Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви
Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
Общество
Политика
По света
Икономика
Технологии
Туризъм
Любопитно
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории за споделяне
Избори
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Технологии

Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени от института INSAIT

Четвъртък, 16 Май 2024 13:11
Източник: Moreto.net   
(0)   (0)
Сн.: МОН
Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна лично вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той заедно с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обявиха дарението на откриването на Google Cloud Day в страната ни.



Това е първото подобно събитие на компанията за България. В него участие взимат експерти, бизнес лидери и иноватори, които обсъждат най-новите тенденции в облачните технологии, ефективното използване на AI технологиите в образованието, публичния сектор и бизнеса.

„Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво“, подчерта министър Цоков.

По думите му е показателно, че компании, които са конкуренти в различни области, влагат средства в една научна организация и са уверени в резултатите, които постига тя.

„Постигнатото от INSAIT за толкова кратко време е впечатляващо и именно затова държавата ще продължи да подкрепя последователно Института към Софийския университет, а тези допълнителни средства са възможност да задържим най-изявените български таланти в областта на точните науки и да им дадем възможност да се развият и работят на световно ниво от техния дом – България“, подчерта още министър Цоков.

Той акцентира и че над 200 хил. български ученици използват облачните технологии на Google, а инструментите й с изкуствен интелект в областта на образованието пестят часове административна работа на директори и учители.

„При откриването на INSAIT през април 2022 година Google подпомогна института и с 250 хил. щ.д. за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са уникални и ни дават увереност да увеличим финансирането за стипендии близо 4 пъти и да достигне 1 млн. щ.д.”, каза Борис Георгиев. По думите му в Института към Софийския университет се правят изследвания на световно ниво и компанията гледа с оптимизъм към разширяване на партньорството и бъдещи съвместни проекти. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо ниво в Google след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните 2 години, стана ясно още по време на събитието.

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес. Финансирането ще помогне за засилване на фокуса на българския Институт в ключови области на изкуствения интелект като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други. Заедно с целевото финансиране Google предоставя и ексклузивен и свободен достъп до свои специфични мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на приблизително 1 млн. долара.

„Високо ценим доверието на Google в мисията на INSAIT. Тази допълнителна подкрепа означава много за нас, тъй като потвърждава, че INSAIT е на прав път в изграждането на институт за изкуствен интелект и информатика на световно ниво. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и очакваме да разширим и засилим партньорството си с Google през следващите години“, каза проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT.



Българската научна организация става и една от малкото в света, които ще имат възможност да използват специализираните компютърни мощности на Google за създаване на генеративен изкуствен интелект. Достъпът до тях трудно може да бъде изчислен като финансови средства, тъй като малко научни организации изобщо притежават подобна техника. Предоставеният ресурс от Google за INSAIT е с начална стойност от 2 милиона долара и може да достигне десетки милиони долара на година.

„Източна Европа притежава невероятен потенциал за принос в областта на AI – въпреки това днес регионът е значително по-слабо представен в изследванията в областта. Усилия за преодоляването на това предизвикателство са не само правилната посока, а са от решаващо значение, ако искаме AI да бъде технология, която да е от полза за всички. Надяваме се, че това сътрудничество не само да послужи за изграждането на по-разнообразна и приобщаваща глобална екосистема за AI, но и да даде възможност за нови пробиви в областта, които ще бъдат от пряка полза за региона,“ каза още д-р Слав Петров.



Само за две години INSAIT постигна сериозен напредък и се установи като институт на световно ниво. Бяха публикувани десетки научни статии на водещите конференции в областта на изкуствения интелект, включително NeurIPS, CVPR, ICCV, ICLR, AISTATS и други. INSAIT също така успя да привлече водещи учени от България и света – както преподаватели, така и постдокторанти и докторанти. Това е и първата институция в Източна Европа, която се присъедини към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на AI.

(0)  (0)
Опцията за коментиране е временно спряна за всички потребители .
Новини - Технологии
Google планира платени услуги за търсачката, базирана на изкуствен интелект
Четвъртък, 4 Април 2024 12:22
Google обмисля таксуване за премиум функции на своята търсачка, базирана на изкуствен интелект (AI), съобщи Financial Times, цитирайки хора, запознати с плана. Технологичният гигант разглежда различни...
Обединеното кралство и САЩ подписаха първо по рода си споразумение за тестване на усъвършенстван изкуствен интелетк
Вторник, 2 Април 2024 15:04
Обединеното кралство и САЩ подписаха забележително споразумение за съвместна работа за тестване на усъвършенстван изкуствен интелект (AI). Това е първото двустранно споразумение от този вид, предава...
Google ще унищожи милиарди записи с данни от сърфиране, събрани в режим „инкогнито“
Вторник, 2 Април 2024 13:03
Google се съгласи да унищожи милиарди записи с данни за сърфиране в мрежата, събрани, когато потребителите са били в режим „инкогнито“. Това става ясно от предложено споразумение за колективен иск,...
Варна посреща НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“ на 3 април
Петък, 29 Март 2024 15:39
На 3 април 2024 г. от 11 часа ще се проведе официална церемония по посрещането на НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Тържественото събитие ще ознаменува завръщането...
Глобалният пазар на смартфони ще се възстанови през тази година
Четвъртък, 28 Март 2024 18:56
Глобалните доставки на смартфони се очаква да се възстановят с 3% тази година, тъй като облекчаването на инфлацията подпомага възстановяването на търсенето в нововъзникващите пазари, а интегрирането на...
Союз МС-25 се скачи с Международната космическа станция
Вторник, 26 Март 2024 07:49
Космическият кораб "Союз МС-25", който бе изстрелян на 23 март следобед от космодрума в Байконур, се скачи с Международната космическа станция, съобщава "Интерфакс". По пътя към космическата станция...
Американският частен спускаем апарат на Луната изгасна окончателно
Понеделник, 25 Март 2024 14:40
"Одисей" - първият частен спускаем апарат, кацнал на Луната, изгасна окончателно след около месец престой на естествения спътник на Земята, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на американската компания...
Търси в новини:
1234567891011

Изпрати новина

VIP
Нощувка 70лв. - капацитет - 5 човека до ВИНС, Морско училище
Двустаен за нощувки до Спортна зала, ВИНС, Морско училище, Морска градина. Дневна с кухн.бокс - диван разтегателен/тип спалня/, хладилник, вградена фурна, керамични котлони. Спалня - комплект спалня, гардероб...
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Масивен паркет Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Сглобяеми къщи
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Ел. велосипеди
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 Общество
 Политика
 По света
 Икономика
 Най-четено от Технологии 1 2 3
 Туризъм
 Любопитно
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Култура
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.6 + 1.3
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook