослав Кирилов, но...
Частичното затваряне на страната вече е в сила
Днес, 28 Ноември 2020 07:50
В 23:30 ч. снощи у нас влязоха в сила по-строги мерки, които целят да ограничат разпространението на COVID-19. Частичното затваряне ще продължи до 21 декември. Ето какви са ограниченията: 1....
Най-важното от Варна във вчерашния 27 ноември
Днес, 28 Ноември 2020 07:39
Варненски храмове събират храна и средства за „Трапеза за хора в нужда” Храмовете „Св. Николай Чудотворец” и "Св. Архангел Михаил" във Варна започват кампания по набиране на хранителни продукти и средства,...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Женско списание Кухни по поръчка
Спешен зъболекар Театър
Vivaderma Clinic Сметка за вода
Всичко за банята Сметка за ток
Имоти във Варна Бижута handmade
Препоръчваме
Музеите във Варна Килими
Време за Култура Разписание БДЖ
Гаражни врати промо Нов тип бойлери
Матраци и спални Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Най-четено от Всички теми 1 2 3
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Днес в афиша на Варна
Кино  Театър  Опера  Клубове  Още...
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   Форум   Блог   Пауза   Реклама   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.4 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Несебър   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook