Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Бивш президент на Хондурас, осъден в САЩ за заговор с наркотрафиканти

Събота, 9 Март 2024 18:03
Източник: Moreto.net   
Бившият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес беше осъден в петък в Ню Йорк по обвинения, че е заговорничил с наркотрафиканти и е използвал своите военни и национални полицейски сили, за да позволи на тонове кокаин да стигнат безпрепятствено до САЩ.

Журито върна присъдата си във федерален съд след двуседмичен процес, който беше проследен отблизо в родината му. Ернандес беше осъден за заговор за внос на кокаин в САЩ и две обвинения за оръжия. Обвиненията включват задължителен минимум от 40 години затвор и потенциален максимум доживотен затвор. Присъдата беше насрочена за 26 юни.

55-годишният Ернандес е бил два мандата като лидер на Хондурас, нация с население от около 10 милиона души.

Съдебните заседатели стигнаха до единодушна присъда, което беше необходимо за осъдителна присъда. Адвокатът на защитата Сабрина Шроф каза, че Ернандес ще обжалва присъдата.

В съобщение американският адвокат Деймиън Уилямс каза, че се надява присъдата „да изпрати послание до всички корумпирани политици, които биха обмислили подобен път: изберете различно“.

Той добави, че Ернандес „имал всички възможности да бъде сила на доброто в родния си Хондурас. Вместо това той избра да злоупотреби със службата и страната си за лична изгода и си партнира с някои от най-големите и жестоки организации за трафик на наркотици в света, за да транспортира тонове кокаин до Съединените щати.

Ернандес беше арестуван в дома си в Тегусигалпа, столицата на Хондурас, три месеца след като напусна поста през 2022 г. и беше екстрадиран в САЩ през април същата година. Американските прокурори обвиниха Ернандес в работа с наркотрафиканти още през 2004 г., като казаха, че е взел милиони долари подкупи, докато се е издигал от селски конгресмен до президент на Националния конгрес и след това до най-високия пост в страната.

Ернандес призна в показанията си на процеса, че парите от наркотици са били плащани на почти всички политически партии в Хондурас, но той самият отрече да е приемал подкупи.

Той отбеляза, че е посетил Белия дом и се е срещал с президенти на САЩ, тъй като се представя за шампион във войната срещу наркотиците, който работи със САЩ за ограничаване на потока от наркотици към САЩ.

В един случай той каза, че е бил предупреден от ФБР, че наркокартел иска да го убие.

Той каза, че обвинителите му са измислили твърденията си за него в искания за снизходителност за техните престъпления.

„Всички те имат мотивация да лъжат и са професионални лъжци“, каза Ернандес.

Но прокуратурата се подигра на Ернандес, че привидно твърди, че е единственият честен политик в Хондурас.

По време на заключителните аргументи в сряда, помощник прокурорът на САЩ Джейкъб Гутуилиг каза на журито, че корумпираният Ернандес е „асфалтирал кокаинова магистрала към Съединените щати“.

Стабиле каза, че неговият клиент е „неправомерно обвинен“, като настоя за оправдателна присъда.

Свидетели на процеса включваха трафиканти, които признаха отговорността за десетки убийства и казаха, че Ернандес е бил ентусиазиран защитник на някои от най-могъщите дилъри на кокаин в света, включително известния мексикански наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, който излежава доживотен затвор в САЩ .

Ернандес, носещ костюм по време на процеса, беше предимно безпристрастен, докато свидетелстваше чрез преводач, като многократно казваше „не, сър“, когато го питаха дали някога е давал подкупи или обещавал да защити трафикантите от екстрадиране в САЩ.

Неговият брат Хуан Антонио „Тони“ Ернандес, бивш конгресмен от Хондурас, беше осъден на доживотен затвор през 2021 г. във федералния съд в Манхатън за собствената си присъда по обвинения в наркотици.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Крими
Контрабандно оборудване за изработка на монети откриха на "Капитан Андреево" (снимки)
Понеделник, 13 Май 2024 12:20
Контрабандно оборудване за изработка на монети откриха митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево" при проверка на товарен автомобил, влизащ от Турция. Проверката е част от общите действия срещу...
Петима задържани в Бургас при акция срещу купуването на гласове
Понеделник, 13 Май 2024 11:06
Петима души са задържани при акция на полицията срещу купуването на гласове. Полицейската операция се провежда от рано тази сутрин в Бургас. Задържаните са от бургаските квартали Горно Езерово и "Победа"...
За ден полицията установи 36 водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 12 - под въздействие на наркотици
Събота, 11 Май 2024 17:24
В рамките на изминалия ден са установени общо 36 души, седнали зад волана след употреба на алкохол. Това сочат междинните резултати от специализираната полицейска операция за спазване Закона за движение...
Съдът пусна под домашен арест обвиняем за грабеж във Варна, страдал от епилепсия
Събота, 11 Май 2024 17:01
Варненският апелативен съд определи домашен арест за обвинен в грабеж. Окръжният съд във Варна е взел първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 21-годишния Митко Д. Защитата му обжалва...
Кандидат-депутат си спретна гонка с полицията, отказа тест за наркотици
Петък, 10 Май 2024 14:34
48-годишен кандидат за депутат е задържан от полицията след гонка снощи в центъра на София. Кандидат-депутатът, шофирал автомобил и не се подчинил на сигнал на екип на органите на реда. Последвало преследване...
Издирван за изнасилване на деца в Чехия е задържан у нас
Петък, 10 Май 2024 13:02
Задържан е 61-годишен чешки гражданин, обявен за международно издирване, съобщиха от МВР. Арестът на мъжа е осъществен в рамките на специализирана полицейска операция на служители от сектор „Издирване“...
Районен съд - Варна осъди 55-годишен мъж за участие в ало измама
Четвъртък, 9 Май 2024 18:15
За участие в телефонна измама на 55-годишен мъж от Варненско беше наложено наказание от 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 4 години, съобщиха от Районния съд. Делото...
Оскверниха паметника на подводничарите край Камчия
Четвъртък, 9 Май 2024 14:10
Паметникът на подводничарите, който се намира при устието на река Камчия, е осквернен от неизвестни лица. От снимки в социалните мрежи се вижда как монументът е залят с червена боя, а плочата с надпис...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 Истории
 Най-четено от Крими 1 2 3
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.3 + 0.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook