Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС с 8% преднина за изборите, ПП-ДБ са загубили 200 000 гласа

Сряда, 8 Май 2024 10:32
Източник: Moreto.net   
Кампания на малките разлики, която обаче има потенциал да доведе до по-съществени промени в цялостния политически пейзаж – такава е обобщената картина, която очертава традиционното национално представително проучване на "Алфа Рисърч" за електоралните нагласи на старта на предизборната кампания.

Настоящото изследване е проведено в периода 25 април – 2 май 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Избирателна активност



С наближаването на изборите декларираната избирателна активност леко нараства. Готовност да гласуват за Народно събрание заявяват около 40% от пълнолетните граждани, или приблизително 2 млн.600 хил. – 2 млн.650 хил. души. Кампанията може да увеличи техния брой, като го доближи до участието на парламентарните избори през април миналата година, т.е. около 2 700 000. Имайки предвид обаче негативната обществена енергия, която политическите скандали произведоха през последните месеци, е трудно да се очаква висока изборна вълна. Интригата и залогът ще се търсят основно в преразпределението на политическите предпочитания сред настоящия електорален корпус.


Интересна е ситуацията с европейските избори



Вотът за тях се очертава като по-слаб в сравнение с националния (около 35%, или към 2 300 000 души), но по-висок от този през 2019г., когато до урните са отишли малко под 2 100 000 граждани. Разликата се дължи на факта, че при съвпадението на двата вида избори националният вот „тегли“ нагоре и европейския. Тук трябва да се отчете и обстоятелството, че на евроизборите не могат да участват сънародниците ни в Турция, Великобритания, САЩ и други страни извън ЕС, които обаче могат да гласуват за българско Народно събрание. Което означава, че по всяка вероятност ще има от 3 до 5 на сто разлика между активността на двата избора.

Вот за Народно събрание



ГЕРБ-СДС влизат в надпреварата като фаворити с гласовете на 25,4% от твърдо решилите да гласуват. Избирателите им се отличават с висока мобилизация, втората най-силна след тази на ДПС симпатизантите. Относително равномерно представени са в страната. Проблем и предизвикателство е вотът в София. Очевидно, участието както на Борисов, така и на други знакови лица на партията, цели да преодолее този дефицит, вкл. чрез противопоставяне на предишното с настоящото управление на столицата.

ПП-ДБ стартира със значително отслабени позиции след краха на ротацията и последвалите публични скандали. Към момента със 17.5% запазва второто място в предпочитанията на избирателите, но е на почти 8 пункта дистанция след ГЕРБ. Коалицията губи около 200 000 гласа от вота си през 2023г. Същевременно, силните атаки срещу нея имат за ефект сплотяване на по-твърдите й привърженици, но не и привличане на периферия. Тя почти не добавя гласове от други партии, напротив, „донор“ е на други политически сили. Основна цел пред кампанията й ще е прекъсването на този процес и връщането на поне част от загубените й избиратели.

ДПС (14.9%) и Възраждане (14.6%) са с практически изравнени позиции на старта на кампанията и с много висока степен на мобилизация на техните симпатизанти. И двете партии се отличават с по-слаб електорален интерес в неизборни периоди и с бързо привличане на вот на самите избори. При тях обаче може да се очаква различна динамика в рамките на кампанията. ДПС няма конкурент в нишата на своите потенциални симпатизанти и основната му цел е да заведе повече от тях до урните. От Възраждане обаче, които към момента привличат разочаровани от „сглобката“ привърженици както на ПП-ДБ, така и на ГЕРБ, могат да се отлеят гласове към Солидарна България или ИТН. Тези процеси предвещават интересен развой в този спектър.

БСП е в лек низходящ тренд, но с 8.5% от вота на избирателите запазва преднина пред откъсналите се от нея „дисиденти“ в лицето на Солидарна България (2.6%) и Левицата (1.9%). Разрояването на лявото и успехът на Ваня Григорова на местните избори не могат да изключат по-съществена динамика при тези политически субекти. Още повече, че и сега е налице значителен обмен на избиратели между Възраждане, ИТН, БСП, Левицата и Солидарна България. Къде в крайна сметка ще акостират избирателите, навигирайки в бурното ляво-популистко море, е трудно отсега да се каже. Несъмнено е обаче, че кампанията има потенциал да повлияе на тази част от политическото пространство и да определи каква част от него ще бъде оползотворена чрез присъствие в 50то Народно събрание и каква ще остане извън него.

В десния спектър по-различими позиции има единствено коалицията Синя България (2.5%), която също ще трябва да разчита на кампанията, за да излезе от Синя София и да постигне по-добър национален резултат.

Вот за Европейски парламент



Проекцията на вота за Европейски парламент сред твърдо решилите да гласуват възпроизвежда в общи линии вота за Народно събрание, с няколко по-интересни разлики:


По-висока мобилизация на ПП-ДБ (до 18.5%), при запазване на вота за ГЕРБ (25.1%) и като резултат, известно затваряне на ножицата между тях – до 6.6%.

Леко отстъпление на ДПС (14.4%) пред Възраждане (14.8%), но двете партии отново са с близки позиции.

Колебание във вота за ИТН (4.8%) и висок риск за партията да остане под по-високия праг за европейския вот (5.88%).

В голяма степен ГЕРБ и ДПС ще запазят броя на своите евродепутати. Възраждане ще увеличи вота на националистите, представени в предишния Европарламент от ВМРО. БСП ще е големият губещ, като най-вероятно три от неговите предишни мандати ще отидат към ПП-ДБ.

Проблемите пред страната



Въпреки че политическият живот през последните месеци беше доминиран от скандали и лични обвинения, за огромното мнозинство от българските граждани тези схватки са вън от грижите им и значимите за тях проблеми. Топ три на темите, за които хората искат да чуят ангажиментите на политиците в настоящата кампания са: корупция, ниски доходи, здравеопазване. Демографията, българското производство и пътната инфраструктура са следващите значими проблеми, по които избирателите очакват конкретни решения.

Интригите



Началото на предизборната кампания 2 в 1, за Национален и Европейски парламент, очертава поне три интриги, чиито отговори ще бъдат търсени до последния момент:

  • Избирателна активност – падане под настоящите й нива може да доведе до по-съществени промени в резултатите; по-голям брой гласуващи не само би увеличил обществената легитимност на новите депутати, но и би намалил силата на контролирания вот.

  • Колко политически сили ще могат да формират правителство. Към момента е слаба вероятността да има мнозинство от две парламентарни групи. Колкото повече партии влязат в парламента, толкова по-трудно ще става това. Ще нараснат обаче и математическите (не непременно политическите) възможности за коалиционни комбинации.

  • Ще доведе ли дисперсията на лявото до възникване на конкурентен ляв политически субект в парламента, или както и при дясното, този вот за дълго ще остане неоползотворен.

  • Новини - теми
    Последни новини
    Варна и Черноморие
    България
    По света
    Бизнес
    Наука
    Туризъм
    Спорт
    Здраве
    Образование
    Култура
    Истории
    Крими
    На фокус
    Избори
    Изпрати новина
    Търси в новини
    Популярни теми
    Саниране
    Украйна
    АМ Хемус
    Дупката
    Ивицата Газа
    Шенген
    Хутите
    Стара Варна
    Гъбата
    Новини - България
    Днес в Сливен ще се проведе епархийски избор за нов митрополит
    Неделя, 19 Май 2024 09:06
    Епархийският избор за нов Сливенски митрополит ще се проведе днес, 19 май, след като митрополит Йоаникий почина на 9 януари тази година. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на...
    Варна откри сезона с голям концерт на входа на Морската градина (снимки)
    Неделя, 19 Май 2024 08:18
    Община Варна даде старт на летния туристически сезон с концерт-спектакъла „И лятото дойде“. Той се проведе в събота вечерта на входа на Морската градина и беше посетен от стотици варненци и гости на града....
    19 май: Световен ден за борба с възпалителните чревни заболявания
    Неделя, 19 Май 2024 07:57
    Фасадата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в лилаво като символ на подкрепа към пациентите с възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ), съобщиха от Българската асоциация болест на Крон и...
    Прогноза за времето - 19 май
    Неделя, 19 Май 2024 06:25
    Над Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд - предимно значителна и на места по южното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 16°-19°....
    НСО пази Кирил Петков заради директна заплаха за живота му
    Събота, 18 Май 2024 17:41
    Моята охрана беше свалена от НСО през януари 2023 г. Впоследствие в МВР постъпи информация за директна заплаха за живота ми и междуведомствена комисия, в която участват и другите служби, ми назначи охрана...
    Съдът касира избора за кмет на Омуртаг
    Събота, 18 Май 2024 17:26
    Административният съд – Търговище касира избора за кмет на община Омуртаг. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му. Делото беше образувано по жалба на политическа партия. Констатирани...
    Президентът Радев: Ако не се сложи край на войната, Украйна ще е демографски унищожена
    Събота, 18 Май 2024 15:42
    Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради...
    Какво време ни очаква утре по Черноморието?
    Събота, 18 Май 2024 13:40
    Утре над Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд - предимно значителна и на места по южното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са...
    Търси в новини:
    1234567891011

    Изпрати новина

    Полезно
    Списание Hera.bg Спешен зъболекар
    Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
    Лазерна епилация Шофьорски курс
    Масивен паркет Сметка за ток
    Имоти във Варна Патенти
    Препоръчваме
    Дограми и фасади Климатици Варна
    Сметка за вода Сглобяеми къщи
    Гаражни врати Промо Отопление
    Матраци и легла Ел. велосипеди
    Поръчка на храна Мека мебел
    Най-четени
     Всички теми
     Варна и Черноморие
     Най-четено от България 1 2 3
     По света
     Бизнес
     Наука
     Туризъм
     Спорт
     Здраве
     Образование
     Култура
     Истории
     Крими
     На фокус
    Анкета
    Къде предпочитате да отидете на ресторант?
    На крайбрежната алея
    На Морска гара
    На Аспарухов плаж
    В центъра на града
    В квартален ресторант
    Край морето, но извън града
    Далеч от Варна
    Не посещавам
     © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
    ПРИЯТЕЛИ: 
    0.3 + 0.5
    Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
    Moreto.net във Facebook