Регистрация
Направи Moreto.net начална страница
Начало
Пътеводител
Новини
Афиш
WEB указател
Снимки
Обяви

Връчиха наградите "Варна" за 2023 г. (снимки)

Понеделник, 22 Май 2023 16:44
Източник: Moreto.net   

Скулпторът Живко Дончев получи голямата награда „Варна“ за цялостно творчество
Скулпторът Живко Дончев получи голямата награда „Варна“ за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна.

Още 16 индивидуални и 14 колективни награди „Варна“ за ярки постижения в сферите на културата, науката и образованието бяха връчени на официална церемония днес от кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Двамата отправиха поздравления към отличените. Наградите се връчват традиционно в навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Номинациите за наградите се правят от граждани, сдружения, неправителствени организации, колективи, които преминават през обществено обсъждане и се приемат от Общински съвет - Варна.

Носителите на награда „Варна“ по категории:

Голяма награда „Варна” – Живко Дончев

І. Литература – Няма номинации.

ІІ. Изобразителни изкуства

Мария Зафиркова – за нейна мащабна ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации

Екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – за успешно осъществения художествен форум „Изкуството като противодействие“

ІІІ. Театър

Балена Ланджева – за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ – 2022 г.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна – за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди“

ІV. Музика – Няма номинации.

V. Опера

Екипът на Държавна опера-Варна – за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Жизел“ с успех на три континента

VІ. Танц – Няма номинации.

VІІ. Кино

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) – за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил“, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна

VІІІ. Архитектура

Екипът на архитектурно студио „STARH“ – за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel, Eos, Aquahouse Hotel&SPA.

IХ. Журналистика

Даниела Стойнова – за обществено значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване “В ефир сте” по БНР-Радио Варна и кореспондентска дейност по програма „Хоризонт“ на БНР.

Румен Сарандев – за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални обществени събития, вкл. бежанската вълна през 2022 г в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”)

Носители на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Милица Иванова – ученичка от 12. клас в Първа езикова гимназия, носител на многобройни първи и втори места в престижни международни и национални програми. Четирикратен стипендиант на МОН по „Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби“.

Маргулан Исмолдаев – ученик от 12. клас в МГ „Д-р Петър Берон“, завоювал първо място с най-висок възможен резултат на Международната олимпиада по астрономия. Носител на десетки златни, сребърни и бронзови медали за физика, астрономия и астрофизика на национално и международно ниво.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Васил Тодоров – ученик от 11. клас в СУ „Георги Бенковски“ – национален състезател по кикбокс, извоювал ІІІ място на Световното първенство през 2022 година.

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Елица Стоянова – главен учител в Частно езиково училище и детска градина „Малкият принц“, отличена с престижната „Почетна грамота за цялостни постижения в преподавателската дейност“ от Българската асоциация на частните училища за 2022 година. Нейни ученици са носители на отличия от престижни състезания и турнири.

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена – няма номинации.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование

Иванка Петрова – старши учител по география и икономика в ОУ „Петко Рачев Славейков“ – Варна – учениците й са с многобройни отличия и ежегодни класирания на призови места на Олимпиадата по география и икономика, както и на географските фестивали.

Бистра Димитрова – старши учител, начален етап в ОУ „Захари Стоянов“ – проявява своя професионализъм в работата си с децата в множество училищни, национални и международни проекти, конкурси и инициативи, където учениците й традиционно печелят призови места и отличия.

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование

Юлия Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“ – чрез дългогодишната си работа и висок професионализъм е допринесла за много върхови постижения на своите ученици в областта на състезателната информатика.

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Красимир Кирилов – учител по кикбокс в СУ „Георги Бенковски“ – изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорта.

VIII. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

Детска градина № 40 „Детски свят“ с директор Ваня Димитрова – мисията на детското заведение е да приобщи децата със специални образователни потребности. Има реализиран авторски благотворителен спектакъл „Приказка за доброто“ в подкрепа на хората със синдром на Даун и ред други участия в национални и международни проекти.

Детска градина № 14 „Дружба“ с директор Елена Гаданчева – високо отличена от Държавната агенция за закрила на детето с плакет „Аз гарантирам щастливо детство“, с грамота от Президентството на Република България и с редица други престижни награди. Успешно утвърждава своя нов имидж на иновативна детска градина, със STEM среда, с клуб „Родители“, въвела медиацията за справяне с конфликти, работеща по многобройни национални и международни програми.

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното образование

ОУ „Панайот Волов“ с директор Йорданка Маринова – участва в редица национални и международни проекти, внедряващи иновативни модели на педагогическо взаимодействие. Колегията е носител на над 10 награди от престижни форуми, а отличията на нейните възпитаници са многобройни.

Х. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование

СУ „Климент Охридски“ с директор Петко Петков – постоянството във високите резултати на учениците са аргументи, свидетелстващи за високото качество на образователно-възпитателния процес в училището и последващата успешна реализация на младите хора. Учениците имат множество призови места на национални и международни състезания

ХІ. „Колектив на годината“ в областта на центровете за подкрепа за личностно развитие

ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна с директор Монка Николова – екипът чрез своя професионализъм е превърнал центъра в най-престижната институция за работа с деца и ученици в свободното им време. Многобройни са партньорствата и участията на колегията в национални и международни изяви, с обществени и училищни екипи, както и в градски събития и чествания.

Носителите на награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование са:

I. Хуманитарни науки

Индивидуална награда: Проф. д-р Златислав Стоянов, дмн – за цялостен принос в образователната, научноизследователската и обществена дейност в сферата на медицината, физиологичните и хуманитарни науки и здравеопазването.

Колективна награда: Медицински колеж към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна с ректор проф. д-р Валентин Игнатов, дм – във връзка с 80-годишния юбилей и за изключителен принос в обучението и създаването на специалисти в областта на здравеопазването и здравните грижи.

II. Природни науки

Индивидуална награда: Капитан I ранг доц. д-р Недко Димитров – за издадената му монография „Управление на риска за сигурността в Центъра за компетентност КВАЗАР“.

Колективна награда: Научен колектив с ръководител доц. д-р Елица Петрова-Павлова – за изпълнението на проект „Насърчаване на технологичните иновации в мониторинга и моделирането на околната среда за оценка на рибни и нерибни ресурси“.

III. Обществени науки

Индивидуална награда: Проф. д-р Евгени Станимиров – за изключителен принос в научните изследвания и развитието на университетското образование и неговите перспективи. За издадените му книги „Многомерна стратегия за вашия бизнес” и „Белите петна в бизнеса“.

Колективна награда: Авторски колектив с ръководител проф. д-р Стоян Маринов – за монографичния труд на тема „Мониторинг на устойчивото развитие на морска туристическа дестинация“, публикуван на английски език в издателство Кеймбридж – Великобритания.

IV. Технически науки

Индивидуална награда: проф. д-р инж. Тодор Ганчев – за ключовата му роля при създаването на нови специалности в областта на изкуствения интелект, по които Технически университет – Варна обучава инженерни кадри за регионалната индустрия.

Колективна награда: творчески колектив с ръководител флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров – за изпълнение на проект „Научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ – уникална научна платформа за изследване на световния океан“.

Новини - теми
Последни новини
Варна и Черноморие
България
По света
Бизнес
Наука
Туризъм
Спорт
Здраве
Образование
Култура
Истории
Крими
На фокус
Изпрати новина
Търси в новини
Популярни теми
Атентат Москва
Саниране
Украйна
АМ Хемус
Дупката
Ивицата Газа
Шенген
Хутите
Стара Варна
Гъбата
Новини - Култура
Кино-концерт за легендарния музикант и архитект Димитър Ненов предстои във Варна
Вторник, 12 Март 2024 17:22
Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от...
Изложба-живопис „Посоки“ на Живка Маринова и Стилияна Узунова откриват във Варна
Вторник, 12 Март 2024 16:05
В средата на „женския“ месец март галерия Ларго ще представи една специална изложба. Съвместна изява ще имат две специални жени, чийто житейски път се преплита още от ранното им детство - Живка Маринова...
„Формата на нещата“ от Нийл Лабют с премиера тази вечер във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 16:22
Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще представи първата си постановка за 2024 г. „Формата на нещата“ от Нийл Лабют. Премиерата е тази вечер, 11 март от 19 часа, а домакин е Градската художествена...
Книги: „Никога не ме лъжи“ е първокласен психологически трилър, който ще ви шокира и смрази
Понеделник, 11 Март 2024 15:30
С психологическия трилър „Прислужницата“ американската писателка Фрида Макфадън се превърна в едно от най-обсъжданите имена в криминалната литература за последните години. А докато почитателите ѝ...
Режисьорът на “Есента на демона” и “Уроци по немски” - Павел Веснаков гост на 15-ти София Филм Фест във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 14:49
На 23-ти март от 21:00 ч. във фоайе-етаж 2 на ФКЦ - Варна публиката ще има удоволствието да гледа откъси от филмите на Павел Веснаков и да участва в разговора за творческия му път, предизвикателствата...
Стилияна Узунова с изложба живопис „Пристан“ във Варна
Понеделник, 11 Март 2024 12:01
„Но ето, блесна за миг, сякаш далечна мечта... От бурята по-силен вик, а всъщност - светлина. И морето сякаш притихна, и корабът беше познат, намери своя пристан, в един по-добър свят.“ Иван...
"Опенхаймер" стана големият победител на 96-ите "Оскари"
Понеделник, 11 Март 2024 08:24
Със 7 статуетки "Оскар" филмът „Опенхаймер“ стана големият победител на 96-ите награди на Академията. Церемонията се проведе снощи в театър "Долби" в Лос Анджелис, а водещ бе комикът Джими Кимъл. „Опенхаймер“,...
Търси в новини:
56789101112131415
Полезно
Списание Hera.bg Спешен зъболекар
Онлайн Супермаркет Уреди за вграждане
Лазерна епилация Шофьорски курс
Време за култура Сметка за ток
Имоти във Варна Патенти
Препоръчваме
Дограми и фасади Климатици Варна
Сметка за вода Пчелен мед
Гаражни врати Промо Отопление
Матраци и легла Без вредители
Поръчка на храна Мека мебел
Най-четени
 Всички теми
 Варна и Черноморие
 България
 По света
 Бизнес
 Наука
 Туризъм
 Спорт
 Здраве
 Образование
 Най-четено от Култура 1 2 3
 Истории
 Крими
 На фокус
Анкета
Къде предпочитате да отидете на ресторант?
На крайбрежната алея
На Морска гара
На Аспарухов плаж
В центъра на града
В квартален ресторант
Край морето, но извън града
Далеч от Варна
Не посещавам
 © Moreto.net - Сайтът на Варна RSS Новини   RSS Обяви   Условия   РЕКЛАМА   Контакти  
ПРИЯТЕЛИ: 
1.8 + 2.8
Бургас   Казанлък   Монтана   Сандански   BG16RFOP002-2.073-1758-C01
Moreto.net във Facebook