Регистрация
booked.net Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

ДПС иска да се изучава Възродителния процес в училище

Петък, 13 Септември 2019 13:04
Източник: News.bg   
ДПС иска да се изучава Възродителния процес в училище. Образованието е ценност от незапомнени времена, но в развитите общества то е приоритетна държавна политика, основна цел, стремеж и постижение, заяви Ерол Мехмед в декларация.

В България обаче ние си имаме традиции, пазим ги ревностно, борим се с новите технологии, не искаме нови отговорности, често сме против новите идеи и методи и новия начин на преподаване, подчерта той.

През целия преход поддържаме жив мита за доброто българско образование, изтъкна депутатът. "Но светът се развива, защото науката се развива главоломно, а това изисква да се положат основите на нова педагогика, в която всички заедно да се учат, да създават и развиват ново знание, задълбочавайки своите умения и оформяйки своя мироглед. Образованието трябва да подготвя поколенията за динамиката на бъдещето", убеден е Мехмед.

"Говорейки за знаещите хора в утрешния ден, ще припомня на всички, че една разразила се дискусия за съдържанието в учебниците по история и цивилизации за 10 клас, доказа ниското ниво на историческа мисъл в България. Този скандал много явно показа, че българската историография е длъжница на обществото ни. Пред нас се разкри как идеологията побеждава науката и как истината може да се замъгли и манипулира",коментира депутатът.

От ДПС обаче са категорични, че цялата истина за престъпленията на тоталитарната държава и комунистическата власт не са написани в пълнота.

Нашите деца още не знаят за нечовешките издевателства по време на така, цинично, наречения Възродителен процес с неговата характеристика и хронология, за първите в социалистическа България многохилядни протести на българските турци през месец май 1989 година, за етническото прочистване, наречено голяма екскурзия", отбеляза Ерол Мехмед.

"Но ако българските историци нямат съвест и отговорност пред поколенията, то ние ще пазим жива паметта във времето, а това престъпление против човечеството е незаличима част от най-новата българска история. Факт е обаче, че учениците от 10-ите класове ще имат допир до истинската история след разделния 9-ти ден на месец септември 1944 година и това ще е ново знание, както за учениците, така и за техните родители", подчерта той.

"Днес с колегите акцентираме върху ролята на българското училище и в тази връзка е важно да отбележим, че българският еврокомисар поема изключително важен ресор, в който съществена част заемат образованието и иновациите. Към първия учебен ден това е новина и ние искрено се надяваме това да е и ново европейско начало за българското образование", заяви депутатът.

По думите му това ще даде нов тласък и ще издигне на друго ниво образованието ни и като страна ще получим и финансова подкрепа за внедряване на нови технологии и иновации в тази сфера.

"Недопустимо е да изоставаме, непростимо е да не се възползваме от постиженията на съвременната наука", категоричен е Мехмед.

Коментари
20:13ч. 13 Септември 2019 #4
Анонимен
Аз поне пиша грамотно !
19:48ч. 13 Септември 2019 #3
lone-wolf
ДПС що не си седят кротко на разцепените ... гевреци и да не плямпат много? И без това половината от тях изпитват истинско затруднение с българския език ... :)
14:42ч. 13 Септември 2019 #2
robyst
Сега управляващите трябва да легнат пред новите си патерици.
13:33ч. 13 Септември 2019 #1
ххх
А, това "В периода 1984 – 1987 г., в хода на т.нар. Възродителен процес, в България са разкрити 42 нелегални протурски групи; извършени са терористични актове и саботажни акции. " и "Атентати във Варна и Пловдив (30 август 1984)" и "Атентати в Буново, Сливен и Варна (9 март 1985)" ДПС предвидили ли са го за изучаване???
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Образование
Какво ще се случи със салона на СУ „Найден Геров“ във Варна?
Четвъртък, 28 Март 2024 12:21
Община Варна все още очаква да й бъде прехвърлена от държавата собствеността върху салона на СУ „Найден Геров“, за да може да завърши строителството му. Това каза зам.-кметът Диан Иванов на сесия на Общински...
Да направим пролетната ваканция полезна с Minecraft и Roblox!
Сряда, 27 Март 2024 10:00
Като родители, всеки от нас е запознат с това честосрещано предизвикателство: идва учебна ваканция и децата ни бързо преминават от структуриран учебен режим към дни, изпълнени с игри, стоене пред екрана...
ЕК подготвя европейска диплома за висшето образование
Четвъртък, 28 Март 2024 08:51
Европейската комисия разработва планове за европейска диплома. За създаването европейска образователна степен Комисията представи три инициативи за напредък в транснационалното сътрудничество между...
Практически уъркшоп за социално и емоционално изучаване ще се проведе във Варна
Вторник, 26 Март 2024 08:08
Уъркшоп посветен, на „Социално и Емоционално Изучаване“ – СЕИ), за учениците ще се проведе в началото на април във Варна. Събитието е планирано за 5 април, а домакин ще бъде хотел „Черно море“. Основен...
Над 550 варненски ученици са в дуална форма на обучение
Сряда, 27 Март 2024 18:25
Над 550 ученици от 8. до 12. клас от 5 професионални гимназии във Варна са в дуална система на образование. Учениците се обучават в различни професионални направления - химични продукти и технологии, машиностроене,...
Увеличава се финансирането за общинската администрация, културните институции и помощник-възпитателите
Сряда, 27 Март 2024 17:10
Министерският съвет прие решение за допълнително завишение на максималните коефициенти за съответните групи общини, които се използват при изчисляването на стандарта за средствата за заплати на служителите,...
ЕК представи план за обща европейска диплома за образование
Сряда, 27 Март 2024 16:16
Днес Комисията представя три инициативи за постигане на напредък в транснационалното сътрудничество между висшите учебни заведения, като крайната цел е да се създаде европейска образователна степен. ...
Българска ученичка с публикация в най-авторитения форум за изкуствен интелект в света
Сряда, 27 Март 2024 16:03
Единадесетокласничката от Първа Частна Математическа Гимназия Рени Паскалева стана първият български ученик в историята, който записва имената си сред авторите на статия в CVPR – най-авторитетната научна...
Търси в новини:
56789101112131415

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Най-четено от Образование 1 2 3
 Култура
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.6 + 0.5
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook