Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Общество

Радев преди старта на кампанията: Обществото очаква по-малко черен пиар и повече идеи

Четвъртък, 9 Май 2024 10:57
Източник: Moreto.net   
(0)   (0)
Сн.: Президентство
Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътят към днешна мирна и обединена Европа. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес.

Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин в София по повод отбелязването на 79-ата годишнина от победата над нацизма във Втората световна война.



В Деня на Европа, нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и още по-ефективно допринася за развитието на държавите членки и който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира, каза Румен Радев. Президентът допълни, че очаква ЕС да се ангажира по-активно и с утвърждаването на принципите на демокрацията, на спазването на човешките права и на правовата държава в страните от Западните Балкани, заявили амбиции за присъединяване към съюза.

В отговор на въпрос държавният глава коментира, че очаква съдържателен дебат за бъдещето на Европа в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент.



„Нека всеки, който претендира да представлява България в Европейския парламент да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите европейски теми“, каза още той.

Като такива Румен Радев открои предложението за отпадане на консенсуса при вземане на решения в областта на външната политика и процеса на разширяване на ЕС, мащабите и скоростта по отношение на прехода към зелена икономика, прекратяване на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна. Държавният глава призова предстоящата предизборна кампанията за избори за национален парламент да не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа, който е изключително важен за България.

Българското общество очаква съдържателен политически дебат, по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България, коментира президентът в отговор на въпрос за предстоящата кампания за предсрочни парламентарни избори. По думите му всяка партия трябва да заяви как вижда бъдещето на страната и да направи България по-успешна и защо иска властта.

„Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото“, заяви президентът и допълни, че гражданите очакват от политическите сили конкретни отговори как ще се решават наболелите проблеми на обществото, а не тези на партиите.

Ще проличи много скоро дали новият президент и партията, която спечели с решителна преднина изборите в Република Северна Македония, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на страната или ще поемат в някаква друга посока, каза Румен Радев, в отговор на въпрос за резултатите от парламентарните и втория тур на президентските избори, които се проведоха вчера в югозападната ни съседка. Държавният глава допълни, че позицията му винаги е била ясна и последователна.

„Такава, каквато беше с президентите Георге Иванов и Стево Пендаровски, такава ще бъде и с Гордана Силяновска. Такава, каквато беше със СДСМ, такава ще бъде с ВМРО-ДПМНЕ“, посочи той.

Държавният глава напомни още, че България винаги е подкрепяла европейската интеграция на РСМ, но при спазване на принципите за добросъседство и най-вече Копенхагенските критерии за членство. Това, по думите му, означава промяна в Конституцията и зачитане на правата на българите в РСМ, отказ от езика на омразата към България, който се развихри в предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското културно-историческо наследство.



В отговор на въпрос за присъединяването на България към сухопътните граници в Шенген държавният глава отбеляза, че отварянето на въздушните и морските граници е имало и положителни, но и отрицателни аспекти, защото европейският натиск към Австрия, който е бил изключително голям, в момента до голяма степен е намалял, защото се коментира, че България вече е в Шенген.



Президентът заяви, че страната ни ще продължи да работи с Австрия и изрази очакване да бъде сформирано постоянно правителство след изборите, което да се ангажира сериозно с този проблем. Румен Радев напомни, че когато е представлявал страната ни на заседанията на Европейския съвет е започнало настоятелното поставяне на този въпрос, дори и при необходимост с нарушаване на дневния ред на ЕС темата е била повдигана на три последователни заседания с привличане на всички държави членки за нашата подкрепа и активно се е работило с и с Нидерландия, и с Австрия. По думите на Румен Радев правилната политика е в спокойния, откровен и много открит дебат.

По-късно, пред сградата на президентската институция, Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз по случай Деня на Европа. Държавният глава прие почетния караул на Националната гвардейска част.


(0)  (0)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини - Общество
МВР хвана 50 пияни и дрогирани щофьори за ден
Неделя, 19 Май 2024 17:56
12 238 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 195 водачи и пътници....
Министърът на енергетиката заминава на работно посещение в САЩ
Неделя, 19 Май 2024 17:10
Министърът на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Съединените американски щати през следващата седмица. В рамките на визитата акцент ще бъде поставен върху надграждането на сътрудничеството...
МОН е уверило университетите, че на 20 май ще има 39 млн. лв. по сметките им
Неделя, 19 Май 2024 16:50
Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, по сметките на ВУЗ-овете. Постановлението за тяхното изплащане стана факт в...
Без ток утре във Варна и областта ще са...
Неделя, 19 Май 2024 16:30
Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, утре, 20 май, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - Варна...
Избраха двамата кандидати за сливенски митрополит
Неделя, 19 Май 2024 15:44
Мелнишкият епископ Герасим бе избран с 25 гласа на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия. Двамата с избрания с 26 гласа на...
Илияна Йотова към българи в чужбина: Ние в България сме по-силни с всички вас
Неделя, 19 Май 2024 15:23
Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Няма по-свиден от нейния образ, който носим дълбоко в сърцата си. Този образ ни прави силни и горди българи. Независимо къде сме избрали да...
Какви са рисковете при пазаруване от китайски сайтове и как да ги избегнем?
Неделя, 19 Май 2024 15:03
При покупки от онлайн магазини от трети страни, потребителите трябва задължително предварително да търсят информация за производителя, състава и характеристиките на стоките, както и за условията на сделките....
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Най-четено от Общество 1 2 3
 Политика
 По света
 Икономика
 Технологии
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
0.8 + 0.6
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook